9 nasvetov, kako graditi osebno blagovno znamko na spletu

 • Ali ste v zadnjem času vpisali svoje ime in priimek v Google iskalnik?

 • Ste mogoče objavili kakšno lepo fotografijo na Instagram profilu ali pa na Facebooku?

 • Ste mogoče objavili kakšen strokoven članek na LinkedInu?


Vse vrste informacij, ki jih objavljate na spletu so del vaše osebne blagovne znamke.


Osebna blagovna znamka je tisto, kar ljudje govorijo o vas, ko vas ni v prostoru. Sestavljajo jo trije dejavniki: oseba sama, obljuba in medsebojni odnosi. Oseba sama se predstavi skozi vrednote, osebnosti, znanja in sposobnosti in vse to prispeva unikatnosti.


Osebna blagovna znamka naj bi bila jasna, močna in privlačna podoba posameznika. Pomembno je, da našo prepoznavnost gradimo na takšen način, da jo potrošnik zazna kot zanj pomembno in da se vrednote, ki jih blagovna znamka predstavlja ujemajo z njegovimi.


Vaša blagovna znamka je povezana z občutki, ki jih oseba občuti v trenutku, ko pride v stik z vami ali z vašim podjetjem. Najboljša podjetja na svetu ne prodajajo, ampak gradijo blagovno znamko. To ne pomeni, da prodaja ni pomembna.


Poudariti želim, da je strategija grajenja osebne blagovne znamke pomemben dejavnik, ki ga veliko podjetnikov postavlja na stranski tir.


Pa poglejmo kaj vse je pomembno:


1.VAŠA ZGODBA


Osebno blagovno znamko lahko razvijate na več načinov. Predvsem je pomembno, da imate svojo zgodbo. Zgodba je močna sestavina vaše osebne blagovne znamke. Vsakdo ima rad dobro zgodbo; to je eden od razlogov, zakaj je pripovedovanje zgodb tako učinkovito.


Odlična zgodba ljudem pove kdo ste, za kaj se zavzemate in kako ste prišli tja, kjer ste danes. To je vaša pot od tam kjer ste začeli, do kam ste prišli ter kam greste.


Pri oblikovanju zgodbe si odgovorite na naslednja vprašanja:

 1. Kdo ste?

 2. Za kaj se zavzemate?

 3. Kakšni so vaši interesi in kaj je vaša strast?

 4. Kaj najbolj cenite?

 5. Kakšno je vaše poslanstvo?

 6. Kaj bi želeli doseči?

 7. Kakšno zapuščino bi želeli zapustiti za seboj?

 8. Kako si želite, da bi se vas ljudje spominjali?

Uspeh vaše osebne znamke je odvisen od tega, kako iskreno boste odgovorili na ta vprašanja. Ko boste izdelali zgodbo o svoji blagovni znamki, jo strnite v 2-3 stavke.


2. POSKRBITE ZA SKLADNO PODOBO NA SPLETU


Ko začnete graditi osebno blagovno znamko boste postopoma povečali svojo prisotnost na številnih tržnih kanalih in družbenih omrežjih. Pri ustvarjanju in optimizaciji profilov v družbenih omrežjih morate ohraniti skladnost. S skladno podobo se izognete zmedi.


To lahko storite z naslednjimi koraki:

 • Imejte svoj osebni logotip in ga povsod uporabljate

 • Imejte enako profilno sliko na vseh kanalih;

 • Uporabljajte svoje barve, ki so povezane tudi z barvo, ki jo uporabljate v logotipu


3. POSKRBITE, DA BOSTE GRADILI SKUPNOST


Bodimo realni. Če nimate zveste baze oboževalcev, vaša osebna blagovna znamka ne bo imela nobenega vpliva. To je skupina ali skupnost sledilcev, ki podpirajo vaše delo in to, za kar se zavzemate. Ko imate svojo skupnost, se izognete dolgočasni tekmi, v kateri si prizadevate pridobiti pozornost vseh in vsakogar. Potrebujete le eno skupino ljudi.


Ne pozabite, da osebna blagovna znamka ni samo poslovna. Vaša osebna blagovna znamka ima vrednost ne glede na to, v kateri prostor vstopate. To pomeni, da vam bo odprla nove priložnosti.


Tukaj je nekaj idej:


• Udeležujte se dogodkov na spletu in zunaj njega.

• Pridružite se skupinam na družbenih medijih.

• Obiščite forume v vaši branži in komentirajte objave.

• Sodelujte v podcastih.

• Soustvarjajte vsebine z vplivneži na vašem področju.4. BODITE PRISTNI IN POKAŽITE TUDI SVOJO RANLJIVOST


Pristnosti ni mogoče izsiliti. Pristnost nastane, ko se besede in dejanja uskladijo. Ne promovirate se kot "pristni". Preprosto ste pristni. Biti pristen pomeni ostati zvest temu, kar ste, kar počnete in komu služite. V okolju, kjer je pomembnih več človeških elementov, to ustvarja vrednost in koristi za vaše sledilce ter izboljšuje vaše poslovanje.


Pristnost deluje, ker:

 • Se vaše pod