top of page

Enostavna formula za pisanje prepričljivih vsebin

Danes vam ponovno zaupam nekaj formul za pisanje vsebin. Še vedno namreč opažam, da večina podjetnikov porabi ure in ure za pisanje vsebin in objav za splet.


Cilj je, da vam pisanje objav ne vzame veliko časa, vseeno pa je pomembno, da so vaše objave vsebinsko zanimive in da pritegnejo sledilce ter vzpodbujajo prodajo.


Preden se boste lotili česarkoli drugega, si odgovorite na dve osnovni vprašanji:

  1. Kdo ste?

  2. Za koga želite pisati vsebino?

Vse se začne z razumevanjem ljudi, za katere pišete.


Ugotoviti morate, kaj vaše občinstvo želi brati, to pa lahko storite tako, da preverite na katere vsebine so se v preteklosti dobro odzvali. Če ste začetnik in nimate še svojih vsebin, lahko to preverite pri svoji konkurenci ali pa na tujih spletnih straneh s podobno storitvijo ali produktom kot ga imate vi.


Kaj morate storiti:

  • Najprej si oglejte seznam najbolj priljubljenih objav na spletnem mestu (blogu). Če jih je več kot 10, preglejte vse in sestavite seznam desetih najboljših (na podlagi komentarjev, delitev ali česarkoli drugega).


  • Ko imate seznam desetih najbolj priljubljenih objav poiščite povezave med objavami. Poiščite teme, ki so tem objavam skupne. Ugotovili boste, da se več kot polovica teh objav nanaša na 1 – 3 iste teme. To so teme, ki so vašem občinstvu najbolj všeč – izberite eno in pišite o njej!

Uporabite udaren naslov


Uporabite preverjene formule za naslove, o tem kako pomemben je naslov objave sem že pisala v članku TEHNIKE PISANJA UDARNIH NASLOVOV.


Pri kreiranju naslova se osredotočite na tri vprašanja:


- Ali naslov temelji na vprašanju in ne na odgovoru?

- Ali naslov temelji na problemu in ne na rešitvi?

- Ali naslov vzbuja radovednost?

Na voljo pa imate tudi moj e-priročnik 20 močnih naslovo za pisanje blogov ali e-mailov.


Primer sistema za pisanje naslovov:


1. ŠTEVILO – NEČESA – O NEČEM


Primeri:

  • 7 načinov za izboljšanje pisanja

  • 21 načinov za ustvarjanje prepričljive vsebine, ko nimate pojma kaj bi pisali

  • 10 pametnih nasvetov, ki bodo vaš dolgočasen delovni prostor spremenili v raj za produktivnost


2. Kaj vas lahko [NEKAJ] nauči o [NEČEM]


Primeri:

  • Razkrito: Redko poznana skrivnost, kako prenehati z odlašanjem

  • Preizkušen nasvet kako narediti dobro fotografijo za Instagram.

  • Kako postanete slavni v 30 dneh s pomočjo You Tube videov

  • Čemu se izogibati ko objavljate na LinkedInu.

Ko imate udarni naslov, je čas, da napišete uvodni del in pritegnete bralca!

Po dobrem naslovu, sledi uvodni del prispevka. Uvodni del naj vsebuje 4 – 6 stavkov. V uvodnem delu opišite simptome težave, ki jo boste rešili. Tu ne pišete o dejanski težavi ali temi prispevka, temveč le podrobno opišite trenutno frustrirajočo izkušnjo bralca.


Na samem koncu pa namignite, da imate rešitev, in sicer z besedami, kot so "Ni nujno, da je tako . . . " ali "Tukaj je način, kako lahko to popravite" ali "Zakaj nekateri ljudje nimajo te težave. "


4 deli odlične osrednje vsebine zapisa


Ko ste pripravili odličen uvod, morate napisati še osrednjo vsebino prispevka. Tudi za vsebino prispevka ni potrebno izumljati tople vode – večina uspešnih vsebin ima enak vzorec podajanja informacij:


  1. TEŽAVA - pojasnite težavo, ki povzroča simptome, opisane v uvodnem delu.

  2. OSNOVNI VZROK TEŽAVE - Nekaj več podrobnosti o tem, zakaj se ta težava ponavlja.

  3. REŠITEV - vaš briljanten vpogled v to, kako je mogoče rešiti težavo.

  4. KAKO IMPLEMENITRATI REŠITEV - kako lahko bralec zamisli pretvori v dejanja in kaj mora nadalje storiti, da ga boste lahko to naučili narediti.

Videti je zelo preprosto, kajne?


Pravzaprav je.


Prav v tem je lepota - pisanje dobrih vsebin za splet ni nujno zapleteno ali frustrirajoče, če si le vzamete čas, se organizirate in sledite postopku. Potem je pisanje skorajda kot igra z besedami...


Vse kar morate storiti je, da najdete sistem, ki vam bo ustrezal in ga boste uspešno uporabljali za pisanje. Če boste imeli in sledili sistemu, potem ne boste več izgubljali časa z razmišljanjem, kako začeti in kaj storiti najprej, temveč boste svoj čas in energijo namenili pisanju.


Pomembno je, da uporabljate sistematičen pristop za pisanje vsebin, ki deluje dobro, hitro in vedno znova - za vas.


Kako pa do idej na družbenih omrežjih, sem vam zaupala v mojem spletnem tečaju Kreativnost na družbenih omrežjih. V oktobru je tečaj po akcijski ceni.

bottom of page