top of page

6 nasvetov, kako premagati Instagram algoritem

Updated: Jul 30, 2021

Tako kot na Facebooku, se tudi na Instagramu veliko dogaja. V zadnjem letu smo bili deležni veliko spremembam in nadgradnjam. Prav tako napovedujejo, da bo Instagram v prihodnosti bolj osredotočen na video vsebine in ne več toliko na fotografije. Kaj nas čaka v prihodnosti, sem vam zaupala v videju Instagram prihodnost 2021 na mojem Youtube kanalu.


Danes vam bo zaupala 6 nasvetov, kako lahko premagate Instagram algoritem in kaj vse vpliva na uspešnost Instagrama.


Na to, kar vidite na svojem Instagram feedu, vplivajo 3 glavni dejavniki:


1. Zanimanje


Instagram vam prikazuje objave, ki so po njegovi oceni in predvidenjih vam všeč. To algoritem zazna glede na to, koga spremljate, komu všečkate in komentirate, katere objave si shranjujete,..


Zato je zelo pomebno, da prvo ugotovite, kaj je pomembno za vaše občinstvo (kaj ljudje najbolj iščejo).


Najprej ugotovite, kdo je vaše ciljno občinstvo! Ste lepotni bloger, gurman, vrtnar, podjetnik ali coach! Poskusite zgraditi ciljno skupino, ki ji bo vaša vsebina zanimiva.


Testirajte in redno spremljajte tudi svoje objave, ki so imele največji odziv! Katere objave so prejele veliko všečkov ali komentarjev, so si objavo shranili,... Ti podatki so vam lahko smernica za prihodnje objave.


Prav tako k objavi dodajte #hashtage, ki ustrezajo vaši ciljni skupini in vaši branži.

Večkrat ponovite opis objave, ki je bil vašim sledilcem všeč in ne pozabite biti interaktivno. Torej odgovarjajte redno na komentarje.


Druga pomembna stvar so vaše vizualne grafike. Vprašajte se ali so vaše fotografije primerne za vašo tematiko in branžo? Katere objave nimajo velikega odziva? Objavljate veliko prisrčnih fotografij vaših živalic, vi pa se ukvarjate z oblikovanjem nakita? :-)


Spremljajte statistiko in naredite analizo, na katero objavo so se sledilci najbolj odzvali. Res da po navadi, fotografije, ki imajo dušo (na kateri so ljudje ali živali) imajo večji odziv, ampak skušajte še zraven vključiti tudi vaš posel.


Da se lažje organizirajte, si lahko naredite načrt objav. Npr. kaj boste objavljali ob posameznih dnevih.


Primer:

 • Ponedeljek: pozitivna misel

 • Torek: fotografija iz ozadja vašega posla

 • Sreda: Praktični nasveti

 • Četrtek: video, kako narediti....


In tako naprej. In potem vsak teden isto, vendar z drugačno vsebino.


Lahko vam pomaga tale kolendar za julij. Prenesi si ga TUKAJ!2. Pogostost


Več kot objavljate, večja verjetnost je za vašo vidljivost. Objavite vsaj enkrat na dan, tako da se še naprej pojavljate na news feedu vaših sledilcev!


Pomagajte si s studijem za ustvarjalce (Creator Studijem), ki je del Facebook poslovne strani. S tem lahko načrtujete objave kar 6 mesecev naprej. Več o Creator studiju TUKAJ!

3. Razmerje z osebo


Pomeni, kako blizu ste si s sledilci, s katerimi ste v preteklosti že veliko komunicirali na Instagramu, na primer s komentiranjem njihovih objav ali pa ste bili skupaj označeni na fotografijah.


Kaj je pomembno za boljši rezultat?


 • Začnite bolj komunicirati s svojimi sledilci tako, da všečkate in spremljate več svojih sledilcev in njihove objave!

 • Skozi objave sledilce veliko sprašujte in odgovorite na vse komentarje, ki jih na vprašanje dobite!

 • Podprite svoje sledilce in se z njimi aktivno vključite v pogovor skozi komentarje.

 • Vključite CTA (Poziv k akciji), na primer prosite jih, naj komentirajo, delijo svoje misli, sprašujte jih skozi Story interaktivne nalepke,...

 • V opis vključite emogije. Emojiji so odličen način za vzpostavitev odnosa s svojim občinstvom! Ker je včasih težko reči, kaj v resnici mislite z besedilom, vam emojiji omogočijo, da se resnično povežete s svojim občinstvom in jim omogočite, da razumejo, kako se počutite!

Nekaj primerov CTA (pozivov k akciji)

 • Registrirajte se

 • Naročite se

 • Preberite več

 • Oglejte si video

 • Delite s prijatelji

 • Prijavite se zdaj

 • Prenesite si e-knjigo

 • Več na spletni strani.

4. Uporabljajte različne #hashtage


Kaj so #hashtagi? Po slovensko ključniki. S #hashtagi označimo besedo ali besedno zvezo, ki predstavlja kategorizacijo oz. označevanje. Ko sledilci pišejo o določeni temi in objavo označijo z določenim #hashtagom, uporabnik s pomočjo tega lahko vidi vse objave označenim z določenim #. Pišemo jih skupaj z besedo brez razmaka, da se zlinka.


Kar pa je pomembno za algoritem, ne uporabljajte vedno istih hashtagov. Dodajajte raznolike #hashtage, sicer bo videti, kot da ste bot, kar pomeni neželeno pošto, to pa posledično prinese nižji doseg.


Svoje hashtage objavite v komentarjih ali v opisu objave. Načeloma to ne vpliva na doseg. Moj nasvet je, da če posredujete objavo tudi na Facebook, jih dodajte v komentar, drugače kar pod objavo.


Maksimalno število #hashtagov pod objavo je 30 in posamezni prinese kar za 12,6 % več možnosti dosega.


Strani, s katerimi si lahko pomagate najti skupine #hashtagov so:5. Dodajanje lokacije (geotag) priljubljenih lokacij


Žalostna resnica je, da bo Instagram objavo prikazal več sledilcem, če priljubljeno destinacijo označite z geografsko oznako. Nekateri med njimi so Santorini, Benetke, Barcelona in Pariz; v bistvu vsaka lokacija, ki privabi veliko turistov ali je v trendu.


Torej, če si želite pridobiti več sledilcev in se bolj angažirati, bi bila enostavna rešitev obisk in ustvarjanje vsebin na super priljubljenih destinacijah. Nekateri Instagramerji so to storili z velikim uspehom.


6. Interakcija je KRALJ


Pod interakcijo se štejejo všečki, komentarji, delitve, kliki na objave, shranjene ob jave, veliko ogledov videjev,...


Več kot je interakcije, večji doseg bomo dosegli. Zato je pomembno, da spremljate statistiko objav, da vidite, kakšne objave so vašim sledilcem najbolj zanimive. Tako boste vedeli, kakšne objave kreirati.


Zelo pomembno pa je tudi, da ste sami interaktivni. Torej da tudi vi všečkate in komentirate drugim. Najdite Instagram profile iz vaše branže in komunicirate s temi sledilci skozi objave ter jim všečkate fotografije. Na tak način boste pridobili pozornost in če bo jim vaš profil všeč, vam bodo tudi začeli slediti.


P.S. Več o Instagramu za posel TUKAJ!


bottom of page