top of page

Kako napisati kakovostno in zanimivo vsebino za spletno stran


Verjetno vas zanima kako se sploh lotiti načrtovanja in pisanja vsebine za spletno stran?


Potrebno je kar nekaj načrtovanja in dela, da bo vašo spletna stran opremljena z vrhunsko vsebino.


Ko je pred vami prazna spletna stran, se to lahko zdi zelo zastrašujoče.


Ampak lahko na celotno zadevo pogledate tudi iz druge strani – pred vami je prazna stran, ki ponuja priložnost, da ustvarite svoj mali kotiček in se predstavite svetu. Woo-hoo to je povsem nekaj drugega. 😊


Vsebina za spletno stran vsebuje:

  1. TEKSTE – besedila za opise, objave na blogu, članki

  2. VIZUALNA VSEBINA – video, infografike, fotografije

  3. AUDIO – podcasti, glasba….


Vse skupaj tvori celotno vsebino na spletni strani – o tem morate razmisliti, ko boste pripravljali vsebino za spletno stran.


Na primer blog lahko vsebuje:

  • 2000 besed

  • 12 slik

  • Dva video posnetka

  • Avdio posnetek

Ne glede na to ali že imate nekaj prakse ali pa ste povsem novi pri ustvarjanju vsebine, se lahko še veliko naučite o ustvarjanju kakovostnih vsebin.




Kako napisati dobro in zanimivo vsebino za spletno mesto je večno vprašanje ljudi, ki skrbijo za vsebinski marketing.


Da ne boste samo strmeli v svoje zapiske in se spraševali kaj za vraga naj napišem, sem vam za pomoč pripravila 16 korakov:



1. Ne kopirajte vsebine od drugih.


Kopiranje vsebine iz drugih spletnih mest ne glede kako je to mamljivo, ni primerno in niti dovoljeno. Poskrbite, za unikatne vsebine, ki predstavljajo vas in vaše podjetje. Lahko si pomagate z idejami iz spleta, ampak naj pri ideji ostane. Vsebina predstavlja vas in prav z njo prepričate osebo, da se bo povezala z vami. Saj ne želite biti kopija nekoga drugega?


2. Uporabljajte kratke stavke


Kratki stavki, so veliko bolj prijazni za bralca. Tudi če imate veliko za povedati, to ločite na posamezne odstavke, tako bo besedilo bolj pregledno in privlačno za branje.


3. Ne uporabljajte zapletenih vsebin


Naj bo vsebina enostavna in razumljiva. Preveč zapletena vsebina bo odvrnila bralca. Naj bo besedilo razumljivo povprečnemu človeku.


4. Prilagodite dolžino odstavkov


Če je mogoče, poskusite ohraniti dolžino odstavka na 80 besed ali 4-5 vrstic. Zaporedne točke, seznami in vizualni elementi lahko pomagajo razbiti besedilo in ga naredijo bolj berljivega.


5. Uporaba ključnih besed naj ne bo prepogosta


Ne uporabljajte ključnih besed v vsakem odstavku. Idealno je, če ključne besede predstavljajo le okoli 2% besedila. Če ima besedil 100 besed, potem uporabite ključno besedo dvakrat.


6. Prednost ima kakovostna vsebina in ne prodaja


Poskrbite za ravnotežje. Seveda je namen spletnega mesta promovirati tisto, kar ponujate, vendar to ne pomeni, da bi morali bralce bombardirati s povabili k nakupu ali prijavi. Poskrbite za dragoceno, informativno vsebino preden jih vprašate, ali jih zanima vaš izdelek ali storitev.


7. Fokus dajte prednostim vašega produkta


Kadar izpostavljate izdelke, storitve ali kaj drugega pokažite bralcu, kaj bo imel od tega. Namesto da navajate funkcije in lastnosti produkta raje pojasnite, kako vsaka funkcija koristi bralcu.


8. Ne uporabljajte avtorsko zaščitenih fotografij


Če odkrijejo, da se uporabili avtorsko zaščiteno fotografijo, jih boste morali odstraniti ali pa plačati za njihovo uporabo. Raje poskrbite za pristne profesionalne fotografije, ki predstavljajo vas in vaše podjetje.


Nekaj brezplačnih knjižnic fotografij najdete na mojem IG profilu:




9. Dodajte povezave na besede v besedilu


S povezavo na besede, smiselno povežete vaše besedilo z ostankom spletne strani in tako zadržite bralca na spletni strani.


10. Besedilo zaključite z močnim pozivom k akciji CTA (call- to-action)


CTA je vabljiv gumb, povezava, slika ali kakšna druga vrsta grafike, ki spodbuja obiskovalca spletnega mesta k določenemu dejanju. S temi pozivi bralcu natančno poveste, kaj želite, da naredi in zakaj naj ukrepa.


11. Definirajte cilj preden začnete


Ustvarite vso vsebino z namenom, da obiskovalca strani usmerite k želenemu dejanju. Ali želite, da stranka kupi izdelek na določeni spletni strani? Nato se prepričajte, da je vsebina na tej strani napisana tako, da jih pomaga usmeriti v pravo smer in jih prepričati, da je izdelek vreden nakupa.


12. Uporabite sezname in pregledne oblike


Pomagajte bralcem najti najpomembnejše točke v vaši vsebini. To naredite tako, da razčlenite besedilo in uporabite odstavke ter sezname. Označite glavne ali pomembne dele teksta z uporabo krepkih besed, izpostavljanjem ključnih besed ali pa z drugo obliko pisave. Večina bralcev hitro »skenira« vsebine, zato poskrbite, da ključne besede izstopajo.


13. Pojasnite preobrazbo


Dajte bralcu predstavo o tem, kako bo izdelek ali storitev spremenil njegovo trenutno situacijo. Pojasnite, kakšno je življenje pred in po tem. Bralcu povejte, kako se bo njegovo življenje izboljšalo, ko bo uporabil vaš izdelek ali storitev.


14. Popravite slovnične napake in poglejte če lahko kaj še izboljšate


Še enkrat podrobno preglejte besedilo in odpravite morebitne slovnične napake. Še bolje, preberite vsebino strani na glas, kar vam bo pomagalo oceniti ali besedilo zveni tako kot ste želeli. Izboljšajte šibke besede z alternativnimi/močnimi izrazi in prepišite dele, ki niso jasni. Preglejte tudi naslove in če je potrebno dodajte povezavo do druge vsebine na vašem spletnem mestu.


15. Dodajte k tekstu še druge elemente


Da bo vaša vsebina zanimiva in da bo dosegala visoke konverzije, bodite pozorni tudi na elemente, ki niso le tekst. Stran lahko razdelite in pritegnete pozornost na pomembne informacije z uporabo:

  • Slik

  • Gumbov

  • Ikon

  • Gif-ov

  • Grafikonov

  • Video posnetkov

  • Različic v barvah ozadja in slikah

16. Načrtujte posodobitev vsebine


Pomembno je, da je vsebina na spletnem mestu ažurna, zato načrtujte, kako jo boste čez nekaj časa posodobili.


Tisto, kar danes prodaja je dobra vsebina, zato jo dajte na prvo mesto. Kralj vsebinskega marketinga je video.


Če še ne kreirate video vsebin, ker ne veste, kako se tega lotit, je do 30.6. še vedno na voljo posnetek spletne delavnice Kreiranje ideo vsebin za začetnike.



bottom of page