top of page

5 pomembnih marketinških trendov za leto 2023

Novo leto je že skorajda pred vrati, s tem pa tudi postavljanje novih ciljev in priprava marketinške strategije za leto 2023. Verjamem, da ste že naredili pregled leta 2022 in si začrtali smernice za leto 2023. Danes z vami delim še nekaj marketinških trendov, ki bodo pomemebni tudi v letu 2023. Vključite jih v svojo marketinško strategijo.


1. Prodaja na družbenih omrežji bo še vedno zelo aktualna


Prodaja preko družbenih omrežij ni le odličen vir zaslužka, temveč tudi cenovno ugoden način za promoviranje blagovne znamke. Tovrstna prodaja uporablja družbena omrežja za iskanje pravih potencialnih strank, krepitev prepoznavnosti blagovne znamke in vzpostavitev odnosov s potencialnimi strankami.


Ta prodajna strategija vam omogoča vpogled v želje vaših potencialnih strank, zaradi česar ste prva oseba ali blagovna znamka, na katero pomislijo, ko so končno pripravljeni kupiti izdelek ali storitev, kot je vaša.


Prednosti prodaje na družbenih omrežjih:

  • Prihranite čas

  • Skrajšate prodajni cikel

  • Omogoča grajenje resničnih odnosov

  • Poveča število potencialnih strank

  • Gradite dolgoročno zaupanje

Video vsebine so in bodo tudi v prihodnosti eden ključnih dejavnikov prodaje na družbenih omrežjih in eden najboljših načinov za doseganje potrošnikov.


Uporabniki preživijo ogromno časa na kanalih z video vsebinami - od Instagram Reelsov do TikTok video vsebin. Ti kanali so lahko tudi izjemno donosni.




2. Rast in razvoj marketinga vplivnežev ter vzpon digitalnih ustvarjalcev vsebin


Področje ustvarjanja vsebine se bo še naprej razvijalo, blagovne znamke pa bodo v letu 2023 preizkušale nove aplikacije in skupnosti, si prizadevale za kakovostnejše sledenje ter hitro analizo učinkovitosti.


Se bo pa v letu 2023 uveljavil še drug segment to so digitalni ustvarjalci vsebin.

Digitalni ustvarjalec vsebine je oseba, ustvarja nekaj na spletu. To so ljudje, ki so specializirani za ustvarjanje videoposnetkov, fotografij, grafik, informacijskih virov ali pisci vsebin blogov za Instagram, YouTube, TikTok ali spletna mesta.


Digitalni ustvarjalci vsebin imajo moč, da pridobijo občinstvo, vendar pri tem ne gre toliko za ustvarjalca samega, temveč bolj za informacije, ki jih ta oseba ustvarja.


Številna podjetja se zato namesto na vplivneže raje obračajo na ustvarjalce vsebin ker potrebujejo kakovostno vsebino, ki jo lahko uporabijo v svojih kampanjah.

Ustvarjalci vsebin lahko razvijajo strategije in promovirajo vašo blagovno znamko z edinstveno vsebino, ki bo v prihodnosti izrednega pomena.


Nasvet:



3. Agilni marketing – večja osredotočenost na kupca


V podjetjih se zadnja leta vse bolj uveljavlja agilni model poslovanja, ki omogoča učinkovito in hitro odzivanje na spremembe na trgu. V širšem kontekstu medtem postaja agilen tudi marketing z osredotočanjem na vsakega posameznega kupca ter sposobnostjo hitrega odzivanja na njegova pričakovanja.


Agilni model poslovanja ali v žargonu »agile« pomaga podjetjem reševati kompleksne poslovne izzive ter se učinkovito in hitro odzivati na spremembe na trgu.


Gre predvsem za hitro odzivanje na osnovi pridobljenih podatkov, včasih celo v realnem času. Prav tako gre, v nekoliko širšem kontekstu, za prepoznavanje priložnosti na trgu in sposobnost sledenja vse hitreje spreminjajočim se pričakovanjem potrošnikov.


Agilni marketing se sproti uči na pridobljenih podatkih, zato omogoča boljšo odzivnost in večjo prilagodljivost, pri čemer načrtovanje in izvedba sledita svežim podatkom ali podatkom v realnem času.


Prednosti agilnega marketinga so:

  • Da delate prave stvari.

  • Da naredite vse pravočasno in date prednosti tistim kampanjam, ki so učinkovite.

  • Da nagovarjate prave ljudi.

  • Da imate efektivne rezultate.

  • Da stvari optimizirate in izboljšujete.


4. Spremembe na področju podatkov in analitike


Google je napovedal, da bo 1. julija 2023 ukinil Google Universal Analytics. Marketinške ekipe bodo morale preiti na Google Analytics 4. Ta platforma je namenjena zbiranju podatkov na podlagi dogodkov in ne na podlagi sej, vključuje pa številne posodobitve za spremljanje poti strank na več platformah.


GA4 je nadgradnja spletne analitike, ki smo jo vsi potrebovali. Zagotavlja namreč več fleksibilnosti in sredstev za napovedovanje vedenja uporabnikov, vendar hkrati ohranja njihovo zasebnost.


Ko se boste bolje seznanili z novostmi, ki jih GA4 prinaša, boste ugotovili, da so prilagodljivost in izboljšani vpogledi v uporabnike GA4 izredno dragoceno za boljše oblikovanje marketinških strategij.

5. Igrajte se z različnimi formati vsebine


Dejstvo je, da se pomembnosti kakovostne vsebine zaveda vedno več podjetij, ki pospešeno vlagajo v ustvarjanje vsebine z dodano vrednostjo. Ko veste kaj je namen vsebine ki jo boste uporabili, razmislite o formatih vsebine. Vsebino lahko izbrani ciljni skupini ponudite v različnih formatih kot so video posnetki, infografike, e-knjige, webinarji, check liste, kalkulatorji, preglednice, primerjave, delovni listi, raziskave, predloge itd.


Kakšna pa je pravzaprav razlika med temi formati?


Vsebino lahko predstavite na enak način v vsaki izmed omenjenih oblik. Razlika je le v tem, komu je namenjena, koliko časa imamo za njeno pripravo in koliko informacij želimo podati.


Pri izbiri formata se vse vrti okoli vašega idealnega kupca. Informacije, ki jih bodo ljudje dobili z vašo vsebino, jim bodo pomagale doseči zastavljene cilje, oblika vsebine pa bo te informacije naredila bolj razumljive in dostopne za vaše ključne kupce.


V primeru, da ima vaša persona raje vizualne vsebine, se raje kot za daljše besedilo odločite za infografiko. Če dnevno spremlja blog zapise, pa bo morda ta oblika najbolj primerna zanjo. Vsebine posebne vrednosti boste ponudili dostopno za spletnim obrazcem, v zameno za dodatne podatke (ime, e-mail,...)


Vrste objav:



Tako, leto 2022 se počasi poslavlja. Spočijte si, preživite te praznične dneve v družbi svojih najdražjih. Potem pa začnemo s polno paro ustvarjati leto 2023.


Srečno in uspešno v letu 2023!



Klik do posnetka webinarja Družbena omrežja 2023.


Klik do posnetka delavnica Kreiranje video vsebin za začetnike.

bottom of page