6 nasvetov, kako premagati Instagram algoritem

Updated: Jul 30, 2021

Tako kot na Facebooku, se tudi na Instagramu veliko dogaja. V zadnjem letu smo bili deležni veliko spremembam in nadgradnjam. Prav tako napovedujejo, da bo Instagram v prihodnosti bolj osredotočen na video vsebine in ne več toliko na fotografije. Kaj nas čaka v prihodnosti, sem vam zaupala v videju Instagram prihodnost 2021 na mojem Youtube kanalu.


Danes vam bo zaupala 6 nasvetov, kako lahko premagate Instagram algoritem in kaj vse vpliva na uspešnost Instagrama.


Na to, kar vidite na svojem Instagram feedu, vplivajo 3 glavni dejavniki:


1. Zanimanje


Instagram vam prikazuje objave, ki so po njegovi oceni in predvidenjih vam všeč. To algoritem zazna glede na to, koga spremljate, komu všečkate in komentirate, katere objave si shranjujete,..


Zato je zelo pomebno, da prvo ugotovite, kaj je pomembno za vaše občinstvo (kaj ljudje najbolj iščejo).


Najprej ugotovite, kdo je vaše ciljno občinstvo! Ste lepotni bloger, gurman, vrtnar, podjetnik ali coach! Poskusite zgraditi ciljno skupino, ki ji bo vaša vsebina zanimiva.


Testirajte in redno spremljajte tudi svoje objave, ki so imele največji odziv! Katere objave so prejele veliko všečkov ali komentarjev, so si objavo shranili,... Ti podatki so vam lahko smernica za prihodnje objave.


Prav tako k objavi dodajte #hashtage, ki ustrezajo vaši ciljni skupini in vaši branži.

Večkrat ponovite opis objave, ki je bil vašim sledilcem všeč in ne pozabite biti interaktivno. Torej odgovarjajte redno na komentarje.


Druga pomembna stvar so vaše vizualne grafike. Vprašajte se ali so vaše fotografije primerne za vašo tematiko in branžo? Katere objave nimajo velikega odziva? Objavljate veliko prisrčnih fotografij vaših živalic, vi pa se ukvarjate z oblikovanjem nakita? :-)


Spremljajte statistiko in naredite analizo, na katero objavo so se sledilci najbolj odzvali. Res da po navadi, fotografije, ki imajo dušo (na kateri so ljudje ali živali) imajo večji odziv, ampak skušajte še zraven vključiti tudi vaš posel.


Da se lažje organizirajte, si lahko naredite načrt objav. Npr. kaj boste objavljali ob posameznih dnevih.


Primer:

  • Ponedeljek: pozitivna misel

  • Torek: fotografija iz ozadja vašega posla

  • Sreda: Praktični nasveti

  • Četrtek: video, kako narediti....


In tako naprej. In potem vsak teden isto, vendar z drugačno vsebino.


Lahko vam pomaga tale kolendar za julij. Prenesi si ga TUKAJ!2. Pogostost


Več kot objavljate, večja verjetnost je za vašo vidljivost. Objavite vsaj enkrat na dan, tako da se še naprej pojavljate na news feedu vaših sledilcev!


Pomagajte si s studijem za ustvarjalce (Creator Studijem), ki je del Facebook poslovne strani. S tem lahko načrtujete objave kar 6 mesecev naprej. Več o Creator studiju TUKAJ!

3. Razmerje z osebo


Pomeni, kako blizu ste si s sledilci, s katerimi ste v preteklosti že veliko komunicirali na Instagramu, na primer s komentiranjem njihovih objav ali pa ste bili skupaj označeni na fotografijah.


Kaj je pomembno za boljši rezultat?


  • Začnite bolj komunicirati s svojimi sledilci tako, da všečkate in spremljate več svojih sledilcev in njihove objave!

  • Skozi objave sledilce veliko sprašujte in odgovorite na vse komentarje, ki jih na vprašanje dobite!

  • Podprite svoje sledilce in se z njimi aktivno vključite v pogovor skozi komentarje.

  • Vključite CTA (Poziv k akciji), na primer prosite jih, naj komentirajo, delijo svoje misli, sprašujte jih skozi Story interaktivne nalepke,...

  • V opis vključite emogije. Emojiji so odliče