top of page
Writer's pictureTanja Ciglarič

9 nasvetov, kako graditi osebno blagovno znamko na spletu

  • Ali ste v zadnjem času vpisali svoje ime in priimek v Google iskalnik?

  • Ste mogoče objavili kakšno lepo fotografijo na Instagram profilu ali pa na Facebooku?

  • Ste mogoče objavili kakšen strokoven članek na LinkedInu?


Vse vrste informacij, ki jih objavljate na spletu so del vaše osebne blagovne znamke.


Osebna blagovna znamka je tisto, kar ljudje govorijo o vas, ko vas ni v prostoru. Sestavljajo jo trije dejavniki: oseba sama, obljuba in medsebojni odnosi. Oseba sama se predstavi skozi vrednote, osebnosti, znanja in sposobnosti in vse to prispeva unikatnosti.


Osebna blagovna znamka naj bi bila jasna, močna in privlačna podoba posameznika. Pomembno je, da našo prepoznavnost gradimo na takšen način, da jo potrošnik zazna kot zanj pomembno in da se vrednote, ki jih blagovna znamka predstavlja ujemajo z njegovimi.


Vaša blagovna znamka je povezana z občutki, ki jih oseba občuti v trenutku, ko pride v stik z vami ali z vašim podjetjem. Najboljša podjetja na svetu ne prodajajo, ampak gradijo blagovno znamko. To ne pomeni, da prodaja ni pomembna.


Poudariti želim, da je strategija grajenja osebne blagovne znamke pomemben dejavnik, ki ga veliko podjetnikov postavlja na stranski tir.


Pa poglejmo kaj vse je pomembno:


1.VAŠA ZGODBA


Osebno blagovno znamko lahko razvijate na več načinov. Predvsem je pomembno, da imate svojo zgodbo. Zgodba je močna sestavina vaše osebne blagovne znamke. Vsakdo ima rad dobro zgodbo; to je eden od razlogov, zakaj je pripovedovanje zgodb tako učinkovito.


Odlična zgodba ljudem pove kdo ste, za kaj se zavzemate in kako ste prišli tja, kjer ste danes. To je vaša pot od tam kjer ste začeli, do kam ste prišli ter kam greste.


Pri oblikovanju zgodbe si odgovorite na naslednja vprašanja:

  1. Kdo ste?

  2. Za kaj se zavzemate?

  3. Kakšni so vaši interesi in kaj je vaša strast?

  4. Kaj najbolj cenite?

  5. Kakšno je vaše poslanstvo?

  6. Kaj bi želeli doseči?

  7. Kakšno zapuščino bi želeli zapustiti za seboj?

  8. Kako si želite, da bi se vas ljudje spominjali?

Uspeh vaše osebne znamke je odvisen od tega, kako iskreno boste odgovorili na ta vprašanja. Ko boste izdelali zgodbo o svoji blagovni znamki, jo strnite v 2-3 stavke.


2. POSKRBITE ZA SKLADNO PODOBO NA SPLETU


Ko začnete graditi osebno blagovno znamko boste postopoma povečali svojo prisotnost na številnih tržnih kanalih in družbenih omrežjih. Pri ustvarjanju in optimizaciji profilov v družbenih omrežjih morate ohraniti skladnost. S skladno podobo se izognete zmedi.


To lahko storite z naslednjimi koraki:

  • Imejte svoj osebni logotip in ga povsod uporabljate

  • Imejte enako profilno sliko na vseh kanalih;

  • Uporabljajte svoje barve, ki so povezane tudi z barvo, ki jo uporabljate v logotipu


3. POSKRBITE, DA BOSTE GRADILI SKUPNOST


Bodimo realni. Če nimate zveste baze oboževalcev, vaša osebna blagovna znamka ne bo imela nobenega vpliva. To je skupina ali skupnost sledilcev, ki podpirajo vaše delo in to, za kar se zavzemate. Ko imate svojo skupnost, se izognete dolgočasni tekmi, v kateri si prizadevate pridobiti pozornost vseh in vsakogar. Potrebujete le eno skupino ljudi.


Ne pozabite, da osebna blagovna znamka ni samo poslovna. Vaša osebna blagovna znamka ima vrednost ne glede na to, v kateri prostor vstopate. To pomeni, da vam bo odprla nove priložnosti.


Tukaj je nekaj idej:


• Udeležujte se dogodkov na spletu in zunaj njega.

• Pridružite se skupinam na družbenih medijih.

• Obiščite forume v vaši branži in komentirajte objave.

• Sodelujte v podcastih.

• Soustvarjajte vsebine z vplivneži na vašem področju.



4. BODITE PRISTNI IN POKAŽITE TUDI SVOJO RANLJIVOST


Pristnosti ni mogoče izsiliti. Pristnost nastane, ko se besede in dejanja uskladijo. Ne promovirate se kot "pristni". Preprosto ste pristni. Biti pristen pomeni ostati zvest temu, kar ste, kar počnete in komu služite. V okolju, kjer je pomembnih več človeških elementov, to ustvarja vrednost in koristi za vaše sledilce ter izboljšuje vaše poslovanje.


Pristnost deluje, ker:

  • Se vaše podjetje se s tem dvigne nad konkurenco.

  • Izoblikuje vašo identiteto in podobo.

  • Daje vašemu podjetju, storitvam in izdelkom vsebino.

  • Ljudem omogoča, da se povežejo z vašim podjetjem.

  • Ljudem pomaga razumeti, kako jim vaša ponudba koristi.

  • Ljudem sporoča, da je vaša ponudba kakovostna.

  • Označuje vas kot zanesljivo in zaupanja vredno podjetje.

  • Spodbuja sodelovanje.

Ne bojte se pokazati tudi svoje ranljivosti. Vsi smo krvavi pod kožo. Zaupajte svojim sledilcem tudi kakšno negativno izkušnjo.



5. DAJTE PREDNOST GRAJENJU BLAGOVNE ZNAMKE PRED PRODAJO


Na dolgi rok vam bo to prineslo veliko več prepoznavnosti in pa posledično tudi več prodaje. Vedno imejte v mislih, kakšne rezultate želite doseči na dolgi rok.


6. OSREDOTOČITE SE TAKO NA KAKOVOST KOT TUDI KOLIČINO


Opažam, da se pri ustvarjanju vsebin veliko podjetnikov osredotoča samo na kakovost ne pa tudi na količino. Če želite biti vidni, morate biti opaženi. Za zmagovalno strategijo je porebno oboje. Razmišljajte tako - kakovost je subjektivna, količina pa ne.


Ko ustvarite vsebino in je ne objavite, je to zato, ker menite, da ni dovolj dobra. Zavedati se morate, da je za vidnost pomembna tudi frekvenca objavljanja. Nenazadnje nismo popolni in tudi če s kakšno vsebino niste povsem zadovoljni, jo objavite.


7. PONUDITE VSEBINO Z VISOKO DODANO VREDNOSTJO


Ne glede na to, ali pripravljate eno ali 100 vsebin, vedno poskrbite za dodano vrednost. Vsebina je lahko izobraževalne narave, navdihujoča, zabavna… Karkoli že pripravite razmišljajte kakšno vrednost bo imela za vaše občinstvo.


Kako ugotovite, kaj si vaše občinstvo želi? Skrivnost je v poslušanju. Ko nekaj objavite, spremljajte komentarje? Kakšna vprašanja ljudje postavljajo? Nad čim se najbolj pritožujejo? Ali jim kaj ni čisto povsem jasno? Če pozorno berete ali poslušate, boste našli marsikateri navdih za pripravo kvalitetne vsebine.


8. BODITE DOSLEDNI


Veliko ljudi ima težave pri oblikovanju močne osebne blagovne znamke, pa ne zato, ker niso sposobni ali ker je njihova vsebina slaba ali ker nimajo ničesar, kar bi lahko prispevali svetu. Problem se skriva v nedoslednosti.


Ali ste pripravljeni vložiti napor, ki je potreben? To pomeni, da se morate izpostaviti. In to ne enkrat na mesec ali enkrat na teden, ampak vsak dan.


Znamke, ki izstopajo, so tiste, ki se stalno pojavljajo. Tako pač je. Konkurenca je velika in brez redne prisotnosti, se ne bo zgodilo nič.

9. RAZUMETI MORATE, DA JE TO MARATON IN NE TEK NA KRATKE PROGE


Past v katero se podjetniki pogosto ujamejo je, ko objave nimajo takšnega dosega, kot bi si želeli. Tudi če boste vse naredili "pravilno«, številke ne bodo nujno odražale vašega truda. Dobra novica je, da vam zaradi tega ni potrebno biti slabe volje.


Pri oblikovanju blagovne znamke gre za grajenje skupnosti. To zahteva resnično veliko časa - in edini način za uspeh je, da gradite dalje. Ne ukvarjajte se s sledilci, ki jih nimate. Namesto tega se raje osredotočite na sledilce ki jih že imate 😊.


Najboljša platforma grajenje osebne blagovne znamke za poslovne namene je zagotovo LinkedIn. Predvsem zaradi tega, ker je miselnost uporabnikov LinkedIna drugačna od tistih, na drugih družbenih omrežjih.


Na LinkedInu se ljudje se zadržujejo, ker iščejo kakovostne in koristne informacije, sledijo trendom, se mrežijo in si nenazadnje odpirajo možnosti za nove posle. Tudi LinkedIn je tek na dolge proge.


Predlagam vam, da razmislite o teku na dolge proge. Zahteva drugačno pripravo, več potrpljenja, traja več časa in terja od vas veliko več discipline, pa vendar je na koncu izkupiček bistveno drugačen kot pri sprintu.


Saj si vsak od nas želi, da bi poslovno rastel in se razvijal? Ali ne? ☺


Zato tako v akcijo in se mi pridružite na še zadnji spletni LinkedIn delavnici letos.





Comments


bottom of page