top of page

Kako napisati dober prodajni oglas na Instagramu

Če si želite, da bi vaši oglasi na Instagramu dosegli več klikov, vam bo moj današnji zapis v veliko pomoč. Z današnjo objavo vas želim spodbuditi, da ustvarite še bolj kreativne objave na Instagramu.

#1: Prilagodite formulo za pisanje besedil, ki jo trenutno uporabljate za Instagram


Nekatere formule za pisanje besedil, se uspešno uporabljajo že desetletja. Ena takšnih je formula PAS (»Problem-Agitate-Solve), kjer besedilo poudari skrb stranke, okrepi njeno bolečino in potem namigne na rešitev. Če želite z zelo kratkim besedilom, ki se uporablja na Instagramu zajeti celotno formulo to vedno ni mogoče. Lahko pa oglas napišete prav tako učnikovito, da se samo dotaknete težave vaše ciljne skupine in nato ponudite rešitev.


Izberite pravi čas za »kratko in sladko« objavo


Čarobne formule za točno število besed, znakov in vrstic, ki jih morate uporabiti na Instagamu žal ni. Ker je to odvisno predvsem od vaših sledilcev.


  • Kako dobro sledilci poznajo vašo blagovno znamko?

  • Ali trenutno povprašujejo po vaših izdelkih ali storitvah?

  • Ali imajo mogoče kakšne pomisleke, ki jih morate odpraviti?

  • Vedite, kdaj je treba kopijo oglasa ohraniti kratko in jedrnato.


Ni čarobne številke, koliko znakov ali vrstic naj bi obsegal napis oglasa na Instagramu. To je odvisno od vašega občinstva.


  • Kako dobro poznajo vašo blagovno znamko?

  • Ali trenutno povprašujejo po vašem izdelku ali storitvi?

  • Ali imajo še vedno velike pomisleke, ki jih morajo odpraviti?


Oglas na Instagramu je lahko napisan na kratko in sladko kadar:

  • Uvod ni potreben, ker je vaša potencialna stranka že seznanjena z vašo blagovno znamko in ponudbo.

  • Že imate na Instagramu ustvarjeno svojo ciljno skupino, tako da vsi, ki vidijo oglas, prihajajo iz podobne demografske skupine.

  • Vaši sledilci potrebujejo le nežno spodbudo za nakup.





#2: Naj bo vaša ponudba jasno izražena


Tako kot organske objave na Instagramu, lahko tudi oglasi vsebujejo do 2.200 znakov. Ne glede na to ali uporabljate vse znake ali pa so vaši oglasi krajši, je priporočljivo, da vašo ponudbo napišete čimprej. Če to storite v prvih 100 znakih besedila, bo občinstvu jasno kakšna je vaša ponudba, tudi če ne bodo kliknili dalje, da bi prebrali več.


#3: Uporabite CTA (call to action) gumbe v svojem besedilu





Ne glede na to, kako prepričljiv je vaš prodajni oglas, ne morete pričakovati, da bodo vaši sledilci sami naredili naslednji korak brez jasnega poziva k akciji. Ne glede na to, ali gumb postavite na začetek ali konec, uporabite CTA gumb za poziv k akciji. Nekaj CTA sem vam napisala v članku Kako premagati Instagram algoritem.


Najučinkovitejši CTA gumbi se začnejo z glagoli za akcijo in pozivajo potencialne uporabnike, naj naredijo nekaj določenega. Svoje sledilce lahko na primer pozovete z gumbom: "kupi zdaj" ali "začni zdaj". Ne pozabite tudi na že vgrajene Instagramove CTA-je.






#4: Rešite najpogostejše ugovore s prodajnim oglasom


Ko pišete prodajni oglas za Instagram, morate vedeti, zakaj bi lahko vaša ciljna skupina zavrnila vašo ponudbo. Potem morate storiti vse, kar je v vaši moči, da te ugovore ze z oglasom rešite.


Če se srečujete na primer s tipičnim ugovorom: "Nimam časa za to.", se lahko v oglasu osredotočite na preprostost izdelka ali enostavnost rešitve. Če v oglas vključite še brezplačno ponudbo, ta koncept preide še na višjo raven.


Ne le, da potencialnim kupcem pomagate rešiti ugovore, ampak je ponudba dovolj privlačna, da bo pritegnila tudi kupce, ki jih stroški ponudbe ne zanimajo. Kdo si pa ne želi prejeti nečesa zastonj?


#5: Ustavite drsenje (scroll down) z elementi nujnosti


Instagram je med svojimi privlačnimi funkcijami in nenehno razvijajočim se algoritmom zasnovan tako, da uporabnikom omogoča drsenje. Da pa bodo vaši oglasi v Instagramu spodbujali prodajo, morate poskrbeti da se sledilci ustavijo pri vaši ponudbi.


Kako lahko pritegnete pozornost in privabite ljudi, da takoj kliknejo?


Ustvarjanje občutka nujnosti je lahko neverjetno učinkovito, saj ta taktika poruši miselne vzorce in povzroči, da ljudje ukrepajo, ne da bi preveč razmišljali.


Instagram oglasi lahko na nešteto načinov posredujejo nujnost:

  • Za poudarjanje začasne narave ponudbe uporabite na primer »omejen čas« ali »se kmalu konča«.

  • Uporabnikom navedite rok, tako da navedete končni datum prodaje ali ponudbe.

  • Ustvarite implicitno pomanjkanje z navedbo, da je količina izdelka ali storitev količinsko omejena.


#6: Okrepite prodajni oglas na Instagramu z naslovom na videoposnetku


Udaren naslov na videoposnetku ponuja odlično priložnost za krepitev sporočila prodajnega oglasa. Ali vaš oglas na Instagramu namesto videoposnetka vsebuje grafiko ali fotografijo? Oglasu dodajte besedilo, da bo sporočilo bolj udarno.




#7: Dodajte emojije v dolgea besedila za oglase za ozaveščanje


Čeprav je kratek prodajni oglas odličen za občinstvo, ki že pozna vašo blagovno znamko, pa je manj učinkovit za potencialne uporabniki, ki za vašo blagovno znamko slišijo prvič.


V slednjem primeru prodajni oglasi na Instagramu običajno potrebujejo več besedila za predstavitev blagovne znamke, opis prednosti in odpravo ugovorov.


Toda kako lahko preprečite, da bi bili daljši oglasi za Instagram videti kot neberljivi bloki besedila?


Emojiji so lahko pameten dodatek k napisom, saj so več kot le zabavne ikone. Pravzaprav lahko emojiji znatno povečajo stopnjo konverzije in stopnjo klikov.



#8: Uporabite številke, da določite takojšnjo vrednost


Tako kot emojiji tudi številke odlično razbijejo izmenjujoče se bloke besedila in slik ter ustvarijo motnjo vzorca, ki je težko prezreti. Za razliko od emojijev pa imajo številke dodatno prednost. Takoj lahko izrazijo vrednost. Uporaba besedila 75% popust, takoj lahko pritegne kupce, ki iščejo ugodno ponudbo.



#9: Preizkusite kopijo oglasa na Instagramu, ki poudarja koristi izdelka ali storitve


Ne glede na to, ali oglašujete izdelek ali storitev, vas morda mika, da bi v napis oglasa na Instagramu vključili seznam značilnosti vašega izdelka ali storitve. Čeprav so značilnosti lahko močne prodajne točke, so v oglasnem besedilu običajno manj učinkovite kot koristi.


Kakšna je razlika? Značilnosti so stvari, ki jih vaš izdelek ali storitev ima ali jih lahko naredi, koristi pa so pozitivni rezultati uporabe teh značilnosti.


Z osredotočanjem na koristi pomagate občinstvu, da si lahko predstavlja rezultat. Ko pomislijo, kje bi bili ali kako bi se počutili, če bi vaša ponudba rešila njihove težave, bodo morda bolj pripravljeni klikniti, se naročiti ali kupiti vaš izdelek oziroma storitev.



#10: Pustite svojim strankam, da povedo namesto vas


Ko želite stranke spodbuditi k nakupu, ni nič bolj učinkovito kot izjave zadovoljnih strank. Zakaj torej ne bi pustili, da za vašo blagovno znamko spregovorijo vaše stranke? Lahko sklenete sodelovanje z uspešnimi ljudmi ali pa vplivneži, ki lahko vaši blagovni znamki vsekakor dodajo verodostojnost.


Ne glede na to, ali boste te taktike uporabljali samostojno ali v kombinaciji, lahko z njimi povečate učinkovitost svojih prodajnih oglasov na Instagramu, kar vodi k večji prodaji in boljšemu donosu. Če niste prepričani, katera taktika bi bila za vaše občinstvo najbolj učinkovita, je testiranje vedno pravi odgovor. Pri ustvarjanju naslednje oglaševalske kampanje na Instagramu eksperimentirajte z različnimi različicami prodajnih oglasov, dokler ne najdete zmagovalne kombinacije.


Povzeto po Social Media Examiner

bottom of page