top of page

Top 5 Instagram trendov v letu 2021

Updated: Mar 10, 2021

Danes bom pisala o tem, kaj nas čaka v letu 2021 na najhitreje rastočem družbenem omrežju Instagramu. Za podjetja je odličen kanal, s katerim lahko približate svojo blagovno znamko ljudem, zaposlite bodoče zaposlene, predstavite svoj izdelek in kulturo podjetja, navdušujete stranke z uporabno vsebino s svojega področja … Uporabniki na Instagramu so do 120-krat bolj pripravljeni na interakcije z blagovnimi znamkami kot na drugih družbenih omrežjih. Ampak tukaj je en izziv: razen, če ste znani, je težko zbrati ogromno število sledilcev na Instagramu brez dolgoročnega trdega dela. Zelo pomemben je prvi vtis, zato je treba urediti svoj profil, ki naj vsebuje:

  • prepoznavno uporabniško ime profila, po katerem vas bodo ljudje našli,

  • prepoznavno ime profila, ki je vidno pod sliko,

  • vaš profil naj bo javen,

  • uredite svoj BIO (dodajte link do spletne ali pristajalne strani).

  • za posel uporabljajte poslovni ali creator Instagram račun.
Kaj bo na Instagramu v ospredju v letu 2021? TREND 1: IZGINJAJOČE VSEBINE ALI ZGODBE Leto 2020 je bilo zagotovo v znamenju zgodb (Storijev) ali izginjajočih vsebin. To so vsebine, ki po 24 urah izginejo. Vedno več ljudi spremlja te vsebine, namreč skozi zgodbe lahko pokažete ozadje vašega podjetja in jih uporabite za promocijske namene.


V zadnjem letu je Instagram nadgradil te vsebine, tako a omogoča ogromno funkcij. Vedno več podjetij oglašuje preko Storijev in za tiste, ki imate spletne trgovine, so dodali novo funkcijo Shopping, kjer lahko označite na Story vsebini vaše izdelke. Kako to naredite, več na spletni Instagram delavnici.TREND 2: NALEPKE IN KOMUNIKACIJA PREKO ZGODB (STORY VSEBIN) V zadnjem letu, ne samo, da se je povečalo gledanje zgodb, ampak jih je Instagram redno nadgrajeval. V zadnjem četrtletju se je povečala komunikacija preko zgodb, zaradi interaktivnih nalepk, ki jih lahko dodajaš na zgodbe. Npr. tako, da ti lahko sledilci postavijo vprašanja in tako te spoznavajo. To se je zelo prijelo in zagotovo bo v letu 2021 več takšnih možnosti za komunikacijo s sledilci.

Če pogosteje objavljate v Instagram Stories, imate večje možnosti, da dosežete več sledilcev, ko brskajo po njihovih dnevnih zgodbah - in več kot boste pridobili ogledov, boljša bo vaša uvrstitev.

TREND 3: MIKRO VPLIVNEŽI Instagram je zagotovo družbeno omrežje z največ influencerji (vplivneži). Do sedaj so zelo uspešni bili veliki vplivneži, kot so znani športniki, igralci, blogerji z veliko sledilci. Ampak vedno bolj v ospredje prihajajo mikro influencerji, to so osebe, ki jih ljudje radi spremljajo in imajo specifične sledilce, ki so primerne za določeno branžo. To so ljudje, ki res promovirajo izdelke, ker jih dejansko uporabljajo in ljudje jim bolj zaupajo, kot zvezdnikom. To so zadovoljne stranke. Ljudje niso več naivni in vedo, da velike zvezde naredijo vse za dober denar. Tako, da lahko postanete vplivnež tudi vi ;-)


TREND 4: FUNKCIJA REELS

Nova funkcija Reels, ki jo je Instagram lansiral v letu 2021 je obnorela svet, žal pa ne v Sloveniji, ker še žal ni na voljo. Kaj je Reels? Ideja je vzeta iz Tik Toka, kjer je ta funkcija skoraj zasvojila mladino, sedaj pa navdušeno objavljajo tudi starejše generacije.


S to funkcijo je mogoče ustvariti in urediti kratko video vsebino dolgo15 sekund. Dokler te funkcije še v Sloveniji ni na voljo, lahko videje kreirate na Tik Toku in jo nato naložite na Instagram Story ali News feed. S to vsebino lahko ustvarjate video vsebino na zabaven način. Lahko posnamete kratke nasvete, kako kaj izdelati, predstaviti na hitro vaš produkt,...


TREND 5: POUDAREK NA IGTV


V letu 2021 bo še večji poudarek na IGTV videjih. To so videji, ki so daljši od ene minute. Direktno iz telefona lahko naložite 15 minutne videje, dolge do 60 minut pa direktno iz račinalnika preko Creator Studija.


IGTV je nastal kot konkurenca Youtube, kjer lahko nalagaš daljše videje. Da bo IGTV še bolj privlačen za ustvarjalce, je Instagram napovedal, da bodo na platformi dovolili oglase. Ker bodo ustvarjalci IGTV vsebin prejemali enak odstotek dohodka od oglasov kot ustvarjalci na YouTubu, bi se lahko Instagram znašel v položaju, da konkurira največji platvormi za video vsebine. Instagram je prav tako napovedal, da bo še bolj dodelal IGTV in bo omogočeno še več funkcij.Instagram za posel IGTV
Instagram za posel IGTV

Več o tem, kako maksimalno uporabiti Instagram za posel pa na spletni Instagram delavnici. Več informacij TUKAJ!Comentários


bottom of page