top of page

7 korakov za uspešen online posel

Updated: Feb 20, 2022

Internet se spreminja izredno hitro. V enem letu se zgodi toliko konkretnih sprememb. Če redno ne sledite trendom, ste hitro v velikem zaostanku. Sama to počnem tedensko in včasih ne morem verjeti, kako hitro se vse spreminja.


Ampak danes nisem želela pisati o tem. Svoje pisanje sem danes namenila vsem tistim mojim sledilcem, ki šele začenjajo svojo poslovno pot.


Kljub nenehnim spremembam, se osnove za zagon in razvoj posla na internetu niso spremenile.


Če šele začenjate svojo poslovno pot na spletu, sem vam pripravila nekaj nasvetov, kaj vse morate storiti. Prav tako lahko tudi vsi tisti, ki ste na spletu že nekaj časa, ponovno preverite ali kakšen korak zanemarjate ali pa ga sploh niste opravili. Nikoli ne morete zgrešiti pri osnovah.


Imeti svoj online posel je vsekakor privlačna izbira, vendar prinaša tudi vrsto izzivov. Predvsem se je treba zavedati, da je samostojna pot resnično polna vzponov in padcev. Gre za nenehno preizkušanje lastnih meja in vztrajnosti. Nenehno!!!


Morate si zaupati je najti moč v sebi in seči čez tisto, kar si niste mislili, da je v vas.

Kar nekaj mojih strank je že naredilo prvi korak v podjetništvo. S pravo poslovno idejo in veliko vloženega truda lahko to storite tudi vi. Sama sem dokaz, da sem zgradila svoj posel popolnoma z nič denarnimi sredstvi.


Leta 2016 sem postala samohranilka mamica z minusom na računu. V istem letu sem tudi zgubila službo, ki me tako ali tako ni več osrečevala.


Zavihala sem rokave in se lotila dela korak za korakom, ki jih danes delim z vami.


Sedem jih je in zagotavljam vam, da je čisto vsak pomemben.


1. Svojo poslovno idejo podkrepite z natančno raziskavo trga


Če imate dobro idejo, se vprašajte, kaj bi ta prispevala tržišču. Ena večjih napak je da se tako zelo močno zaljubite v lastno idejo, da pri tem lahko spregledate, da na trgu mogoče že obstaja ideja, podobna vaši, ki ponuja bistveno boljšo rešitev.


Potrebna je natančna raziskava trga, ki nam da podatek, ali to trg zares potrebuje. Morda se sliši kruto, vendar je res: tudi če menite, da imate najboljšo idejo, to še ne pomeni, da obstaja trg zanjo. Preden vložite svoj čas in energijo v ustanovitev podjetja, raziščite ali obstaja zanimanje morebitnih kupcev.


Oglejte si tudi morebitne konkurente, natančno preverite njihova spletna mesta. Potem lahko uporabite vse, kar ste se naučili, in ustvarite izdelek za trg, ki lahko sicer že obstaja, ter ga naredite bolje kot konkurenca.


Raziskavo lahko naredite s pomočjo anket z orodji 1ka, va orodju Mailchimp, z Google obrazci...). Prav tako lahko veliko izveste s pomočjo objav v obliki vprašanj in na Zgodbah s pomočjo Nalepk)


PRIMER VPRAŠANJ V ZGODBAH


2. Izkoristite brezplačno začetno promocijo


Družbena omrežja (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Youtube) vam lahko koristijo pri sami promociji, grajenju osebne blagovne znamke, pri iskanju strank, dobaviteljev, poslovnih partnerjev in tudi pri iskanju dobrih idej.


Drugi načini promocije z nižjimi ali celo brez stroškov so lahko tudi seminarji, delavnice, izobraževanja, blogi, različni forumi, spletna stran, itd. Vsi ti načini so odlični za pridobivanje novih znanj, promocijo in so po večini brezplačni. Seveda pa je pomembno tudi mreženje, zato se udeležujte različnih izobraževanj, delavnic, predavanj, konferenc itd.


3. Napišite marketinško vsebino, ki prodaja


Pisanja marketinških prodajnih vsebin se lahko naučite. Če boste redno vlagali svoj trud v pisanje in se na tem področju tudi izobraževali (prebrali kakšno odlično knjigo o pisanju prodajnih vsebin) vam bo pisanje čez čas postalo rutina. Saj veste kako pravi slovenski pregovor: »Vaja dela mojstra.«


Za začetek delim kratko preizkušeno formulo za pisanje prodajnega besedila:

  1. Zbudite zanimanje s prepričljivim naslovom.

  2. Opišite težavo, ki jo vaš produkt ali storitev reši.

  3. Dokažite svojo verodostojnost.

  4. Dodajte izjave zadovoljnih strank, ki so uporabljale vaš produkt.

  5. Opišite produkt in predvsem njegove koristi za uporabnika.

  6. Predstavite ponudbo.

  7. Dodajte garancijo.

  8. Ustvarite nujnost (samo ta vikend, zaloga je omejena, prednaročniška cena do...).

  9. Poziv k akciji (CTA).

Pomembno je, da se osredotočite na težavo, ki jo vaša stranka ima.


Naloga podjetnikov je, da na trgu iščejo izzive in probleme strank, nato jim ponudijo rešitve.

4. Naredite prodajno spletno stran


Danes si lahko spletno stran ustvarite tudi sami, saj obstajajo enostavna orodja. Najcenejše in najenostavnejše orodje je Wix.com. V tem sistemu si lahko naredite tudi logotip ali pa v super orodju Canva.


Vse kaj potrebujete za spletno stran je domena, gostovanje, vsebina, fotografije, kakšen video in produkte za prodajo. Če nimate svojih fotografij, jih lahko uporabite v brezplačnih knjižnicah kot sta Pixabay in Pexels. Prav tako pa jih imate na voljo v Canvi sami. Če v začetni fazi nimate denarja za domeno in gostovanje, jo lahko uredite brezplačno na domeni wix.com.


5. Usmerjajte promet na spletno mesto


Ko postavite vašo spletno mesto, morate poskrbeti, da bo tudi obiskano. To lahko naredite s promocijo preko družbenih omrežij, vpišite stran v Google My Business. S tedenskimi novičkami, gradite e-mail listo, lahko ustvarite in pišete svoj blog. Vse to vam pomaga pri optimizaciji spletnih strani, če v besedlio zajamete ključne besede vašega posla.


6. Postopoma gradite svojo prepoznavnost


Kot že redno ponavljam, je zelo pomembno, da gradite tudi svojo osebno blagovno znamko. Ljudje poslujemo z ljudmi in lažje zaupamo osebi kot logotipu. Zato boste pri marketinških aktivnostih veliko bolj uspešni, če bo v to vključena celotna vaša ekipa, če pa ste trenutno sami, pa vi osebno. Ne skrivajte se za logotipi, ampak povejte svojo zgodbo. Redno komunicirajte z vašimi potencialnimi strankami kot oseba.


7. Svoje produkte ali storitve redno nadgrajujte


Ena pomembnejših strategij trženja na spletu je razviti življenjsko vrednost vsakega kupca. Vsaj 36 odstotkov ljudi, ki so ali bodo enkrat kupili pri vas, bo znova kupilo vaš izdelek ali storitev, če jih boste negovali.


Zato svoje produkte ali storitve redno nadgrajujte:

  • Ponudite izdelke, ki dopolnjujejo njihov prvotni nakup.

  • Pošljite digitalne kupone zvestobe, ki jih bodo lahko unovčili ob naslednjem obisku.

  • Pri nakupu na zahvalni strani ponudite tudi sorodne izdelke.

  • Naredite klub zvestobe, kjer ob določenih nakupih prejmejo darilce ali kaj GRATIS.

  • Nagradite svoje stranke za zvestobo.


Želim vam, veliko dobrih poslovnih idej, vere vase in predvsem veliko poguma za korak k svojim sanjam. Vse se da, če le verjamemo vase.


Sreča je na strani pogumnih.

Če želite začeti svoj posel na spletu, je najbolje začeti na največjem družbenem omrežju Facebook.


Sedaj imate odlično priložnost, saj v marcu ponovno organiziram spletno Facebook delavnico.





bottom of page