top of page

7 nasvetov, kako LinkedIn uporabiti za grajenje osebne blagovne znamke


Družbeno omrežje LinkedIn je največja profesionalna platforma, ki ima že 800 milijonov članov iz več kot 200 držav. Poslanstvo LinkedIna je povezati strokovnjake po svetu in tako povečati njihovo produktivnost in uspešnost.


Njihove storitve so namenjene spodbujanju ekonomskih priložnosti svojih članov preko srečevanj, izmenjevanja idej ter učenja.


LinkedIn torej ni le orodje za povezovanje namenjeno iskalcem zaposlitve, ampak večstranska poslovna platforma. Omogoča, da gradite odnose, ustvarjate možne kupce, opravljate raziskave trga, izboljšate ugled podjetja, blagovne znamke in izgradite spletno skupnost. Imeti profesionalni osebni LinkedIn profil je v teh časih ključnega pomena.




Danes z vami delim 7 nasvetov, kako uporabiti družbeno omrežje LinkedIn za grajenje osebne blagovne znamke.


1. Uredite svoj profil LinkedIn


Prvi vtis je zelo pomemben, zato si račun LinkedIn opremite s primerno profesionalno profilno fotografijo, na kateri se lepo vidi vaš obraz. S primerno fotografijo imate kar sedemkrat večjo možnost, da vas potencialne stranke najdejo.


Prav tako naslovni fotografijo izkoristite za predstavitev vaših tekočih projektov ali izpostavite vaše rešitve.


Naslednja stvar, ki je zelo pomembna, je naziv, ki naj ne bo omejen samo na vašo funkcijo, ampak je bolje, da poudarite svoje ključne strasti, znanja, veščine … Pri povzetku potencialne poslovne partnerje prepričajte s svojo edinstveno osebnostjo in konkurenčno prednostjo.


Pomembno je, da si tudi nastavite unikaten URL

(primer: https://www.linkedin.com/in/tanja-ciglaric/).


Dodajte tudi vsa delovna mesta, kjer ste do sedaj delali in prosite za priporočila svojih zadovoljnih strank ali delodajalcev.




2. Pripravite poseben pozdravni video


Video vsebina je tudi na LinkedIn profilu dobra pika na i. Posnamite pozdravni video, kjer poveste nekaj o sebi in o tem kaj počnete. Tako vas ljudje lahko virtualno spoznajo, izvejo kaj počnete in hitreje naredite vtis.




3. Uporabite priporočene (featured) objave


Ko objavite posebno vsebino, za katero želite, da jo uporabniki vidijo takoj, lahko svoje objave spremenite v "priporočene" (featured) objave. To vam omogoča, da se določene objave prikažejo na strani vašega profila. Če objavite vsebino, ki vsebuje dragocene informacije jo označite tako, da bo do nje lahko dostopal vsak, ki si bo prvič ogledal vaš profil.





4. Vaš opis naj bo v obliki zgodbe


Opis je priložnost, da poveste vašo zgodbo – torej v opis ne pišite zgolj vaših veščin in znanj, ali dosedanjih delovnih izkušenj. Poizkusite napisati zgodbo o tem, zakaj so te veščine pomembne in kaj je tisto, kar lahko ponudite ljudem.


LinkedIn “summary” je zagotovo najbolj oseben del vsebinskega marketinga za vašo blagovno znamko – zato se potrudite in opis (summary) res dobro pripravite.


Za pisanje zgodbe si lahko pomagate z brezplačnim e-priročnikom.


5. Dodajte tudi vizualno vsebino


Dobra vizualna vsebina je pomembna tudi na LinkedInu. Lahko dodate video poslovne nasvete, slke, če imate kako dober posnetek podcasta, certifikate, študije primerov, PP prezentacije – vse kar samo še dodatno potrjuje, da ste na svojem področju strokovnjak.


6. Pišite novičke »Newsletter«


Odlična in razmeroma nova funkcija v omrežju LinkedIn je možnost pisanja novic. Izberite področje, v katerem delujete, in začnite pripravljati tedenske ali mesečne novice, ki jih delite z obstoječimi sledilci in naročniki. Tudi s pisanjem dobrih novic iz vašega področja, bo vaša mreža na LinkedInu rastla.




7. Vprašajte za priporočila


LinkedIn omogoča, da lahko vaše sledilce, ki so že kupili vašo storitev ali izdelek, preprosto prosite za priporočila. Kontaktirajte obsotječe stranke, ki so imele z vami dobro izkušnjo, in jih prosite za priporočilo. Seveda morate priporočila biti pripravljeni dati tudi vi.


Predvsem pa ne pozabite, da je miselnost uporabnikov LinkedIna drugačna od tistih, na drugih družbenih omrežjih. Na LinkedInu se ljudje se zadržujejo, ker iščejo kakovostne in koristne informacije, sledijo trendom, se mrežijo in si nenazadnje odpirajo možnosti za nove posle.


LinkedIn je tek na dolge proge. Gradnja odnosov je bistvenega pomena.

Glavna in primarna naloga grajenja osebne blagovne znamke na LinkedInu naj bo, da pozicioniramo sebe kot strokovnjaka na določenem področju. Tako bodo stranke same prihajale k vam.


Če želite izvedeti, kako vse zgoraj našteto urediti in LinkedIn uporabiti za posel, potem vabljeni na spletno LinkedIn delavnico.




bottom of page