top of page

"Social selling"; Prodaja s pomočjo družbenih omrežij

Updated: Sep 9, 2021

S pojavom digitalizacije se je zgodila logična evolucija. Družbena omrežja so danes zelo pomemben del prodajnega procesa, ki ne samo da pomagajo pri prodajnem procesu, ampak močno vplivajo na prodajne rezulate.


Podjetja in posamezniki, ki se zavedajo, kako zelo pomembno je vključevanje družbenih omrežij v prodajni proces, le tega že nekaj let uspešno uporabljajo za doseganje boljših prodajnih rezultatov.


Najbrž ste že kje zasledili izraz »social selling«. »Social selling« je nov svež strateški pristop, s katerim se s pomočjo družbenih omrežij prilagodimo kupcu in tako povečamo prodajo. Je moderen način, kako ustvariti dober in trden odnos s potencialnimi strankami.


Moramo se zavedati, da so se s pojavom digitalizacije spremenile tudi nakupne navade in kupci.

Kupci so zelo dobro informirani, »cold calling« pristopi ne delujejo več tako učinkovito in kupci sami določajo tempo prodaje.

Prodaja se bo v veliki večini primerov zgodila, če boste kredibilini in boste kupca podučil ter rešili njegove težave. Saj se boste strinjali z mano, da vsi radi kupimo od osebe, ki ji zaupamo oz. je kredibilna.



Prodaja na družbenih omrežjih


Družbena omrežja morate sistematično vključiti v vse faze prodajnega procesa.


Kako to storiti?


1. POJAVITE SE/BODITE PRISOTNI


Bodite prisotni in aktivni na družbenih omrežjih. Ne pozabite, pomembno je, da vzpostavite resničen odnos in dobro povezavo s potencialnimi strankami. Vaš cilj je, da je za blagovno znamko oseba in ne obratno. Bodite dostopni. Poskrbite tudi , da imate optimizirane in urejene profile na družbenih omrežjih. Kako zgraditi osebno blagovno znamko si lahko preberete TUKAJ!


2. POSTANITE MOJSTRI DRUŽBENEGA POSLUŠANJA oz. SPREMLJAJTE DRUŽBENA OMREŽJA


Če vas zanima kaj si ljudje mislijo o vaši blagovni znamki, morate precej časa nameniti raziskovanju novega načina uporabe informacij, ki jih dobite z družbenim poslušanjem. Aktivno spremljajte ustrezne ključne besede in ključnike, ki se uporabljajo na družbenih omrežjih. Naredite izčrpen seznam ključnih besed, ključnikov in besednih zvez, ki ustrezajo vaši blagovni znamki. Poskrbite, da boste upoštevali vse vidike, kot so omenjanje vaše blagovne znamke, ime vašega podjetja...


3. BODITE VIR INFORMACIJ – POSKRBITE ZA DODANO VREDNOST


Družbena omrežja omogočajo hitro širjenje informacij po spletu. Če objavljate uporabno vsebino in delite svoje znanje privabite nove potencialne stranke. Dragocene brezplačne vsebine so ključ do prepoznavnosti in posledično do prodaje. Naj vas spoznajo. ☺☺☺

4. SPODBUJAJTE DRUŽBENA PRIPOROČILA


Večina ljudi se pred dokončno odločitvijo o nakupu, pozanima oziroma poišče dokaze ljudi, ki so že preizkusili izdelek. Število ogledov priporočil je v skokovitem porastu in družbena omrežja tako preglednost omogočajo. To je lahko odločilen faktor nakupa vaših izdelkov ali storitev.


Najboljša reklama je vedno zadovoljna stranka.

Katera družbena omrežja uporabljati za »Social selling«?


Tako kot sem že večkrat omenila boste morali glede na vaše cilje testirati in ugotoviti katera kombinacija je za vas optimalna. Običajno pa gre za prepletanje LinkedIn-a, Facebooka, Instagrama in Youtube. Pomembno je, da se družbena omrežja uporabljate sistematično v vseh fazah prodaje.


Ja, klasična prodaja kot je bila včasih, ne obstaja več.

Spremembe nas silijo k izboljšanju prodajnih procesov in vzpostavljanju resničnega in trdnega odnosa s potencialnimi strankami. Družbena omrežja tukaj igrajo pomembno vlogo, ne smete pa zanemariti tudi pomembnega dejstva, da bodo na položaje odločevalcev kmalu prišle nove generacije t.i milenijci, ki jim je tak način komuniciranja naraven.


»Social selling« ni nič presenetljivo novega ali težkega, lahko pa pozitivno vpliva na prodajo, saj promovira kreiranje prave vrednosti za kupca.


Zakaj ga ne bi izkoristili?


Kako konkretno izkoristiti LinkedIn za prodajo, marketing in mreženje, pa vam zaupam 21. in 23. septembra na spletni LinkedIn delavnici.


Ne zamudite priložnosti in izkoristite ta super kanal za "social selling".




bottom of page