top of page

Vsebinski marketing, ključen za prodajo na spletu

Updated: Apr 6, 2022

Danes sem bom dotaknila vsebinskega marketinga, brez katerega v marketingu več ne gre. Pri poslu je zelo pomembno, da konstantno gradite zaupanje in delate na prepoznavnosti. Vlaganje v marketing je pomembno tudi takrat, ko imate veliko povpraševanja. Še vedno je najboljša reklama zadovoljna stranka in njeno priporočilo. Ampak to pomeni, da morate redno skrbeti za redne stranke in promovirati podjetje, da prihajajo nove. Najboljši način, da bo marketing učinkovit, je zagotovo vsebinski marketing, s katerim strankam redno distribuirate uporabno vsebino, nasvete, rešitve,... Vsebinski marketing je oblika marketinga, ki je osredotočena na ustvarjanje, objavljanje in distribucijo vsebin za ciljno občinstvo na spletu ali v drugih medijih.


Podjetja ga pogosto uporabljajo za:

 • privabljanje pozornosti potencialnih kupcev,

 • razširitev baze strank,

 • ustvarjanje ali povečanje prodaje,

 • povečanje prepoznavnosti blagovne znamke in

 • vključitev spletne skupnosti uporabnikov.


Gre torej za privabljanje in spreminjanje potencialov v kupce z ustvarjanjem in izmenjavo brezplačnih vsebin (e-knjig, e-priročnikov, vzorcev). Namen je pomagati podjetjem pri ustvarjanju prepoznavnosti in hkrati zagotavljanju dragocenih informacij potrošnikom, vse z namenom ustvarjanja pripravljenosti za nakup izdelkov oziroma storitev v prihodnosti.


Vsebinski marketing ne vključuje neposredne prodaje, temveč gradi zaupanje in krepi odnose s publiko.

Za podjetja, ki uporabljajo vsebinski marketing, obstajajo trije ključni razlogi in koristi:

 1. povečana prodaja,

 2. prihranek stroškov ter

 3. boljše in predvsem trajnejše stranke.


Kakovostna vsebina je del vseh oblik trženja:

 • Trženje prek družbenih omrežij: strategija trženja vsebine je pomembnejša od vaše strategije družbenih medijev.

 • SEO: Iskalniki nagrajujejo podjetja, ki objavljajo kakovostno, skladno vsebino (blog, družbena omrežja)

 • PR: Uspešne strategije za odnose z javnostmi obravnavajo težave, ki pestijo potencialne stranke in ne njihove dejavnosti.

 • Pay Per Click: Če želite optimizirati svoje oglaševalske akcije prek Google Adwordsa, potrebujete veliko dobro pripravljene vsebine na svoji spletni strani.

 • Strategija marketinga: vsebinska strategija je najpomembnejši del tržnih strategij.

Zato kreirajte čim več vsebine in jo delite s svojimi potencialnimi in stalnimi strankami.

Nekaj primerov vsebinskega marketinga:


1. Infografika


To so navadno dolge, vertikalne grafike, ki vključujejo statistiko, grafikone in druge pomembne informacije. Uporabniki prejmejo veliko količino informacij v kratkem času. Infografiko lahko izdelate s pomočjo programa CANVA.

PRIMER:2. Spletne strani


Kakšna je razlika med običajno spletno stranjo in spletno stranjo, ki je vsebinsko naravnana? Druga prinaša bistveno boljše in trajnejše prodajne rezultate. Zato naj bo vaša spletna stran bogata z uporabno vsebino. Zato obvezno dodajte blog.


PRIMER:
3. Video posnetki in podcasti


Video je kralj vsebinskega marketinga in v prihodnjih letih bo večina vsebine v obliki videja, zato začnite čim prej snemat :-) Ni izgovorov, saj že vsi imamo telefone in ni več izgovorov, da ni denarja. V porastu so kratki videji v Story vsebinah, Instagram Reels in Tik Tok videi. Zelo v porastu pa so tudi podcasti (audio posnetki).

4. Knjige in e-knjige


Prodajalci danes ne prodajajo več knjig zaradi prodaje same, temveč kot marketinška orodja. Čeprav je danes lažje kot kdaj koli objaviti knjigo, še vedno obstajajo mnenja, da je težko in da lahko samo ugledni strokovnjaki objavijo poslovno knjigo. Četudi jih ljudje ne bodo prebrali, jih lahko še vedno uporabljate kot obliko vsebinskega trženja. Najlažje pa je napisat e-knjigo, ki jo lahko oblikujete v Canvi.


PRIMER:5. Pisanje člankov


Lahko pišete članke za različne spletne portale ali tiskane medije in si tako gradite prepoznavnost in zaupanje.

To je samo nekaj idej. Začnite pri eni in potem postopoma uporabljajte različne oblike vsebinskega marketinga, ki je danes ključen za prodajo na internetu.


Veliko uspeha!


P.S. Kako pripraviti dober vsebinski marketing na Facebooku, vam zaupam na spletni Facebook delavnici, s katero zalnemo 18.3.2022. Vabljeni :-)Comments


bottom of page