top of page

14 marketinških trendov, ki bodo zaznamovali leto 2023

Živimo v času, ko se vse več komunikacije in sodelovanja prestavlja v svet digitalnih tehnologij. Digitalizacija omogoča, da so potrošniki preplavljeni z informacijami in ozaveščeni glede vseh možnosti, ki jih imajo zato je ohranjanje lojalnih potrošnikov toliko težje.


Naše okolje se je močno spremenilo, je veliko bolj kompleksno, nestabilno in nepredvidljivo. in se še spreminja: je veliko bolj kompleksno dogodki (gospodarska kriza, pandemija...) so v mnogih elementih spremenili naše vsakdanje življenje.


Večina potrošnikov je pričela uporabljati popolnoma nove pristope. Pripravljenost, prilagodljivost, hiter odziv, ustrezna izbira medijev in pravi način komuniciranja s potrošniki bodo za uspešno poslovanje podjetij v konkurenčnem okolju ključni v »novi realnosti«.


Čeprav se tehnologije, kot sta umetna inteligenca in trženje na podlagi podatkov, še naprej razvijajo, bo glavni poudarek na ljudeh in ne na tehnologiji. Prihodnost marketinga in poslovanja bo bolj raznolika, vključujoča in povezana z resničnimi potrebami strank.


1. Pomembna je uporabniška izkušnja


Ob vse višjih in večjih pričakovanjih strank je prav njihova uporabniška izkušnja odločilnega pomena – še več, ta postaja najpomembnejši dejavnik pri izbiri ponudnika ter tako prevladala nad pomembnostjo cene in blagovne znamke.

Stranke pričakujejo celovito izkušnjo od prve iskrice zanimanja do negovanja po prodaji.


V današnjem času imajo stranke na voljo večjo izbiro kot kadarkoli prej, zato je nujno zagotoviti izkušnjo, zaradi katere se bodo vedno znova vračale in delile svoje vtise z drugimi. Ravno počutje posameznika je tisto, ki pomembno vpliva na njegovo zvestobo, zato bi moralo biti upravljanje tega dojemanja primarni cilj vsake organizacije.


Vsako podjetje se mora najprej zavedati dejstva, da je njegov obraz prav ekipa, ki skrbi za stike s strankami, in presoditi, ali obstaja možnost izboljšav. Naslednji korak zahteva dobro premišljeno strategijo z jasnimi cilji, določitev smernic in meril ter vsakodnevno spremljanje izvedbe. Odločilnega pomena je tudi analiza rezultatov in sprotno prilagajanje novostim.



Vir: PwC Future of Customer Experience Survey 2017/18


2. Vizualna vsebina


Kar 90% informacij, ki pridejo v naše možgane, je vizualnih. Umetnost oglaševanja pa je pritegniti pozornost posameznika v poplavi informacij. Vizualni materiali za družbena omrežja bi morali biti izdelani na podlagi poslovnega modela in tržne strategije.


Vrste vizualnih vsebin na družbenih omrežjih:


1. Grafike - Unikatne grafike in ilustracije pomagajo izpostaviti vsebino na družbenih omrežjih.

2. Fotografije - Vpadljive fotografije so idealne za prikaz dogajanja v zakulisju ali na posebnih dogodkih.

3. Videi - Omogočajo hiter in učinkovit pregled velike količine informacij, ki jo lahko uporabnik hitro konzumira.

4. Animacije - Animacije so odličen način, da pritegnete pozornost svojih sledilcev ali napoveste nov produkt ali storitev, ki jo boste v kratkem lansirali na tržišče.

5. Citati - Motivacijski, inspirativni in družbenokritični citati veliko krožijo po družbenih omrežjih in so med uporabniki izjemno popularen način za izražanje svojih pogledov na svet. Podjetje lahko z njimi izrazi svoje poslanstvo, vrednote in cilje.

6. Grafični prikaz podatkov - Infografike, grafikoni, diagrami itd., so eden najboljših načinov za poenostavljen prikaz kompleksnih informacij.



Foto: Vrste objav na družbenih omrežjih.


3. Želje strank - ključ do njihovega srca


Ko ima stranka pred seboj dva razmeroma enaka izdelka in se mora odločiti, katerega bo kupila. Eden od načinov, kako pritegniti tako srce kot glavo strank, je, da trženje prilagodite njihovim potrebam. Poskrbite, da so vaša tržna sporočila takšna, da ustvarijo resnično povezavo med blagovno znamko in ciljnim trgom.


Srca se boste dotaknili z vašo energijo in unikatno zgodbo.


4. Uporaba “chatbotov”


Chatbot ali po slovensko klepetalni robot je asistent, ki komunicira z nami prek tekstovnih sporočil, in digitalni spremljevalec, ki je integriran v spletne strani ali aplikacije in pomaga podjetjem, da se približajo svojim uporabnikom.


Chatbotu ročno posredujemo najbolj pogosto zastavljena vprašanja in spišemo algoritme, ki mu pomagajo razumeti vprašanja in zagotovijo tako imenovano »mehko ujemanje«. Ljudje običajno postavljamo enaka vprašanja na več načinov, tako da z odgovorom težko zgrešimo.


Chatbot lahko marsikaj stori bolje kot vi. Avtomatizacija nekaterih procesov vam bo omogočila boljšo učinkovitost in s tem večjo konkurenčnost na trgu.

Najbolj bistvene prednosti so:

  • Prihrani čas in denar

  • Pridobiva potencialne stranke

  • Pomaga vašim uporabnikom k boljšim odločitvam

  • Zagotovi podporo »po koncu delovnega dne«

  • Je zabava in popestritev za uporabnika


5. Preobrazba tržne strategije


Trženje postaja vse bolj zapleteno. Če želite uspeti, boste morali razmišljati širše. Vse akcije bo potrebno povezati z razlogi za poslovanje podjetja kot celote. Vaši marketinški cilji in naloge morajo biti usklajeni s splošnimi cilji vašega podjetja.


S preoblikovanjem strategije trženja lahko izboljšate storitve in izkušnje za stranke, povečate prepoznavnost in ugled blagovne znamke ter na koncu povečate tudi prihodke in dobiček.


Vaša blagovna znamka, ugled podjetja, odnosi s strankami in celotna izkušnja strank naj bodo usklajeni pri vsaki vaši dejavnosti.


6. Potisna obvestila (push notifications)


Potisna obvestila, kot trend digitalnega trženja se pojavljajo zaradi dveh razlogov.

Prvič, področje e-mail marketinga postaja tako zasičeno, da je prek tega kanala vedno težje vzpostaviti pristno povezavo z občinstvom.


Drugič, ljudje vse pogosteje uporabljajo mobilne telefone za vse vrste spletnih dejavnosti - vključno z iskanjem blagovnih znamk in spletnim nakupovanjem.


Potisna obvestila so učinkovit način obveščanja, poglejmo si malce statistike o njihovi uporabi:

  • 60% uporabnikov aplikacij izbere, da želi prejemati potisna obvestila (push notifications)

  • 70% uporabnikov meni, da so potisna obvestila koristna

  • 52% uporabnikov od potisnih sporočil pričakuje relevantne informacije in ponudbe

  • 40% uporabnikov reagira na potisno obvestilo znotraj prve ure

  • 8% uporabnikov popolnoma ignorira potisna obvestila

  • 53 % uporabnikov deli svojo lokacijo


7. Uporabite optimizacijo iskalnikov (SEO) za povečanje konverzij


Samo kreiranje kvalitetne vsebine ni dovolj, da bi privabili potencialne stranke na vaše spletno mesto in jih prepričali v nakup vaših izdelkov ali storitev. Posledično je SEO optimizacija tudi v letu 2023 še naprej eden od trendov, ki oblikujejo marketinške vsebine.


Z ustvarjanjem SEO optimizirane vsebine lahko povečate uvrstitev spletnega mesta vaše blagovne znamke na straneh z rezultati iskalnikov. Tako vas potencialne stranke, ki iščejo vaše izdelke in storitve, lažje najdejo…


8. Prodaja preko družbenih omrežij


V letu 2023 bo prodaja preko družbenih omrežij še naprej rasla, saj potrošniki ohranjajo digitalne navade, spletni in klasični trgovci pa se privajajo na resničnost po koronavirusu.


Integracija e-poslovanja z družbenimi omrežji lahko prinese številne koristi. Strankam omogoča, da iščejo znamke preko družbenih omrežij in najdejo izdelke, ki jih običajno ne bi iskale na straneh spletne trgovine.




9. Glasovno iskanje


Glasovno iskanje – t.i. Voice search je v porastu. Svojih iskalnih poizvedb ne usmerjamo le na pametne zvočnike, ampak tudi na naše pametne telefone. In če se bo ta trend nadaljeval, je zelo verjetno, da bomo v prihodnosti spletne strani optimizirali tudi za glasovno iskanje.


Glasovno iskanje je tehnologija za prepoznavanje glasovnega sporočila, ki uporabnikom omogoča izvajanje iskanja tako, da neposredno govorijo v njihove naprave.

Na splošno se je Googlovo glasovno iskanje v zadnjih nekaj letih močno povečalo, zato bo v prihodnosti vključitev glasovnega iskanja v svojo strategijo digitalnega trženja nujna.


10. Virtualna resničnost (VR)


Navidezna resničnost je še en trend, o katerem bi morali razmisliti. V zadnjih nekaj letih smo že bili priča velikemu napredku na področju umetne inteligence in velikemu porastu števila podjetij, ki uporabljajo tehnologijo in avtomatizacijo, ki ju poganja umetna inteligenca.


11. Video vsebine


Videi so v zadnjih letih najljubša oblika vsebin uporabnikov različnih družbenih omrežij in kar 85 % si od podjetij želi videti še več video vsebin, 75 % uporabnikov pa bi kot obliko izobraževanja o izdelku raje izbralo video kot tekst.


Večina tržnikov verjame v učinke, ki jih ima video na potencialne in obstoječe stranke, in kar 87 % jih napoveduje, da bo v letošnjem letu v svojih strategijah uporabilo vsaj eno video vsebino.


Če boste na svojem poslovnem profilu na Facebooku objavili video, bo ta organsko (neplačano) dosegel kar 135 % več uporabnikov, kot pa če objavite fotografijo, vaš LinkedIn video pa bo v povprečju prejel kar trikrat več odzivov uporabnikov kot tekstovna objava.


Tudi Google vas bo za uporabo videa na spletni strani dobro nagradil, in sicer je verjetnost, da se bo vaša spletna stran prikazala na prvi strani rezultatov iskanja, v tem primeru kar 53-krat večja, organski obisk svoje spletne strani pa lahko tako povečate kar za 41 %.


Video vpliva na zapomnljivost sporočila; v primerjavi s tekstom je verjetnost, da si bodo uporabniki zapomnili glavno sporočilo, kar 95 % višja.


12. Zvestoba strank


V nepredvidljivem gospodarstvu je zvestoba strank še kako pomembna. Stranke namreč delijo svoje občutke in zgodbe z ostalimi v službi, doma in preko družbenih omrežij. To dejstvo lahko izkoristite sebi v prid in si povečate prodajo.


Kako izboljšati ali zgolj ohranjati zvestobo strank:

  • Izboljšajte zahvalo

  • Optimizirajte kanale za povratne informacije

  • Bolj natančno merite zvestobo

  • Določite osebo, ki se bo s tem ukvarjala

  • Pri opazovanju in merjenju zvestobe strank o tem obvestite vse v podjetju

13. Videoposnetek v živo


Po navedbah Livestream.com uporabniki video v živo gledajo 1,8-krat dlje od videov, ki niso v živo. Video v živo občinstvu omogoča, da v videu sodelujejo in se povežejo z vašo blagovno znamko. Video v živo lahko uporabite za prenos dogodkov, imate video z vprašanji in odgovori, predstavitve novosti in intervjuji s strokovnjaki. Tako spodbujate občinstvo k interakciji z vašo blagovno znamko.


14. Odgovorno potrošništvo


Odgovorno potrošništvo je ena izmed najbolj neposrednih možnosti izražanja osebne družbene odgovornosti in pomeni veliko odgovornost do družbe in okolja hkrati. Skoraj vsak človek je kupec in kadar se zaveda vplivov oz. posledic svojega nakupovanja, lahko močno vpliva na razvoj bolj etične družbe.


Današnji potrošniki se bolj kot kdaj koli prej zavedajo, kako njihove nakupovalne navade vplivajo na okolje in družbo. Ljudje bolj skrbno izbirajo blagovne znamke in izdelke. Številne blagovne znamke se tako že usmerjajo v bolj trajnostne prakse, da bi zmanjšale svoj vpliv na okolje.


Zaključek


Pripravite se na leto 2023. Bodite na tekočem in izkoristite potencial trendov. Zdaj je čas, da začnete načrtovati marketinško strategijo za leto 2023, če je še niste. Poskrbite, da boste novo leto začeli z jasnim ciljev in strategijo, kako jih boste dosegli.


Kaj se bo dogajalo na družbenih omrežjih v letu 2023, vam zaupam na letnem webinarju.


bottom of page