top of page

10 vrst vsebinskega marketinga, ki ga lahko uporabite za svoj posel


Vsebinski marekting postaja vse bolj pribljubljena oblika trženja, saj je zelo učinovit in relativno dostopen. Zelo pomembno je, najdete pravi način in izkoristite vsebinski marketing za svoje podjetje.


Tisto, kar danes prodaja na spletu, je uporabna vsebina z dodano vrednostjo. Z kvalitetno vsebino boste pritegnili pozornost potencialnih strank, ki bodo posledično tudi od vas kaj kupile.


Danes bom z vami delilia 10 vrst vsebinskega marektinga, ki ga lahko uporabljate za svoj posel.


1. BLOG ALI SPLETNI DNEVNIK


Pisanje spletnega dnevnika ali bloga je eden najučinkovitejših načinov za izboljšanje optimatizacije spletne strani in pozicioniranje v vaši tržni niši..


Kakovostne objave v spletnem dnevniku tudi izboljšajo interakcijo z vašim občinstvom in izboljšanje organskega prometa na vaši spletni strani. To pomeni, da vas lažje najdejo obiskovalci, ki obiščejo vaše spletno mesto prek organskih ali neplačanih rezultatov v iskalniku.


Blog zapise lahko objavljate tedensko (ali pa še bolj pogosto) in z minimalnimi stroški. Glede na to, da so blog zapisi eden izmed najpogostejših oblik vsebinskega marektinga je pomembno, da s svojimi zapisi izstopate od konkurence.


Ko pišete blog morate upoštevati nekaj stvari:


1. Pripravite si strategijo pisanja – dobra vsebina se zelo redko ustvari po naključju.


Bloga pa ne morete ustvariti brez strategije. Vaša strategija mora odgovarjati na vprašanja, kot so:

  • Koga ciljate?

  • Kakšno vrsto vsebine boste izdelali?

  • Kdaj boste objavljali?

  • Kje boste promovirali svojo vsebino?

Na splošno bi morali imeti poslanstvo, vizijo in cilje za svoj blog.


Določite si tedenski urnik in termin v dnevu, ko pišete vsebine in objavljate članke. Ustvarite vsebinski koledar, najbolje mesečni ali več, da boste vedno vedeli, kakšne bodo teme prihajajočih vsebin in kaj želite z njimi doseči.


Kadar pišete svoje objave v blogu, je pomembno upoštevati strukturo člankov.

  • Ali uporabljate podpoglavja in odstavke, da je tekst bolj berljiv?

  • Ali uporabljate razdelke in slike, ki olajšajo pregledovanje članka?

  • Ali uporabljate pozive k dejanju (CTA), ki bodo bralca usmerjali k nadaljnjim korakom?

2. Poskrbite za raznolikost vsebine


Za bloga zapise lahko uporabite različne vrste vsebine:

  • Posebni vodniki – ki vsebujejo podrobne informacije in postopke

  • Enostavne objave, ki lahko pokrivajo skoraj vsako temo

  • Kako do... - objave kjer so opisani koraki do rešitev problema, ki jih imajo vaše stranke

  • Študije primerov – ki vsebujejejo zgodbe o uspehu vaših stank in prikažejo vrednost vaše blagovne znamke

  • Pomembne novosti iz vaše tržne niše

  • Aktualni dogodki v vaši panogi

3. Izberite iskane ključne besede


Izberite ključne besede, ki so relevantne in za katere obstaja veliko število iskanj. To je najpomembnejši korak, ko gre za optimatizacijo spletnih strani. Če je število iskanj nizko, bodo uporabniki težko našli vaš blog.


Po drugi strani pa, če uporabljate ključne besede, ki niso tesno povezane s temo vašega besedila, bodo obiskovalci strani zelo hitro izgubili zanimanje in jo zapustili. To bo dodatno sporočilo Googlu, da dana objava v spletnem dnevniku ni ustrezna za te ključne besede.


2. VIDEO VSEBINA


Video vsebine postajajo nepogrešljiv del vsake marketinške strategije. Video je daleč najbolj priljubljen med občinstvom v primerjavi z drugimi vrstami vsebinskega marketinga. Tovrstna vsebina gledalcu prihrani čas, kar je njena prva velika prednost.

Video je postal kralj vsebinskega marketinga.

Na voljo je tudi v številnih oblikah:

  • Video oglasi bodo novo potencialne stranke obvestili o vaši blagovni znamki.

  • Video »tutorials« služijo kot poglobljena izobraževalna vsebina za obstoječe ali potencialne stranke.

  • Video vlogi gledalcem ponudijo pristno zakulisje blagovne znamke in predstavijo ljudi, ki stojijo za blagovno znamko.

  • Webinarji in spletni seminarji - spletni dogodki o temah, ki prikazujejo strokovno znanje v katerih sodelujejo vodilni v podjetju.

  • Intervjuji s strankami - predstavitev zgodb o uspehu strank

  • Predstavitve izdelkov - predstavitev značilnosti, prednosti in navodil za uporabo izdelkov


IG: Videoposnetki, ki jih potrebujete z svoj posel




3. VIZUALNA VSEBINA


Vizualno vsebino veliko hitreje in lažje obdelate kot besedilo. Raziskovalci so ugotovili, da človeški možgani potrebujejo manj kot 13 milisekund, da obdelajo sliko. Zato ima dobra vizualna vsebina veliko prednost, ki jo velja izkoristiti.


Poznamo različne vizualne vsebine:

  • Infografike

  • Slike

  • Memoti in emojiji

PRIMER:






4. ŠTUDIJE PRIMEROV


S študijo primerov lahko predstavite posebne rezultate, ki so jih obstoječe stranke dosegle in tako predstavite svoje storitve potencialnim stankam. S pomočjo študij, stranke ne dobijo le vizualne predstavitve storitev, ki jih ponujate, ampak vidijo tudi vse koristi. Študije primerov lahko vključujejo tudi pričevanja zadovoljnih strank.


5. VSEBINE, KI JIH USTVARITE SKUPAJ Z UPORABNIKI


Uporabniško ustvarjena vsebina oziroma user generated content (UGC) je lahko dragocen del marketinške in komunikacijske strategije. S tako pridobljeno vsebino lahko vaša blagovna znamka zgradi in okrepi zaupanje med uporabniki, obenem pa poudari svojo avtentičnost in zgradi pristnejši odnos z uporabniki.


Prednosti uporabniško ustvarjene vsebine so tudi to, da je prosto dostopna vsem uporabnikom družbenih omrežij in drugih spletnih platform ter da jo lahko najdemo z iskanjem ključnih hashtagov.


Vrste uporabniško ustvarjene vsebine pa so:

  • Ocene in mnenja

  • Komentarji na družbenih omrežjih

  • Fotografije, videi, story-i

  • Blog zapisi

  • Skupnosti in skupine na Facebooku

Od koga lahko pridobite uporabniško vsebino:

  • Od vaših strank

  • Ambasadorjev

  • Zaposlenih

PRIMER: Video Izjava stranke

Video Izjava stranke
Video Izjava stranke

6. OCENE IN TESTIMONIALI


Ocene in testimonijali so izjave uporabnikov, v katerih opisujejo svojo izkušnjo s storitvijo ali izdelkom. Priporočila zadovoljni strank so najboljši način, da predstavite dokaze o kvaliteti vašega podjetja. Svoj stranke lahko prosite, naj povedo svojo zgodbo, s katerimi izzivi so se soočili in kako jim je vaše podjetje pomagalo premagati te ovire.


PRIMER:


Izjava zadovoljne stranke
Izjava zadovoljne stranke

7. KONTROLNI SEZNAMI OZ. CHECK LISTE


Kontrolni seznami so še ena oblika vsebinskega marketinga katerimi lahko razvajte svoje stranke. Kontrolni seznami nazorno prikazujejo korake, ki jih mora uporabnik opraviti, da doseže določen cilj.


Kontrolni sezname lahko uporabite samostojno ali jih dopolnite z video vsebino, e-vodniki, tečaji itd. Zelo pogosto so kontrolni seznami na voljo kot dodatno gradivo k video vsebini, ki pojasnjujejo bolj zapletene procese. S kontrolni seznami lahko vašim strankam olajšate zapletene procese, ker je velika prednost sploh pri spletnih tečajih in spletnih izobraževanjih.


PRIMER:




8. PODCASTI


Uporaba podcastov za vsebinski marketing je zelo koristna iz več razlogov. Prvi in ​​očiten razlog je priljubljenost podcastov. Trenutno obstaja več kot dva milijona podcastov s približno 48 milijoni epizod.


Podcaste razmeroma enostavno ustvariti in imajo velik potencial za prevajanje v druge oblike vsebine. Če posnamete video podcast, ga lahko objavite kot podcast, nato spremenite v blog in na koncu lahko poudarke uporabite za krajšo video kompilacijo.


Posebej zanimiv vidik podcastov tudi vzajemno sodelovanje z drugimi ustvarjalci. Tako se vaš vpliv hitreje in lažje širi, vaša prepoznavnost povečuje, vaša verodostojnost pa raste.


9. E-VODIČI


E-vodiči so malo daljši blog zapisi. Bralcu zagotovi uporabne informacije in ponavadi tematiko obravnava malce bolj poglobljeno kot zapis na blogu.


Najpomembnejša stvar pri njihovem pisanju je vrednost, ki jo nudijo potencialnim strankam. Zato ne smejo biti le razširjeni oglasi za vaš izdelek ali storitev, temveč morajo strankam ponuditi ustrezne informacije in izvirne ideje.


E-vodiče je mogoče uporabiti za zbiranje lead kontakov, tako da stranke prosite, naj pustijo svoj e-poštni naslov za prenos knjige. E-vodič je vsebina, ki se najpogosteje nahaja v pdf obliki, ki si jo obiskovalec prenese z vaše spletne strani.





10. E-MAIL NOVIČKE


Na voljo je množica komunikacijskih kanalov, a e-mail nikakor ni v zatonu. Z zgornjimi taktikami ste pridobili nove kontakte in če ste v obrazce vključili tudi prijavo na novice, imate dovoljenje, da jih obveščate o želenih vsebinah. Imejte v mislih, da na dan dobimo veliko število sporočil in namenite dovolj pozornosti kakovostni in zanimivi vsebini.


Seznanili ste se z najpomembnejšimi vrstami vsebinskega marketinga. Sedaj se morate odločiti, katero vrsto boste izbrali za svojo kampanjo. Priporočam vam uporabo različih vrst vsebin, vendar izberite tiste, ki so za vas primerne. To pa je odvisno od tega, kaj smatrate za svoje prednosti – ali imate izkušnje s pisanjem besedil, oblikovanjem itd.


Druga pomembna stvar so seveda preference vašega občinstva. Če veste, da velik del vaših potencialnih strank preživi veliko časa na YouTubu, so videi očitna izbira za vas. Ko dosežete določen ritem pri ustvarjanju in objavljanju ene vrste vsebin, se lahko lotite ustvarjanja drugih vrst in tako dosežete novo občinstvo.


Ključna za uspeh na spletu bo uporabna vsebina z dodano vrednostjo.


Ker so danes uporabniki interneta vizualna bitja, je zelo pomembno, da zraven zanimive vsebine pritegne tudi privlačna grafika.


Za to je odlično orodje Canva, ki omogoča kreiranje super grafik za vaše marketinške aktivnosti. Od objav do video vsebin.


Kako Canva super izkoristiti tudi z AI orodji, vam zaupam na spletni delavnici v maju.









bottom of page