top of page

8 marketinških orodij za kreiranje video vsebin

Updated: Dec 29, 2023

Video vsebine so postale ključen del digitalnega marketinga. Raziskave kažejo, da kar 85% podjetij uporablja video vsebine kot del svoje marketinške strategije, 92% tržnikov pa meni, da predstavljajo video vsebine pomemben del njihove strategije.


Video vsebine so učinkovito orodje za spodbujanje prodaje in povečanje prometa na spletnih straneh in na družbenih omrežjih. Z njihovo bolj podrobno predstavite funkcije, uporabo in prednosti izdelkov ali storitev. Video vsebine pomagajo potencialnim kupcem hitreje in jasneje razumeti, kaj ponujate, kar lahko poveča zaupanje in zadovoljstvo strank. To vodi do večje konverzije in zvestobe blagovni znamki.


Ustvarjanje in urejanje videov je lahko drago in zamudno, vendar obstaja več brezplačnih programov za urejanje videov, ki vam lahko olajšajo delo in so cenovno ugodnejši.





Danes z vami delim 8 marketinških orodij za kreiranje video vsebin:


1. Canva





Canva, ki je že dolgo priljubljeno orodje za oblikovanje in urejanje fotografij, je nedavno svojo ponudbo razširila z vključitvijo možnosti za ustvarjanje in urejanje video vsebin. Ta novost je pomemben korak naprej v razvoju platforme in ponuja dodatno vrednost za raznolik spekter uporabnikov, ki sega od profesionalnih oblikovalcev do posameznikov, ki iščejo preproste rešitve za svoje kreativne projekte. 


Zmožnost urejanja videoposnetkov v Canvi pomeni, da lahko zdaj združite vizualno oblikovanje in video produkcijo na enem mestu, kar je izjemno priročno.


Pri urejanju videoposnetkov na Canvi lahko izbirate med široko paleto predlog, ki so na voljo na platformi. Te predloge segajo od profesionalno oblikovanih tem za družbena omrežja do naprednih predstavitvenih video vsebin, kar vam omogoča da hitro in učinkovito ustvarite vsebine, ki so prilagojene vašim specifičnim potrebam.


Ta funkcija je še posebej koristna za tiste, ki morda nimate veliko izkušenj z oblikovanjem ali urejanjem video vsebin, saj lahko uporabite že pripravljene, profesionalno oblikovane predloge.


Canva ponuja tudi obsežno knjižnico virov, kot so visokokakovostne slike, glasbeno podlago, grafike in druge vizualne elementi, ki jih lahko uporabite v svojih projektih. Poleg tega je integracija teh elementov v Canvo zelo preprosta, tako da brez težav dodajate in prilagajate te vire v svojih videih.


Zaradi svoje enostavnosti in intuitivnosti je Canva idealna izbira za začetnike, ki se prvič srečujete z urejanjem videoposnetkov. 


Canva ponuja brezplačno različico, ki vključuje številne osnovne funkcije, kar je odlično za posameznike ali majhna podjetja, ki šele začenjajo z digitalnim oblikovanjem. Za tiste, ki potrebujete naprednejše funkcije, je na voljo Pro različica za 11,99 EUR na mesec. 





2. FilmoraGo




Wondershare FilmoraGo je aplikacija, ki je idealna za ustvarjalce vsebin, ljubitelje videa in tudi za profesionalce, ki iščejo preprosto, a vsestransko orodje za urejanje video vsebin.


FilmoraGo nudi širok spekter funkcij, ki so običajno na voljo le v bolj kompleksnih programih. To vključuje osnovne možnosti, kot so obrezovanje in deljenje posnetkov, nastavitve razmerij in obrezovanje, kot tudi bolj napredne funkcije, kot so nadzor hitrosti, obrnitev posnetka, glasovni komentar, mešalnik zvoka in možnost slika-v-sliki.


Kljub svoji obsežnosti je FilmoraGo zasnovan z mislijo na enostavno uporabo. Njegov intuitiven vmesnik omogoča hitro učenje in uporabo, kar je idealno za tiste, ki se šele spoznavate z urejanjem videa. Aplikacija je na voljo na različnih platformah, vključno z iOS, Android, Mac in Windows.


Ena izmed najbolj priljubljenih značilnosti FilmoraGo je, da je aplikacija popolnoma brezplačna za uporabo na mobilnih napravah, pri čemer ne omejuje dolžine videoposnetkov in nima  dodanega vodnega žiga. To je še posebej koristno za ustvarjalce vsebin, ki si ne morejo privoščiti dodatnih stroškov. 


Za tiste, ki potrebujete še več funkcij, FilmoraGo ponuja tudi plačljive možnosti nadgradnje, ki se začnejo pri 49,99 USD na leto. 






Veed.io je inovativen in uporabniku prijazen spletni urejevalnik videoposnetkov, ki je idealen za tiste, ki iščete hitro in učinkovito orodje za urejanje, dostopno neposredno prek spletnega brskalnika. Ta platforma ponuja široko paleto funkcij. Med njimi so podnaslavljanje in prepisovanje, kar je še posebej uporabno za ustvarjanje dostopnih vsebin. Poleg tega omogoča sodelovanje v živo, kar olajša skupinsko delo na projektih, in ima obsežno galerijo predlog.


Veed.io deluje izključno prek spleta, kar pomeni, da za uporabo ne potrebujete prenašati nobene programske opreme. Cena za uporabo Veed.io se začne z brezplačno različico, ki vključuje osnovne funkcije. Za tiste, ki potrebujejo več, so na voljo plačljivi načrti, ki se začnejo pri 20 USD na mesec ali 288 USD na leto, odvisno od potreb uporabnika.



4. CapCut




CapCut je brezplačna aplikacija za urejanje videoposnetkov, ki prihaja izpod rok podjetja ByteDance, znanega po ustvarjanju priljubljene aplikacije TikTok. 


CapCut je zasnovan posebej za urejanje mobilnih videoposnetkov v portretnem formatu, kar je značilno za družbene aplikacije, kot je TikTok. Aplikacija ponuja široko paleto orodij in funkcij, ki omogočajo več nadzora nad videoposnetki, kot to dovoljujejo standardne funkcije znotraj aplikacij.


Z uporabo CapCut lahko videoposnetek enostavno izrežete, združite, dodate filtre, učinke in besedilo, kar vam daje možnost, da svoje videoposnetke prilagodite do najmanjše podrobnosti. To je idealno za tiste, ki želite ustvariti bolj izpopolnjene in prilagojene video vsebine za svoje sledilce na družbenih omrežjih.


CapCut deluje na iOS in Android napravah, kar omogoča enostavno urejanje tudi na poti. Poleg tega, da je CapCut brezplačen, je tudi zelo prijazen do uporabnika, zaradi česar je odlična izbira za začetnike in izkušene uporabnike, ki želijo svoje video vsebine dvigniti na višjo raven.


5. InShot




InShot je vsestranska mobilna aplikacija, ki ponuja širok spekter orodij za urejanje videoposnetkov. Z njo lahko obrezujete, pospešujete ali počasneje predvajate svoje video vsebine, kar je še posebej koristno za ustvarjanje dinamičnih in zanimivih video vsebin. Poleg tega lahko svojim videom dodate glasbo in različne filtre, s čimer lahko ustvarite bolj profesionalen in privlačen videz.


Ena od glavnih značilnosti InShota je njegova preprostost in enostavnost uporabe, zaradi česar je aplikacija zelo priljubljena tudi med začetniki, ki morda še nimajo veliko izkušenj z urejanjem video vsebin. 


Aplikacija je dostopna na platformah iOS in Android, osnovna različica aplikacije je brezplačna, za majhno doplačilo 2,99 USD lahko odstranite oglase in vodne žige, ki se pojavljajo v brezplačni različici.


6. Animaker




Animaker je inovativno spletno orodje, ki je posebej zasnovano za ustvarjanje animiranih videoposnetkov. To orodje je postalo zelo priljubljeno med ustvarjalci vsebin. Z njim lahko preprosto in hitro ustvarjajo privlačne animirane videe. 


Ena ključnih lastnosti Animakerja je njegova prilagodljivost. V svoje projekte namreč lahko naložite lastne slike in avdio datoteke, kar omogoča večjo personalizacijo in originalnost v animiranih videih. To je še posebej koristno za blagovne znamke in podjetja, ki želijo v svoje animacije vključiti specifične logotipe, slike izdelkov ali glasovne posnetke.


Čeprav je Animaker morda bolj usmerjen v izdelavo videoposnetkov kot v njihovo urejanje, ponuja široko paleto orodij in funkcij, ki omogočajo ustvarjanje kompleksnih in dinamičnih animacij. Vključuje različne predloge, znake, ozadja in animacijske učinke, ki so preprosti za uporabo in omogočajo, da svoje ideje hitro pretvorite v vizualno privlačne zgodbe.


V brezplačni različici Animakerja so videoposnetki opremljeni z vodnim žigom, kar je običajna praksa za mnoga brezplačna orodja. Ti videoposnetki se lahko objavljajo neposredno na platformah, kot sta YouTube ali Facebook, kar je priročno za tiste, ki želijo deliti svoje delo na družbenih omrežjih. Vendar pa brezplačna različica ne omogoča prenosa videoposnetkov, kar je lahko omejitev za vse, ki želite imeti večji nadzor nad distribucijo svojih video vsebin. 


Za tiste, Animaker ponuja plačljivo različico, ki se začne pri 19 USD na mesec.


7. iMovie



iMovie
iMovie


iMovie je izvrstna izbira za uporabnike Apple naprav, ki iščejo učinkovito in brezplačno orodje za urejanje videoposnetkov. Ta aplikacija ponuja široko paleto naprednih funkcij, ki niso pogosto na voljo v spletnih urejevalnikih videoposnetkov, in to brez dodatnih stroškov. 


Med te funkcije sodijo napredno obrezovanje, ki omogoča natančno urejanje in odstranjevanje neželenih delov videa. Poleg tega iMovie vključuje številne posebne učinke, ki lahko vašim videoposnetkom dodajo dinamiko in jih naredijo bolj zanimive.


Še ena pomembna značilnost iMovie je možnost dodajanja glasbe in zvočnih posnetkov. Svojim videoposnetkom lahko dodate ozadje ali poudarite določene dele z glasbenimi elementi. Izbirate lahko iz bogate knjižnice vnaprej izbranih skladb ali pa uvozite lastne avdio datoteke, kar omogoča visoko stopnjo prilagodljivosti in personalizacije.


Urejanje videoposnetkov je enostavno, tudi za tiste, ki nimate veliko izkušenj. 

Z mobilno aplikacijo iMovie lahko urejate videoposnetke na različnih napravah, vključno z Macom, iPhonom in iPadom. To omogoča veliko fleksibilnost in udobje, saj lahko začnete urejati na eni napravi in nadaljujete na drugi. Ta integracija med napravami je še posebej koristna za tiste, ki ste pogosto na poti in morate urejati vsebine na različnih lokacijah.


8. Windows Movie Maker


Windows Movie Maker, ki je na voljo kot brezplačna programska oprema za uporabnike operacijskega sistema Windows, je odlična izbira za osnovno urejanje videoposnetkov. 


Čeprav ne ponuja kompleksnosti in široke palete funkcij, ki jih najdemo v bolj naprednih urejevalnikih, se Windows Movie Maker odlikuje po svoji sposobnosti, da zadovolji osnovne potrebe urejanja. 


Zmožnosti, kot so obrezovanje posnetkov, dodajanje prehodov, vključevanje besedil in uporaba enostavnih učinkov, vam omogočajo da izboljšate svoje domače videoposnetke ali manjše projekte z relativno malo truda.


Zaradi svoje enostavnosti in intuitivnega vmesnika je Windows Movie Maker posebej primeren za začetnike ali tiste, ki šele vstopate v svet urejanja videa. Hitro lahko osvojite osnove urejanja, ne da bi morali preživeti ure v učenju kompleksnih funkcij. To orodje omogoča hitro urejanje, kar je idealno za hitre projekte ali kadar potrebujete videoposnetek urediti v kratkem času.


Kljub temu, da Windows Movie Maker morda ne ponuja naprednih funkcij, njegove zmogljivosti še vedno zadostujejo za veliko število uporabnikov, ki potrebujejo preprosto, a učinkovito orodje za urejanje videoposnetkov.


Vključitev video vsebin v marketinško strategijo postaja ključnega pomena za podjetja, ki si želijo ohraniti konkurenčnost in uspeh na sodobnem trgu. Uporaba videa ni več le priporočljiva, ampak je skoraj nujen element. Video vsebine nudijo edinstveno priložnost za inovativno in učinkovito komunikacijo, ki lahko pomembno vpliva na zaznavo in prepoznavnost vaše blagovne znamke.


Z video vsebinami lahko na zanimiv in privlačen način predstavite svoje izdelke ali storitve, delite zgodbe in izkušnje, ter gradite globlji odnos z vašimi strankami. Prav tako, video format omogoča bolj dinamično in interaktivno izkušnjo, kar pripomore k večji angažiranosti občinstva in izboljšanju digitalne prisotnosti vaše blagovne znamke.


Poleg tega, z razvojem tehnologije in dostopnosti različnih orodij za urejanje videa, ki so pogosto brezplačna ali cenovno dostopna, postaja ustvarjanje kakovostnih video vsebin dostopno skoraj. Ta orodja omogočajo enostavno urejanje in prilagajanje videov, s čimer lahko tudi mala in srednja podjetja brez velikih marketinških proračunov izdelajo profesionalne video vsebine.


Z rednim objavljanjem zanimivih in informativnih video vsebin, lahko znatno povečate svojo vidnost na spletu, izboljšate SEO, ter posledično povečate promet na vaši spletni strani in družbenih omrežjih.


Če še ne objavljate video vsebin, je zdaj zadnji čas. V januarju vabljeni na spletno delavnico, kjer se boste naučili, kako na enostaven način s preprostimi orodji kreirati video vsebine za splet.



Spletna delavnica Kreiranje video vsebin
Spletna delavnica Kreiranje video vsebin

bottom of page