top of page

10 marketinških pravil za uspeh na družbenih omrežjih

Živimo v hitro spreminjajočem se svetu, v katerem sta odločilnega pomena hitra odzivnost na spremembe in inovativnost oziroma kreativnost pri iskanju rešitev.

Ko pričnete graditi svojo blagovno znamko, morate svoje potencialne stranke toliko navdušiti, da postanejo vaše preprosto zato, ker si želijo biti del vaše zgodbe.


Odnosi s strankami temeljijo na zaupanju, uresničenih obljubah in rednih stikih – pri zadnjih seveda ne gre brez pomoči sodobne tehnologije.

Danes z vami delim 10 marketinških pravil za uspeh na družbenih omrežjih:


1. PRAVILO: POSLUŠAJTE


Družbena omrežja so dvosmerna ulica. Vašo vsebino morate prilagoditi željam vaših strank. Poskrbite, da boste poslušali svoje stranke in njihove želje. Izobražujete se na svojem področju, sledite vašim konkurentom, vključite se v kakšen spletni pogovor, kjer lahko izveste kaj vaše potencialne stranke zanima. Če objavljate vsebino, ki je nezanimiva in ne prinaša nobenih koristi za vaše ne bo nobenih rezultatov. Poslušajte kaj vaše stranke potrebujejo in prilagodite vsebino.


2. PRAVILO: OSREDOTOČITE SE NA NAJPOMEMBNEJŠE


Za uspeh na družbenih omrežjih je bolje, da se osredotočite na tisto, kar delate najbolje oziroma kar je vaša strast. Ko gradite svojo blagovno znamko, je izrednega pomena, da ohranjate svoj fokus kaj želite s svojo blagovno znamko sporočiti vašim potencialnim strankam. Predlagam, da večkrat preberete svojo vizijo in zastavljene cilje, to vam bo pomagalo vzdrževati osredotočenost na tiste stvari, ki so pomembne.


3. PRAVILO: KAKOVOSTNE VSEBINE


Dobra in kakovostna vsebina, namenjena vaši ciljni publiki je ključ do uspeha. V družbenih omrežjih ima kakovostna vsebina vedno prednost pred količino. Raje manj objav in tiste resnično dobre. Bolje je, če imate 1000 sledilcev, ki jih resnično zanima vaša blagovna znamka in to kar želite sporočiti, kot pa 100.000 sledilcev, ki ne kažejo nobenega zanimanja. In ne pozabite, en odlično napisan članek je boljši kot 100 člankov, ki nimajo nobene vsebine.

4. PRAVILO: BODITE POTRPEŽLJIVI


Če mislite, da se uspeh na družbenih omrežjih zgodi čez noč, se motite! Morate biti potrpežljivi. Nič se ne zgodi čez noč, potrebna je strategija, doslednost in osredotočenost na cilje, ki jih želite doseči. Torej potrpežljivo, dosledno in osredotočeno do uspeha – to naj bo vaše vodilo 😊


5. PRAVILO: MOČ GUMBA »SHARE«


Če boste objavljali zanimivo vsebino, jo bodo vaši sledilci z veseljem delili naprej. Nekdo, ki mu bo všeč vaša vsebina na Facebooku, bo vsebino podelil na Twiterju. Ali pa na primer, če bo nekomu všeč vaš You tube kanal, ga bo priporočil tudi svojim prijateljem. Tako lahko dosežete, da bo vas in vašo blagovno znamko spoznalo veliko več ljudi.


6. PRAVILO: MOČ VPLIVNEŽEV


Šesto pravilo govori o tem, kako zelo je pomembno vzpostaviti dobre odnose z influencerji, ki že imajo veliko sledilcev. Če jih bo zanimala vaša blagovna znamka in vsebine, ki jih objavljate, bodo želeli to podeliti tudi s svojimi sledilci, ki bi jih morda zanimal vaš izdelek oziroma vaša storitev. Zato poiščite tiste, ki so zanimivi za vašo blagovno znamko in sodelujte z njimi. Ne pozabite, da vedno obstaja skupnost, ki jo zanima kaj prodajate!





7. PRAVILO: MOČ ZAHVALE


Če vas nekdo kontaktira, se odzovite. Nikoli ne ignorirajte sporočila. Če vam je nekdo napisal sporočilo, si je vzel čas. Odgovorite na sporočilo. Včasih se zgodi, da je sporočilo neprimerno ali celo žaljivo. Vseeno odgovorite in nežaljivo povejte svoje mnenje, saj s tem pokažete, da se cenite.


Vsakič, ko nekdo deli vašo objavo, se ne pozabite zahvaliti. Zahvala lahko na dolgi rok pomeni veliko, saj ustvarite odnos s to osebo. Vaši odnosi na družbenih omrežjih delujejo na podoben način kot vaši osebni odnosi. Vsi si želimo biti slišani in sprejeti, ter se počutiti prijetno.


8. PRAVILO: BODITE DOSTOPNI


Bodite na voljo svojemu občinstvu. Nikakor ni v redu, da napišete objavo in izginete. Vključujte svoje sledilce v objavah, povprašajte jih za njihovo mnenje. Ko prejmete sporočilo ali pa komentar na vašo objavo se odzovite – najkasneje v 24 urah.


9. PRAVILO: MOČ VZAJEMNOSTI


Da bi drugi delili vašo vsebino s svojimi sledilci, je dobro, da ste tudi vi pripravljeni storiti enako zanje. Ta vzajemnost igra ključno vlogo, če je vaš cilj povečati število sledilcev. Torej, če niste pripravljeni za druge storiti enako, kot si želite, da bi drugi storili za vas, se to ne bo zgodilo. Bodite vedno pripravljeni sodelovati in se povezovati. Dobre povezave vedno prinesejo uspeh – sploh na družbenih omrežjih.


10. PRAVILO: POSKRBITE ZA DODANO VREDNOST


Če se boste osredotočali samo na promocijo svoje blagovne znamke, uspeha na družbenih omrežjih ne bo. Morate ponuditi dodano vrednost, saj tako gradite močno vez s svojimi sledilci in krepite prepoznavnost svoje blagovne znamke.

Zaradi tega se bodo stranke vračale k vam in tudi kupile vaše izdelke oziroma storitve. Ponudite dobre vsebine na primer odlične nasvete, brezplačno e-knjigo, posebne popuste ali akcije…Tu je veliko prostora za kreativnost. In verjemite, obrestovalo se vam bo.


Pot do uspeha na družbenih omrežjih zahteva veliko energije, znanja in doslednosti. Vedno imejte v mislih svojo potencialno stranko. Osredotočite se na to, kaj stranka pričakuje in želi. Ko vam bo to uspelo, boste opazili znatne rezultate. Zato nehajte izgubljati čas, začnite spremljati svoj napredek tako, da sledite svoji strategiji in jo prilagajajte toliko časa kot je potrebno.


Povzeto po www.entrepreneur.com


Če želite nadgraditi znanje iz Instagrama, vabljeni na spletno delavnico, ki se začne 24.1.2022. Več informacij TUKAJ!


bottom of page