top of page

8 marketinških strategij, kako se pripraviti na črni petek

Črni petek, je že skoraj pred vrati, zato sem vam danes pripravila nekaj strategij, kako se učinkovito pripraviti na ta poseben dan.


Kaj sploh je črni petek?


Prvi črni petek v zgodovini je bil posledica zloma borze zadnji petek v mesecu novembru. Črni petek je dan po ameriškem zahvalnem dnevu. To za potrošnike pomeni začetek božične praznične nakupovalne sezone. Za trgovce pa to pomeni čas za promoviranje svoje ponudbe ter velikih popustov.


Letošnji črni petek bo 26. novembra, ki se razvleče v štiridnevno nakupovalno dogajanje, ki se konča na kibernetski ponedeljek. Običajno trgovci močno znižajo cene izdelkov in storitev za vse štiri dni. Nekateri pa se odločijo samo za posebno ponudbo za črni petek in kibernetski ponedeljek.





Zaradi pandemije, bo tudi letos nakupovanje v večji meri usmerjeno na spletne nakupe, kot pa fizično v trgovinah. Kakorkoli, na takšne dogodke se je potrebno še posebej dobro pripraviti, načrtovati vse podrobnosti in imeti dobro strategijo.


1. PREIZKUSITE SVOJO OPREMO


Preverite ali je vaša spletna stran dovolj hitra, ali so vaši strežniki zmožni delovati tudi pod najvišjo obremenitvijo in ali je vaša spletna trgovina takšna, da bo lahko obdelala 10 ali celo več 100 naročil v istem trenutku?


Preverite, kako je stran optimizirana za prikaz na mobilnih napravah? Če ne bo deloval prikaz na mobilnih napravah odlično, boste potencialne kupce izgubili po pičlih 3 sekundah.


Ne pozabite tudi na varnost. Imejte varne protokole za plačila s kreditnimi karticami.


2. E-MAIL MARKETING


Načrtujte e-mail kampanijo za črni petek. Raziskave so pokazale, da se več kot 25% prodaje na črni petek prične z dobrim e-mail marketingom. Tako se lahko že vnaprej povežete s svojim zvestimi strankami in vsemi tistimi, ki so se pridružili vaši e-mail listi. Lahko jim že vnaprej posredujete zanimive in uporabne informacije o vaših izdelkih ali storitvah, ali pa jim zagotovite ekskluziven črni petek popust za njihovo zvestobo.


3. POSODOBITE OPISE IZDELKOV


Opisi izdelkov močno pripomorejo k temu, da vaš izdelek postane privlačen v očeh potencialne stranke. Ko poznate ter razumete svojo ciljno publiko, lahko hitro ugotovite katere besede so tiste, ki pritegnejo njihovo pozornost ali zanimanje. To so t.i. magične prodajne besede, ki vzbujajo čustva, spodbujajo želene konverzije in naredijo vaše produkte ali storitve privlačne.


In če poznate svoje občinstvo in njihove želje, lahko s temi besedami vzpostavite povezavo z njimi in vašim izdelkom. O magičnih besedah sem že pisala v svojem blog zapisu Magične besede, ki prodajajo in kako jih lahko uporabite.


Poskrbite tudi za vizualno predstavitev izdelkov. Vklučite pet do osem slik izdelkov. Izdelek prikažite iz različnih zornih kotov.


Prikažite tudi ocene uporabnikov. Kupci zelo radi preberejo komentarje, sploh če gre za nakup visokocenovnega izdelka.


4. NE POZABITE NA OGLAŠEVANJE NA DRUŽBENIH OMREŽJIH


Svojo spletno trgovino povežite z Instagramom, Facebookom in drugimi družbenimi omrežji in tako omogočite nakup neposredno s svojega kanala.


  • Obvezno vključite hashtage# za črni petek. Nekaj primerov: #črnipetek #posebnaponudba #novo #popust #noripopusti...

  • Načrtujte promocijske objave za črni petek – objavljate dosledno.

  • Uporabite oglase na Facebooku – po kliku na oglas uporabnike preusmerite na optimizirano spletno stran.

  • Odgovarjajte na komentarje in sporočila. Nekateri kupci se bodo obrnili na vas z vprašanji o izdelkih, zaprosili za pomoč, lahko se bodo tudi pritožili. Odgovorite vsem, saj boste tako obdržali verodostojnost in pa tudi ohranjali dobre odnose s svojim strankami.


5. USTVARITE VODNIK ZA NAKUP DARIL


Obstaja velika verjetnost, da boste zaradi popustov na črni petek, prejeli na stran veliko obiskovalcev, ki so sicer zunaj običajnega ciljnega občinstva vendar bodo iskali darila za prijatelje ter družinske člane.


Zavedajte se, da ti novi obiskovalci morda ne vedo veliko o vaši blagovni znamki in se še niso srečali z vašo ponudbo. Zato boste tem novim obiskovalcem želeli svetovati in jim omogočiti, da najdejo popolno darilo za svoje prijatelje in družinske člane.


Morda je najbolj enostaven način, da svoje izdelke najprej razvrstite po najbolj obsežnih segmentih strank, nato pa natančneje določite vsako od teh kategorij.


Na primer: darila zanj, darila zanjo, darila za otroke, darila za rojstni dan, najboljša darila za prijatelje in podobno.


Vodnik lahko umestite tudi na svojo spletno stran ali pa ga podelite v e-mailu.

Lahko ga objavite tudi v obliki bloga. Če je temu tako, ga obvezno podelite tudi na družbenih omrežjh.


6. SINHRONIZIRAJTE ZALOGE V VSEH PRODAJNIH KANALIH


Če boste poskrebeli za sinhronizacijo zalog v vseh prodajnih kanalih, se boste izognili nevšečnostim z zalogami in ročnemu posodabljanju količnine zalog.


7. USTVARITE NUJNOST NAKUPA


Samo popusti niso dovolj, da se nakup v spletni trgovini dejansko zgodi. Če želite povečati prodajo, morate ustvariti občutek nujnosti.


To lahko storite na več načinov:

  1. S hitro razprodajo, ki traja le določen čas (običajno samo nekaj ur in največ en dan).

  2. Uporaba besed – »zadnja priložnost«, »samo danes«, »zdaj« (majhna količnina artiklov na zalogi).

  3. Uporabite barvo, ki izstopa da poudarite ponudbo (naprimer živo rdeča barva).

  4. Nagradite najhitrejše stranke (naprimer z brezplačno dostavo, brezplačno darilo za prvih 100 strank...).

  5. Na strani prikažite številko, koliko kupcev je kupilo določen izdelek.


8. SPODBUDITE K NAKUPU VEČ IZDELKOV


Če želite kupce prepričati, da kupijo več izdelkov kot so nameravali lahko storite naslednje:

  • Ponudite brezplačno dostavo za minimalno vrednost naročila.

  • Uporabite navskrižno prodajo izdelkov (na primer: če nekdo kupi T-SHIRT, mu ponudite še kavbojke, superge in kakšen modni dodatek za kompleten izgled).

  • Ponudite pakete (trije izdelki za ceno dveh, kupi enega, dobi drugega s 50% popustom).

  • Ponudite darilno kartico, če stranka kupi za določeno vsoto.

  • Ko ponudite popust, obvezno pokažite kolikšen je prihranek.


Želim vam veliko uspehov in naj bo črni petek za vas in vaše podjetje mavrični ☺

Recent Posts

See All
bottom of page