top of page

7 korakov, kako začeti svoj internetni posel

Updated: Oct 9, 2021

Časi so postali nepredvidljivi in kot vidite, rešimo se lahko le sami. Dajte začeti razmišljat s svojo glavo in že danes začnite graditi svoje nove prihodke. Prihodnost je na spletu, zato že danes lahko začnete graditi svoj posel preko interneta.


Če ste podjetnik in trenutno še niste prisotni na internetu, zdaj je zadnji čas. Začnite razmišljat, kaj bi lahko prodajali online. Tisti, ki imate službe, dajte poskusiti in ob službi zaslužit kakšen euro več. Vlagajte v znanje in testirajte. Internet vam omogoča varno delo od doma, po nizkih začetnih stroških.



Danes vam bom zaupala, kako v 7 korakih začeti svoj internetni posel.


Sama sem dokaz, da sem zgradila svoj posel popolnoma z nič denarnimi sredstvi. Leta 2016 sem postala samohranilka mamica z minusom na računu. V istem letu sem tudi zgubila službo, ki me itak ni več osrečevala.


Ampak niti na trenutek se nisem smilila sama sebi, ampak sem končno zavihala rokave in začela delati za svoje cilje in sanje. 


1. NA TRGU NAJDITE POTREBO IN JI PONUDITE REŠITEV


Veliko podjetnikov najprej naredi produkt, preden sploh preveri, če je povpraševanje po tem produktu. Najprej morate potipati trg in ugotoviti, kaj trg potrebuje in išče. Nato šele začnete kreirati produkte. Kako ugotoviti potrebe trge? Enostavno z raziskavo trga. 


Jaz sem naredila anketi v orodju 1ka in s pomočjo ankete ugotovila, katero znanje iz digitalnega marketinga pogrešajo, kako se najraje učijo, kaj pogrešajo pri konkurenci,... In anketo sem podelila po družbenih omrežjih, na e-mail bazo,...Prišla sem do zelo zanimivih ugotovitev, ki so mi pomagale pri kreiranju mojih produktov.


Prav tako spremljajte komentarje na družbenih omrežjih iz katerih lahko veliko izveste (katere probleme in izzive imajo ljudje).


2. NAPIŠITE MARKETINŠKO VSEBINO, KI PRODAJA


Kako pisati prodajno marketinško vsebino se lahko naučite. Seveda s prakso boste vedno boljši. Obstaja preizkušena formula prodajnega besedila, ki potencialne stranke prepriča k nakupu. 


- Zbudite zanimanje s prepričljivim naslovom.

- Opišite težavo, ki jo rešuje vaš produkt.

- Dokažite svojo verodostojnost kot rešitelja tega problema.

- Dodajte izjave zadovoljnih strank, ki so uporabljale vaš produkt.

- Opišite produkt in predvsem njegove koristi za uporabnika.

- Predstavite ponudbo.

- Dodajte garancijo.

- Ustvarite nujnost (samo ta vikend, zaloga je omejena, prednaročniška cena do...).

- Poziv k akciji (CTA).


3. ZAČNITE PROMOCIJO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH


Odlični kanali, kjer lahko danes testirate vaše produkte so družbena omrežja. Odprete jih brezplačno in prav tako promovirate. Če pa dodate še kakšen budget za oglaševanje, bodo vaši rezultati še boljši.


Najprej ugotovite vašo idealno stranko in potem najdite primerno družbeno omrežje za vaše produkte. Najpopularnejša omrežja trenutno so Facebook, Instagram, LinkedIn in Youtube.


4. NAREDITE PRODAJNO SPLETNO STRAN


Danes si lahko spletno stran naredite tudi sami, saj obstajajo enostavna orodja, ki vam pomagajo pri izdelavi. Najcenejše in najenostavnejše orodje je Wix.com, kjer imam tudi sama spletno stran. Kako jo narediti, sem vam zaupala v mojem spletnem tečaju PODJETNIŠKI SPLETNI ZAČETEK. V tem sistemu si lahko naredite tudi logotip ali pa v brezplačnem orodju Canva.


Vse kaj potrebujete za spletno stran je domeno, gostovanje, vsebina, fotografije in produkte za prodajo. Če nimate svojih fotografij, jih lahko uporabite v brezplačnih knjižnicah kot sta Pixabay in Pexels. Prav tako pa jih imate na voljo v sistemu samem.


Če nimate v začetni fazi denarja za domeno in gostovanje, jo lahko imate brezplačno na domeni wix.com.


5. USMERJAJTE PROMET NA SPLETNO STRAN


Ko je spletna stran postavljena, je potrebno na njo spraviti ljudi. To lahko naredite s promocijo preko družbenih omrežij, vpišite stran v Google My Businesszačnite graditi e-mail listo in pošiljajte tedenske novičke, pišite tudi blog zapise, ki vam pomagajo pri optimizaciji spletnih strani, če zajamete ključne besede vašega posla.


6. GRADITE SVOJO PREPOZNAVNOST


Kot že redno ponavljam, danes je zelo pomembno, da gradite tudi svojo osebno blagovno znamko. Ljudje poslujemo z ljudmi in lažje zaupamo osebi kot logotipu. Zato boste pri marketinških aktivnostih veliko bolj uspešni, če bo v to vključena celotna ekipa ali če ste podjetnik posameznik, vi.


Ne skrivajte se za logotipi, ampak povejte svojo zgodbo. Redno komunicirajte z vašimi potencialnimi strankami kot oseba.


7. PONUDITE PRODUKTE, KI SO NADGRADNJA


Ena najpomembnejših strategij internetnega trženja je razviti življenjsko vrednost vsakega kupca. Vsaj 36 odstotkov ljudi, ki so enkrat kupili pri vas, jih bo znova kupilo, če jih boste negovali.  Zato že obstoječim strankam ponudite nove produkte, na primer:


- Ponudite izdelke, ki dopolnjujejo njihov prvotni nakup.

- Pošljite digitalne kupone zvestobe, ki jih bodo lahko unovčili ob naslednjem obisku.

- Pri nakupu na zahvalni strani ponudite tudi sorodne izdelke.

- Naredite klub zvestobe, kjer ob določenih nakupih prejmejo darilce ali kaj GRATIS:


Nagradite svoje stranke za zvestobo in postale bodo še bolj zveste.


Če želite spoznati to družbeno omrežje Facebook, v oktobru organiziram spletno Facebook delavnico.


Se vidimo ONLINE :-)





bottom of page