top of page
Writer's pictureTanja Ciglarič

Prihodnost orodij umetne inteligence v marketingu

Marketing postaja vse bolj digitaliziran, kar prinaša nove trende in tehnologije.


Orodja, kot je Chat GPT, omogočajo globlje razumevanje in učinkovitejše vključevanje potrošnikov, kar izboljšuje uporabniško izkušnjo in povečuje zadovoljstvo strank. Umetna inteligenca ne bo zgolj nadgradila obstoječih marketinških praks, temveč bo omogočila tudi razvoj novih pristopov in strategij.


Z analizo podatkov za odkrivanje novih tržnih trendov in inovativnimi načini interakcije s strankami bo umetna inteligenca ključna sestavina prihodnosti marketinga.


Danes z vami delim 8 strategij, kako lahko z uporabo umetne inteligence olajšate določene procese, izboljšate svojo marketinško strategijo in povečate produktivnost.





1. Hitra in bolj optimizirana analiza večje količine podatkov


Če v svojem poslu operirate z veliko količino podatkov, vam umetna inteligenca ta postopek olajša z zbiranjem in obdelavo velikih količin podatkov z različnih platform ter povzame ključne ugotovitve.


Kako vam UI pomaga pri analizi podatkov: 


• S pomočjo UI lahko samodejno združujete podatke iz različnih virov, kot so spletne strani, družbena omrežja, e-poštne kampanje in druge marketinške platforme. 

• UI vam omogoča hitro obdelavo velikih količin podatkov, kar bi sicer zahtevalo ure ali celo dneve ročnega dela. 

• Z analizo podatkov UI izlušči ključne trende in vzorce, kar vam omogoča, da bolje razumete vedenje strank in učinkovitost marketinških kampanj. 

• S pomočjo zgodovinskih podatkov UI napoveduje prihodnje trende in vedenje strank, kar vam omogoča boljše načrtovanje prihodnjih marketinških strategij.



Katere so največje ovire, da še ne uporabljate AI orodij?

  • Ne znam jih uporabljati

  • Ne poznam jih dovolj dobro

  • Jih že uporabljam



2. Lažje ustvarjanje vsebine


Digitalni marketing vključuje veliko vsebine – od objav na družbenih omrežjih do e-mail kampanj.


UI vam pomaga pri pisanju marketinških vsebin, vključno z vsebinami za naslove, objavami na družbenih omrežjih, besedili za e-maile in bloge. Poleg tega lahko s pomočjo umetne inteligence ustvarite vsebine, kot so slike, zvok in video.


Kako UI pomaga pri ustvarjanju vsebine:


  • Pripravite si lahko osnutke za objave na družbenih omrežjih, naslove, marketinške e-maile in bloge.

  • Ustvarite lahko slike, infografike, glasbeno podlago in video vsebine, ki dopolnjujejo vsebine.

  • Pomagate si pri optimizaciji vsebine za iskalnike (SEO) tako da vam umetna inteligenca predlaga ključne besede, izboljša strukture besedila in optimizira meta opise.


Prednosti uporabe UI za ustvarjanje vsebine:


  • Prihranek časa: Generiranje vsebine z UI omogoča hitrejšo produkcijo marketinških materialov, kar prihrani čas, ki ga lahko namenite drugim nalogam.

  • Večja učinkovitost: Z uporabo UI lahko hitreje ustvarite večjo količino vsebine, kar je še posebej koristno za kampanje na družbenih omrežjih, kjer je pomembna pogosta objava.

  • Kreativne ideje: UI lahko ponudi sveže ideje in perspektive, na katere morda sami ne bi pomislili, kar povečuje kreativnost vaših marketinških naporov.

  • Bolje ciljana vsebina: S pomočjo UI lahko analizirate podatke o vaših strankah in vam pomaga ustvariti vsebino, ki je bolj prilagojena interesom in potrebam vaših strank, kar poveča angažiranost.


3. Zmanjšanje administrativnega dela


Kot mali podjetnik verjetno veliko dragocenega časa izgubljate pri administrativnih nalogah. S pomočjo umetne inteligence lahko takšne naloge avtomatizirate. Avtomatizacija administrativnih nalog vam lahko prihrani povprečno dve uri na dan, kar vam omogoča, da se osredotočite na bolj strateške naloge.


4. Personalizacija vsebine


S pomočjo umetne inteligence lahko prilagodite izkušnjo za svoje stranke glede na njihove spletne aktivnosti in podatke, ki so jih posredovali v obrazcih. To pomeni, da lahko z uporabo UI prilagodite vsebino, kot so ime uporabnika, poklic, spletno vedenje in drugi dejavniki. Tako prilagojena vsebina povečuje angažiranost in stopnjo konverzije strank.


5. Klepetalniki (chatbots)


S pomočjo klepetalnikov, ki uporabljajo obdelavo naravnega jezika (NLP), lahko odgovarjate na pogosta vprašanja, vzpostavljate stik s potencialnimi strankami, razporejate demo klice in še več. To pomeni, da lahko klepetalnik prilagaja izkušnjo stranke med pregledovanjem marketinških vsebin. Raziskave kažejo, da klepetalniki izboljšujejo zadovoljstvo strank in povečujejo stopnjo konverzije.


6. Avtomatizirane e-mail kampanje


Avtomatizacija e-mail marketinga je prisotna že leta, vendar lahko UI orodja pomagajo pri ustvarjanju bolj privlačnih vsebin in boljšem razumevanju vedenja vaših prejemnikov e-mailov. Cilj je, da porabite manj časa za raziskovanje in ustvarjanje idej ter se osredotočite na kreiranje uspešnih kampanj. 


7. Napovedovanje vedenja strank


Umetna inteligenca (UI) lahko napove rezultate marketinških kampanj z analizo zgodovinskih podatkov, kot so metrike angažiranosti, nakupi, čas na strani in odpiranje e-mailov. To vam pomaga razumeti, kakšni bodo predvideni rezultati njihovih kampanj in marketinških aktivnosti. Na podlagi teh vpogledov lahko kreirate boljše in bolj dinamične kampanje, ki povečujejo prodajo in donosnost naložb (ROI).


8. Izboljšanje uporabniške izkušnje


Digitalni marketing je v veliki meri odvisen od uporabniške izkušnje, umetna inteligenca (UI) pa vam lahko pomaga zagotavljati najboljšo izkušnjo za obiskovalce in jih pretvoriti v stranke. S pomočjo UI lahko povečate zvestobo strank, jih navdušite s personalizirano vsebino ter izboljšate učinkovitost marketinških sredstev.


UI vam omogoča prilagajanje vsebine glede na vedenje in preference

uporabnikov, kar povečuje angažiranost in zadovoljstvo strank. Prav tako lahko s pomočjo UI pravočasno pošiljate sporočila, ki so relevantna za uporabnike, s čimer izboljšate komunikacijo. Poleg tega lahko s podporo UI hitro in učinkovito rešujete poizvedbe strank preko klepetalnikov in podpornih orodij, kar prispeva k boljši uporabniški izkušnji.


S prilagojenimi in personaliziranimi izkušnjami, ki jih omogoča UI, lahko povečate zvestobo strank, saj se te počutijo cenjene in razumljene. Izboljšana uporabniška izkušnja vodi k večji angažiranosti, višjim stopnjam konverzije in dolgoročni zvestobi strank, kar daje vašemu podjetju konkurenčno prednost.


Umetna inteligenca predstavlja izjemno priložnost za preoblikovanje marketinga in prilagoditev nenehno spreminjajočim se potrebam trga. Ne glede na to, ali gre za napovedovanje rezultatov kampanj, izboljšanje komunikacije s strankami ali ustvarjanje dinamičnih vsebin, umetna inteligenca odpira vrata k bolj personaliziranemu in učinkovitemu marketingu. Z uvedbo teh strategij lahko dosežete konkurenčno prednost in pripravite svoje podjetje na uspeh v digitalni dobi.


Kako uporabljati najbolj znano orodje Chat GPT, si lahko pogledate v posnetku spletne delavnice TUKAJ!



Comments


bottom of page