top of page

8 idej, kako začeti posel preko spleta

Updated: Dec 28, 2022


Večina ljudi razmišlja, kako bi postali finančno neodvisni. Kako bi ustvarjali tisto, kar jih izpolnjuje in se rešili službe, ki jih ne veseli in prenehali izpolnjevati sanje drugim in se osredotočili na svoje sanje.


Podpiram to, tudi sama sem to storila, ko sem se odločila da postanem samostojna podjetnica. Pa vendar preden to storite potrebujete načrt, idejo, kaj boste počeli. Naslednji korak je pogum za akcijo. ☺


Danes z vami delim le nekaj možnosti oziroma idej, ki vas bodo spodbudile k razmišljanju, da tudi sami naredite korak v smer, ki vas bo pripeljala do finančne neodvisnosti.


V času popolne digitalizacije, se odpira vrsto možnosti za posel preko spleta.

In ne pozabite vedno imate izbiro. Tudi, ko mislite, da je nimate. Potrebno je samo pokukati iz cone udobja in si dati dovoljenje, da lahko to storite. Srčno, pogumno in z zavedanjem, da vam bo uspelo.


Kako sem jaz začela svojo pot, sem vam zaupala v blog zapisu tukaj.



Na kakšne načine lahko na začetku zaslužite brez večjih vložkov, vam zaupam danes.


1. Dropshipping


Eden izmed najbolj priljubljenih načinov zaslužka na spletu je prav Dropshipping.


Kaj sploh je dropshipping?


Dropshipping je poslovni model enostavnejšega upravljanje dobavne verige preko enega spletnega posrednika, ki poveže kupca z grosistom in s tem skrajša dobavno verigo in seveda marže. Tako prodajalec nima zaloge ponujenih artiklov, ampak naročilo preusmeri neposredno k proizvajalcu. Posrednik pa si s tem zagotovi provizijo.



Glavne prednosti dropshippinga so, da denarni tok ni obremenjen s številnimi posredniki, ampak poveže proizvajalca s kupcem prek enega samega vmesnika v fazi ponudbe, vsi členi v verigi se izognejo nepotrebnim zalogam. Proizvajalec lahko ohrani svojo anonimnost in tako na drugih trgih prodaja iste izdelke po drugačnih cenah.


Seveda se je potrebno zavedati tudi tveganj, ki se v tem primeru pojavijo, kot so na primer ne posodobljena zaloga in omejene možnosti za preverjanje kakovosti prodanega blaga.


2. Affiliate marketing


Affiliate ali priporočilni marketing omogoča, da se preživljate s promocijo drugih blagovnih znamk. Če imate trženje izdelkov v malem prstu, lahko s promocijo zaslužite provizijo od prodaje.


Kaj je affiliate marketing?


“Affiliate” marketing je promoviranje izdelka določenega proizvajalca ali trgovine, pri katerem lastnik bloga služi od vsakega prodanega izdelka provizijo. Praviloma je podlaga sodelovanja sklenjen dogovor med lastnikom bloga in ponudnikom affiliate storitve.


Da bi lahko zaslužili preko “Affiliate”/partnerskega trženja, morate imeti blog, na katerem redno objavljate nove zanimive in koristne vsebine. Lahko ga uporabite tudi preko družbenih omrežij s kakšnimi kodami.


Super spletno mesto, kjer najdete podjetja, ki ponujajo affiliate marketing je Digistore24.



3. YouTube kanal


YouTube.com je največji video portal katerega lastnik je Google. S partnerskim programom se povežete z njimi in s tem YouTube deli ustvarjen zaslužek z vami.


YouTube ustvarja zaslužek z oglaševanjem. YouTubu oglaševanje plačujejo oglaševalci, YouTube pa del prihodkov deli z lastniki video vsebin.


Pomembno je, da se na YouTube kanalu osredotočite na eno področje in si na tak način gradite močno bazo sledilcev. Skrivnost zaslužka na YouTube namreč je, da ustvarjate vsebino, ki si jo ljudje oz. sledilci želijo.


Ko dosežete na YouTube mejnik 1000 naročnikov, lahko tudi uradno ovrednotite svoj kanal z oglasi v YouTubu.


4. Postanite vplivnež (influencer)


Trenutno zelo popularen način zaslužka na spletu. Sploh s pojavom Instagram platforme. Seveda morate izredno veliko truda vložiti v izgradnjo svoje osebne blagovne znamke.


Pomembno je, da konstantno gradite bazo svojih sledilcev. Tako vas bodo opazila podjetja, ki sodelujejo z vplivneži in boste lahko zaračunali sponzorirane objave ali pa prejeli provizijo od prodanih izdelkov, ki jih boste predstavljali. Možnosti za zaslužek je ogromno, vendar pogoj je, da da gradite osebno blagovno znamko in imate dobro ter veliko bazo sledilcev.


5. Ustvarite spletni tečaj


Imate posebna znanja, ki bi lahko pomagala drugim? Zakaj ne bi ustvarili spletni tečaj, ki bi ga lahko preko spleta prodali nekomu, ki to znanje potrebuje.


Vse kar potrebujete je, da svoje znanje združite v tečaj, ki po korakih predstavi vaš pogled na rešitev določenega problema ali izziva. Ljudje iščejo rešitve na spletu.


Zakaj se vam splača narediti spletni tečaj, sem vam zaupala v enem izmed prejšnjih blog zapisov tukaj.


6. Objavite e-knjigo


Če nimate toliko veselja do snemanja spletnega tečaja ali pa na to še niste pripravljeni, napišite e-knjigo. Svoje dragoceno znanje združite v knjigi in ponudite rešitve.


E-knjigo lahko tako kot spletni tečaj tržite na več načinov. E-knjiga lahko predstavlja tudi odskočno desko, za ostale vsebine, ki jih lahko ponudite ali pa za grajenje osebne blagovne znamke.


E-knjigo lahko oblikujete s pomočjo orodja Canva.


7. Pišite blog


Bloganje je ena izmed najstarejših metod zaslužka na spletu. Če radi pišete, zakaj ne bi tega podelili z drugimi. Sploh če je vaša vsebina zanimiva.


Z blog zapisi si tudi ustvarjate bazo sledilcev in čez čas lahko v svoj blog vključite sponzorske objave. Lahko tudi prodajate svoje spletne tečaje ali tečaje koga drugega, ki se navezujejo na teme o katerih pišete.


Lahko prodajate tudi fizične izdelke svoje ali pa izdelke poslovnih partnerjev. Seveda tudi z pisanjem bloga gradite svojo blagovno znamko in lahko na tak način dobite razna povabila kot govorec na dogodkih, seminarjih...


8. Postanite svetovalec za TikTok platformo


Ena najbolj svežih in trend platform je TikTok platforma. V primerjavi z Instagramom je TikTok razmeroma nova platforma, ki ima še ogromno potenciala za razvoj. Tukaj je seveda potrebno veliko znanja in izkušenj predvsem s področja marketinga in grajenja osebne blagovne znamke.


Če obvladate Tik Tok, je sedaj lahko to vaša priložnost.


Ker platforma TikTok deluje na podlagi kratkih videoposnetkov, je izredno pomembno, da se naučite kako v kratkem času narediti najboljšo promocijo za izdelek ali storitev. Sigurno pa je potencial za zaslužek na tej platformi ogromen.


Tudi mene lahko spremljate na tem kanalu, kjer delim veliko zanimivih nasvetov in trikov za vaš posel. Pridružite se mi tukaj.


Sedaj začnete lahko testirat in služit preko spleta.


Za uspeh na spletu potrebujete tudi orodje za oblikovanje vaših objav, marketinških materialov, e-knjig in video vsebin. Odlično za začetnike je orodje Canva, ki je enostavno za uporabo in vam pomaga pri marketinških aktivnostih.


Če želite spoznati Canvo, več informacij TUKAJ!





bottom of page