top of page

Ključni trendi, ki bodo oblikovali vsebinski marketing v letu 2024

Updated: Nov 19, 2023

V svetu digitalnega marketinga se tempo sprememb nikoli ne ustavi, saj tehnologija napreduje in potrošniške navade se spreminjajo. Z razvojem novih tehnologij, spreminjanjem vedenja potrošnikov ter naraščajočim pomenom vsebine, ki je prilagojena ciljni publiki, se soočamo z izzivi in priložnostmi, ki jih prinaša ta vznemirljiva doba.


Danes z vami delim ključne trende, ki bodo oblikovali vsebinski marketing v letu 2024, ter kako se lahko prilagodite in izkoristite te spremembe ter dosežete zastavljene cilje.


1. UMETNA INTELIGENCA SPREMINJA SVET MARKETINGA

Leto 2024 bo zaznamovala uporaba umetne inteligence. V marketingu to velja predvsem za ustvarjanje vsebin in za podporo strankam. Generacije se različno odzivajo na uporabo umetne inteligence. Mlajši, kot je generacija Z, so bolj odprti in zaupajo vsebinam, ki jih ustvari AI, medtem ko so starejše generacije bolj skeptične.


Uporaba umetne inteligence nam bo v gotovo v veliko pomoč pri kreiranju vsebin in bo nedvomno vplivala na produktivnost. Pa vendar je potrebno razmisliti, koliko in zakaj jo boste uporabljali.


Kako se temu prilagoditi in ubrati srednjo pot?

  • Odločite se kaj lahko namesto vas naredi AI in kaj ne

AI postaja vedno bolj napreden in to je lahko skušnjava, da bi AI delo predstavili kot svoje. Ne pozabite, da se odnosi na družbenih omrežjih gradijo na zaupanju.


Zato skrbno razmislite za kakšne namene boste uporabljali umetno inteligenco.


Uporabite AI za:

  • Razmišljanje in iskanje idej

  • Urejanje in organiziranje vašega razmišljanja

  • Dajanje predlogov za vsebino

  • Pisanje prvih osnutkov za opise

  • Predloge slikovnega gradiva


Ohranite človeški pristop:

  • Kreiranje strategije vsebine za družbena omrežja

  • Urejanje in izpopolnjevanje napisov

  • Zagotavljanje, da so slike in objave v skladu z blagovno znamko

  • Interakcija v razdelku za komentarje



2. STRATEŠKO IZBERITE PRAVA DRUŽBENA OMREŽJA


Povprečen uporabnik družbenih omrežij je aktiven na približno sedmih različnih platformah. Ta trend porazdeljene prisotnosti na več platformah lahko za malo podjetje predstavlja precejšen izziv.


S širokim spektrom platform, kot so Facebook, Instagram, Youtube, TikTok, LinkedIn in ostala nišna družbena omrežja, usmerjena na posebne interese ali industrije, se podjetja soočajo z zahtevno nalogo izbire pravih kanalov za svojo prisotnost.


Pomembno je, da svoj čas in vire usmerite pametno. To pomeni, da ne gre le za izbiro najbolj priljubljenih ali najnovejših platform, temveč za izbiro tistih, ki so najbolj ustrezne za vašo specifično ciljno skupino in poslovne cilje. Analizirajte, kje vaša ciljna skupina preživlja največ časa in kje najbolj interaktivno sodeluje.


Vsaka platforma ima svoje značilnosti. Nekatere so bolj primerne za vizualno vsebino (kot je Instagram), druge za kratke in jedrnate objave (kot je X) ali za video vsebine (kot je TikTok). Osredotočite se na platforme, ki najbolj ustrezajo naravi vaše vsebine in vašega poslovanja.


Pomembno je tudi spremljati donosnost naložbe (ROI) vaših marketinških aktivnosti na teh platformah, vključno z merjenjem angažiranosti, prepoznavnosti blagovne znamke in drugih pokazateljev uspešnosti.


Nazadnje, upoštevajte trende in prilagodljivost. Svet družbenih omrežij se hitro spreminja, zato je pomembno, da ostajate agilni in pripravljeni na prilagajanje strategij glede na nove trende in spremembe na trgu.


Akcijski koraki:

  • Osredotočite se na tista družbena omrežja, ki vam prinašajo največ koristi.

  • Bodite v koraku s trendi in spremembami – razumite kaj si vaše občinstvo želi in se temu prilagajajte.

  • Nenehno analizirajte kako dobro delujejo družbena omrežja ki jih uporabljate.


3. OSREDOTOČITE SE NA USTVARJANJE VSEBIN, KI SO ZABAVNE IN PRIVLAČNE ZA VAŠE OBČINSTVO


Ljudje iščejo vsebine, ki jih zabavajo in jim nudijo odmor od vsakdanjika. Veliko podjetij se še vedno preveč osredotoča samo na promocijo, namesto da bi ustvarjala vsebine, ki resnično pritegnejo občinstvo.


Da bi to premagali, moramo uskladiti našo strategijo z željami naših sledilcev. Interaktivna in zabavna vsebina, ki odraža preferenco in mnenja naših sledilcev, je ključna za gradnjo dolgoročnih odnosov in povezanosti z vašo blagovno znamko.


Akcijski koraki:

  • Osredotočite se na kreativne, zanimive in privlačne vsebine, ki pritegnejo pozornost in spodbujajo interakcijo

  • Vsebine naj bodo v sozvočju z vašo blagovno znamko in naj odražajo vaše vrednote in sporočilo.

  • Aktivno vključujte v dialog vaše občinstvo. To dosežete z uporabo anket, vprašanj in odgovorov ter ustvarjanjem vsebin, ki temeljijo na povratnih informacijah naših sledilcev.

  • Video vsebina je že nekaj let v porastu, in leta 2024 bo še naprej prevladovala. Kratki video posnetki, prenosi v živo in interaktivni videi naj bi dobili še več pozornosti. Platforme, kot so TikTok, Instagram Reels in YouTube, bodo ključni igralci na področju video vsebin.

  • Podcasti so pridobili ogromno priljubljenost, in ta trend bo vztrajal tudi leta 2024. Avdio vsebina omogoča globlje razprave, intervjuje in pripovedovanje zgodb, kar privlači občinstvo.


Vsebinski marketing ostaja ključni steber uspešne digitalne prisotnosti. V letu 2024 bomo priča številnim spremembam in verjetno se bo vse dogajalo izredno hitro. Podjetja, ki bodo uspela slediti tem trendom in se prilagoditi spremembam, bodo lahko izstopala in gradila močne odnose s svojo ciljno publiko.


Pomembno je da ste vedno v koraku s časom, se učite iz novih izkušenj in ostanete odprtega uma za inovacije.


Več sem vam zaupala na velikem letnem webinarju o družbenih omrežjih v letu 2024.





bottom of page