top of page

3 najpogostejše napake, ki jih delajo podjetniki pri marketinških aktivnostih

Marketing danes ni več to, kar je bi v preteklosti. S prihodom interneta se je marsikaj spremenilo. Če hočemo ali ne, na internetu je prihodnost in se je potrebno čim prej prilagoditi na te novodobne spletne kanale.


Danes vodimo vsi svoj posel in istočasno svoj medijski kanal (spletno stran, družbena omrežja, e-mal marketing,...) Včasih je bilo to možno le preko televizije in radija ter seveda, če si imel veliko denarja. Danes imamo to možnost vsi, ki smo prisotni na spletu.


Seveda pa obstaja tudi ena pomanjkljivost. Zaradi velikega števila uporabnikov interneta, je zelo težko pridobiti pozornost vašega potencialnega kupca. Kako pritegniti pozornost prave ciljne skupine in katere napake odpravite, vam zaupam v naslednjih vrsticah.




3 najpogostejše napake, ki jih delajo podjetniki pri marketinških aktivnostih 1. NE NAGOVARJAJO PRAVE CILJNE SKUPINE Podjetnice najprej vprašam, kdo je vaša ciljna skupina. In skoraj vedno dobim odgovor, VSI. Napaka! Vaše stranke niso vsi. Preden se lotite promocije vašega produkta, raziščite trg in dejansko naredite raziskavo, koga bi vaš izdelek sploh zanimal. Danes so družbena omrežja idealen kanal za te zadeve. Če nimate na razpolago veliko časa in ne denarja, začnite najprej targetirati manjšo skupino vaših idealnih strank. Za celotno Slovenijo potrebujete kar nekaj finančnih sredstev. Skozi raziskavo boste lahko ugotovili, katera ciljna skupina je najbolj pritegnila pozornost in na podlagi tega boste lahko začeli s promocijo vašega produkta. 2. NE IZPOSTAVIJO SVOJE UNIKATNE LASTNOSTI (USP-ja) Danes v poplavi ponudnikov res morate izstopati, kar pomeni, da morate bit drugačni od konkurence. Najti morate vaš USP, torej unikatno lastnost, v čem se boste razlikovali od drugih na trgu. Vprašati se morate sledeče: V čem se razlikujete od konkurence in zakaj bi stranke kupile ravno od vas? Tukaj vodič, kako lahko ugotovite vaš USP: ✔ Sestavite seznam, kar že veste o vaši ciljni skupini. ✔ Sestavite seznam vseh potreb, ki bi jih lahko zadovoljil vaš produkt - ti atributi so glavni za vašo prodajo. ✔ Primerjajte vaš seznam s trendi in konkurenti, nato odstranite USP-je, ki jih že uporablja vaša konkurenca. Ne pozabite, da je vaš USP edinstvena prodajna lastnost, ki še ni prisotna na trgu. ✔ O vsakem potencialnem USP-ju razmislite, v čem ste vi in ​​vaši zaposleni še posebej dobri ter po čem želite, da vas stranke prepoznajo. ✔ Naredite kratke intervjuje s približno 10 ljudmi na vašem ciljnem trgu in tako izberete najmočnejši USP za vaše podjetje. ✔ Dvakrat preverite, ali imate pravi USP. Ali prinaša močno korist? Je nepozaben? Ali je jasno, na katero znamko cilja? Ali lahko uresničite, kar obljublja? Ali je res edinstven? Ali konkurenca lahko ponudi isto? Na podlagi tega lahko kreirate lastnost, s katero boste komunicirali preko svojih marketinških kanalov in izstopali iz množice. 3. PRODAJAJO LASTNOSTI IN NE REŠITEV OZ. KORISTI Vsako potencialno stranko, ki vidi vaše komunikacijske kanale, zanima le, kakšno korist bo imela od vaših produktov in kako ji lahko rešite problem. Velika večina pa še vedno izpostavlja lastnosti. Na internetu in v marketinških materialih, morate najprej pritegniti pozornost, to pa boste dosegli z rešitvijo problemov vaših potencialnih strank. Mogoče še stranka sploh ne ve, da ima problem, ampak jo vi spomnite, da obstaja možnost, da ji pomagate izboljšati življenje. Poudarjajte končni rezultat uporabe vaših izdelkov. Zgoraj našteti nasveti so temelj učinkovitega marketinga. Brez marketinga pa ni prodaje.

Vse te osnove vam pomagajo tudi pri komuniciranju na družbenih omrežjih, ki so danes zelo pomemben del prodajnega procesa.


Zato vas vabim v septembru na moji praktični delavnici, kjer vas bom naučila vse, kar morate vedeti o prihodnosti marketinga in kako uspešno kumunicirati na Facebooku.



bottom of page