top of page

Prihodnost družbenih omrežij - kaj prinaša leto 2024


Vstopamo v novo obdobje digitalne komunikacije in interakcije, kjer družbena omrežja kot so Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok in Yotube igrajo ključno vlogo.


Leto 2024 bodo zaznamovale izjemne spremembe, saj te platforme uvajajo napredne funkcije, ki temeljijo na umetni inteligenci (AI), izboljšujejo uporabniško izkušnjo in spreminjajo način, kako delimo in konzumiramo vsebine.


Od videoposnetkov Reels na Facebooku do AI-podprtih orodij na Instagramu in inovativnih pristopov na TikToku.





Danes z vami delim informacije, kako se bodo te platforme prilagajale novim trendom in kako bo to vpliv na strategije malih podjetij v digitalnem okolju:



1. FACEBOOK


Več umetne inteligence, več videoposnetkov


Nič presenetljivega ni, da bo Facebook vključeval še več orodij za umetno inteligenco ter uporabljal priporočila umetne inteligence, da bi izboljšal uporabniško izkušnjo. Zlasti so povečali število videoposnetkov Reels, ki se pojavljajo v novicah uporabnikov. Ta sprememba je povzročila, da so ljudje v letu 2023 preživeli več časa na Facebooku, čeprav je manj podjetij objavljalo svoje nove prispevke.


Meta se je zgledovala po TikToku pri tem, kako uporabljati priporočila, ki temeljijo na bolj raznolikih vsebinah, namesto da bi omejevala uporabnikom prikaz le vsebin strani in profilov, ki jim aktivno sledijo. Hkrati pa se je njihov napredni sistem umetne inteligence za priporočila izboljševal in postajal bolj natančen pri napovedovanju interesov uporabnikov.


Pričakujemo, da bodo posnetki Reels še naprej prevladali med vsebinami, ki jih uporabniki delijo. To pomeni, da bi se morali kot podjetniki bolj osredotočiti na ustvarjanje vsebin, ki so zabavne in privlačne. S tem bomo povečali možnosti, da bodo naše vsebine opazili tudi tisti, ki nam ne sledijo aktivno.


Pomembno je tudi opozoriti, da se Meta vse bolj oddaljuje od vsebin z novicami in se osredotoča na zabavne vsebine. To pa je ključni trend, saj družbena omrežja izgubljajo nekaj poudarka na "družbenem" in prehajajo k bolj angažirajočim vsebinam. To pomeni, da je vaše neposredno sledenje strani in profilom manj pomembno v primerjavi z angažiranostjo, ki jo lahko dosežete s posameznimi objavami.


Ideje za akcijo:

  • Povečajte vsebine za Reels – reelsi naj bodo kreativni, zabavni in privlačni.

  • Ne omejujte vsebine le na prodajne objave, ampak vključite tudi informativne, izobraževalne in zabavne vsebine, ki bodo zanimive za vaše občinstvo.

  • Razmislite o uporabi umetne inteligence za personalizacijo vaših vsebin in priporočila za uporabnike, kar bo izboljšalo uporabniško izkušnjo.

  • Prilagodite svojo strategijo glede na trende, še posebej glede uporabe videoposnetkov in personalizacije.

  • Spremljajte spremembe v Meta strategiji

  • Eksperimentirajte z različnimi vrstami vsebin in analizirajte, katere najbolje delujejo za vaše občinstvo.




2. INSTAGRAM


Več videoposnetkov in grajenje skupnosti


Instagram se resnično razvija in se vse bolj opira na umetno inteligenco (AI), kar bo zagotovo prineslo zanimive spremembe in izboljšave na platformi. Več AI-podprtih funkcij in orodij za ustvarjanje pomeni več možnosti za uporabnike, da izrazijo svojo kreativnost in izboljšajo svoje izkušnje.


Tukaj je nekaj trendov, ki jih lahko pričakujemo na Instagramu v prihodnjih mesecih:

  • AI nalepke in orodja za urejanje slik: Instagram že preizkuša različne oblike AI nalepk, kar lahko omogoči uporabnikom, da svojim fotografijam dodajo edinstvene in zabavne elemente. Prav tako pričakujemo razširitev orodij za urejanje slik s pomočjo AI, kar bo olajšalo ustvarjanje boljših in privlačnejših fotografij.

  • AI podprti povzetki in odgovori v zasebnih sporočilih: Uporabniki lahko pričakujejo boljšo in hitrejšo komunikacijo v zasebnih sporočilih z AI podprtimi predlogi za odgovore. To bo pripomoglo k lažjemu izmenjevanju sporočil in izboljšalo uporabniško izkušnjo.

  • Sodelovanje za ustvarjanje AI slik: Ideja o sodelovanju pri ustvarjanju digitalnih kolažev s pomočjo AI je zelo zanimiva. To bi omogočilo uporabnikom, da skupaj s prijatelji ustvarijo edinstvene umetniške stvaritve, kar bi lahko povečalo kreativnost in povezanost na platformi.

  • Orodja za urejanje vizualnih vsebin v živo: Možnost posodabljanja delov fotografij z ustvarjenimi elementi v živo lahko odpre vrata za inovativne načine izražanja na Instagramu. To bo še dodatno povečalo interaktivnost in kreativnost.

V prihodnjih mesecih lahko pričakujemo, da bo Instagram nenehno uvajal nove AI-podprte funkcije in orodja, ki bodo še bolj prilagojena željam in potrebam uporabnikov. To bo zagotovo spodbudilo rast in angažiranost na tej priljubljeni družbeni omrežni platformi.


Ne pozabite različne funkcije uporabljati za grajenje skupnosti.




3. LINKEDIN


Preusmerjanje fokusa na umetno inteligenco (AI)


LinkedIn je bolj kot katera koli druga platforma usmerjen v uporabo generativne umetne inteligence, kar omogoča sodelovanje z OpenAI preko matičnega podjetja Microsoft.

  • Izboljšana uporaba AI v aplikaciji: LinkedIn že uporablja AI za ustvarjanje generativnih povzetkov profilov, spodbujanje objav in izdelavo opisov delovnih mest. Vendar se pričakuje, da se bo LinkedIn še bolj osredotočil na uporabo umetne inteligence za izboljšanje celotne uporabniške izkušnje v aplikaciji.

  • Povečanje ujemanja in odkrivanja vsebin: LinkedIn bo verjetno nadaljeval z razvojem algoritmov, ki temeljijo na AI, za boljše ujemanje in odkrivanje relevantnih vsebin za uporabnike. To vključuje boljše priporočanje povezav, delovnih mest, skupin in člankov, ki bodo bolj usklajeni z interesi in izkušnjami posameznika.

  • Personalizirane priporočila in usklajevanja: Pričakujemo lahko, da bo LinkedIn dodal več personaliziranih priporočil in usklajevanj, ki temeljijo na sistematičnem razumevanju uporabnikovega omrežja, izkušenj in angažiranosti. To bo pomagalo uporabnikom, da bolje izkoristijo svojo prisotnost na platformi.

  • Izboljšave ozadja: LinkedIn bo verjetno usmeril svojo pozornost v izboljšave, ki delujejo v ozadju in prispevajo k izboljšanju metod za odkrivanje vsebin in angažiranje uporabnikov v aplikaciji. To bo vključevalo naprednejša analitična orodja za podjetja in izboljšane funkcije za iskanje kandidatov.



4. TIKTOK


Nakupovanje kar med gledanjem videoposnetkov


TikTok si prizadeva preoblikovati svoj profil iz zgolj zabavne platforme za kratke videoposnetke v prostor, ki omogoča tudi neposredno nakupovanje in raziskovanje izdelkov. Kljub temu, da zahodne države počasneje sprejemajo to novost v primerjavi z azijskimi trgi, TikTok ne odneha in raziskuje strategije za spremembo nakupovalnih navad uporabnikov preko svoje aplikacije.


Tukaj so nekateri trendi in napovedi za TikTok v letu 2024:

  • Izboljšano iskanje in priporočila izdelkov: TikTok se bo verjetno osredotočil na razvoj algoritmov, ki bodo uporabnikom bolj natančno priporočali izdelke glede na njihove preference. Izboljšano iskanje v sami aplikaciji bo olajšalo iskanje in nakupovanje.

  • Inovativne oblike oglaševanja: TikTok bo verjetno spodbujal podjetja, da ustvarjajo inovativne načine oglaševanja, ki temeljijo na vsebinah. To lahko vključuje sodelovanje s priljubljenimi ustvarjalci v obliki promocijskih partnerstev.


Trendi, ki se obetajo za leto 2024, napovedujejo vznemirljive čase. Z novimi tehnologijami in trendi prihaja sprememba v načinu, kako se bomo povezovali in kako bomo delili vsebine.


Za mala podjetja to predstavlja sveže priložnosti za interakcijo in rast. Spremljanje in prilagajanje tem trendom vam bo omogočilo, da ostanete korak pred konkurenco in maksimalno izkoristite potenciale, ki jih ponujajo družbena omrežja.


Zelo pomembno v prihodnosti bo znanje iz umetne inteligence, ki vam lahko prihrani veliko časa in denarja, če jo znate pravilno uporabljati.


Orodje, ki je obnorelo svet je zagotovo Chat GPT. Če ga želite spoznati, je v decembru odličen čas.


Zakorakajte v novo leto oboroženi z novim znanjem, brez katerega v prihodnosti več ne bo šlo.




bottom of page