top of page

Posodobitve na družbenih omrežjih jesen 2023

Updated: Oct 6, 2023

Ponovno imamo kar nekaj sprememb na družbenih omrežjih, ki so aktualna v Sloveniji. Danes z vami delim vse novitete, ki vam lahko pomagajo pri strategiji na družbenih omrežjih.


1. FACEBOOK IN INSTAGRAM


Verificirani računi tudi za poslovne straniMeta je napovedala, da bomo kmalu lahko verificirali račune tudi za podjetja in blagovne znamke. Do sedaj je bilo možno samo kot oseba.


Mesečne naročnine se bodo začele pri 21,99 USD/mesec na en Instagram račun ali Facebook stran. Naročnine boste lahko preklicali kadar koli.


Zakaj se splača imeti Meta verified?


 • Prejmete modro kljukico, ki potrjuje, da je vaše podjetje potrjeno in pristno.

 • Zaščita pred lažnim predstavljanjem - zagotovite dodatno zaščito za svojo blagovno znamko s proaktivnim spremljanjem lažnega predstavljanja.

 • Podpora za račun - dostop do podpore in pomoči pri odpravljanju težav z računom z razširjeno podporo za račune za Meta Verified podjetja, ki še ne oglašujejo z Meta.

 • Izboljšano odkrivanje - odkritje računov na nove načine, tako da vas predstavijo kot podjetje Meta Verified.


Ali plačujete naročnino Meta verified?

 • Ja, že plačujem.

 • Ne še, razmišljam, da bi.

 • Me ne zanima.


AI nalepke


Kmalu bomo lahko na Instagram in Facebook storijih kreirali svoje AI nalepke.


Več sem vam razložila na mojem Instagramu.2. FACEBOOK


Odstranjeni skrbniki iz neaktivnih Facebook skupin


V začetku avgusta je več skrbnikov Facebook skupin poročalo, da so prejeli obvestilo, ki je nakazovalo, da bo Meta dodelila status skrbnika drugemu članu skupine, razen če postanejo bolj aktivni v skupini.


Po vsej verjetnosti Facebook cilja na »mirujoče« skupine, ki so v zadnjem času manj aktivne. Platforma ima raje aktivno sodelovanje. V nekaterih primerih so skrbniki obveščeni 6 dni pred zamenjavo.


Da se izognete tej situaciji, se priporoča, da skrbniki naredite sledeče:


1) dodelite vsaj enega rezervnega skrbnika, ki lahko prevzame po potrebi,

2) sami arhivirajte vse stare, neuporabljene skupine, namesto da dovolite Facebooku, da vas odstrani in

3) ponovno vključite morebitne neaktivne skupine, da pokažete, da še vedno poteka dejavnost.Lahko bomo kreirali do 4 osebnih Facebook računov


Kmalu boste lahko ustvarili do 4 dodatne Facebook osebne profile (s poljubnim imenom), ki so povezani z vašim izvirnim računom.


Čemu bodo ti profili namenjeni?


 • Že samo en dodaten profil lahko pomaga ločiti vaše osebno in poslovno življenje ločeno. Ta profil potem lahko uporabite za poslovno mreženje, sodelovanje, pridružitev skupinam, podporo strankam itd.

 • Na dodatnem profilu lahko objavite vsebino o zelo specifičnem hobiju ali kakšnem projektu in pridobite podobno misleče sledilce, namesto da bi vse svoje prijatelje in družino motili s temami, ki jih morda ne zanimajo.

 • Da se pridružite skupinam pod drugim imenom in sodelujete, ne da bi nujno razkrili svoje pravo ime/identiteto. (To bi lahko imelo prednosti in slabosti, saj lastniki skupin ne bi videli pravih ljudi)

 • Lahko s tem profilom sledite določenim ljudem in stranem o tematiki, ki vas zanima, brez da kaj objavljate.

 • Več profilov omogoča jasnejšo organizacijo prijateljev, skupin in interesov, ki vam bodo "pomagali, da se počutite svobodnejše pri interakciji z občinstvom.


Pomembno, da veste:


 • Vaši novi profili NISO novi Facebook računi. (Imeti več kot en osebni račun je še vedno v nasprotju s pravili Facebooka). Samo profili, ustvarjeni prek vašega glavnega računa, se štejejo za dodatne profile.

 • Pravila Facebooka še vedno določajo, da je osebni profil za nekomercialno uporabo in predstavlja posameznika.

 • Za zdaj ne morete preklopiti svojih novih 'podprofilov' v profesionalni način. Samo klasični način.

 • Svoje podprofile bi morali imeti možnost dodati svojim skupinam in jih narediti za skrbnike, če želite. Enako z vašo stranjo (nastavitev za skrbnika).

 • Kar zadeva uporabo Messengerja z vašimi novimi podprofili, uporabniki poročajo, da ne dobijo sporočil. Facebook v svoji uradni objavi navaja: "Za začetek bo sporočanje na voljo v aplikaciji Facebook in na spletu za dodatne osebne profile."

 • Za vse blokirane/prepovedane osebne profile Facebook navaja: "Blokiranje enega profila se ne prenese na druge profile, ki jih morda imate."


Facebook je te profile začel testirati julija 2022. Ta možnost je do zdaj uvedena po vsem svetu od 21. 9. 2023 ter v naslednjih mesecih. Če še nimate možnosti, bo to le vprašanje časa.


Vir. Mari Smith


Oznake sedaj tudi na Facebook profilih in straneh


Sedaj lahko tako kot v Facebook skupinah, tudi na Facebook straneh in profilih, 1x na dan označite vse sledilce, da dobijo obvestilo, da ste nekaj objavili.


Oznake na Facebook straneh in profilih
Oznake na Facebook straneh in profilih

POMEMBNO: Svetujem, da to ne uporabljate vsaki dan, ampak ko imate res kakšno dobro vsebino ali pomembno obvestilo. Če boste to uporabljali prepogosto, lahko dosežete kontra učinek.


Katere oznake lahko uporabite:


 • @vsi (to je izključno v skupinah)

 • @sledilci (tako za poslovne strani kot za osebne profile, kolikor vem)

 • @prijatelji (za osebne profile)

 • @attendees (za označevanje vseh vaših odgovorov na dogodke na Facebooku - 'se bom udeležil' in lahko vključuje 'zainteresiran')

 • @highlight (uporabite to v komentarju na katero koli objavo kogar koli in pošlje obvestilo vsem vašim prijateljem ... hmm!)3. INSTAGRAM


Testiranje 10 min ReelsovDaljši Reelsi bi ustvarjalcem vsebine omogočili objavo bolj poglobljene vsebine in odpravili potrebo po razdelitvi daljših videoposnetkov na več delov.


Trenutno so lahko Instagram Reels uradno dolgi od 15 do 90 sekund - če posnamete svoj Reel z Instagramovo kamero.


Ta poteza Instagrama je videti kot poskus tekmovanja s TikTokom, ki je februarja 2022 uvedel 10-minutne videe.


Daljši videoposnetki prav tako postavljajo Instagram v neposredno konkurenco YouTubu, ki si s svojim formatom Shorts prodira v prostor kratkih videov.


Vir: Hotsuite
4. LINKEDIN


Upravljanje s sporočili iz osebnega LinkedIn profila


Zelo dolgo ni bilo možno pošiljati sporočil na poslovne LinkedIn strani, kar je bilo zelo nepraktično.


Sedaj je to mogoče, sporočila pa lahko upravljate tudi iz svojega osebnega LInkedIn profila.


Grste v svoj Messaging in imate posebaj zavihek Page Inboxes, kjer lahko preklapljate med poslovnimi LinkedIn stranmi.


Upravljanje sporočil za LinkedIn strani
Upravljanje sporočil za LinkedIn strani

AI orodje za kreiranje objav


Sedaj lahko na osebnih LInkedIn profilih pišete objave s pomočjo AI orodja. Potrebno je vpisati do 30 besed, kaj želite in vam sestavi objavo.


Preden jo objavite, jo lahko tudi prilagodite. Ni še tako dobro kot na primer Chat GPT, je pa lahko malo v pomoč.


Pisanje LinkedIn objav s pomočjo AI
Pisanje LinkedIn objav s pomočjo AI

Spremenjen pogled med Activity


Pod Activity na vašem LinkedIn profilu so sedaj uredili razdelke. Ko kliknete na posamezen meni, so vaše objave in članki bolj pregledni in jih je lažje najti.


Nov pogled LinkedIn Activity
Nov pogled LinkedIn Activity5. TIK TOK


Shranjeni videji brez Tik Tok oznake


Končno lahko na Tik Toku shranimo video, še preden ga objavimo in je brez Tik Tok oznake. Preden objavite samo kliknete tole puščico na fotografiji spodaj.Prenos Tik Tok videa
Prenos Tik Tok videa

To je samo nekaj novosti, ki jih imamo ali še pričakujemo to jesen na družbenih omrežjih.

 

NOVO!


Novi spletni program je namenjen vsem, ki bi radi družbena omrežja maksimalno izkoristili za posel, kot upravljalci teh kanalov za druge ali za svoj posel.Program bo na voljo od 20.12.2023. V prednaročilu program po zelo ugodni ceni.

Comments


bottom of page