top of page

10 načinov, kako lahko zaslužite preko spleta

Čeprav se zdi, da je težko najti odlično poslovno idejo, pa je z ustreznim načrtovanjem in pripravo povsem mogoče uresničiti svoje načrte in ustanoviti svoje majhno podjetje. To vam lahko omogoči dodaten zaslužek ali pa celo postanete samostojni podjetnik in se temu posvetite v celoti.


Morda že imate v mislih poslovno idejo, ki bi jo želeli uresničiti. Prvi korak k uspešnemu podjetništvu je najti idejo za posel, ki vam ustreza.


V tem članku vam zaupam 10 načinov, kako lahko zaslužite preko spleta. To so načini dela, ki ga lahko začnete doma in nato razširite, ko se število strank poveča.


Ključ dobre ideje za zaslužek je v tem, da se zavedate, da niso vse ideje enake. Nekatere zahtevajo več truda in finančnih sredstev, medtem ko druge lahko zaživijo tudi če imate omejena finančna sredstva.


Kot bodoči lastnik malega podjetja si želite zmanjšati stroške poslovanja, stroške najema prostorov, nabave materialov in drugih potreb, kolikor je le mogoče.





Da bi izbrali pravo poslovno idejo je pomembno naslednje:


  • Ne zahteva veliko novega učenja: Da bi našli dobro idejo, je pomembno, da izberete tisto, ki ne zahteva veliko ali celo nobenega dodatnega usposabljanja. Idealno bi bilo, če bi lahko izkoristili svoje že pridobljeno strokovno znanje. To vam bo omogočilo, da se poglobite v področje, v katerem ste že izkušeni, in ustvarite edinstvene in inovativne rešitve. S takšnim pristopom boste imeli prednost pred konkurenco, saj boste že imeli globlje razumevanje potreb strank in izzivov na področju, s katerim se želite ukvarjati. Ne izgubljajte časa in energije pri iskanju povsem novega področja, temveč se osredotočite na svoje že obstoječe znanje. Ta pristop bo povečal vaše možnosti za uspeh in vas postavil na pot do izpolnitve vaših poslovnih sanj.

  • Začetni stroški so nizki ali pa jih sploh ni: Vaše podjetje naj bi imelo nizke stroške za začetek poslovanja. Morda boste morali kupiti le domeno za spletno stran ali si urediti delovni prostor doma

  • Zahteva malo neposrednega upravljanja z zalogami ali materiali: Za odlično poslovno idejo za malo podjetje naj bi potrebovali malo materialov in imeli preprosto upravljanje z zalogami. Če nameravate prodajati fizične izdelke, razmislite o možnostih drop-shippinga ali izdelavo izdelkov v majhnih serijah.

  • Osnova je prisotnost spletu: To zmanjšuje stroške prevoza in vam daje večjo prilagodljivost med osebnim in poklicnim življenjem. S pomočjo spleta lahko dosežete širše ciljno občinstvo, izvajate marketing in prodajo, ter uživate v prednostih delovanja v virtualnem okolju.

  • Da posel lahko uspešno vodite in izvajate sami ali s samo nekaj ljudmi: Kot lastnik majhnega podjetja morda ne boste imeli finančnih sredstev za najemanje pomoči pri upravljanju podjetja - vsaj na začetku. Dobra poslovna ideja vam mora omogočiti, da uspešno vodite podjetje sami.


Kako sem sama začela posel preko spleta z minusom na računu, vam zaupam v Mali šoli digitalnega marketinga, s katero začnemo v ponedeljek.





Prvi korak k uspešnemu podjetništvu je najti idejo za posel, ki vam ustreza. Pa poglejmo 10 načinov, kako lahko zaslužite preko spleta.


1. Postanite bloger


Bloganje je odličen način za deljenje svojih misli, strasti in strokovnega znanja s svetom. Kot bloger morate najti specifično področje, na katerem želite delovati, imeti jasen namen in ustvarjati vsebine za pravo ciljno občinstvo.


Ko ustvarjate vsebine za svoj blog, poskusite biti izvirni, edinstveni in ponuditi vrednost svojemu občinstvu. S tem boste pritegnili več bralcev in gradili zvestobo.


Pomembno je, da ohranite svojo avtentičnost. Monetizacija bloga zahteva čas, potrpljenje in nenehno vlaganje truda v svoj blog. Vendar pa lahko s časom in vztrajnostjo dosežete uspeh in zaslužite denar.

2. Oblikovalec spletnih strani


Oblikovanje spletnih strani je odlična poslovna ideja za ustvarjalne in tehnično podkovane posameznike. Kot oblikovalec spletnih strani boste odgovorni za načrtovanje, ustvarjanje in oblikovanje vizualnih postavitev spletnih strani.


Če želite postati oblikovalec spletnih strani, lahko uporabite različne pristope:

  • Povezovanje s podjetji ali oblikovalskimi agencijami: Poiščite podjetja ali agencije, ki potrebujejo storitve oblikovanja spletnih strani. Pridobite si reference in portfelj svojega dela ter se predstavite kot strokovnjak na tem področju. Sodelovanje z večjimi podjetji ali agencijami vam lahko prinese stabilnejše projekte in višje plačilo.

  • Uporaba platforme, kot je naprimer Wix marketplace: Spletna platforma, kot je Wix, ponuja tržnico, kjer lahko oblikovalci spletnih strani predstavijo svoje storitve. Tam lahko potencialne stranke najdejo vaš profil in vas kontaktirajo za oblikovanje njihove spletne strani. To je lahko dobra izbira za začetnike ali tiste, ki želijo doseči širšo bazo strank.

  • Gradnja lastne blagovne znamke: Gradite svojo blagovno znamko tako, da se povezujete s posamezniki in malimi podjetji. Razmislite o različnih načinih promocije svojih storitev, kot so ustvarjanje spletnega portfelja, oglaševanje na družbenih omrežjih ali udeležba na lokalnih dogodkih.

Pomembno je tudi, da razvijate svoje tehnične spretnosti in ostajate na tekočem z najnovejšimi trendi in tehnologijami oblikovanja spletnih strani. To vključuje obvladovanje različnih orodij za oblikovanje, kot so Adobe Photoshop, Illustrator, Sketch, WordPress in drugi.


Oblikovanje spletnih strani lahko delate od doma ali kjerkoli imate dostop do interneta. To vam daje prilagodljivost in svobodo pri upravljanju lastnega posla.

3. Trgovina na spletu


Ste strasten zbiratelj ali ustvarjalec posebnih izdelkov? Zdaj je pravi čas, da predmete v svoji omari ali na policah spremenite v dobičkonosno podjetniško idejo. Odprite spletno trgovino in začnite prodajati svoje izdelke




4. Strokovnjak za optimizacijo spletnih iskalnikov (SEO)


Optimizacija spletnih iskalnikov (SEO) je ključna praksa za spletna podjetja, saj vpliva na njihovo spletno vidnost in organski promet. Kot strokovnjak za SEO se lahko ukvarjate z izboljšanjem uvrstitve spletnih strani v iskalnikih, kar vodi k večji izpostavljenosti in večjemu številu potencialnih strank.


Pomembno je, da se redno informirate o najnovejših trendih in spremembah v industriji, da ostajate vedno na tekočem. Sposobnost analize podatkov, razumevanje ciljnega občinstva in ustvarjanje relevantne in kakovostne vsebine so ključnega pomena za uspešno izvajanje SEO strategije.

5. Razvijalec aplikacij


Razvoj aplikacij je privlačna poslovna ideja v današnjem svetu, kjer pametni telefoni postajajo nepogrešljivi za mnoge ljudi. Če imate odlično idejo za aplikacijo, je pomembno, da preden vložite čas in denar v njen razvoj, opravite temeljito raziskavo trga in povpraševanja uporabnikov.





Po opravljeni raziskavi trga boste imeli boljšo predstavo o potencialnem uspehu vaše aplikacije. To vam bo pomagalo pri odločitvi, ali je vredno nadaljevati z razvojem aplikacije, kako jo prilagoditi glede na potrebe uporabnikov ter pri pridobivanju podpore in finančnih sredstev za njeno uresničitev.


Pomembno je, da ste pripravljeni na konkurenčen trg in da se ves čas prilagajate spreminjajočim se potrebam uporabnikov ter sledite najnovejšim tehnološkim trendom v svetu mobilnih aplikacij.

6. Virtualni asistent


Postati virtualni asistent je odlična poslovna ideja za tiste, ki ste organizirani, uživate v uravnoteženem življenjskem slogu in imate širok nabor spretnosti.Kot virtualni asistent lahko izvajate različne naloge za podjetnike ali podjetja na daljavo.

Naloge virtualnega asistenta vključujejo:

  • Ustvarjanje vsebine: Pomagate pri pisanju in urejanju vsebine, ustvarjanju blogov, člankov, e-knjig, infografik, itd.

  • Knjigovodstvo: Spremljate in urejate finančne podatke, pripravo finančnih poročil in obvladovanjem proračuna.

  • Upravljanje družbenih omrežij: Skrbite za upravljanje in objavljanje vsebine na družbenih omrežjih, odgovarjate na komentarje in sporočila ter sledite analitiki.

  • Upravljanje e-pošte: Preverjate in odgovarjate na e-pošto ter skrbite za organizacijo in filtriranje prejete pošte.

  • Koordinacija dogodkov: Pomagate pri organizaciji in koordinaciji dogodkov, sestankov, potovanj ter oblikovanju urnikov.

  • Poleg teh nalog lahko kot virtualni asistent ponudite tudi druge storitve, ki se prilagajajo potrebam vaših strank.

Preden začnete s svojo dejavnostjo, je pomembno, da si pridobite znanje o različnih orodjih in platformah, ki jih uporabljajo virtualni asistenti, ter se seznanite s poslovnimi procesi in potrebami strank. Prav tako je priporočljivo, da ustvarite svoj profil in prisotnost na spletu, da lažje pridobite stranke.


Posel - Virtualni asistent vam omogoča delo na daljavo in prilagodljiv urnik, kar vam lahko omogoči bolj uravnotežen življenjski slog.

7. Upravljalec družbenih omrežij


Kot upravljalec družbenih omrežij boste prevzeli vodenje in upravljanje interakcije podjetja s širno javnostjo. Vaša naloga bo ustvariti pravo revolucijo na priljubljenih platformah, kot so Facebook, Instagram, TikTok in Twitter, ter dvigniti prepoznavnost blagovne znamke na višjo raven.


Raziskovali boste najnovejše trende na družbenih omrežjih in jih spretno vključevali v marketinško strategijo. S postavljanjem ključnih kazalnikov uspešnosti (KPI-jev) boste spretno vodili družbene kampanje in dosegali izjemne rezultate, ki bodo zasijali kot dragoceni biseri v svetu družbenih medijev.

8. Mojster organizacije


Če ste strastni v urejanju in organiziranju ter optimizaciji časa, ter želite pomagati drugim pri vzpostavljanju reda, potem je ta poslovna ideja za vas.


Nekatere od storitev, ki jih lahko ponudite:

  • Urejanje prostorov: Pomagate strankam pri urejanju in organiziranju njihovih domov, pisarn, omar, shramb in drugih prostorov. S svojo ekspertizo pri ustvarjanju funkcionalnih in estetsko prijetnih okolij boste pomagali svojim strankam doseči urejenost in izboljšati njihovo produktivnost.

  • Organizacija časa: Svetujete strankam pri upravljanju njihovega časa, pomagate pri ustvarjanju urnikov, planiranju in prioritizaciji nalog ter učinkovitem izkoriščanju časa. S tem boste strankam omogočili boljše upravljanje svojih obveznosti in zmanjšanje stresa.

  • Organizacija dogodkov: Pomagate pri načrtovanju in organizaciji dogodkov, kot so poroke, zabave, poslovna srečanja itd. Skrbite za usklajevanje podrobnosti, urejanje seznama gostov, iskanje lokacij in koordiniranje poteka dogodka.

Pri promociji svojega podjetja lahko ustvarite spletno stran, kjer boste predstavili svoje delo pred in po s slikami, ki prikazujejo očarljive transformacije, ki ste jih dosegli.

9. Copywriter


Uživate v pisanju? Ste sposobni oblikovati besede, ki se dotaknejo ljudi in jih prepričajo? Če ste izjemno ustvarjalni, izraznost in imate sposobnost ustvarjanja prepričljivih sporočil, je čas, da postanete "copywriter" ali tekstopisec.


Kot "copywriter" boste igrali ključno vlogo pri ustvarjanju besedil, ki nagovarjajo ciljno občinstvo in povečujejo učinkovitost marketinških kampanj. Vaše besede bodo oblikovale podobo blagovne znamke, spodbujale prodajo izdelkov ali storitev ter vzpostavljale čustveno povezavo z uporabniki.


Vaše delo "copywriterja" bo zajemalo različne naloge:

  • Pisanje oglasnih besedil: Ustvarjali boste privlačne naslove, privzetke in opise izdelkov ali storitev, ki bodo pritegnili pozornost potencialnih strank in jih spodbudili k dejanju.

  • Priprava vsebin za splet: Pripravljali boste članke, blog objave, vodiče, e-knjige in druge vsebine, ki bodo ciljno občinstvo navduševale, informirale ali izobraževale.

  • Pisanje prodajnih pisem: Oblikovali boste prepričljiva prodajna pisma, ki bodo razkrila edinstvene prednosti izdelkov ali storitev ter prepričala bralce, da izvedejo nakup.

  • Slogovno urejanje: Poskrbeli boste za slogovno in jezikovno urejanje besedil, da bodo jasna, privlačna in brez napak.

  • Ustvarjanje vsebin za družbena omrežja: Pripravljali boste privlačne objave za družbena omrežja, ki bodo zbudile zanimanje in vzpostavile interakcijo z občinstvom.

10. Grafični oblikovalec


Ste ustvarjalni vizionar, ki se izraža skozi oblikovanje? Imate strast do ustvarjanja vizualnih komunikacij in želite svoje ideje preoblikovati v privlačne in zanimive grafične elemente? Če imate izjemno estetsko občutljivost, kreativnost in tehnično znanje, lahko postanete grafični oblikovalec.


Kot grafični oblikovalec boste imeli priložnost oblikovati vizualne zgodbe, ki bodo očarale občinstvo in pripovedovale edinstveno sporočilo blagovne znamke. Vaše delo bo zajemalo različne vidike grafičnega oblikovanja, vključno z:

  • Logotipi in vrednote blagovne znamke: Ustvarjali boste logotipe, ki bodo predstavljali identiteto in vrednote blagovne znamke ter oblikovali celostno grafično podobo, ki bo povezala vse vizualne elemente podjetja.

  • Tiskovine in marketinški materiali: Oblikovali boste brošure, letake, kataloge, plakate, embalaže in druge tiskane materiale, ki bodo izrazili edinstveno podobo izdelkov ali storitev ter pritegnili pozornost potencialnih strank.

  • Spletno oblikovanje: Ustvarjali boste privlačne in uporabniku prijazne spletne strani, oblikovali grafične elemente za družbena omrežja, pripravljali digitalne oglase in sodelovali pri razvoju uporabniških izkušenj na spletu.

  • Ilustracije in infografike: S svojo umetniško nadarjenostjo boste ustvarjali ilustracije, infografike in vizualne elemente, ki bodo pomagali razumljivo predstaviti kompleksne informacije ali zgodbe.

  • Fotografija in retuširanje: Svojo estetsko oko boste uporabili pri izbiri in urejanju fotografij ter ustvarjanju vizualnih konceptov, ki bodo predstavljali blagovno znamko ali izdelek na najboljši možen način.


Ta vloga vam omogoča delo kot samostojni oblikovalec ali v sodelovanju z marketinško agencijo, podjetjem ali kot del oblikovalskega tima. Ustvarili boste vizualne rešitve, ki bodo izstopale in pripomogle k uspehu blagovnih znamk ter poskrbele, da se sporočila prenašajo na edinstven in privlačen način.


Upam, da sem vas v tem članku navdihnila in motivirala, da boste razmislili in preverili možnosti za uresničitev svojih podjetniških sanj. Postati samostojni podjetnik zahteva od vas veliko vztrajnosti, prilagajanja, zato je pri izbiri poslovne ideje je ključno upoštevati tudi lastne interese, veščine in izkušnje.


Uspeh podjetja je pogosto odvisen od strasti in predanosti podjetnika, zato je pomembno, da izberete področje, ki vas zanima in v katerem se počutite samozavestno.


Če želite nadgraditi svoje znanje iz digitalnega marketinga, se mi pridružite v Mali šoli digitalnega marketinga.

bottom of page