top of page

Kako v 9-ih korakih pripraviti in prodati spletni tečaj - 2.del

Ko ste uspešno naredili vseh 5.korakov, katere sem podelila v članku prejšnji teden, gremo danes na naslednje korake za uspešno lasiranje in prodajo spletnega tečaja.


6. KORAK: LANSIRANJE SPLETNEGA TEČAJA


Ko je vaš spletni tečaj izdelan, ga morate pripraviti za lansiranje v javnost.

Predlagam, da ga najprej testirate sami in si ga ogledate skozi oči uporabnika. Tako boste lahko našli morebitne napake, ali pa ugotovili, da morate še kaj izboljšati.


Lahko pa se odločite tudi za drugačno strategijo in tečaj brezplačno ponudite svojim najboljšim strankam ali prijateljem v zameno za njihovo mnenje. Vaš glavni cilj je, preizkusiti ali je tečaj zanimiv za prodajo.


7. KORAK: TRŽENJE IN PRODAJA SPLETNEGA TEČAJA


Svoj spletni tečaj boste morali seveda tudi prodati.


To lahko storite na naslednji način:

  • Ustvarite in optimizirajte svojo spletno stran. Vaš spletni tečaj mora imeti lastno prodajno stran.

  • Promovirajte ga na vseh družbenih omrežjih.

  • Napišite blog zapis na temo, ki jo imate v tečaju in vključite zraven ponudbo za tečaj.

  • Napišite e-mail na temo, ki jo imate v tečaju in vključite zraven ponudbo za tečaj.

E-pošta je še naprej močno marketinško orodje. E-poštni seznam lahko pridobite z uporabo družbenih medijev in ustvarjanjem obrazcev na svojem spletnem mestu.

  • Partnerstvo z drugimi podjetniki. Povezujte in sodelujte tudi z drugimi podjetniki in na takšen način promovirajte svoj spletni tečaj.


8. KORAK: USTVARITE NAKUPNO POT


Nakupna pot je eno od pomembnejših izhodišč za pripravo strategije inbound marketinga (vsebinski marketing s katerim pritegnete stranke). Gre za proces, skozi katerega gredo osebe, ki želijo z nakupom izdelkov ali storitev rešiti svojo težavo, potrebo ali le zadovoljiti željo.


Če ob pravem trenutku nakupne poti ponudite vsebine, ki jih v tistem trenutku potrebujejo, na način, ki jim je blizu, boste zgradili večje zaupanje in trdnejši dolgoročen odnos, ki bo sčasoma vodil tudi do nakupa.





Obstajajo tri glavne faze nakupne poti:


1. STOPNJA ZAVEDANJA (top-of-funnel)


Kupec se zave ali prepozna simptome težave, vendar ne more definirati svoje težave v enem stavku. Pri pripravi vsebin upoštevajte vse formate (kratki, pregledni seznami ali blog objave). To omogoča vaši blagovni znamki, da se uveljavi kot zanesljiv vir informacij za kupca, in omogoča, da vaše podjetje spremlja in informira kupca z informacijami, ki mu bodo pomagale v drugo fazo nakupne poti.


2. STOPNJA OCENJEVANJA IN RAZMIŠLJANJA (middle-of-funnel)


V fazi presoje se kupec posveča raziskovanju možnosti za blažitev njegove na novo opredeljene teme. Vaš kupec na tej stopnji želi le informacije – ni še pripravljen na nakup rešitve. Na tej stopnji ponudite vsebino, ki poudarja različne izdelke ali storitve, ki jih vaše podjetje ponuja, kar bi kupcu lahko pomagalo v trenutnih razmerah.


Na tej fazi razmišljajte o objavi pričevanja zadovoljnih strank, objavi videoposnetkov (how-to), ki predstavljajo vaš spletni tečaj. Taka boste vašemu kupcu pomagali pri odločanju o njegovi rešitvi in ​​ga nežno potisnili v fazo odločanja.


3. STOPNJA ODLOČITVE O NAKUPU (bottom-of-funnel)


V fazi odločanja kupec primerja različne možnosti blagovnih znamk, in se odločil za eno izmed njih. Ko je kupec izbral rešitev, ki jo ponuja tudi vaše podjetje, si želite, da bi izbral vašo blagovno znamko pred vašimi neposrednimi konkurenti.


Vsebino, s katero želite poudariti, da je vaš spletni tečaj prava izbira, lahko ponudite v obliki brezplačne demo ali poskusne različice, različnih grafikonov ali infografiko, ki poudarja konkurenčno prednost pred drugimi podobnimi spletnimi tečaji.


Ne bojte se eksperimentirati z različnimi vrstami vsebine. Morda preprosto najdete pravo strategijo, zaradi katere se bo vaš spletni tečaj prodajal kot nor. Če si vzamete čas za empatijo s svojim kupcem in čas za razmislek o tem, katere informacije kupec potrebuje, si povečate možnosti za pridobitev tistih kupcev, ki so pravi za vaš spletni tečaj.





9. KORAK: NAKUPNA POT NAJ SE NE ZAKLJUČI Z NAKUPOM!


Po nakupu se prodajni cikel nakupne poti sicer zaključi, vendar ne pozabite vzdrževati dobre odnose z vašimi kupci. Le ti bodo o vas širili dobro besedo. Vaša naloga je, da poskrbite za povratne informacije, kupce negujete tudi po nakupu, jih oskrbujete z novostmi in pomembnimi informacijami o vašem spletnem tečaju.


Če se boste skozi celotno nakupno pot dobro odrezali in nudili storitev podpore po nakupu spletnega tečaja, bodo kupci postali promotorji oziroma ambasadorji vašega podjetja in ga bodo z veseljem priporočali tudi svojemu krogu znancev in prijateljev.


Pomembno je:

  • Da se osredotočite na izkušnje strank – ustvarjajte pozitivno in nepozabno izkušnjo. Bolj ko boste razumeli in podprli svoje gledalce tečaja, bolj bodo širili glas o svoji fantastični izkušnji.

  • Gradite skupnost - številni uspešni ljudje, ki prodajajo spletne tečaje vedo, da je potrebno graditi skupnost. Kupci tečeja tako lahko sodelujejo in se podpirajo med seboj. To lahko storite s pomočju družebnih omrežij – naprimer odprete zaprto Facebook skupino.

  • Spodbujajte kupce spletnega tečaja k večkratnem ogledu vsebine.

  • Pridobite in uporabite povratne informacije.

  • Dosledno posodabljajte svoj tečaj.

Tečaj morate posodobiti vsaj enkrat na leto. S tem svojim kupcem pokažete, da vam ni vseeno. Poskrbite, da imajo na voljo najnovejše informacije tudi po tem, ko so kupili vaš tečaj. Dodajte tudi posebna navodila za odpravljanje težav in pogosto zastavljena vprašanja.

Če imate znanje, strast, občinstvo in vsebino, ki si jo ljudje želijo, je prodaja spletnega tečaja odličen način za ustvarjanje prihodkov. Priložnosti je ogromno.


Vedeti morate le, kako jo izkoristiti. Upam, da sem vas s temi nasveti spodbudila in vam pomagala, da boste tudi vi pripravili svoj spletni tečaj.


Zdaj pa gremo v AKCIJO!


Kako posneti spletni tečaj, bomo med drugimi vsebinami obdelali na spletni delavnici Kreiranje video vsebin za začetnike 15.12.2022.




bottom of page