top of page

11 trendov, ki bodo zaznamovali družbena omrežja v letu 2023

Družbena omrežja se nenehno spreminjajo, razvijajo in prilagajajo svoje funkcije glede na privlačnost za uporabnike in potencialno rast. To nenehno spreminjanje predstavlja tudi veliko priložnost za tržnike, ki iščejo nove ustvarjalne načine za doseganje svojega občinstva.


Ena od največjih dilem je razumeti, kam se usmeriti in kako pomembne so dobre strategije v spletnem okolju. Če je le mogoče, se fokusirajte na to, da trende oglaševanja ujamete pred večino. Če poskusite vsaj malo raziskati to področje, pozorno spremljati družbena omrežja in pridobljeno znanje vključiti v svoje kampanje, lahko pričakujete dobre rezultate.





Danes z vami delim 12 trendov, ki bodo zaznamovali družbena omrežja v letu 2023.


1. PRISTNOST JE KLJUČNA


Poleg video vsebin, ki se že nekaj let pojavljajo na seznamu trendov, je pristnost postala odločilni dejavnik uspeha platform družbenih medijev. V času pretirano retuširanih slik in videoposnetkov ter cinizma strank, je pristnost, objave v realnem času in objave, s katerimi se stranke lahko poistovetijo, bolj zahteva kot pričakovanje.


Vse večja priljubljenost platforme TikTok dokazuje prav to - potrebo po vsebini brez filtrov ter resničnih situacijah in osebnostih.


2. KRATKI VIDEOPOSNETKI


Ko govorimo o video vsebinah, je Youtube seveda še vedno vodilni in predstavlja pomemben del marketinške strategije. Zagon video vsebin se je samo še povečal, saj glavne platforme kot so Facebook, Twitter in LinkedIn, izboljšujejo svoje video zmogljivosti, da bi dohitele naraščajočo priljubljenost in nove trende.




Tudi priljubljenost platforme TikTok iz skokovito narašča. V letih 2020 in 2021 je bil ravno TikTok največkrat prenesena aplikacija. To je družbeno omrežje, ki si ga je izbrala generacija Z.


44 % uporabnikov storitve TikTok mlajših je od 25 let. Ocenjuje se, da ena petina pripadnikov generacije Z na TikTok-u preživi približno pet ur na dan. To je velika priložnost za blagovne znamke, ki ciljajo na mlajšo populacijo. Če se bodo napovedi uresničile, bo TikTok do leta 2023 postal ena najučinkovitejših platform družbenih omrežij za trženje.



Pri Instagramu so se odločili za krajši format videoposnetkov in ga na svoji platformi predstavili obliki - Reelsov. Tako se je tudi na Instagramu povečala priljubljenost te vrste video "mikro« vsebine. Pričakuje se, da se bo ta trend vsebin samo še povečeval. Vplivneži na primer te kratke videoposnetke uporabljajo za promocijo partnerskih izdelkov in storitev.


YouTube pa je leta 2020 predstavil tudi novo funkcijo YouTube Shorts, ki je konkurenca aplikacijama TikTok in Instagram Reels. YouTube Shorts uporabnikom omogoča objavo 15-sekundnih videoposnetkov. Čeprav je YouTube Shorts še v povojih, ima po vsem svetu že 15 milijard ogledov na dan.


3. OGLAŠEVANJE IZDELKOV IN STORITEV S POMOČJO VPLIVNEŽEV


Sodelovanje podjetij z vplivneži z namenom predstavitve in promocije izdelkov ali storitev ni le modna muha, ampak trend, ki se bo nadaljeval tudi v letu 2023. Vedno več podjetij se odloča tudi za sodelovanje s t. i. mikro vplivneži. V osnovi gre za običajne posameznike, ki na družbenih omrežjih prikazujejo svoje življenje, v kar je vključena tudi navezava na določene izdelke in storitve.


Mikro vplivneži imajo sicer manjšo bazo sledilcev, vendar pa vzbujajo večjo kredibilnost, ki je za prepoznavnost podjetij še kako pomembna. Mikro influencer marketing postaja pravi hit, saj predstavlja odlično priložnost za hitro širjenje imena blagovne znamke.





4. DRUŽBENA OMREŽJA KOT PLATFORMA ZA NAKUPOVANJE


Pred uvedbo strožjih ukrepov so se trgovanja prek družbenih omrežij posluževala le najbolj drzna in inovativna podjetja. Vendar pa sta vedno bolj pogosta uporaba družbenih omrežij in zaprtje fizičnih trgovin pripeljala do prave eksplozije nakupovanja prek družbenih omrežij.


Izredno popularni nakupi preko družbenih omrežij so predvsem med mlajšo populacijo.


Približno 37 odstotkov kupcev, starih od 15 do 22 let, je na družabnih omrežjih pritisnilo gumb "kupi", kar 30 odstotkov pa jih je na podlagi predstavljene zgodbe o izdelku ali storitvi, izdelek kasneje kupilo.




5. POSLOVANJE NA DRUŽBENIH OMEŽJIH


Sodobni kupci so bolje obveščeni kot kdaj koli prej. Temeljito preučujejo vašo blagovno znamko in ponudbo. Zato ima ta pristop velik potencial. Potencialnim kupcem je pomembna priročnost. To pomeni, da informacije o vas in vaši ponudbi najdejo na enem mestu.


Kar 54 odstotkov uporabnikov informacije o izdelkih išče na družbenih omrežjih.

Mnenja, podana prek družbenih medijev, pa vplivajo na nakupne odločitve 71 odstotkov uporabnikov. Možnost nakupa neposredno prek družbenih medijev tako precej poenostavi in skrajša nakupno pot potrošnika ter poveča možnost nakupa.


6. PRILAGOJENI OGLASI NA DRUŽBENIH OMREŽJIH


Plačljivo oglaševanje deluje, zato več kot polovica podjetij načrtuje povečanje proračuna za oglaševanje na družbenih omrežjih. Glede na to, da je trend usmerjen v video in slikovne vsebine, bo najverjetneje največ sredstev za oglaševanje namenjenih Instagramu, sledijo pa Facebook, Youtube in LinkedIn.


Pri vsebini oglasov boste morali biti zelo ustvarjalni, da boste povečali svojo vidnost in stopnjo konverzij. Vsebina, ki jo objavite in delite, mora biti sposobna vzpostaviti nekakšno povezavo z občinstvom. Odlična vsebina mora biti vedno usmerjena v dodajanje vrednosti.




7. “SOCIAL LISTENING” ALI SPREMLJANJE VEDENJA POTROŠNIKA


»Social listening« ali spremljanje potrošnikovega vedenja in izražanja na družbenih medijih, iskalnikih in drugih spletnih podatkih, omogoča razumevanje, ki vodi do strateških odločitev in učinkovitosti.


Na ta način ugotovimo, kaj se dogaja na družbenih omrežjih in te informacije uporabimo bodisi za celostno upravljanje prisotnosti na družbenih omrežjih bodisi za raziskovanje trga, načrtovanje marketinških kampanj, izboljšanje izkušnje uporabnika ali pa za pomoč kupcem.


Orodje, ki ga lahko uporabite za spremljanje vedenja potrošnikov vam bo omogočilo, da boste izvedeli, kaj ljudje na spletu menijo o:

  • Vašem podjetju ali blagovni znamki

  • Vaših izdelkih in storitvah

  • Ključnih osebah

  • Vaših prizadevanjih na področju odnosov z javnostmi in marketinga (sporočila za javnost, kampanje…)

  • Konkurentih

Vendar pa izvajanje spremljanja potrošnikovega vedenja ne pomeni le preprostega zbiranja podatkov, temveč tudi poznavanje pomena, ki se skriva za temi podatki.


8. POVEŽITE SE S SLEDILCI IN STRANKAMI – UPORABA ZAPRTIH SKUPIN


Vaše podjetje ne sme biti usmerjeno le na "zaključevanje prodaje". Namesto tega družbena omrežja odpirajo poti za komunikacijo. Pomembno je, da gradite zaupanje in odnos med vami in sledilci. Ponudite jim posebne zaprte skupine, kjer se družijo osebe, ki jih zanima določena tematika. Zbirajte povratne informacije, ponudite zanimivo vsebino, pridobite dragocene vpoglede in pogovarjajte se s svojim občinstvom.


S tem, ko svojim oboževalcem in strankam ponudite prostor kamor lahko pripadajo, krepite svojo blagovno znamko.


9. VEDNO BOLJ PRILJUBLJENI SO VIRTUALNI POMOČNIKI – CHATBOTI


Z umetno inteligenco se pojavljajo tudi vse bolj priljubljeni virtualni pomočniki.

Chatbot ali po slovensko klepetalni robot je asistent, ki komunicira z nami prek tekstovnih sporočil, in digitalni spremljevalec, ki je integriran v spletne strani ali aplikacije in pomaga podjetjem, da se približajo svojim uporabnikom.


Klepetalni roboti prinašajo številne prednosti, med drugim:

  • lahko odgovarjajo na vprašanja potrošnikov brez vašega posredovanja

  • umetna inteligenca, ki poganja klepetalnega robota, mu daje izrazito osebnost, kar poživi izkušnjo stranke

  • povečujejo interakcije s strankami, saj zagotavljajo osebno in prijetno izkušnjo


10. POVEČAJTE SVOJO BAZO E-NASLOVOV


Ko bodo ljudje prišli na vašo spletno stran ali blog prek vsebin na družbenih omrežjih, boste imeli večje možnosti, da te obiskovalce pretvorite v morebitne stranke. Kako?


S pomočjo obrazcev opt-in oziroma privlačnih »lead magentov« pridobite e-mail obiskovalcev in ustvarite še več prihodkov iz svojih e-poštnih kampanj. Svoje stranke na tak način vodite po marketinškem/prodajnem lijaku in ustvarjanju večjega dobička za vaše podjetje.




11. TREND VIRTUALNE IN RAZŠIRJENE RESNIČNOSTI (VR IN AR)


Z razvojem vse bolj naprednih tehnologij se tudi na področju marketinga zastavlja vprašanje, kako bo razvoj umetne inteligence (UI) vplival na marketinške strategije, prodajne procese ter poslovne modele podjetij in panog.


Zanimanje ljudi za tovrstno tehnologijo narašča, kljub določenim zadržkom. Bistvo uporabe teh tehnologij je, da je UI sposobna interpretirati vhodne podatke, se na teh podatkih učiti in izkazati različne načine prilagajanja pri operativni izvedbi procesov.


V Metaverse so napovedali, da želijo bolje izkoristiti svoje naložbe prav v AR. Tržniki moramo tako biti še bolj odprti za eksperimentiranje z AR in VR, kot načinom za izboljšanje uporabniških izkušenj.


Z AR sta Facebook in Instagram izboljšala izkušnjo nakupovanja za svoje uporabnike. Čeprav je za zdaj podprtih le nekaj vrst izdelkov, ima tehnologija velik potencial.


Tudi Youtube že eksperimentira z navidezno resničnostjo in ponuja različne izkušnje, kot so ogled koncertov, športne dejavnosti in ogledi virtualnega safarija.


ZA KONEC:


Trendi v družbenih omrežjih se nenehno spreminjajo. Pričakuje se, da bo uporaba družbenih omrežij v naslednjih 2-3 letih še naprej naraščala.


Velikani družbenih omrežij (kot so Facebook, Instagram in Snapchat) pa verjetno ne bodo nikamor odšli, kljub vse večji konkurenci. Dodajanje in razvijanje novih funkcij zagotavljajo, da uporabniki vsak dan dlje časa ostanejo prilepljeni na glavnih platformah družbenih omrežij.





Zato se od podjetij pričakuje, da bodo prilagodila svojo marketinško strategijo družbenih omrežij spremembam, ki jih te platforme uvajajo. Zato morate biti pozorni na dogajanje in iskati priložnosti, ki jih lahko izkoristite.


Osredotočite se na nekaj trendov, ki jih lahko vključite v svoj marketinški načrt. Ugotovite, kaj deluje za vas in vašo blagovno znamko, hkrati pa bodite pozorni tudi na svoje občinstvo.


Vse kaj nas čaka na družbenih omrežjih v letih 2023 in kaj bo delovalo, vam zaupam na letnem velikem webinarju Družbena omrežja 2023.



bottom of page