top of page

Kako začeti svoj posel z malo denarja

6 let je od tega, ko sem se podala v neznano. Na podjetniško pot. Nikoli nisem razmišljala, da bi bila podjetnica, ampak po 10 letih dela za druge, sem začutila, da bi rada ustvarila tudi kaj sama. Končno sem začela slediti svoji intuiciji in poslušati svoje srce. Čeprav me je bilo strah, sem si rekla, Tanja poskusi, da ti ne bo enkrat žal. Tako sem se popolnoma posvetila svojemu poslu.


Imela sem ogromno znanja in izkušenj, vendar še nisem točno vedela, kaj bi počela. Zato sem si napisala vse kar znam, kaj bi lahko delala in se podala na trg.


Nisem preveč čakala, saj sem vedela, da moram najprej raziskati trg in in s terena videti, kaj ljudje potrebujejo. Že skozi mojo prejšnjo službo sem opazila, da še veliko malih podjetnikov ne izkorišča vse potenciale interneta, zato sem tukaj videla potencial.


Pred 6 leti je digitalna pismenost Slovencev bila še zelo slaba, zato sem si zadala cilj, da čim več podjetnikov in tistim, ki bi to radi postali, naučim izkoriščati digitalne kanale, ki so odlična odskočna deska za nov posel.


Mali podjetniki nimajo veliko denarnih sredstev za začetek, zato internet omogoča uporabo veliko orodij brezplačno ali po zelo sprejemljivih cenah.

Danes bom z vami delila orodja, s katerimi sem začela svojo samostojno pot. Jaz sem svojo pot začela kot mamica samohranila z minusom na računu. To pomeni, da sem dokaz, da s pravim znanjem in dobro voljo se vse da.


Orodja oz. kanali, s katerimi lahko popolnoma brezplačno začnete svoj posel že danes, vam predstavim v nadaljnjih vrsticah.


1. SPLETNA STRAN


Vedno sem se spogledovala z mislijo, da bi šla na samostojno podjetniško pot, ampak nikoli nisem imela dovolj poguma. Zato sem že v času, ko sem bila še zaposlena, vedno želela delati še nekaj, kar je za mojo dušo in kjer lahko implementiram moje zamisli, tako kot si jaz želim.


Zato sem že prej, preden sem šla na samostojno pot, naredila sama svojo spletno stran, kjer sem razdelala vse, kar znam in kar lahko ponudim malim podjetnikom. Našla sem odlično brezplačno orodje Wix.com.


Orodje je popolnoma brezplačno, če pa želite, da ima stran domeno in gostovanje, je potrebno plačati. Ampak za začetek je brezplačna stran čisto dovolj. V zadnjem letu so orodje zelo dobro nadgradili, tako da je res uporabno.


Katera so še druga orodja in platforme za izdelavo spletnih mest in trgovin, sem vam zaupala v Mali šoli digitalnega marketinga.




2. DRUŽBENA OMREŽJA

Redno sem začela objavljati na družbenih omrežjih. Najprej na Facebooku, nato še na Instagramu. Ko sem že vedela, da grem na svoje, pa še intenzivno tudi na Linkedinu. Tako sem se počasi začela predstavljati svojim sledilcem in graditi svojo bazo, skupnost, ki mi je začela slediti. Kasneje sem dodala še Youtube in Tik Tok.


Kako celotno strategijo kreirati na družbenih omrežjih, vam zaupam v mojem novem obsežnem programu TUKAJ!



3. KREIRANJE MARKETINŠKIH VSEBIN S CANVO

V brezplačnem orodju Canva sem naredila brezplačni e-priročnik in začela graditi svojo e-mail bazo. Najboljše družbeno omrežje za pridobivanje kontaktov moje ciljne skupine je na Facebooku, zato sem začela plačljivo oglaševati ravno na tem družbenem omrežju. Kako narediti oglas za pridobivanje e-mailov si lahko pogledate v mojem e-tečaju Facebook za posel. V Canvi si tudi lahko naredite logotip in druge marketinške materiale. Začnemo 24. in 26. oktobra 2023.


4. E-MAIL MARKETING

Ko sem že imela nekaj e-mail kontaktov, sem začela redno tedensko pošiljati e-novičke s brezplačnim orodjem Mailchimp. Mailchimp je popolnoma brezplačen do 500 kontaktov. Včasih je bil do 2000. Za začetek je odlično orodje za pošiljanje e-mailov. Drugo enostavno orodje je tudi MailerLite.




5. KREIRANJE VIDEOPOSNETKOV

Kot že vedno poudarjam, brez video vsebin danes ne gre, zato sem odkrila super brezplačno orodje za izdelavo video vsebin, to je Lumen5. Takrat še ni bilo na voljo toliko orodij kot je danes. Danes lahko kreirate v Canvi, CapCutu, Inshotu in ogromno AI orodjih. Lumen5 vam omogoča, da ustvarite video iz svojega blog zapisa. Danes lahko vse enostavno editirate v Canvi.


Na voljo imam tudi posnetek delavnice, kjer se lahko naučite, kako na enostaven način kreirat privlačne videje.


Vse, kar sem zgoraj naštela, redno prakticiram že skoraj 6 let. Danes sem vam zaupala vsa brezplačna orodja, ki jih lahko začnete uporabljati že danes.


Podjetništvo je super, če želite več svobode in niste vajeni biti v coni udobja. Če nimate radi sprememb in imate radi vsaki dan iste stvari, potem podjetništvo morda ni za vas.


AKCIJA in predvsem VZTRAJNOST sta tista, ki vam bosta prinesla uspeh in nove stranke. Če lahko jaz, lahko tudi vi.


Če želite s Canvo ustvariti vse kar potrebujete za začetek posla, vabljeni na zadnjo Canva delavnico letos.




Uspešno na spletu!

bottom of page