top of page
Writer's pictureTanja Ciglarič

Kako pripraviti marketinško strategijo za zadnjo polovico leta 2022

Do konca leta 2022 je še dobrih 5 mesecev. Smo že v tretjem četrtletju leta 2022. Po zasluženem dopustu bo potrebno pripraviti marketinško strategijo za zadnje mesece v letu.


Predlagam vam, da se načrta za tretje in četrto četrtletje lotite čimprej.





Zakaj je potrebno marketinške akcije načrtovati vnaprej?


Predvsem zato, da si lahko v miru zastavite željene cilje in pripravite vse potrebno. Sama že od začetka svoje poslovne poti načrtujem svoje marketinške akcije vnaprej. Pripravim si koledar in si na takšen način prihranim veliko stresa. Ko pride čas za posamezno marketinško akcijo samo pregledam vsebine, če je potrebno naredim manjše popravke in preverim, da vse povezave brezhibno delujejo.


Da bi vam prihranila nekaj dragocenega časa, z vami delim kaj vse je potrebno pripraviti in kateri so ključni datumi, da boste konec leta, ne samo dosegli, ampak presegli zastavljene cilje.


1. KORAK: POSTAVITE SI ŽELJENE CILJE DO KONCA LETA


Če ste si na začetku leta zastavili cilje je sedaj pravi čas, da pogledate kaj ste dosegli do sedaj. Poglejte, kaj je delovalo in kaj ni delovalo. To je dobra osnova, da lahko planirate in predrugačite vaš marketinški plan do konca leta.


Nekaj smernic, kar lahko pogledate ali ste:

  • povečali prepoznavnost podjetja ali specifične blagovne znamke (lahko tudi osebne blagovne znamke),

  • povečali promet na spletni strani,

  • povečali vašo e-mail bazo,

  • več prodali,

  • povečali interakcije (več komentarjev, všećkov, delitev,...),

  • izboljšali negovanje strank (redno in hitro odgovarjanje na komentarje, sporočila, povpraševanja, klice,...),

  • sodelovali z drugimi mediji in boljši PR (odnosi z javnostmi).


2. KORAK: IZBERITE DRUŽBENA OMREŽJA


Nato razmislite, katera družbena omrežja boste uporabili. Smiselno je izkoristiti vsa družbena omrežja, kjer je prisotna vaša blagovna znamka. Če pa vam je to preveč ali pa dosegate na določenih omrežjih večji uspeh, se osredotočite na eno ali dve.


Pri tem upoštevajte:

  • Zastavljene cilje.

  • Razmislite, kaj je delovalo v preteklosti.

  • Kakšne so prednosti posamezne platforme.


3. KORAK: MARKETINŠKA STRATEGIJA


Naslednji korak, ki vas čaka je, da razmislite, kako boste kar najbolje izkoristili izbrane platforme za doseganje ciljev, ki ste si jih zastavili do konca leta.


Kaj lahko ponudite:


• Sezonski popust ali promocijsko kodo za spodbujanje prodaje.

• Svojemu ciljnemu občinstvu ponudite vsebino, ki nagovarja njihove ključne probleme in jim jih pomaga rešiti.


Tako imenovani »lead magneti« so posebe vrste vsebine, ki v zameno za kontaktne podatke vašemu leadu zagotavljajo dodano vrednost. To so lahko vodiči, e-knjige, webinarji, kratki tečaji, video tutoriali, ekskluzivni nasveti, tabele s primerjavami, checkliste, planerji, kvizi, preizkusne različice vašega izdelka …


Primere najdete na moji spletni strani tukaj!

Nato pripravite načrt za promocijo svoje ponudbe na družbenih omrežjih.

Kaj lahko preizkusite:


• Sodelovanje z »influencerji«, tako lahko hitreje dosežete več občinstva.

• Delite zanimivo vsebino, ki zanima vašo ciljno skupino.

• Razpišite nagradno igro.


Nagradne igre so eden izmed najstarejših trikov za pridobitev novih sledilcev in všečkov. Dobro izpeljane nagradne igre dejansko delujejo in to je tudi razlog, zakaj jih prireja vse več blagovnih znamk.


4. KORAK: PLANIRAJTE IN KREIRAJTE VSEBINE VNAPREJ


Vsebina je danes kralj marketinga, zato je v to potrebno vložiti največ truda. Vsebine, ki jih morate pripraviti so odvisne od tega, na katerih družbenih omrežjih boste izvajali akcije in kako pogoste boste objavljali.


Nekaj primerov vsebin, ki jih lahko pripravite vnaprej:

  • Infografike.

  • Profesionalne fotografije produktov.

  • Kratke predstavitve izdelkov .

  • Osebne profesionalne fotografije in fotografije iz vašega življenja, da gradite tudi na povezovanju in avtentičnosti.

  • Posebne grafike in besedilo za vsako posamezno promocijo

  • Kratki video posnetki, ki jih boste lahko uporabili za Story-e, Reels-e, Tik-Tok ali za Youtube.

  • Vsebina objav za vsako družabno omrežje posebej skupaj s slikovnim gradivom

Za na konec pa delim v vami pomembne datumi do konca leta 2022, ki jih lahko vključite v svojo marketinško strategijo.


1. Izkoristite poletne mesece


Poletje je namenjeno porokam, potovanjem, dopustovanjem, obiskovanjem festivalov. Ljudje prosti čas preživljajo zunaj. Vi pa lahko ohranite svoj ritem in izkoristite priložnost, da ostanete v stiku s svojimi strankami.


Kar je bilo nekoč nepredstavljivo, je danes povsem normalno: ljudje uporabljajo svoj telefon tudi ko so na počitnica in v večini redno preverjajo e-pošto. Prav to lahko to izkoristite za promocijo.


Ponudite svojim naročnikom redne poletne vsebine. Postavite se v čevlje svojih strank, ki jih zanimajo najnovejši poletni trendi, akcijski paketi, DIY (kako nekaj ustvari), vrtnarjenje, dobra, sveža in okusna hrana ali šport. Vaše stranke so v poletnih mesecih zelo aktivne in imajo različne interese.


Pripravite privlačne poletne akcije.


2. Mesec september


1. september 2022: Prvi šolski dan (OŠ, SŠ)

Poseben dan predvsem za tiste, ki prvič stopajo v šolske klopi ali pa iz osnovne šole stopajo v srednjo šolo. Učence, starše in učitelje razveselite s čestitko ali posebno promocijo.


5. september 2022: Svetovni dan dobrodelnosti


Na ta dan lahko promovirate doprinos svoje blagovne znamke k boljšemu svetu. Povejte, za kakšne vrednote se zavzemate in ozaveščajte publiko o svojem delovanju. Lahko kreirate marketing kampanijo ki je usmerjena v dobrodelnost – od vsakega nakupa gre določen % sredstev v dobrodelne namene.


22. september 2022: Prvi jesenski dan


Jesen je prečudovit čas v letu. Je čas, ko se narava umiri, ko se ozračje ohladi, ko se hitreje stemni, in je čas, ko se drevesa odenejo v prečudovite jesenske barve. Po vročem in sončnem poletju je potrebo poskrbeti za svoje telo – pripravite marketinško akcijo z nasveti kako se pripraviti na hladnejše čase in kako poskrbeti za zdravje.


23. september 2022: Slovenski dan športa


Slovenski dan športa je eden izmed novejših praznikov v Sloveniji. Slovenci smo športni narod. To ne potrjujejo le številni uspehi naših vrhunskih športnikov, temveč predvsem polna šolska igrišča, zapolnjene gorske in hribovske koče ter polne športne dvorane in fitnes centri po celi državi.


Slovenci se dobro zavedamo, da je redna telesna dejavnost je izjemnega pomena za zdravje, ki je skupaj z duševnim zdravjem najpomembnejša sestavina zdravega življenjskega sloga.


Ta dan je odlična priložnost, da izrazite podporo slovenskim športnikom, ali pa z vašo publiko delite vaša interna športna udejstvovanja in tako širite ozaveščanje o zdravem življenjskem slogu.


3. Mesec oktober


Rožnati oktober – svetovni mesec boja proti raku dojk


Namen rožnatega oktobra je osveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Promovirajte zdravo življenje in skrb zase.


1. oktober 2022: Svetovni dan glasbe


Od leta 1981 se v vse več mestih po svetu na najdaljši dan v letu praznuje svetovni dan glasbe z brezplačnimi uličnimi koncerti. Namen praznovanja tega dne je spodbujanje promocije glasbene umetnosti v celotni družbi. Svojo marketinško kampanijo lahko glasbeno obarvate, dodate kakšno zanimivost iz sveta glasbe, ali ponudite akcije na glasbene inštrumente…


31. oktober 2022: Dan reformacije/noč čarovnic (Halloween)


Na dan reformacije obeležujemo spomin na Trubarja in slovensko pisano besedo. Marketinške kampanje so lahko usmerjene v promocijo knjig in umetnosti, obisk muzejev in kulturnih prireditev. Noč čarovnic izvira iz starodavnega keltskega festivala na Irskem, ki je zaznamoval konec letne sezone žetve in prihod zime. Izkoristite ta dan pripravite kakšno »scarry« akcijo.


4. Mesec november


Movember – mesec boja proti raku prostate


Namen movembra je osveščati širšo javnost o raku prostate in opozoriti na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Promovirajte zdravo življenje in skrb zase.


25. november 2022: Black Friday


Črni petek je nakupovalni dan, ki je znan po norih ponudbah. Prej ko začnete pripravljati ponudbo za črni petek, tem bolje.


28. november 2022: Cyber Monday


Ponedeljek po črnem petku, znan kot Spletni ponedeljek, je največji spletni praznik doslej. V zadnjih letih ljudje na cyber ponedeljek kupijo največ, trgovci pa ponujajo še večje popuste kot na črni petek.


5. Mesec december


6. december 2022: Miklavž


Sveti Miklavž, krščanski škof in svetnik, 6. decembra praznuje svoj god. Svetnik je povezan z obdarovanjem, in sicer v noči iz 5. na 6. december. Z marketinško kampanjo v ta namen lahko začnete že oktobra in ponujate Miklavžev popust.


21. december 2022: Prvi zimski dan


Ta dogodek zaznamuje prvi dan astronomske zime in zadnje dni starega leta. Ljudje so praznično razpoloženi in prosti čas preživljajo z najbližjimi. Ta dan lahko za marketinške namene izkoristijo ponudniki zimskih storitev, izdelkov za preživljanje prostega časa na snegu, seveda pa lahko kampanje združijo z božičnimi ponudbami.


24. in 25. december 2022: Božični večer in božič


Ta datum zaznamuje rojstvo Jezusa Kristusa. Morda božič vsako leto postaja bolj komercialen, a vseeno je to družinski praznik. Razmislite kako bi v svojo praznično ponudbo vključili lepe želje, ki pogrejejo srce in spodbujajo lepe družinske odnose, prijateljstvo in pričakovanje novega leta.


31. december 2022: Silvestrovo


Zadnji dan v letu običajno praznujemo v družbi in z ogledom ognjemeta. Čas je tudi, da najljubšo obleko za silvestrsko zabavo. Svojim strankam pošljite novoletne želje, organizirajte posebne promocije za izdelke, ki jih je mogoče uporabiti pri pripravi silvestrovanja.


Lahko še vključite kakšne osebne praznike ali obletnice podjetja.


Če se želite res dobro pripraviti na jesen, morate poznati dobro tudi zakonitosti družbenih omrežjih. Seveda pa ne smete ostati tudi brez idej za objave.


Zato vam priporočam spletni tečaj Kreativnost na družbenih omrežjih in pripravljeni boste na drugo polovico leta, ko so dokazano najuspešnejši meseci leta.



Comments


bottom of page