top of page

7 nasvetov, kako na spletu zgraditi prepoznavno osebno blagovno znamko

Updated: Feb 15, 2022

Vse kar objavite na družbenih omrežjih, vsak spremenjen status, vsaka slika, ki jo objavite ali delite, vsaka beseda, ki jo zapišete je del vaše osebne blagovne znamke.Osebni »branding« ali gradnja blagovne znamke je izjemnega pomena za razvoj nove karierne poti. Ne glede na to, ali ste zaposleni ali podjetnik, je gradnja osebne blagovne znamke postala zelo pomemben del marketinške strategije, ki vam bo pomagala, da si postavite ceno, ki si jo zaslužite.


Izgradnja osebne blagovne znamke je kontinuiran proces, preko katerega se v mislih drugih ljudi ustvarja slika, vtis o nekomu.


Vaša osebna znamka je skupek vaših vsakodnevnih aktivnosti in pa tudi povezovanje z drugimi ljudmi in organizacijami.


Zakaj je pomembno graditi svojo osebno blagovno znamko?

  • Raziskave so pokazale, da kar 78 % uporabnikov interneta raje kupuje od osebe kot od podjetja, najmanj pa od logotipa,

  • razlikuje vas od konkurence,

  • nihče ne more biti isto kot vi, ker ste unikatni in edinstveni,

  • pomaga vam pri prepoznavnosti, kar posledično vodi do večjega zaupanja vaših potencialnih strank,

  • povečuje vrednost podjetja,

  • je del prodajnega kanala, ki pripelje potencialno stranko do nakupa.


Seveda je potrebno za izgradnjo osebne blagovne znamke nekaj truda in predvsem veliko akcije ter nenehnega skakanja iz cone udobja. Ampak povem vam, vredno je truda.


To je nekaj, kar vam nihče ne more vzeti in odlična priložnost, da poveste kdo ste, kaj so vaše vrednote, v kaj verjamete in kaj želite podariti svetu. Lahko resnično izrazite sebe in svojo kreativnost.


Večina od vas bo začela najprej na družbenih omrežjih, vendar vam že sedaj povem, da to ne bo dovolj.


Toplo priporočam, da razmislite tudi o drugih kanalih.


Za pomoč sem vam pripravila nekaj nasvetov:


1. REDNO OBJAVLJAJTE NOVE KORISTNE VSEBINE


Poudarek je na REDNO. Ni namreč nujno, da bo imela vsaka vaša objava imela isti doseg. Velikokrat omenim v svojih predavanjih, kako pomembni so algoritmi.


Naredite si strategijo in mesečni plan za redne objave, tako boste ustvarili navado in kreiranje novih vsebin bo čez čas postalo lahkotneje in brez velikega pritiska. Poleg vsebin na družbenih omrežjih, razmislite tudi o pisanju bloga ali pa pisanju člankov za kakšno revijo iz vašega področja. Vse šteje. Predvsem pa je pomembno to, da se pojavljate na različnih prodajnih kanalih.


2. POSKRBITE, DA BO VAŠA MAILING LISTA VSAK MESEC DALJŠA


Pošiljanje e-mailov mogoče trenutno ni v trendu, pa vendar je e-mail še vedno kanal, kjer gradite skupnost. Ljudje, ki vas spremljajo najverjetneje preberejo tudi vaše e-maile. Če redno pošiljate e-maile, ste redno v kontaktu s svojimi strankami. Če ponudite poleg koristnih informacij še kakšno brezplačno e-gradivo, še toliko bolje. Ne zanemarite moči e-maila.


3. OBJAVLJANJE VIDEJEV »V ŽIVO«


Javljanje »v živo« je tudi odličen vir za grajenje osebne blagovne znamke. Če radi nastopate in govorite pred kamero potem izkoristite to. Če ste pomislili: »Ne jaz pa nisem za to!«, naj vam zaupam, da sem bila jaz enakega mnenja, potem pa sem ugotovila, da prav uživam v nastopanju. 😊 Z javljanjem v živo, lahko v kratkem času poveste veliko informacij in tudi tako gradite svojo osebno blagovno znamko.


4. »VPRAŠAJTE ME KARKOLI«


Če želite vključiti v grajenje vaše osebne blagovne znamke svoje sledilce, jim dajte možnost, da vas lahko vprašajo karkoli. Zanimiva vprašanja in zanimivi odgovori. 😊😊😊 Tudi skozi taka vprašanja lahko sporočite kdo ste, v kaj verjamete in kaj želite dati svetu.


5. ODZOVITE SE NA POVABILA ZA BREZPLAČNO PREDAVANJE


Sama sem se na začetku kariere velikokrat odzvala povabilom na brezplačna predavanja. Odličen vir za grajenje osebne blagovne znamke – sploh če ste na začetku svoje poslovne poti. Prav tako sem na teh predavanjih gradila e-mail bazo, saj sem vedno s sabo imela prijavnico za e- novičke ali do kakšne brezplačne vsebine.


Foto: Moje prvo predavanje leta 2017


6. BODITE EDEN OD GOVORNIKOV NA KONFERENCAH


Če je le priložnost, se predstavite kot govornik na konferencah. Konference obišče veliko ljudi. Odlične so tudi za mreženje in za nova sodelovanja. IN verjemite, tudi jaz sem imela strah pred javnim nastopanjem, ampak vedela sem, da je to odlična priložnost za grajenje osebne blagovne znamke in prepoznavnosti. Zato sem premagala strah in se podala na odre. Na koncu je se izkazalo, da je moj največji strah postal moja največja strast.
7. NAPIŠITE KNJIGO


Če želite zgraditi res močno osebno blagovno znamko, vam predlagam da napišete knjigo. To je tudi moja želja, ki jo bom kmalu uresničila 😊. Ko postanete avtor knjige, se vam odpre še veliko več možnosti oziroma prodajnih kanalov za grajenje osebne blagovne znamke.


Prevzemite vajeti v svoje roke in na internetu pokažite kdo ste!

Odličen kanal za grajenje osebne blagovne znamke je LinkedIn. Če bi ga radi bolje spoznali in izkoristili kot dodaten kanal za prepoznavnost in povečanje števila strank, svas vabim na spletno delavnico LinkedIn za prodajo, marketing in mreženje.Comments


bottom of page