top of page

7 pomembnih trendov na družbenih omrežjih 2024

Verjetno se boste strinjali z mano, da je bilo leto 2023 na družbenih omrežjih zelo pestro in zanimivo. Spremembe in dogodki so kar deževali, kar je vplivalo na to, kako smo vsi uporabljali in doživljali družbena omrežja. Bilo je kot divja vožnja, polna presenečenj in novosti.


In zdaj, ko se bližamo letu 2024, se počasi začenjamo spraševati, kaj vse nas čaka.


Kako se bodo razvijali trendi in kako se bomo nanje odzvali?


Trendi oblikujejo digitalno kulturo in ustvarjajo tokove, ki vlečejo uporabnike v nove sfere zanimanja in interakcije. Ko se trend zakorenini, se vse spremeni - od načina, kako preživljamo čas na spletu, do tega, kako se povezujemo z drugimi in kdaj končno kliknemo na gumb "kupi".


Danes z vami delim 7 pomembnih trendov, ki bodo oblikovali leto 2024 na družbenih omrežjih, da se boste lažje pripravili na prihajajoče leto. Vsekakor nam ne bo dolgčas.


Potrebno bo aktivno spremljati trende skozi celo leto, saj se tudi področje umetne inteligence hitro razvija, kar bo vplivalo tudi na trende družbenih omrežij. V današnjem svetu, ki se nenehno spreminja in razvija s svetlobno hitrostjo, je prilagodljivost vaš največji zaveznik.


Mogoče se vam prihodnost zdi malce zastrašujoča, ampak če nimamo pojma o tem kar se dogaja je to še hujše. Vseh sprememb se seveda ne da napovedati, tukaj pa je 7 trendov na katere se lahko zanesete in jih že sedaj vključite v svojo marketinško strategijo:


1. TikTok – predvidena rast in inovacije

Tik Tok je v relativno kratkem času postal fenomen ne samo med mladimi, ampak tudi med starejšimi. Pričakovanja so, da bo ta trend nadaljeval, saj platforma širi svoj doseg z nenehnim dodajanjem novih funkcij, ki privabljajo širšo publiko. TikTok je znan po svoji sposobnosti hitrega uvajanja inovativnih funkcij, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo in ustvarjalnost.


Glede na raziskave in tržne analize se predvideva, da bo Tik Tok še povečal svojo globalno prisotnost, pri tem pa ne bo samo ohranil svoje prevladujoče pozicije med mlajšimi uporabniki, temveč bo postal tudi bolj relevanten za starejše generacije.


Prav tako se pričakuje, da bo širjenje na nove trge prineslo dodatno raznolikost v vrstah vsebin, ki jih platforma gosti.


Prihodnje posodobitve bi lahko vključevale:

  • Uporaba napredne AR tehnologije: izboljšani filtri, efekti in virtualna ozadja, ki lahko spremenijo ozadje ali videz uporabnika

  • Večje možnosti za kreativno sodelovanje: bolj napredne oblike sodelovanja med uporabniki

  • Izboljšano urejanje vsebin: TikTok bo verjetno razširil svoj nabor orodij za urejanje, kar bo uporabnikom omogočilo, da ustvarijo še bolj profesionalne videoposnetke. To lahko vključuje izboljšane opcije za rezanje, združevanje in časovno usklajevanje posnetkov ter boljše možnosti za zvočno obdelavo.

  • Personalizacija s pomočjo AI: Umetna inteligenca (AI) igra ključno vlogo pri priporočanju vsebin na TikToku. Pričakujemo lahko, da bo TikTok nadalje razvijal svoj algoritem, da bo še bolje razumel preference uporabnikov in ponudil še bolj personalizirano izkušnjo.

  • Integracija e-trgovine: TikTok eksperimentira s funkcijami, ki omogočajo neposredno prodajo izdelkov prek platforme.


2. Instagram Reels - Razvoj funkcij Reels za večjo angažiranost


Instagram neprestano išče načine, kako povečati angažiranost uporabnikov in tako preseči konkurenčne platforme, kot je Tik Tok. V prihodnosti lahko pričakujemo, da bo Instagram nadalje razvijal funkcionalnost Reelsov z več funkcijami in orodji, ki bodo ustvarjalcem omogočali več ustvarjalnosti in bolj učinkovito komunikacijo z občinstvom.


Med novostmi bi lahko bili:

  • Napredna orodja za urejanje: Novi učinki, filtri in tehnike urejanja videoposnetkov.

  • Integracija glasbe in zvoka: Možnost dodajanja široke palete glasbenih posnetkov in zvočnih efektov lahko še poveča privlačnost Reels.

  • Novi načini interakcije: Dodajanje funkcij, kot so glasovanja, kvizi in komentarji v živo, lahko privede do večje interakcije med uporabniki.

  • Možnosti monetizacije: Razvoj novih monetizacijskih funkcij za Reels, kot so vgrajene možnosti za nakup, ekskluzivne vsebine ali integrirani oglasi, ki lahko spodbudijo ustvarjalce, da proizvajajo več in kakovostnejše vsebine.


Vpliv Reels na Instagram algoritem:


Instagram že zdaj daje prednost Reelsom v svojem algoritmu, kar ustvarjalcem ponuja izjemno priložnost za večjih doseg in rast sledilcev.


Namigi kaj lahko storite:

  • Optimizirate vsebino: ustavrjajte reelse, ki so prilagojeni interesom ciljnega občinstva, uporabljajte trendovske hashtage ter glasbo.

  • Analizirajte uspešnost: Redno pregledujte analitiko in prilagajajte strategijo vsebin na podlagi tega, kaj deluje.


Za ustvarjanje privlačnih Reels vsebin, upoštevajte naslednje taktike:

  • Pripovedovanje zgodb: Kratke zgodbe, ki pritegnejo in so relevantne za gledalca, lahko močno povečajo angažiranost.

  • Kvaliteta nad količino: Čeprav je pomembno biti dosleden, bi morala kakovost vsebine vedno prevladati nad količino.

  • Interakcija z občinstvom: Vključevanje pozivov k dejanju, odzivanje na komentarje in spodbujanje gledalcev, da sodelujejo, povečuje angažiranost.

  • Izkoriščanje trendov: Hitro prilagajanje in vključevanje aktualnih trendov lahko pripomore k večji vidnosti vsebin.

  • Izobraževanje in dodajanje vrednosti: Vsebine, ki nekaj naučijo ali ponudijo uporabno vrednost, se pogosto delijo in komentirajo.

Popularnost TikToka in Instagrama bo v letu 2024 še naraščala. Podatki napovedujejo, da bo Instagram do leta 2024 povečal število uporabnikov za 50 milijonov in tako dosegel 1,4 milijarde uporabnikov. TikTok pa naj bi svojo uporabniško bazo povečal za 8 %, na 900 milijonov uporabnikov.




3. LinkedIn: Platforma za strokovno rast in B2B marketing


LinkedIn se uveljavlja kot pomembna platforma za vsebinski marketing znotraj profesionalnih omrežij. To pomeni, da postaja vse bolj priljubljena in učinkovita platforma za poslovno usmerjene objave, oglaševanje in promocijo.


Uporabljate ga lahko za:

  • Pozicioniranje: Redno deljenje strokovnih člankov, poučnih objav in podrobno obdelanih študij primerov vam pomaga, da gradite svoj ugled in postanete avtoriteta v svoji panogi. Ljudje vas bodo prepoznali kot strokovnjaka na svojem področju.

  • Gradnja blagovne znamke: S konstantno in visokokakovostno vsebino, ki odraža vrednote in strokovno znanje vašega podjetja, lahko okrepite prepoznavnost svoje blagovne znamke. To pa pomaga graditi zaupanje pri potencialnih strankah, saj vidijo, da ste zanesljiv vir informacij.

  • Izobraževanje ciljnega občinstva: Z objavami, ki ponujajo izobraževanje in koristne informacije, lahko povečate ozaveščenost o svoji blagovni znamki. S tem privabite obiskovalce na svoj profil podjetja ali osebno stran, kjer lahko še bolj poglobljeno spoznajo vaše storitve ali izdelke.



4. Generacija Z bo prispevala k ustvarjanju vsebin


Ta generacija, ki se domače počuti na družbenih omrežjih, svoj vsakdan rada zabeleži in deli na spletu. So mojstri kratkih video posnetkov in pogosto delijo izkušnje z izdelki ali blagovnimi znamkami, ki jih cenijo.


Pričakujemo lahko, da bo leta 2024 prispevek generacije Z k spletnim vsebinam še toliko večji. Z vsebinami, ki jih ustvarjajo ti uporabniki, blagovne znamke krepijo svojo skupnost, povečujejo prepoznavnost in izboljšujejo angažiranost svojih sledilcev.


Tako bodo družbena omrežja bolj dinamična in bogata s kakovostno vsebino, kar lahko koristi vsem uporabnikom, saj bodo imeli več možnosti za odkrivanje relevantnih informacij, zabave in povezovanje z drugimi uporabniki.

5. Optimizacija za iskalnike (SEO) na družbenih omrežjih bo prevzela glavno vlogo, celo večjo od hashtagov.


Kot ključ do uspeha na Googlu, SEO postaja nepogrešljiv tudi na družbenih omrežjih. Študija je razkrila, da 40 % mladih, starih med 18 in 24 let, uporablja družbena omrežja kot alternativo tradicionalnim iskalnikom. To je povečalo pomen pravilnega pristopa k SEO na teh platformah.

Ste kdaj uporabili TikTok za iskanje informacij?


Če da, ste verjetno izkusili moč njegove iskalne funkcije.


V svetu družbenih omrežij bo SEO ostal ključen za širjenje objav, morda še bolj kot uporaba hashtagov. Naslednja objava, ki bo prikazana v vašem viru "Za vas", bo tam zaradi premišljene uporabe ključnih besed, ne hashtagov.


Podatki podjetja Hootsuite kažejo, da objave z močnim SEO pristopom dosegajo za 30 % več angažiranosti.


V letu 2024 bo ta trend še naprej krojil družbena omrežja, izpostavil bo tiste znamke, ki vložijo dodatno delo v svoje objave. SEO strategije bodo tiste, ki bodo ločile znamke, pripravljene iti korak dlje, od ostalih.


Vaša strategija družbenih omrežij za prihodnje leto bi zato morala vključevati temeljito "raziskovanje ključnih besed".

6. Ključni bodo podnapisi na videoposnetkih


V prihodnosti bomo verjetno videli vključevanje podnapisov v vse video vsebine, ne glede na to, kje jih objavljamo. Hitri tempo življenja pogosto pomeni, da videe gledamo v tišini - na avtobusu, med čakanjem ali kadar nimamo slušalk pri roki. In prav tu pridejo podnapisi v igro. Omogočajo nam, da kljub tišini v popolnosti razumemo vsako besedo in zagotovimo, da ne izgubimo ničesar pomembnega. Ne samo, da povečajo angažiranost in interakcijo, ampak tudi privabijo več sledilcev.


Ampak to ni vse. Podnapisi prinašajo še eno pomembno prednost - izboljšanje iskanja vaših videov. Ključne besede v podnapisih lahko pomagajo vaši vsebini, da lažje najde pot do svoje ciljne publike. Pomembno je, da so te ključne besede premišljeno izbrane in povezane z vsebino vašega videa.


Še ena velika prednost je, da podnapisi omogočajo, da so vaši videi dostopni tudi tistim z okvaro sluha, kar pomeni, da lahko dosežete še večjo množico gledalcev. S tem povečate svoj doseg in zagotovite, da vaša vsebina doseže čim več ljudi, ne glede na njihove posebne potrebe.




7. Povečanje spletne prodaje preko družbenih omrežjih


Leta 2024 bo imela spletna prodaja preko družbenih omrežij ključno vlogo. To predstavlja še en opazen trend družbenih omrežij, ki se bo gotovo še okrepil, saj so potrošniki že navajeni na možnosti nakupovanja na družbenih platformah. Veliko uporabnikov družbenih omrežij ostaja skeptičnih glede nakupovanja prek teh platform.


Če boste želeli privabiti več kupcev, da bi kupili izdelke ali storitve prek družbenih omrežij, lahko ponudite popuste in enostavno vračilo izdelkov. Izredno pomembna so tudi mnenja kupcev o vaših izdelkih ali storitvah, saj spodbuja zaupanje v izdelek in posledično tudi nakup izdelka.

Družbena omrežja so postala digitalni ekosistemi, ki so več kot le orodja - so prostor, kjer se kreirajo nove ideje. Če boste aktivno sledili trendom in jih vključiti v svojo marketinško strategije, se lahko dvignete nad konkurenco in se zasidrate v srcih svojih strank. V svetu, ki se neprestano spreminja, je prilagajanje ne le ključ do preživetja ampak umetnost uspeha.


Kaj vse nas čaka na družbenih omrežjih v letu 2024 in na kaj morate biti pozorni, vam zaupam na velikem letnem webinarju 17. novembra ob 18h.




bottom of page