top of page

12 idej za pripravo dobre video marketinške strategije

Raznolikost video vsebin, ki jih objavite, pripomore k uspešni marketinški strategiji. Vseeno je ali video vsebine uporabljate za promocijo blagovne znamke, za iskanje novih strank ali pa za prodajo, video vedno pomaga pri tem.


Raziskave kažejo, da je 93% podjetij, ki so uporabila video pridobila vsaj 1 novo stranko na družbenih omrežjih.

Pa vendar, preden prižgete kamero in se lotite snemanja morate vedeti, kaj želite doseči s svojo vsebino, saj so različne vrste video vsebine primerne za različne cilje.


Dobra video marketinška strategija mora vsebovati:

  • Scenarij, ki mora temeljiti na problemu, s katerim se stranka sooča

  • Video mora odražati vašo blagovno znamko

  • Distribucija videa naj bo na različnih platformah

  • Katere občutke in čustva želite vzbuditi

  • Koga nagovarjate – kdo je oseba, kateri je video namenjen

  • Kje boste video posneli in kako dolg bo

  • Ali poznate najnovejše trende video vsebim

  • Kako boste merili uspešnost in prilagajali strategijo


Pa poglejmo kakšne videoposnetke lahko ustvarite za različne marketinške video strategije:


1. Demo video


Demo video vsebuje koristne nasvete, ki pomagajo enostavno in učinkovito uporabljati izdelke, zato so primerni predvsem za zapletene tehnološke izdelke. Najpogosteje se uporabljajo v fazi rasti podjetja.


2. Predstavitveni video


S tem videom pokažete svoj izdelek ali storitev. Tak tip videa mora biti prilagojen viziji in obstoječi usmeritvi podjetja, ker jih predstavi ravno v taki luči, da je čim bolj pristen. Tako gledalci spoznajo podjetje in dobijo pozitivno mnenje. Pomembno pa je, da je video narejen kvalitetno in da realno pokaže samo podjetje, izogibati pa se je potrebno suhoparni predstavitvi.


3. Video posnetki dogodkov


Ali vaše podjetje gosti konferenco, okroglo mizo, zbiranje sredstev ali drugo vrsto dogodka? Pripravite promocijski video iz dogodka ali pa naredite kratke najbolj zanimive izseke iz dogodka.

4. Videoposnetki z navodili


Videoposnetki z navodili so najbolj priljubljena vrsta videov, ki jih stranke rade gledajo in se vrtijo okoli izobraževalnega koncepta, s katerim občinstvo poučujejo po korakih. Ta vrsta videa je odlična za branding, ker po korakih pokažejo strankam ali potencialnim strankam, kako nekaj narediti.


5. Videoposnetki z razlago


Glavni namen videoposnetkov z razlago je izobraževanje občinstva, ne glede na to, ali gre za vaš izdelek oziroma storitev ali koncept v vaši panogi. Običajno so ti videi kratki in zajemajo kratke, zanimive razlage. Lahko so posneti z igralci, ali pa narejeni z animacijo.


6. Video pričevanja zadovoljnih strank


Video s priporočili strank so najboljši način, da predstavite družbene dokaze o kvaliteti vašega podjetja. Kupce lahko prosite, naj pred kamero povedo svojo zgodbo, s katerimi izzivi so se soočili in kako jim je vaše podjetje pomagalo premagati te ovire.


7. Videoposnetki v živo


Po navedbah Livestream.com uporabniki video v živo gledajo 1,8-krat dlje od videov, ki niso v živo. Video v živo občinstvu omogoča, da v videu sodelujejo in se povežejo z vašo blagovno znamko. Video v živo lahko uporabite za prenos dogodkov, imate video z vprašanji in odgovori, predstavitve novosti in intervjuji s strokovnjaki. Tako spodbujate občinstvo k interakciji z vašo blagovno znamko.

8. 360° in videoposnetki navidezne resničnosti


AR (augmented reality – razširjena resničnost) in VR (virtual reality – navidezna resničnost) je prihodnost. Trg za AR in VR je že dosegel 16,8 milijarde ameriških dolarjev. To je tehnologija prihodnosti, ki bo znatno povečala izkušnjo vaše stranke, zato bi o tem že morali razmišljati.

VR in 360° videi so pomembni videoposnetki, ki vam omogočajo, da stranke doživijo drug svet s čisto posebno izkušnjo.


Po drugi strani AR omogoča ljudem, da si izdelke ogledajo, ko sedijo v svojih domovih. IKEA je naredila aplikacijo za pohištvo, ki vam omogoča, da vidite njihove različne izdelke kako izgledajo v vašem domu, preko pametnega telefona.





Navidezna resničnost (VR) omogoča gledalcem navigacijo in nadzor nad njihovo izkušnjo.


12. Personalizirana video sporočila


Videoposnetek lahko na ustvarjalen način uporabite tudi za e-mail marketing. Takšni videoposnetki ustvarijo čudovit, edinstven trenutek za vaše potencialne stranke, kar lahko vodi do prodaje izdelka ali storitve.


Tako kot vsaka vsebina, ima tudi video svoje zakonitosti in je zato potrebno video prilagoditi tako ciljni skupini kot tudi platformi, na kateri boste video objavili.


Nobena marketing kampanija ne more biti uspešna brez določenega cilja in merjenja uspešnosti kampanije. Zato je zelo pomembno, da veste kaj je vaš cilj in kaj želite doseči. Ali je to prepoznavnost vaše blagovne znamke, več prometa na vaši spletni strani ali pa sama prodaja.


Pozorni morate biti predvsem na naslednje:

  • Stopnja predvajanja

  • Število ogledov

  • Razmerje med prikazi in kliki

  • Deljenje na družbenih omrežjih

  • Stopnja konverzije

  • Koliko ljudi si je video ogledalo v celoti


Na koncu z vami podelim še nekaj nasvetov, kako si zagotoviti več ogledov vaših video vsebin:

  • Prvi vtis – pritegnite pozornost svojega občinstva v prvih 5- 10 sekundah tako da začnete video z vprašanjem, zgodbo ali pa povejte kratek povzetek videa

  • Daljši video - Če je vaš video daljši od 5 do 10 minut, naj bo poln zanimivih in podrobnih informacij.

  • Doslednost – Vsak video naj odseva vašo blagovno znamko (vaše barve, pisava, ideje, logotipi…)

  • Humor – z uporabo humorja bo vaša vsebina bolj gledljiva – vsake toliko časa objavite kakšen humoren video

Upam, da sem vas navdušila za video vsebine in da si jih boste želeli nemudoma vključiti v vašo marketinško strategijo. Mogoče se vam zdi misel za snemanje video vsebin zastrašujoča pa vendar ne pozabite, da je video marketing prihodnost vsebinskega marketinga.


Če želite premagati strah in pridobiti ideje za vaše vsebine, se mi pridružite 16. junija na spletni delavnici Kreiranje video vsebin za začetnike.


bottom of page