top of page

6 načinov uporabe ChatGPT v marketingu

Umetna inteligenca (AI) se širi v različne vidike našega življenja, vključno z digitalnim trženjem. Ena izmed naprednih AI tehnologij, ki je pritegnila veliko pozornosti, je ChatGPT.


Gre za močne jezikovnega modela, ki ga je razvil OpenAI, in ima sposobnost odgovarjanja na vprašanja, generiranja besedil ter ustvarjanja vsebine.


Danes z vami delim ideje kje vse v marketingu lahko uporabite ChatGPT. Pogledali bomo različne načine, kako ChatGPT lahko obogati marketinške dejavnosti, pa tudi nekaj nasvetov in smernic za uspešno uporabo te tehnologije v marketinškem okolju.





Kaj sploh je ChatGPT?


ChatGPT je napreden jezikovni model, ki ga je razvila podjetje OpenAI. Temelji na arhitekturi GPT (Generative Pre-trained Transformer), ki omogoča modelu, da generira besedilo, odgovarja na vprašanja, sestavlja eseje, piše programsko kodo in opravlja številne druge jezikovne naloge. ChatGPT je zasnovan tako, da simulira naravni človeški pogovor, kar mu omogoča interakcijo z uporabniki na način, ki je pogosto težko razločljiv od pravega človeka.


Kako deluje ChatGPT?


ChatGPT deluje na osnovi ogromne količine podatkov, ki so bili uporabljeni za njegovo usposabljanje. Uporablja tehnike strojnega učenja, posebej metodo globokih nevronskih mrež, za razumevanje in generiranje jezika. Ko prejme vhod v obliki besedila, model analizira in interpretira zahtevo, nato pa na podlagi svojega usposabljanja ustvari ustrezen odgovor.


Za kaj se uporablja ChatGPT?


ChatGPT se uporablja za različne namene, od avtomatiziranega odzivanja na stranke, pisanja in urejanja besedil, ustvarjanja umetniških del, izobraževalnih aplikacij, do razvoja programske opreme. Je izjemno vsestranski orodje, ki lahko pomaga pri različnih nalogah, kjer je potrebno naravno jezikovno obdelovanje ali ustvarjalno generiranje besedila.


Omejitve ChatGPT


Kljub svoji naprednosti ima ChatGPT omejitve. Ne razume konteksta na enak način kot človek, kar lahko vodi do neskladnosti ali napačnih informacij. Prav tako je omejen na informacije, ki so bile na voljo do časa svojega zadnjega usposabljanja, zato morda ne bo vedno na tekočem z najnovejšimi dogodki ali podatki. ChatGPT lahko tudi nezavedno reproducira pristranskosti, ki izhajajo iz podatkov, s katerimi je bil usposobljen.


6 načinov uporabe ChatGPT za marketing


1. Ustvarjanje besedil


ChatGPT je izjemno koristno orodje za ustvarjanje širokega spektra marketinških besedil. Njegova sposobnost generiranja vsebin se razteza od e-poštnih sporočil, blog objav, opisov izdelkov, oglasov, spletnih besedil, do napisov za družbena omrežja in še več.

  • Ustvarjanje nove vsebine: ChatGPT lahko uporabite za razvoj popolnoma novih vsebin, ki so privlačne, informativne in prilagojene vašemu ciljnemu občinstvu. Na primer, če lansirate nov izdelek, lahko ChatGPT ustvari podroben opis izdelka, ki jasno izpostavi njegove ključne lastnosti in prednosti.

  • Prilagajanje obstoječe vsebine za določen ton: Vsako podjetje ima svoj edinstven glas in ton komunikacije, ki se mora odražati v vseh trženjskih materialih. ChatGPT lahko prilagodi obstoječo vsebino, da bolje ustreza želenemu tonu – bodisi bolj formalnemu, sproščenemu, vznemirljivemu ali celo humorističnemu.

  • Izboljšanje obstoječe vsebine za določen cilj: Poleg tona je pomembno tudi, da je vsebina optimizirana za določene cilje, kot je izboljšanje SEO (optimizacija za iskalnike). ChatGPT lahko izboljša obstoječe besedilo z vključevanjem ključnih besed, ustvarjanjem privlačnih naslovov in zagotavljanjem, da je vsebina tako privlačna za bralce kot tudi za iskalnike.

S pomočjo ChatGPT lahko znatno povečate učinkovitost vaših marketinških prizadevanj, prihranite čas in sredstva.


2. Iskanje in priporočila za uporabo marketinških orodij


ChatGPT vam omogoča, da hitro in učinkovito izberete najprimernejše rešitve za svoje marektinške potrebe. Namesto da bi izgubljali čas s prebiranjem dolgih seznamov in ocenjevanjem različnih možnosti, lahko enostavno postavite vprašanja, ki vas zanimajo, in prejmete koristne nasvete in priporočila.


Na primer, če želite izvedeti, katera orodja so najbolj primerna za raziskovanje ključnih besed, enostavno vprašajte ChatGPT, da vam predstavi najboljša marketinška orodja za to nalogo. Morda vam bo predlagal specializirane ključne besede raziskovalne platforme ali pa splošna orodja za analizo ključnih besed, ki so trenutno priljubljena in učinkovita.


Poleg tega lahko ChatGPT vprašate tudi o drugih marketinških orodjih, kot so programi za upravljanje družbenih omrežij, orodja za analizo podatkov o obiskovalcih spletnih strani, rešitve za avtomatizacijo e-poštnega marketinga in še veliko več.


Tako ste vedno na tekočem z najnovejšimi in najučinkovitejšimi marketinškimi orodji, ki bodo pripomogla k izboljšanju vaše marketinških strategije.




3. Idejna zasnova vsebine


Uporaba ChatGPT je neprecenljiva pri kreiranju idej za različne oblike vsebine, kot so blog prispevki, vodniki, e-knjige, lead-magneti… Omogoča vam, da pridobite sveže in kreativne ideje ter optimizirate svoje ustvarjalne procese.


Tukaj je nekaj načinov, kako lahko izkoristite ChatGPT za idejno zasnovo vsebine:

  • Generiranje idej po temah: Preprosto vprašajte ChatGPT, da vam predlaga ideje za članke ali vsebine na določeno temo. Na primer, če pišete o digitalnem marketingu, ga lahko prosite, naj vam predlaga naslove člankov o najnovejših trendih v digitalnem marketingu.

  • Raziskovanje tem: Če želite bolje razumeti določeno temo ali področje, lahko uporabite ChatGPT za raziskovanje in pridobivanje informacij. Postavite mu vprašanja o osnovah teme, pomembnih statističnih podatkih ali najnovejših raziskavah.

  • Kuriranje vsebin: Če se ukvarjate s kuriranjem vsebin, vam ChatGPT lahko pomaga pri izbiri najboljših člankov ali virov na določeno temo. Vprašajte ga, kateri viri so najbolj relevantni in avtoritativni glede na vašo ciljno publiko.

  • Pojasnjevanje zapletenih konceptov: Če ustvarjate vsebine, ki vključujejo zapletene koncepte, lahko ChatGPT pomaga pri poenostavljanju teh konceptov, da bodo bolj razumljivi za vaše bralce. Vprašajte ga, naj vam pojasni določeno temo ali koncept na enostaven in jasen način.

Uporaba ChatGPT za idejno zasnovo vsebine vam omogoča, da izboljšate svojo ustvarjalnost, prihranite čas pri iskanju idej in ustvarite bolj privlačne vsebine za svojo ciljno publiko. Ne glede na vrsto vsebine, ki jo ustvarjate, vam ChatGPT pomaga dvigniti svoje pisanje na višji nivo


4. Naučite se bližnjic in formul


Kljub temu da ChatGPT ni neposredno orodje za poročanje in analizo podatkov, lahko še vedno izkoristite njegove zmogljivosti za izboljšanje svojih spretnosti na področju obdelave podatkov.


Tukaj je nekaj idej, kako vam ChatGPT lahko pomaga naučiti se koristnih bližnjic in formul, ki vam bodo olajšale obdelavo in analizo podatkov:

  • Excel formule: ChatGPT lahko uporabite za pridobivanje razumevanja in pojasnila različnih Excel formul. Na primer, če želite izvedeti, kako uporabiti VLOOKUP funkcijo ali SUMIFS funkcijo, enostavno vprašajte ChatGPT, da vam pojasni korake in primere.

  • Matematične formule: Če potrebujete pomoč pri razumevanju matematičnih formul, kot so kvadratne enačbe, integrali ali statistične formule, ChatGPT vam lahko ponudi razlage in primerjave.

  • Regularni izrazi: Če se ukvarjate s procesiranjem besedila ali iskanjem vzorcev v besedilnih podatkih, se lahko ChatGPT uporabi za pojasnilo regularnih izrazov. Regularni izrazi so koristni pri iskanju in filtriranju besedilnih vzorcev.

  • Programiranje in skriptiranje: Če se ukvarjate s programiranjem, lahko ChatGPT ponudi nasvete in primere za izvajanje določenih nalog ali reševanje programskih izzivov. To vključuje lahko tudi uporabo različnih programskih knjižnic in okolij.

  • Statistične metode: Če se ukvarjate z analizo podatkov, lahko ChatGPT pomaga pri razumevanju različnih statističnih metod in tehnik, vključno z analizo variance, regresijo, testiranjem hipotez in drugimi.

ChatGPT lahko postavite konkretna vprašanja in prosite za praktične primere ali pojasnila, kar vam bo pomagalo bolje razumeti in uporabljati bližnjice ter formule, ki so vam koristne pri obdelavi in analizi podatkov. To je odličen način, kako izkoristiti njegovo sposobnost za izobraževanje in izboljšanje vaših spretnosti na teh področjih.

5. Kreiranje anket za boljše razumevanje občinstva


Da bi ohranili stik s spreminjajočo se ciljno publiko in bolje razumeli njihove potrebe ter želje, je kreiranje anket ključnega pomena.


ChatGPT lahko postane vaš zaveznik pri tem procesu, saj vam omogoča enostavno ustvarjanje anket, ki bodo zagotovile dragocene povratne informacije vaših strank.


Tukaj je nekaj idej, kako lahko ChatGPT pomaga:

  • Oblikovanje vprašanj: ChatGPT vam lahko pomaga pri oblikovanju učinkovitih in jasnih vprašanj za vašo anketo. Na primer, lahko ga vprašate, kako postaviti vprašanja, ki bodo pridobila relevantne informacije o zadovoljstvu strank, nakupnih navadah ali drugih ključnih vidikih vašega poslovanja.

  • Pomembni deležniki: ChatGPT vam lahko tudi svetuje pri določanju pomembnih deležnikov in ciljnih skupin, ki jih želite vključiti v vašo raziskavo. Na podlagi njegovih priporočil lahko bolje usmerite svojo anketo.

  • Analiza rezultatov: Po zbiranju podatkov lahko uporabite ChatGPT za pomoč pri analizi rezultatov. Lahko ga vprašate o najboljših metodah za obdelavo in interpretacijo podatkov, kar vam bo omogočilo boljše razumevanje strank.

  • Izboljšave na podlagi povratnih informacij: ChatGPT vam lahko svetuje tudi pri izdelavi akcijskih načrtov na podlagi prejetih povratnih informacij strank. Pomagal vam bo razmisliti o možnih izboljšavah, ki jih lahko izvedete, da bolje zadovoljite svoje stranke.

6. Pridobivanje idej za klepetalnike

Vključitev klepeta na vaše spletno mesto je odličen način za izboljšanje komunikacije s spletnimi obiskovalci, pridobivanje potencialnih strank in zbiranje dragocenih povratnih informacij. ChatGPT je lahko odličen vir za pridobivanje idej in vsebin za vašega klepetalnega robota.


Tukaj je nekaj idej, kako vam lahko ChatGPT pomaga pri tem:

  • Oblikovanje pozivov za akcijo (CTA): ChatGPT vam lahko pomaga pri oblikovanju privlačnih pozivov za akcijo, ki bodo obiskovalce spodbudili za pogovor.. To vključuje pisanje privlačnih uvodnih sporočil, ki pritegnejo pozornost in spodbudijo interakcijo.

  • Odgovori na pogosta vprašanja: ChatGPT vam lahko pomaga pri pripravi odgovorov na pogosta vprašanja, ki jih obiskovalci postavljajo. To bo izboljšalo učinkovitost klepetalnika in zagotovilo boljšo uporabniško izkušnjo.

  • Personalizacija klepetalnika: ChatGPT vam lahko svetuje, kako personalizirati klepetalnik glede na vaše cilje in ciljno publiko. Na primer, lahko vam pomaga določiti, kdaj in kako klepetalnik najbolje vključiti glede na vrsto spletnega mesta.

  • Analiza povratnih informacij: Po uporabi klepetalnika vam ChatGPT pomaga analizirati zbrane povratne informacije in predlagati izboljšave za boljšo učinkovitost klepetalnika.

  • Testiranje različnih pristopov: ChatGPT lahko predlaga različne pristope in besedilne variacije za klepetalnika, ki jih lahko testirate, da ugotovite, kateri prinaša najboljše rezultate

Kot ste lahko videli iz zgoraj navedenih predlogov, je najbolje, da ChatGPT uporabljate za marketinške taktike, ki vključujejo ustvarjanje vsebine in besedil.

Za oblikovanje marektinške strategije pa je pametno uporabiti preverjene vire, lahko.


ChatGPT ima omejeno znanje, ki sega le do leta 2021, medtem ko Google zagotavlja bolj ažurne informacije.


Tukaj še nekaj priporočil za katere zadeve ne uporabljajte ChatGpt:

  1. Za izdelavo marketinške strategije

  2. Za organiziranje Google Ads računa

  3. Za raziskavo ključnih besed

  4. Za razvijanje spletnih strani

  5. Za poročanje in analitiko

  6. Za analize konkurence

Ne pozabite, čeprav ima ChatGPT privlačno uporabniško izkušnjo, se še vedno razvija in ima svoje omejitve in pomanjkljivosti. Točnost informacij in varovanje zasebnosti sta ključna izziva. Priporočljivo je, da se osredotočite na naloge, povezane z vsebino in besedili, in tudi pri teh nalogah je treba izhod ChatGPT uporabiti le kot začetno točko.


Kako uporabljati to super orodje za marketing vam zaupam v sredo, 13.12. na

3-urni spletni delavnici.




bottom of page