top of page

5 načinov, kako Instagram uporabiti za prodajo

Načini, kako svoj Instagram uporabite kot prodajni kanal za svoje izdelke ali storitve


#1: Optimizirajte svoj Instagram BIO


Ko potencialni uporabniki obiščejo vaš profil na Instagramu, da bi izvedeli več o vašem podjetju, je vaša biografija prva stvar, ki jo bodo videli.


Ker ima Instagam BIO omejitev na samo 150 znakov, morate biti zelo kreativni, da zajamete vse kar si želite, da bi vaši potencialni uporabniki prebrali o vas. Po drugi strani, pa je to super stvar, ker se na tak način naučite, kako sebe predstaviti kratko in jedernato – tako imenovani »elevator pitch«.


Za začetek lahko na primer napišete kratko predstavitev svojega podjetja. Opišite storitve, ki jih ponujate, ali izdelke, ki jih prodajate, ter prednosti, ki jih ponuja vaše podjetje. Uporabite ključne besede, ki bi jih potencialne stranke vnesle, ko bi iskale vašo blagovno znamko ali vam podobna podjetja.


Če želite povečati možnosti, da bo vaš profil prikazan v iskalniku, v svojo Instagram BIO vključite tudi hashtage. Lahko na primer vključite hashtag svoje blagovne znamke ali hashtag, ki ga uporabljate za vsebine, ki jo ustvarijo uporabniki (UGC – user generated content).


Če vam ostane še nekaj prostih znakov, napišite v Instagram Bio še kratek poziv k akciji (CTA – call to action) . Na primer, potencialne uporabnike lahko usmerite, da kliknejo na povezavo, ki jih vodi do vaše spletne strani ali pa do strani, kjer se lahko prijavijo na vaše novičke.


PRIMER:



#2: Gradite zaupanje – vedno poskrbite za dodano vrednost na Instagram profilu

Ko imate vzpostavljeno Instagram BIO povezavo in Instagramu prijazno pristajalno stran, morate razmislite kaj storiti, da bodo ljudje kliknili na link za nakup ali pa se naročili na vaše novičke.


Če vas uporabniki Instagrama ne poznajo ali nimajo razloga, da bi kliknili na vašo povezavo v Instagram BIO, razmislite na kakšen način lahko ponudite obiskovalcem vašega Instagram profila dodano vrednost. Seveda je to odvisno od tega, kaj ponujate.


Naprimer ponudniki storitev lahko delijo nasvete in trike, s katerimi lahko potencialnim strankam pomagajo pri rasti njihovega podjetja.


PRIMER:


Zavedajte se, da morate za rast vaše blagovne znamke, nenehno ustvarjati uporabno vsebino. Samo na takšen način, boste uspešni na Instagramu.


#3: Povezava iz Instagram Story-ev


Ko delite koristno vsebino v objavah in videoposnetkih na Instagramu , lahko sledilci do nje dostopajo za vedno, razen če se seveda odločite, da jih izbrišete.

Instagram Story-i po 24 urah izginejo, vendar so prav tako pomembni za pridobivanje potencialnih strank. Navsezadnje so Instagram Story-i pristni, kar vam lahko pomaga vzpostaviti še bolj osebne stik s potencialnimi strankami.


Poleg tega imajo Instagram Story-i v primerjavi z objavami prednost, saj omogočajo povezavo do vašega spletnega mesta (SEDAJ NA VOLJO VSEM INSTAGRAM RAČUNOM), lahko pa tudi objavite povezave do izdelkov, ki jih je mogoče kupiti. To pomeni, da lahko tudi z objavami Instagram Story-ev pridobivate nove sledlice ali pa prodajate svoje izdelke.




Ko dodate fotografijo ali videoposnetek, odprite zavihek z nalepkami in dodajte nalepko s povezavo za Instagram Stories. Nato vnesite naslov URL, ki lahko vodi do vaše spletne trgovine, strani za prijavo na brezplačne novičke ali pa katere koli druge spletne strani.


Če ima vaše podjetje dostop do Instagram trgovine, se bo v zavihku pojavila tudi nalepka za nakupovanje. Le to lahko dodate v svoj Instagram Story in povabite svoje sledilce, da kliknejo na povezavo.


Če želite svoje Instagram Story-e shraniti za vedno jih lahko shranite v svoj Instagram profil. Namesto da bi zgodbe po 24 urah za vedno izginile, jih lahko shranite na svoj profilu kot »Highlights«.


Pojdite v nastavitve Instagrama in odprite arhiv Story-ev. Nato tapnite kateri koli Instagram Story in v spodnjem desnem kotu izberite možnost Highlights.


PRIMER:


Ustvarite lahko tematske albume, ki poudarjajo različne ponudbe, različne linije izdelkov ali koristne nasvete in trike. Highlightsi ostanejo na vašem profilu na Instagramu, tako da jih sledilci zlahka najdejo. Kako kreirati Highlightse sem vam zaupala v spletnem tečaju Kreativnost na družbenih omrežjih.



#4: Nastavite Instagram trgovino


Če ima vaše podjetje spletno trgovino ali možnost spletne prodaje izdelkov, je na Instagramu še lažje ustvariti konverzijo. Če želite nastaviti Instagram trgovino, morate najprej povezati svoj poslovni račun na Instagramu s svojo poslovno stranjo na Facebooku.


Nato povežete katalog izdelkov z računom na Instagramu. To lahko storite z integracijo obstoječega računa Shopify ali BigCommerce ali pa ustvarite kataloga v Commerce Manager (del Business managerja).


Ko Instagram pregleda katalog izdelkov in odobri vaš račun, lahko začnete uporabljati funkcijo za nakupovanje. To pomeni, da lahko izdelke označite vsakič, ko nekaj objavite, preko Instagram Story-a ali pa z navadno objavo.


Ko vaši sledilci vidijo označene izdelke, lahko kliknejo na ikono Nakupovanje ali na posamezne izdelke in si ogledajo podrobnosti, kot so imena izdelkov slike izdelkov ali ceno. Od tam se lahko takoj vrnejo nazaj ali pa s klikom obiščejo vašo spletno trgovino in opravijo nakup.


Če razmišljate o uporabi oglasov na Instagramu za povečanje konverzij, funkcije nakupovanja delujejo tudi v plačljivih kampanjah. To pomeni, da lahko promovirate objave, ki omogočajo nakup vaših izdelkov ali storitev, ter tako povečate promet in ustvarite več prihodkov za vaše podjetje.


#5: Uporabite Instagram Lead Ad oglaševanje


Do pred kratkim so bili Lead Ad oglasi (oglasi za pridobivanje e-mailov) dostopni le na Facebooku, sedaj pa je to mogoče tudi na Instagramu. Z Lead AD oglasi lahko gradite vašo e-mail bazo, pri tem pa ni potrebno, da uporabnike preusmerite na vašo spletno stran.


Velikokorat poudarjam, da je e-mail lista vaše bogastvo. Cilj ‘lead generation-a’ je pridobiti čim več odličnih kontaktov, ne da bi pri tem porabili veliko denarja.


Pridobivanje emailov, grajenje email baze ali ‘lead generation’ je strategija, ki vam omogoča stik z vašimi kupci, grajenje zaupanja in navsezadnje vam omogoča tudi, da svoje izdelke ali storitve tudi prodate.


Za ta namen oglaševanja ustprihodke za vaše podjetje.varjajte dobro vsebino, brezplačne e-knjige, webinarje, brezplačna svetovanja, kupone za popust itd. Pomembno je, da ustvarite in ponudite nekaj, kar pritegne pozornost in si za par sekund priborimo pozornost uporabnikov. Z malo sreče in veliko kreativnosti tako pridobite osebne podatke v zameno za korist, ki jo uporabnik prejme od vas.


Instagram ponuja veliko možnosti za pridobivanje potencialnih strank, kot tudi za prodajo vaših izdelkov ali storitev. Z izbiro prave kombinacije orodij in taktik za svoje marketinške cilje lahko Instagramu račun spremenite v kanal, ki prinaša prihodke za vaše podjetje.


Kako Instagram najbolje izkoristiti za posel in povečanje prodaje, vam bom zaupala na spletni Instagram delavnici. Začnemo 24.1.2022. Vabljeni!



bottom of page