top of page

7 ključnih elementov odlične osebne blagovne znamke


V hitro spreminjajočem svetu, v poplavi različnih informacij, situacij in še česa je premišljeno grajenje osebne blagovne znamke postalo nuja. Pri blagovni znamki je pomembno, da nadgrajujemo proepoznavnost na takšen način, da jo potrošnik zazna kot zanj pomembno in da se vrednote, ki jih blagovna znamka predstavlja ujemajo z njegovimi.


Pri tem pa je pomembno, da se zavedate, da je prav tisto, kar ste in kar vaša osebna blagovne znamka predstavlja ključnega pomena.


Uspeh ne pride sam od sebe. Tisti, ki spremljate mojo samostojno pot, veste, da nenehno poudarjam, da je potrebno vložiti veliko energije in trdega dela. Če ne počnete tistega kar resnično ljubite, kar je vaša strast, se boste težko motivirali za vse kar je potrebno storiti.


“People don't buy what you do; they buy why you do it.” Simon Sinek

Grajenje osebne blagovne znamke se nikoli ne konča. Ljudje radi poslujemo z drugimi ljudimi in ne s podjetji. Grajenje osebne blagovne znamke daje vašemu podjetju verodostojnost in pristnost.


Raziskave kažejo, da 84 odstotkov milenijcev ne zaupa več tradicionalnemu oglaševanju ampak blagovnim znamkam, ki imajo dušo, torej da ljudje vedo, kdo so osebe, ki stojijo za podjetjem.


Zato danes z vami delim ključnih 7 elementov odlične osebne blagovne znamke.


1. PRISTNOST (AVTENTIČNOST)


Pristnosti ni mogoče izsiliti. Pristnost nastane, ko se besede in dejanja uskladijo. Ne promovirate se kot "pristni". Preprosto ste pristni. Biti pristen pomeni ostati zvest temu, kar ste, kar počnete in komu služite. V okolju, kjer je pomembnih več človeških elementov, to ustvarja vrednost in koristi za vaše sledilce ter izboljšuje vaše poslovanje.


Pristnost deluje, ker:

  • Se vaše podjetje se s tem dvigne nad konkurenco

  • Izoblikuje vašo identiteto in podobo

  • Daje vašemu podjetju, storitvam in izdelkom vsebino

  • Ljudem omogoča, da se povežejo z vašim podjetjem

  • Ljudem pomaga razumeti, kako jim vaša ponudba koristi

  • Ljudem sporoča, da je vaša ponudba kakovostna

  • Označuje vas kot zanesljivo in zaupanja vredno podjetje

  • Spodbuja sodelovanje

2. SKLADNA PODOBA NA SPLETU


Ko začnete graditi osebno blagovno znamko boste postopoma povečali svojo prisotnost na številnih tržnih kanalih in družbenih omrežjih. Pri ustvarjanju in optimizaciji profilov v družbenih omrežjih morate ohraniti skladnost. S skladno podobo se izognete zmedi.


To lahko storite z naslednjimi koraki:

  • Imejte svoj osebni logotip in ga povsod uporabljate.

  • Imejte enako profilno sliko na vseh kanalih.

  • Uporabljajte svoje barve, ki so povezane tudi z barvo, ki jo uporabljate v logotipu.

3. VAŠA ZGODBA


Vaša zgodba močna sestavina vaše osebne blagovne znamke. Vsakdo ima rad dobro zgodbo; to je eden od razlogov, zakaj je pripovedovanje zgodb tako učinkovito. Odlična zgodba ljudem pove kdo ste, za kaj se zavzemate in kako ste prišli tja, kjer ste danes. To je vaša pot od tam kjer ste začeli, do kam ste prišli ter kam greste.



4. STROKOVNOST


Zaradi promocije vaše osebne blagovne znamke in tega kar ponujate, boste postali zanimivi. Pa vendar je vaše strokovno znanje tisto, zaradi katerega vam bodo ljudje sledili in kupovali vaše izdelke ali storitve. Osredotočite se na tisto nišo v kateri ste najboljši.


Svojo strokovnost lahko predstavite na naslednje načine:

  • Pišete blog in ustvarjate vsebino z visoko dodano vrednostjo za vaše sledilce.

  • Gostujete in se povezujete z drugimi uspešnimi ljudmi v vaši tržni niši.

  • Ste dostopni in odgovarjate na zastavljena vprašanja.

  • Sodelujete tudi s svojimi komentarji na družbenih omrežjih.

  • Imate odlične objave in nasvete na družabnih omrežjih.


5. VIDNOST (PRISOTNOST)


Da vaša osebna blagovna znamka rasla, mora biti vidna. To pomeni, da se morate aktivno promovirati in tržiti svojo osebno blagovno znamko. Ključno je, da ste redno aktivni in dosledni. O tem kako to storiti sem že velikokrat pisala v svojih objavah, na voljo pa so tudi moji spletni tečaji, ker vam na enostaven način pokažem kako to naredite.


6. JASNO SPOROČILO


Šesti ključne element grajenja odlične osebne blagovne znamke je vedeti, kaj ponujate svojemu občinstvu. Kaj točno jim dajete v zameno za njihov čas in pozornost? Ne glede na to, kaj ponujate, morate to znati jasno sporočiti svoji publiki. Če zmorete to storiti s tremi stavki (ali pa samo z enim) ste zmagovalci.



7. POVEZOVANJE


Povezovanje z drugimi predstavlja pomemben del grajenja osebne blagovne znamke. Na takšen način boste razširili vaše omrežje in povečali možnost, da pridete do dobrih izjav (testimonialov). Dobri testimoniali so vedno velika dodana vrednost, ki vsekakor pripomorejo k večji prepoznavnosti osebne blagovne znamke in vodijo do nakupa vaših izdelkov ali storitev.


PRIMER POVEZOVANJA:



Odlično in tudi najbolj primerno družbeno omrežje za grajenje osebne blagovne znamke je zagotovo LInkedIn, ki se ga podjetniki še kar izogibajo. Je pa odličen kanal, da se uveljavite v poslovnem svetu in se učite od najboljših.


Če bi ga radi spoznali, 16. in 18.2. vabljeni na Spletno LinkedIn delavnico




Vir članka: entrepreneur.com

bottom of page