top of page

Razvoj osebne blagovne znamke zahteva premišljeno strategijo


Ste kdaj razmišljali, zakaj določeni ljudje brez velikega napora tržijo sebe? Ko jih opazujete, sa vam zdi, da v njihovem življenju vse poteka lahkotno, njihovi produkti se prodajajo sami od sebe. Svoje znanje delijo na največjih odrih in nasploh uživajo v tem kar počnejo in so pač rojeni pod srečno zvezdo.


Naj vam zaupam skrivnost, ti ljudje so enaki kot vi. Tudi oni so začeli iz nule. Na začetku. S sanjami in idejami. In neizmerno željo da bodo to storili. Edina možna razlika med vami ni njimi je, da so se zavedeali, da je za uspeh potrebna prava strategija. Strategija razvoja osebne blagovne znamke.


Osebno blagovno znamka sestavljajo trije dejavniki: oseba sama, obljuba in medsebojni odnosi. Oseba sama je predstavljena skozi vrednote, osebnosti, znanja in sposobnosti in vse to prispeva unikatnosti. Osebna blagovna znamka naj bi bila jasna, močna in privlačna podoba posameznika.


Pred nekaj leti se je portal Hinge (www.hingemarketing.com) lotil raziskovalnega projekta, da bi izvedel vse, o ljudeh ki so uspešni pri trženju osebne blagovne znamke in o tem kakšne strategije so ubrali.


Intervjuvali so več kot 1000 vidnih strokovnjakov in kupcev njihovih storitev, da bi ugotovili, kaj se dogaja in kaj natanko so počeli. Raziskava je pokazala, da je vsak izmed njih imel svojo unikatno pot, na kateri so naleteli na veliko težav in se učil na lastnih napakah.


Vam tega ni potrebno početi. Z raziskavo so ugotovili kaj resnično deluje in kaj je totalna izguba denarja. V tem članku bom povzela bistvene ugotovitve te raziskave in predstavila kaj je pomembno za razvoj osebne blagovne znamke. Začnimo z osnovami.


Kaj je strategija razvoja osebne blagovne znamke?


Strategija razvoja osebne blagovne znamke je načrt, kako sebe, svoje znanje, vednote in podjetje iz začetne faze pripeljete do prepoznavnosti.


Stretegija razvoja je proces, ki se začne na točki, kjer stojite danes in konča na točki prepoznavnosti, ki jo želite doseči v prihodnosti.

Strategija vsebuje podroben načrt v katerem so opisane taktike, orodja in veščine, ki jih boste potrebovali za dosego svojega cilja. Skrbno načrtovana in zapisana strategija pomeni, da pripravite in zapišete vse podrobnosti, ter odstranite vse dvome in negotovost in vam je popolnoma jasno kaj vse je potrebno početi, da boste prišli do zastavljenega cilja.


Kakšne so prednosti, ki jih močna osebna blagovna znamka ponuja?


Če imate razvito močno osebno blagovno znamko je neizpodbitno dejstvo, da zaslužite več denarja. Kupci so pripravljeni plačati veliko več denarja za tiste ljudi, ki so uveljavljeni in prepoznavani kot strokovnjaki na svojem prodročju.

Če vam ljudje zaupajo, bodo pripravljeni plačati tudi 13x večjo ceno.

Druga stvar prepoznavnosti je, da boste pritegnili veliko večjo medijsko pozornost. Če ste prepoznaven strokovnjak na svojem področju, boste zanimivi, ljudje bodo želeli slišati vaše nasvete.


Tretja stvar je, da ste bolj zaninivi tudi za partnerstva in povezavanja z ostalimi uspešnimi ljudmi ali podjetji.


Vse to bo seveda zelo močno vplivalo tudi na poslovni razvoj vašega podjetja.


Odlični strokovnjaki lahko zaračunajo bistveno več in ne potrebujejo več toliko strank. Zaslužek, pa je bistveno večji.


7 ključnih načinov za razvoj osebne blagovne znamke


Kateri so tisti marketinški načini, ki imajo največji vpliv za razvoj osebne blagovne znamke?


1. KNJIGA


Ne glede na to ali knjigo napišete sami ali pa najamete nekoga, ki vaše znanje in misli zapiše lahko knjiga predstavlja začetek vaše uspešne poslovne poti, ali pa je ključni gradnik za vašo kredibilnost. Izdate jo lahko prek založbe ali pa v samozaložbi.


Če knjigo izdate v samozaložbi, imate veliko več opcij za trženje. V vsakem primeru jo boste morali tudi samopromovirati. Pisanje knjige vam lahko predstavlja »trd oreh« pa vendar z malimi koraki, lahko vse svoje znanje predstavite v knjigi, ki vas lahko izstreli na trg in vas prikaže kot kredibilnega strokovnjaka.

2. JAVNI NASTOPI (PREDAVANJA)


Javno nastopanje je pomemben del grajenja močne blagovne znamke. Sama sem na začetku svoje poti sprejela vsakršno možnost, ki mi je bila ponujena. Velikokrat sem predavala popolnoma zastonj, vendar se mi je na dolgi rok to zelo izplačalo. Tudi na takšen način sem uspešno gradila na svoji kredilbilnosti in prepoznavnosti.


SLIKA: Moje prvo predavanje pred 80 podjetniki :-)


3. SODOBNA SPLETNA STRAN


Brez odlično postavljene spletne strani ne bo šlo. Spletna stran že dolgo ni samo spletna vizitka, kjer potencialni kupci dobijo telefonsko številko. Je ogledalo, in v primeru najuspešnejših podjetij, ki se zavedajo pomembnosti globalizacije in digitalizacije, tudi ključno prodajno orodje.


Ključnih 6 elementov za sodobno spletno stran:

  • Prilagodljivost različnim mobilnim napravam

  • Ustrezno oblikovanje spletne strani

  • Jasna in premišljena menijska struktura

  • Koristna in informativna vsebina

  • Klic k akciji (angl. »CTA - Call to action«)

  • Strateški načrt in optimizacija spletnega mesta



4. PISANJE ČLANKOV – LASTEN BLOG


Zelo pomemben del strategije razvoja osebne blagovne znamke. Na takšen način delite svoje razmišljanje in nasvete s svojimi sledilci in potencialnimi strankami. Predvsem je pomembno, da imate kvalitetno vsebino. Kvalitetna vsebina je ključna. Če vam pisanje ni pisano na kožo, lahko najamete druge, ki pišejo namesto vas. Vsekakor pa morajo blog zapisi biti vezani na vaše vrednote, znanje in vašo osebnost.


5. SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)


SEO pomeni "Search Engine Optimisation" (optimizacija iskalnikov). To je praksa povečevanja kakovosti in količine prometa na vašem spletnem mestu ter izpostavljenosti vaši blagovni znamki z neplačanimi (znanimi tudi kot "organskimi") rezultati iskalnikov.


Medtem ko lahko plačljivo oglaševanje, družbeni mediji in druge spletne platforme ustvarjajo promet na spletnih mestih, večino spletnega prometa usmerjajo spletni brskalniki. Če zagotovite soliden del vsebine, ki si zasluži dobro uvrstitev po pravih ključnih besedah, lahko vaš promet sčasoma postaja vse večji.


6. E-MAIL MARKETING


Medtem ko je vaš blog namenjen predvsem za pridobivanje novih sledilcev, je

e-mail marketing način kako sledilce spremenite v navdušene oboževalce. V teh nepredvidljivih časih, je še bolj kot kdajkoli prej pomembno, da začnete graditi svojo e-mail bazo in e-mail marketing vključite v svojo strategijo. Sama ga redno uporabljam, ker se tudi na tak način povezujem s svojimi sledilci.


9 najpomembnejših razlogov, zakaj je e-mail marketing pomemben del strategije razvoja osebne blagovne znamke:

  • Ste v stiku s svojimi strankam tudi preko e-pošte

  • Doseg v relativno kratkem času

  • Ljudje berejo e-pošto

  • Trženje po e-pošti je enostavno meriti

  • E-mail marketing je cenovno ugoden

  • Omogoča ciljno usmerjeno pošiljanje sporočil

  • Tudi preko e-mail marketinga lahko delate prepoznavnosti blagovne znamke

  • Z lahkoto določite čas pošiljanja sporočila

  • Vsak (skoraj) uporablja e-pošto



7. MEDIA KIT


Pripravljen imejte tudi tako imenovan »media kit«.


Kaj vse spada pod media kit:

  • Odlično napisana biografija

  • Kvalitetne osebne fotografije

  • Pripravljeni vzorci različnih ponudb – ključna je vsebina ponudbe, ki poudarja prednosti sodelovanja z vami

  • Video vsebina

  • Povzetki spletnih tečajev, če jih imate

  • Enostranska predstavitev knjige

Veščine, ki jih boste potrebovali na vašem popotovanju razvoja osebne blagovne znamke.


8. VEŠČINE PISANJA


Izuriti se boste morali v pisanju. Ali pa poiskati pisca, ki bo ustvarjal besedila namesto vas. Naučite se osnove pisanja marketinških tekstov in kako v besedila vključiti tudi prave besede.


9. VEŠČINE JAVNEGA NASTOPANJA


Pravijo, da vaja dela mojstra. Sama nikoli nisem imela želje po javnem nastopanju. Ko sem spoznala, da je javno nastopanje pomemben del grajenja osebne blagovne znamke, sem pogumno stopila na oder. Čez čas sem ugotovila kako zelo uživam, predvsem zaradi tega, ker sem lahko poslušalcem ponudila del sebe, svojo zgodbo in marsikoga navdušila, da se je podal na samostojno podjetniško pot.


10. VEŠČINE IN POZNAVANJE SEO (Search engine optimization)


Poskrbite, da se boste naučili vsaj osnove SEO, toliko da boste lahko bolj strateško razmišljali o vsem kar ustvarjete in pišete. Lahko pa najamete osebo, ki vam bo pri tem pomagala.


8. VEŠČINE E-MAIL MARKETINGA


Razumevanje pomembnosti e-mail marketinga in tehnično znanje za analizo pridobljenih podatkov sta ključna za postavljanje dobrih e-mail marketing strategij in doseganje zastavljenih ciljev. Na začetku se naučite osnove e-mail marketinga in jih postopoma nadgrajujte.


Vse kar sem v tem članku zapisala je pomembno za razvoj osebne blagovne znamke. Zatem je na vrsti dolgoročen načrt. Kako se lotiti načrta, ki vas bo pripeljal do vašega željenega cilja pa vam zaupam naslednjič.


Odličen kanal za grajenje osebne blagovne znamke je tudi Instagram. Če vas zanima, kako ga uporabiti za posel in svojo prepoznavnost, vabljeni na spletno delavnico v maju. Več informacij TUKAJ!

bottom of page