top of page

5 razlogov, zakaj je pomembno graditi svojo osebno blagovno znamko

Updated: May 4, 2022

Vsi vemo, kako pomembna je blagovna znamka za poslovanje, toda ali ste kdaj razmišljali o oblikovanju osebne blagovne znamke, ki pripoveduje zgodbo o tem, kdo ste?


Grajenje osebne blagovne znamke se morda zdi velikopotezno ali samovšečno početje. Vendar je kruta realnost takšna, da tudi če si sami ne zgradite svoje blagovne znamke, bodo to namesto vas storili drugi na podlagi vseh informacij, ki jih lahko o vas pridobijo od prijateljev, sodelavcev, iz družbenih omrežij itd.


Če pa se odločite, da boste osebno blagovno znamko zgradili sami, prevzamete vajeti v svoje roke in se na prenasičenem trgu predstavite v najboljši možni luči. To bo povečalo vaš ugled in verodostojnost, ter vam pomagalo zgraditi zaupanje pri drugih, da boste lažje in uspešneje dosegli svoje osebne in poslovne cilje.


Zraven tega bo tudi aktualna gospodarska kriza dodobra pretresla skoraj vsako industrijo oziroma vsako panogo. Tisti, ki imajo močne osebne blagovne znamke – torej imajo prepoznavnost – bodo imeli konkurenčno prednost.


Torej čas za grajenje osebne blagovne znamke ne bi mogel biti boljši.

KAJ JE OSEBNA BLAGOVNA ZNAMKA?


Ustanovitelj družbe Amazon Jeff Bezos je nekoč dejal:


"Vaša osebna blagovna znamka je tisto, kar drugi ljudje govorijo o vas, ko vas ni v prostoru. "

Osebna blagovna znamka je torej vse tisto, kar sporočamo javnosti oziroma vse tisto, kar javnost o nas dojema – ime, videz in slog oblačenja, osebnostne lastnosti, obnašanje, izobrazba, družbena omrežja, javni nastopi, razvojni potencial posameznika itd.


Zunanjemu svetu s pomočjo osebne blagovne znamke sporočate kakšne so vaše vrednote, prepričanja, cilji… Skratka, predstavlja vse edinstvene dele, ki sestavljajo vašo osebnost, izkušnje in ambicije.


Vlaganje truda v grajenje osebne blagovne znamke, bo prineslo dolgotrajne koristi tako za vaše osebno kot poslovno življenje.


Tako boste lažje sprejemali odločitve, ki so v skladu z vašimi vrednotami, in ne boste tratili dragocenega časa za dejavnosti, ki niso v skladu z identiteto vaše blagovne znamke in globljim namenom vašega delovanja.


Grajenje osebne blagovne znamke zahteva delo in čas, vendar je odličen način, da izstopate iz množice in pritegnete pozornost potencialnih strank in sodelavcev.


V nadaljevanju delim z vami le nekaj razlogov, zakaj se je vredno potruditi:


1. OSEBNA BLAGOVNA ZNAMKA VAM POMAGA OPREDELITI VAŠ "ZAKAJ"


Vse se začne z jasnostjo. Vedeti morate ZAKAJ počnete to, kar počnete.

Vaš "zakaj" je globoko zakoreninjen niz prepričanj, vrednot in strasti, ki vas ženejo k temu, da počnete, kar počnete. Po vašemu »ZAKAJ« se razlikujete od milijonov drugih ljudi na svetu. Moč navdihovanja se začne vedno pri jasnosti »ZAKAJ« nekaj počnete.

Prvi korak pri oblikovanju osebne blagovne znamke je opredelitev vaših vrednot, ki so bistvo vaše osebnosti. Nekateri primeri temeljnih vrednot so lahko: zanesljivost, poštenost, ustvarjalnost, pozitivnost… Sledite svojim osebnim vrednotam in jih izražajte tudi skozi osebno blagovno znamko.


Drugi korak pa je vprašanje:

  1. »Kaj je vaša strast?«

  2. »Katere so tiste stvari, v katerih najbolj uživate, tako v zasebnem kot poslovnem življenju?«

Ko boste imeli jasen odgovor na ta 2 koraka, boste vedeli kam želite vložiti svojo energijo in po kateri poti želite iti.


2. LAŽJE SE BOSTE POVEZALI S POTENCIALNIMI STRANKAMI


Močna osebna blagovna znamka se nanaša tako na vaše občinstvo kot na vas. Dobro premislite s katerimi se želite povezati na osebni in poslovni ravni. Ne pozabite, da ne morete biti všeč vsem.


Vedeti morate:

- kakšno je vaše najpomembnejše osebno sporočilo, ki ga želite deliti s svetom

- bodite iskreni do sebe, ustvarite si svoj stil in si upajte. Bodite VI.



Ne bojte se razkriti svoje ranljivejše plati ali deliti preteklih napak, ki so vas oblikovale v to, kar ste danes.


Avtentičnost je ključni del grajenja osebnega blagovne znamke. Ne mislite, da morate posnemati nekoga drugega ali biti popolni. Če boste iskreni, se bodo ljudje lažje povezali z vami in zgradili boste posebno zaupanje med vami in vašim občinstvom


3. POMAGA VAM PRI DOSEGANJU ZASTAVLJENIH CILJEV


Z oblikovanjem močne in pristne osebne blagovne znamke boste izboljšali tudi poslovanje podjetja.


Ključni del vaše osebne blagovne znamke je, da ste človek z enakimi težavami, kot jih imajo vaše ciljne stranke. Edina razlika je v tem, da lahko pokažete, da ste našli rešitev za nekatere od teh težav in ste jih pripravljeni deliti z drugimi. Na koncu si želite zgraditi ugled nekoga, ki skrbi za ljudi, ki predstavljajo vaše potencialne in obstoječe stranke.


V današnjem konkurenčnem poslovnem svetu je prvi vtis ključnega pomena. Ko spoznate nekoga novega, bodisi v resničnem življenju bodisi prek spleta, imate na voljo le sedem sekund časa, da naredite pozitiven vtis.


Osebna blagovna znamka vam bo pomagala maksimalno izkoristiti vsako priložnost, ki se vam ponudi, saj bo poudarila vaše prednosti in vse dobre stvari, ki jih lahko ponudite.


4. Z MREŽENJEM VZPOSTAVITE DOBRO KOMUNIKACIJO IN ZGRADITE MOČNE MEDOSEBNE ODNOSE


Danes več resnično ne morete prezreti pomena družbenih omrežij. Trenutno je še vedno neverjetna priložnost za ustvarjanje osebne blagovne znamke na družbenih omrežjih. Verjamem, da to ne bo za vedno, zato je še toliko pomembno, da jo začnete graditi danes.


Z dobro optimizirano spletno stranjo in rednim pojavljanjem na družbenih omrežjih lahko veliko naredite za zaupanje svojih potencialnih strank in si ustvarite zaupanja vredno osebno blagovno znamko. Danes, v času digitalnega marketinga, je to precej lažje, kot je bilo nekoč. Zakaj ne bi tega izkoristili?


5. KREPI VAŠO VIZUALNO PODOBO


Ob dobri viziji in sposobnosti navduševanja, pa se moramo zavedati tudi drugih pomembnih stvari, ki vplivajo na mnenje posameznika. Ob vseh najpomembnejših lastnostih, nikakor ne smemo zanemariti našega videza, govorice telesa, naših osebnih predmetov. Z vsemi stvarmi sporočamo, kdo smo in kam gremo.


Meni ljuba francoska modna oblikovalka Coco Chanel, je nekoč zapisala:


»Če se srečate s slabo in neprimerno oblečeno žensko, si boste zapomnili njeno oblačilo. In če se srečate z žensko, ki je skrbno in lepo oblečena, si vedno zapomnite žensko.«

Ne pozabite, da si naš sogovornik v prvih petih sekundah ustvari mnenje o nas in če ga bo kaj na nas motilo, bomo izgubili pomembno pozornost, za katero se trudimo vzpostaviti.


Oblikujte svojstven značilen slog, ki bo prepoznaven za vašo blagovno znamko in bo odseval vaše vrednote. Vsak izmed nas ima svoj glas in sporočilo. Dovolite si biti točno to kar ste in pokažite svoje unikatne darove svetu. 😊


Odličen kanal, kjer lahko gradite osebno blagovno znamko je zagotovo LinkedIn.

LinkedIn je največje poslovno družbeno omrežje, ki ga lahko odlično izkoristite za povečanje prodaje in mreženje z uspešnimi ljudmi.


Če ga želite spoznati, vabljeni na spletno LinkedIn delavnico, ki bo v septembru.




bottom of page