top of page

4 nasveti, kako graditi zaupanje in dolgoročne odnose s svojimi strankami


Stranke, si v tem času ko vse informacije potujejo zelo hitro, želijo takojšnje zadovoljitve svojih želja in potreb. Zaradi tega, je zelo pomembno, da začnete graditi zaupanje ter vzpostavite dologoročne odnose s svojimi strankami.


Koncept vsebinskega marketinga obstaja že dve desetletji, pa vendar se šele zdaj uveljavlja saj lahko izmerimo njegovo učinkovitost. Vsebinski marketing ne vsiljuje in ne skuša ničesar prodati. Potencialnim kupcem udimo informacije in vsebino, ki jih zanima, je za njih pomembna in jim koristi. Posledično nas kupci nagradijo z nakupom in zvestobo.


Ključni kazalnik, po katerem se ocenjuje delovanje vsebinskega maketinga je »engagement« - koliko ljudi klikne, deli ali komentira določeno vsebino.


Za vzpostavljanje in grajenje dolgoročnih odnosov s svojimi strankami lahko uporabite tri pristope:

  • Tradicionalni marketing

  • Marketing na družbenih omrežjih

  • Vsebinski marketing

Vsak izmed njih ima prednosti in slabosti. Tradicionalni marketing je drag. Vključuje uporabo televizijskih oglasov, oglasnih panojev, tiskanih oglasov in drugih načinov oglaševanja.


Za marketing družbenih omrežij ne potrebujete veliko denarja, in lahko zelo dobro skrbite za dolgoročne odnose in gradite zaupanje. Še vedno pa menim, da je vsebinski marketing najboljši način za interakcijo z vašim občinstvom.



Pa poglejmo 4 nasvete kako lahko dolgoročno gradite odnose s svojimi strankami:


1. Prisluhnite povratnim informacijam in jih uporabite v svojo korist


Zadovoljstvo strank mora biti na prvem mestu. Ne vem, zakaj je to za mnoge podjetnike tako težko razumeti. Če vaše stranke želijo spremembe, jih upoštevajte. Prilagodite svoj produkt ali storitev njihovim željam. Včasih sem imela tudi sama težave pri uvajanju sprememb in upoštevanju mnenja svojih strank. Zdaj pa jih z veseljem povprašam kakšne vsebine in delavnice si želijo. Kaj je lepšega, kot če ti stranke same povejo svoje želje.


2. Ponudite odlično storitev


Ne glede na to, kdaj me stranke kontaktirajo, čutimo odgovornost, da jim odgovorim. Trudim se, da se jim hitro oglasim. To je moj glavni pristop pri delu s strankami in tudi razlog, zakaj se k meni vračajo.


3. Bodite proaktivni in prilagodite izkušnjo svoji stranki


Za svoje stranke vedno poskrbim, da prve izvejo, kako stvari izboljšati ali prihraniti čas in denar. Strateški nasveti so ključnega pomena pri grajenju zaupanja in vzpostavljanju dologoročnih odnosov. Vsako stranko, s katero delam, vidim kot prijatelja, ki mu želim pomagati, zato z njo vedno delim svoje izkušnje in predlagam izboljšave.


4. Naredite s svojimi strankami intervju, pohvalite jih na svojem profilu...


Vedno se potrudim, da opazim in pohvalim uspehe svojih strank. To naredim javno na svojem profilu, včasih jim tudi dam priložnost, da predstavijo svoj posel. Ta strategija je odlična za vzpostavljanje in grajenje dolgoročnih odnosov.

Zaupanje je izredno pomemben dejavnik za odločitev nakupa. Ustvarjanje zaupanja ni strategija, ki bi jo lahko dosegli kar čez noč. Dosledno upoštevanje obljube vaše blagovne znamke in izvajanje tega, kar rečete da boste storili, bo vplivalo na to, ali vaše stranke vašo blagovno znamko dojemajo kot zaupanja vredno ali ne.


Če s svojimi strankami ne boste komunicirali, ne bodo niti pomislile, da bi si ogledale vaš najnovejši blog ali da bi se povezale z vami na družbenih omrežjih.


Zato negujte komunikacijo, poskrbite za dogajanje na družbenih omrežjih, odgovarjajte na vprašanja, pomisleke, upoštevajte njene želje, saj s tem sporočate stranki, da je za vas zelo pomembna.


Odličen kanal za negovanje strank je tudi LinkedIn, najbolj kredibilno družbeno omrežje. Čer bi ga radi spoznali, potem se mi morate 16. in 18.2. zagotovo pridružiti na spletni Linkedin delavnici.







bottom of page