top of page

10 napak pri pisanju marketinških besedil, ki se jim je treba izogniti

Updated: Feb 28, 2023

Pisanje besedil je pomemben del vsake marketinške strategije. Je umetnost kreiranja privlačnih in prepričljivih vsebin, ki bodo stranke spodbudile, da sprejmejo določene odločitve in opravijo nakup.


Številna podjetja pa pri pisanju besedil delajo napake, ki lahko škodijo marketinškim aktivnostim. V tem članku bomo pogledali 10 napak pri pisanju besedil, ki se jim je treba izogniti za boljše marketinške rezultate.


GRAFIKA: Razlika med vsebinskim marketingom in oglaševanjem1. Poudarek na značilnostih namesto na koristi


Ena najpogostejših napak pri pisanju besedil je osredotočanje na značilnosti namesto na koristi izdelka ali storitve. Značilnosti so funkcije izdelka ali storitve, koristi pa so načini, kako te funkcije odpravljajo težave ali izpolnjujejo potrebe.


Kupce bolj kot tehnične specifikacije izdelka zanima, kaj lahko izdelek ali storitev prinese njim. Zato je pomembno, da v besedilu poudarite koristi svojega izdelka ali storitve. Cilj je, da potencialni stranki prikažeš življenje po uporabi vašega produkta.

2. Uporaba žargona in tehničnih izrazov


Druga napaka, ki jo pri pisanju besedil delajo podjetja, je uporaba žargona in tehničnih izrazov. Čeprav je pomembno, da uporabljate ustrezen jezik za svojo dejavnost, se morate zavedati, da vaše stranke teh izrazov morda ne poznajo. Uporaba žargona lahko oteži razumevanje vašega besedila in odvrne potencialne stranke. Zato pišite v jeziku, ki ga vaša potencialna stranka razume.

3. Neupoštevanje bolečih točk strank


Vaše stranke iščejo rešitve za svoje težave. Če vaš zapis ni usmerjen na njihove boleče točke, bodo hitro prešle na drugo možnost. Pomembno je, da razumete potrebe in izzive svojih strank ter jih obravnavate v svojem besedilu.


4. Pozabljanje na poziv k akciji


Vaše besedilo mora vedno vsebovati jasen poziv k akciji (CTA). To je konkretno navodilo stranki, kakšno dejanje želite, da izvede, na primer "Prijavite se na naše novice" ali "Kupite zdaj". Če zanemarite CTA, lahko ne bo jasno, kaj želite, da stranka stori v nadaljevanju, in morda sploh ne bo ukrepala.


GRAFIKA: 15 pozivov k akciji5. Preveč obljubljate in ne izpolnjujete v zadostni meri


Ena največjih napak, ki jih lahko storite pri pisanju besedil, je, da preveč obljubite in premalo izpolnite. Vaše besedilo mora natančno predstaviti, kaj lahko vaš izdelek ali storitev naredi, in te obljube morate izpolniti. Če boste navajali nerealne trditve, bodo stranke hitro izgubile zaupanje v vašo blagovno znamko.


Danes se informacije hitro širijo, zato delajte pošteno in iskreno.

6. Preveč uradno besedilo


Pisci besedil vedo, da je spletno pisanje pogovorno in da moramo z občinstvom komunicirati v njihovem jeziku, če jih želimo pritegniti. Vendar je včasih težko najti ravnovesje med pogovornim in formalnim besedilom. Ker se nekateri avtorji bojijo, da bi izgubili to ravnovesje, lahko zvenijo preveč uradno. Uporabljajo zapletene stavke, akademski jezik, kot da bi pisali univerzitetne eseje itd. To bralca odvrne od branja.


Pišite v jeziku vaše idealne stranke.

7. Osredotočenost na sebe namesto na stranko


Vaša kopija mora biti osredotočena na stranko in ne na vašo blagovno znamko. Če govorite samo o sebi in svoji blagovni znamki, stranke morda ne bodo videle, kako jim lahko vaš izdelek ali storitev koristi. Prepričajte se, da je vaša vsebina osredotočena na stranko in poudarja načine, kako lahko vaš izdelek ali storitev reši njene težave.


8. Pozabljanje na moč pripovedovanja zgodb


Pripovedovanje zgodb je močno orodje pri pisanju besedil. Prek zgodb se lahko s strankami povežete na čustveni ravni, vaš izdelek ali storitev pa postane bolj privlačen. Ne bojte se uporabljati zgodb v svojem besedilu, bodisi s pričevanji strank bodisi z osebnimi zgodbami.


9. Besedila ne prilagodite svojemu občinstvu


Različno občinstvo ima lahko različne potrebe in izzive. Pomembno je, da besedilo prilagodite svojemu specifičnemu občinstvu, da bo bolj ustrezno in učinkovito. Pri oblikovanju besedila upoštevajte dejavnike, kot so starost, spol, lokacija in interesi. Predvsem pa upoštevajte njne morebitne potrebe.10. Pomanjkljivo urejanje in popravljanje


Zaradi tipkarskih, slovničnih in drugih napak je lahko vaša kopija videti neprofesionalna in površna. Pred objavo skrbno uredite in popravite svoj zapis. Razmislite o tem, da bi ga pregledal tudi kdo drug, da bi ugotovil morebitne napake, ki ste jih morda spregledali.


Na koncu naj povem, da je pisanje besedil bistvena sestavina vsake uspešne marketinške kampanje. Izognite se tem desetim napakam pri pisanju besedil, opisanih v tem članku in kreirajte prepričljiva in privlačna sporočila, ki bodo dosegla odziv pri ciljnem občinstvu, spodbudila sodelovanje in na koncu privedla do boljših marketinških rezultatov.


Vedno se osredotočite na konkurenčne prednosti svojega izdelka ali storitve, obravnavajte boleče točke svojih strank in uporabljajte jezik, ki je jasen, aktiven in prilagojen specifičnemu občinstvu. S tem lahko vzpostavite zaupanje pri svojih strankah, izboljšate ugled svoje blagovne znamke in povečate število konverzij.


Ne pozabite skrbno pregledati svoja besedila in na koncu vedno vključite jasen in prepričljiv poziv k akciji, ki bo vaše stranke spodbudil k želenemu dejanju.


Tako boste ustvarili marketinška sporočila, ki bodo učinkovita, privlačna in bodo na koncu vodila do boljših rezultatov za vaše podjetje.


Kako pripraviti vsebinsko strategijo za Facebook vam bom zaupala na spletni delavnici Facebook strategija za leto 2023.VABLJENI :-)


Comments


bottom of page