top of page

14 zlatih pravil pisanja vsebine za spletno stran

Ujeti zanimanje bralcev z dobro vsebino na spletni strani je lahko zelo zahtevno. Večina obiskovalcev ostane na vaši spletni strani le nekaj sekund, preden se odločijo kaj bodo storili naprej.


Če bo vaša vsebina pritegnila, potem imate veliko več možnosti, da si jo bodo obiskovalci podrobneje ogledali. Če boste poskrbeli, da bo še optimizirana za splet, se povečajo tudi vaše možnosti, da bo vaša spletna stran uvrščena na vrh iskanih rezultatov.


Ne glede na to ali že imate kaj prakse ali pa ste čisti začetnik, se lahko veliko sami naučite o načrtovanju in pisanju spletnih vsebin.

V nadaljevanju si preberite kako poskrbeti, da bo vaša spletna stran izstopala iz množice in da bo pritegnila pozornost občinstva.


Kako se lotiti pisanja vsebine za spletno stran?


V pomoč vam bodo naslednji koraki:

 1. KORAK: Dobra priprava na pisanje

 2. KORAK: Pisanje vsebine

 3. KORAK: Optimiziranje vsebine


Dobra priprava na pisanje vsebine


Temelje vsebine morate pripraviti še preden se lotite pisanja.


1. Določite namen vsebine spletne strani


Dobra vsebina za spletno stran lahko nastane samo če veste ZAKAJ jo pišete. Če že na začetku poznate svoj končni cilj, boste lažje oblikovali popoln del vsebine in idealen poziv k akciji.


Zato poiščite odgovore na naslednja vprašanja:

 • Ali vsebina spletne strani prodaja izdelek?

 • Želite z vsebino pritegniti nove stranke?

 • Ali ustvarja promet i podpira oglaševanje?

2. Določite ciljno občinstvo


Pri pisanju vsebine nikoli ne pozabite, da pišete za vašo idealno stranko oziroma za ciljno občinstvo.


Več ko veste kdo je vaša idealna stranka, boljše se lahko povežete z njimi.


Če želite napisati besedilo, ki bo pritegnilo pozornost, se morate vživeti v njihovo miselnost:

 • Kdo in od kje so ljudje, ki prihajajo na vaše spletno mesto?

 • Kakšna je raven strokovnega znanja uporabnikov?

 • Kaj iščejo in potrebujejo obiskovalci spletne strani?

 • Kako in od kje pridejo na vašo spletno stran?

 • Kakšne interese imajo?

Obstaja več načinov kako pridete do teh informacij. Lahko jih vprašate s pomočjo spletne ankete, lahko vprašate svoje trenutne stranke, če jih imate ali pa preverite demografske podatke storitve Google Analytics. Eden izmed načinov je tudi da si ogledate najboljšo in najslabšo vsebino spleten strani.


3. Raziščite konkurenčne spletne strani


Prav tako je dobro raziskati spletne strani vaših konkurentov.


Obiskovalci vašega spletnega mesta bodo verjetno pogledali spletno stran vaših konkurentov, zato morate sprejeti strateško odločitev o tem, ali boste ponujali podobno vsebino ali pa boste ponudili nekaj drugačnega. Dobra raziskava konkurence je lahko odličen način, da prepoznate trende in prilagodite svojo vsebino, da bo še bolj privlačna.


To najlažje storite tako, da v Googlu poiščete podobne izdelke ali storitve in ugotovite, katera spletna mesta so uvrščena na vrh iskalnika ter preučite kaj počnejo:

 • Katera je glavna storitev, ki jo ponujajo?

 • Kakšno vsebino uporabljajo na svojih glavnih straneh - zgodbe o uspehu, videoposnetki, statistični podatki?

 • Kakšnemu občinstvu je vsebina namenjena?

Vzemite si čas in obiščite najboljše konkurenčne spletne strani, da vidite kakšen slog uporabljajo, katere teme in kako se med seboj razlikujejo.


Ko ste opravili prvi korak, se lahko lotite drugega – PISANJA VSEBINE.


1. Pritegnite bralce že v prvi vrstici


Na voljo imate le 15 sekund, da pritegnete zanimanje bralca. Če vam je to uspelo, je naslednji izziv, da bralca pripravite do tega, da ostane na spletnem mestu. Poskrbite, da bodo ljudje po branju uvoda željni nadaljnje vsebine.


2. Naj bo kopija berljiva


Uporabite sezname in pregledno obliko. Pomagajte bralcem najti najpomembnejše točke v vaši vsebini tako, da razčlenite besedilo. Uporabite odstavke ter sezname. Označite glavne ali pomembne dele teksta z rabo krepkih črk, izpostavljanja ključnih besed ali drugo vrsto pisave. Večina bralcev hitro “skenira” vsebine, zato se prepričajte, da ključne vsebine izstopajo.


3. Pomagajte bralcem pri navigaciji


Ne pozabite, da občinstvo spletno vsebino najde po več poteh. Lahko gre za objavo, ki jo delite v družbenih omrežjih, prek povezav na drugih spletnih mestih, preko e-poštnega sporočila ali prek strani z rezultati iskalnikov.

Ljudje, ki prejmejo vaše sporočilo, morda ne poznajo vaše blagovne znamke. Hvaležni vam bodo, če jim boste jasno povedali, kaj ponuja vaše podjetje, in v besedilo vključili ustrezne povezave za nadaljnje podrobnosti.


Dobro je tudi, da na vidnem mestu objavite povezave do svojih družbenih omrežij in tako ustvarite povezavo med svojo blagovno znamko in obiskovalci. Morda bodo zapustili spletno mesto, vendar bodo ostali naročniki se mogoče spret kdaj vrnili na vaše spletno mesto.

4. Fokus dajte prednostim vašega produkta ali storitve


Kadar izpostavljate izdelke, storitve ali druge ponudbe pokažite bralcu, kaj bo imel od tega. Namesto navajanja funkcij in lastnosti produkta naj raje opis pojasni, kako vsaka funkcija koristi bralcu. Pojasnite preobrazbo in dajte bralcu predstavo o tem, kako bo izdelek, storitev, spodbuda ali ponudba spremenila njihovo trenutno situacijo. Pojasnite, kakšno je življenje pred in po tem in povejte bralcu, kako se bo njihovo življenje izboljšalo, ko bo uporabil vaš izdelek ali storitev.

5. Ne uporabljajte strokovne terminologije


Ne zmedite ali izgubite bralcev z uporabo strokovne terminologije na ravni, ki je ne razumejo.


Pišite na način in v jeziku, ki ga uporablja vaše občinstvo.

Prepričajte se, da:

 • Uporabljajte kratke stavke - z njimi boste lažje jasno posredovali svoje sporočilo.

 • Omejite uporabo prislovov in pridevnikov, da bodo stavki kratki in jedrnati.

 • Izogibajte se uporabi žargona - vsi bralci niso strokovnjaki, zato nadomestite strokovno terminologijo s preprostejšimi alternativami

 • Navedite primere - bralci si bolje predstavljajo vaša sporočila če uporabite primere

6. Izogibajte se pravopisnim, slovničnim in ločilnim napakam


Samoumevno je, da vsebina na kateri koli platformi ne sme vsebovati pravopisnih, slovničnih ali ločilnih napak. Napake lahko odvrnejo velik del potencialnih strank.


Kdaj je povsem v redu, če se kdaj oddaljite od strogih akademskih/slovničnih pravil pisanja. Kadar se sliši bolj naravno, da končate stavek s predlogom ali uporabite nepopoln stavek, prekršite pravila. Toda kršite pravila le, če vašemu besedilu doda jasnost in vse skupaj zveni “naravno”.


Zadnji korak je OPTIMATIZACIJA vsebine

1. Spodbudite bralce z močnim pozivom k akciji


Dobro razmislite, na kakšen način lahko spodbudite bralca, k želeni akciji oziroma konverziji. Jasen klic k akciji (angl. CTA) lahko vstavite nekje na sredini, zagotovo pa na koncu vsake strani. S temi pozivi bralcu natančno povejte, kaj želite, da naredi in zakaj naj ukrepa. To lahko naredite tako da svoje izjave podkrepite s pričevanjem strank, statistiko ali pa podatki. Ti dokazi in mnenja dajejo vašemu podjetju večjo kredibilnosti in ustvarjajo zaupanje.

2. Premagajte ugovore


Postavite se v kožo potencialne stranke in pomislite kateri ugovori bi ji morebiti preprečili nakup izdelka ali storitve. Odpravite te ugovore in zagotovite možnosti kot so na primer jamstvo za vračilo denarja ali pa brezplačni preizkus izdelka.

3. Dodajte vizualne vsebine


Ljudje si zapomnijo le 20 % tistega, kar preberejo, in 80 % tistega, kar vidijo in naredijo. Če svojemu besedilu dodate infografike, slike, grafe ali videoposnetke, boste ljudem pomagali hitreje pregledati informacije in pritegnili njihovo pozornost.


Stran lahko razdelite in pritegnete bralčevo oko na pomembne informacije z uporabo:

 • Slik

 • Gumbov

 • ikon

 • Gif-ov

 • Grafikonov

 • Video posnetkov

 • Različic v barvah ozadja in slikah

4. Optimizirajte stran za SEO


Zagotovo boste želeli, da uporabniki najdejo vašo stran z uporabo ključnih besed na iskalnikih kot je Google. Ko torej pišete vsebino za spletne strani, uporabite najboljše prakse SEO, ki bodo vaši strani pomagale pri uvrstitvi na iskalnikih.


Poleg uporabe ključne besede v glavnem tekstu, jo uporabite tudi v naslednjih elementih SEO vsebine:

 • Naslov strani (H1 – naslov, ki je viden na strani)

 • Vsaj en podnaslov (tekst oblikovan s H2, H3, H4 itd.)

 • Oznaka naslova ali title tag (naslov strani s 50–60 znaki, vdelan v kodo strani)

 • Meta opis (povzetek strani s 150–160 znaki, vgrajen v kodo strani)

 • Alternativne oznake slike ali Alt tags (besedilo, ki opisuje sliko in se prikaže, če se slika ne naloži pravilno)

5. Naj bo vaša spletna stran sveža in posodobljena


V primeru, da se šele učite pisati vsebino za spletno mesto, boste morda presenečeni, ko boste slišali, da se vaše delo na tej točki res šele začenja.


Pomembno je, da ohranite vsebino vašega spletnega mesta ažurno in zato je zdaj pravi čas, da načrtujete, kako jo boste čez nekaj časa posodobili.


Vaša spletna stran je odraz vas in vaše blagovne znamke. Poskrbite, da bo na vaši spletni strani resnično odlična vsebina. Le tako boste pritegnili bralce in dosegli tudi tako željene konverzije.


Naj prav res vsaka stran služni svojemu namenu, naj izraža to kar resnično ste in v kar verjamete. Tako vam bo tudi spletna stran pomagala pri rasti vašega posla in podjetja.
Comments


bottom of page