top of page
Writer's pictureTanja Ciglarič

7 nasvetov, da bodo vaše video vsebine pritegnile pozornost na družbenih omrežjih

Updated: Dec 20, 2022

Video vsebine so ena najbolj učnikovitih vsebina na družbenih omrežjih. Glede na to kako močno vplivajo na uspeh na družbenih omrežjih, je pravzaprav nujno, da jih vključite v vašo marketinško strategijo.


V današnjem članku z vami delim 7 nasvetov, kako pripraviti video vsebine, ki bodo zanimive in bodo pritegnile pozornost.


1. Poskrbite, da bodo videoposnetki visoke ločljivosti


Z naraščajočo priljubljenostjo videoposnetkov v družbenih omrežjih se pričakuje, da bo tudi vsebina visokokakovostna. Instagram, svojim uporabnikom omejuje deljenje videoposnetkov nizke kakovosti. Instagramov algoritem nejasne videoposnetke in videoposnetke z nizko ločljivostjo ne prikazuje širšemu občinstvu.


Za visokokakovostne videoposnetke, morate:


  • uporabiti ustrezen vir naravne svetlobe ali pa kupite obročno lučko za svetlejše in jasnejše slike.

  • snemati v tihem prostoru z dobro akustiko - to lahko dosežete tako, da v prostoru uporabite pohištvo in mehke predmete, ki absorbirajo zvok in zadušijo odmev,

  • če snemate s telefonom, očistiti objektiv,

  • če snemate s telefonom, urediti videoposnetke v napravah iPhone ali Android.

Na Instagramu si nastavite tudi, da bodo vsebine boljše kvalitete. Več v videu spodaj.




2. Začnite z močnim »Video hook-om«


Prvih nekaj sekund videoposnetka je ključnega pomena. Na voljo imate pičlih 8-sekund da pritegnete gledalce video posnetka. Vsebina mora gledalcu podati čim več uporabnih informaciji. Torej morate že takoj na začetku predstaviti temo, o kateri boste govorili. Besede morajo biti premišljene.


Primer 1:


Lahko začnete video z vprašanjem. Vprašanja so odličen način za pritegniti pozornost gledalca saj vzbudijo radovednost.


Vprašanja naj se začnejo z:

• Kako....

• Kaj...

• Ko...


Postavite vprašanje, na katerega bo video odgovoril. Če je vprašanje zanimivo, bodo gledalci ostali in počakali na odgovor.


Primer 2:


Lahko poudarite točko bolečine (pain point). Kaj zanima vaše ciljno občinstvo? Zakaj bi gledali ta video? V prvih nekaj sekundah videoposnetka neposredno naslovite njihovo bolečino s konkretnim vprašanjem. To konkretno vprašanje mora bralca spodbuditi k odgovoru "da" ali vsaj "nisem prepričan, vendar želim izvedeti več".


3. Vaš video naj ima strukturo


V video posnetku uporabite preprosto strukturo. Kaj s tem mislim? Vaš video posnetek naj vsebuje uvod, jedro in močen zaključek s pozivom k akciji.


Imejte v mislih svoj končni cilj:


  • Kaj mora vaše občinstvo narediti, da se ta cilj zgodi?

  • Kaj želite, da občinstvo počne po ogledu vašega videoposnetka?

  • Kaj želite, da si mislijo?

  • Kako želite, da se počutijo?


Primer:


Za 8-10 minutni videoposnetek upoštevajte naslednje smernice:


• Uvod (50-60 sekund):


V uvodu predstavite obljubo, ki ste jo navedli v naslovu videa in na kakšen način nameravate to obljubo izpolniti. U uvodu lahko predstavite, kako je ta težava vplivala na vas osebno, s čimer še še bolj povežete z občinstvom.


Naslov (10 sekund): Vsebovati mora naslov vašega video posnetka in vaše ime.

Okvir problema (2-3 minute): Jasno izpostavite problem, s katerim se ciljna publika poistoveti in začuti bolečino.


Z različnih zornih kotov osvetlite problem, ki ga boste reševali v videoposnetku, da ga gledalec bolje razume. Povejte kako ta težava vpliva na njihovo življenje in posel in zakaj se soočajo s to težavo.


Vaš cilj je, da občinstvo pritegnete tako močno, da jih bo zanimala rešitev.

• Rešitev (4-5 minut):


Pokažite, kako lahko problem rešite. Vašo rešitev predstavite s primeri. Rešitev 1, ki ji sledi primer, rešitev 2, ki ji sledi primer itd. Lahko vključite tudi pričevanja oz. mnenja ljudi ali primer, kako je to delovalo pri drugih.


• Hook - Privabite (osrednja točka videa):


Obljuba je običajno na sredini videoposnetka, kar gledalca spodbudi, da si ogleda drugo polovico videoposnetka.


• CTA (1-2 minuti):


Na koncu sledi poziv k akciji tako, da prosite ljudi, naj po ogledu vašega videoposnetka sprejmejo določeno odločitev. Če boste uporabili CTA bodo vaši gledalci je večja verjetnost, da se bodo gledalci odzvali.


4. V večini video posnetkov se pojavljajte vi osebno


Ena od stvari, ki lahko resnično vpliva na vašo stopnjo vključenosti, je da ste na videoposnetku vi osebno. Tako boste graditi zaupanje s svojim občinstvom, saj boste spodbujali interakcijo s komentarji, všečki in deljenjem. Poleg tega vas bodo ljudje videli in spoznali.


Zakaj je to pomembno?


  • Raziskave so pokazale, da kar 78 % uporabnikov interneta raje kupuje od osebe kot od podjetja, najmanj pa od logotipa,

  • razlikuje vas od konkurence,

  • nihče ne more biti isto kot vi, ker ste unikatni in edinstveni,

  • pomaga vam pri prepoznavnosti, kar posledično vodi do večjega zaupanja vaših potencialnih strank,

  • ljudje si vas zapomnijo.


5. Videoposnetkom dodajte podnapise


V zadnjih letih je priljubljenost podnapisov za videoposnetke je eksponentno narasel. Po poročilu Nacionalnega združenja gluhih 78 odstotkov Američanov pravi, da bi radi imeli vse programe s podnapisi. To vse večje povpraševanje je delno spodbudila nova tehnologija, ki olajša ustvarjanje in ogled napisov na različnih napravah.


V preteklosti so bili napisi ustvarjeni s postopkom, imenovanim »odprti napisi«, ki je vključeval vžgano besedilo, ki ga ni bilo mogoče izklopiti. Danes je večina napisov ustvarjenih z uporabo "zaprtih napisov", ki gledalcu omogočajo, da po želji vklopi ali izklopi napise.


Čeprav nekatere platforme družbenih omrežij, kot so Facebook, Instagram, in YouTube, Tik Tok samodejno ustvarijo podnapise (žal ne v Sloveniji). Obe aplikaciji pa imata na voljo preprosto programsko opremo za urejanje besedila.


Tudi če je v ozadju vašega videoposnetka samo glasba, razmislite o dodajanju besedilne vsebine, ki bo gledalcem dala več pomena in spodbudila gledalce, da bodo spremljali vaš videoposnetek.


6. Prilagodite video za mobilne naprave


Ker se video predvaja na majhnem zaslonu, ga je treba z različnimi uredniškimi tehnikami narediti zanimivega in dinamičnega.


Pri tem so vam lahko v pomoč:

  • ozki izrezi (angl. crop/framing),

  • velike tekstovne grafike, ki izstopajo na majhnem zaslonu,

  • hitro in dinamično kadriranje (angl. pacing),

  • kontrastne in svetle barve,

  • dinamična glasba, ki sledi toku kadriranja, ponavljanje imena blagovne znamke ali glasovna spremljava (angl. voiceover).


7. Ne pozabite na ščepec humorja


Ljudje si želijo gledati ali brati vsebine, ki jih nasmejijo. Ne pošiljajte le marketinških besedil in prodajnih videoposnetkov. V svoje video vsebine vpletite zgodbe. Najboljše so osebne zgodbe, lahko pa si sposodite tudi zgodbo koga drugega.


Že na dnevni ravni si razne situacije predstavljamo skozi zgodbe. Zato uspešna podjetja danes razumejo potrebo, po uporabi zgodbe, saj se na ta način lažje povežejo z ljudmi. Poizkusite tudi vi v svoje video vsebine vključiti zgodbo.


Z zgodbami lahko zaupanje strank dosežemo hitreje, kot pa če samo navajamo podatke zakaj je naš produkt ali storitev tisto, kar si naša stranka želi.

Video marketing je bolj pomemben za uspeh na družbenih omrežjih kot kdaj koli prej. Čimprej ga uvrstite v svojo marketinško strategijo.


Kako ustvariti svoje prve videje, se lahko naučite v posnetku spletne delavnice Kreiranje video vsebin za začetnike.







Kommentare


bottom of page