top of page

Kako v letu 2022/23 najbolje izkoristiti Instagram za marketing

Vse od svoje ustanovitve leta 2010, je postal Instagram nepogrešljivo marketinško orodje in zaseda vidno mesto med platformami družbenih medijev. Z več kot milijardo uporabnikov, predstavlja ogromen bazen potencialnih kupcev.





Ne glede na to, ali želite povečati prepoznavnost osebne blagovne znamke ali si pridobiti zvestobo strank, lahko Instagram na več načinov uporabljate za učinkovito trženje.


Mnogi Instagram dojemajo kot nekaj, kar se lahko dela mimogrede, vendar temu večinoma ni tako.

Za uspešnimi profili stoji ogromno znanja o sami platformi, saj je med poplavo profilov, fotografij, videoposnetkov, algoritmov in skoraj tedenskih novosti zapleteno navigirati.


Na primer, leta 2012 smo lahko z uporabo #hashtagov izstopali iz množice tisočih objav. Hashtag je bil razvit z namenom poudarka in lažje najdbe napisane v objavi ali komentarju. Uporaba #hashtagov je omogočila, da je bila vaša objava indeksirana tako, da so jo videli tudi uporabniki, ki niso bili vaši sledilci.


Sedaj to ne deluje več tako lahko. Smiselno je uporabljati #hashtage, vendar v kombinaciji z drugimi novimi funkcijami.


Danes z vam delim nekaj vznemirljivih novih trendov na Instagramu, ki jih lahko uporabite.


Instragram Reels


Instagram reels je razmeroma nova funkcija, ki jo je Instagram lansiral na trg leta 2020. Gre za 60-sekundne videoposnetke, ki jih lahko ustvarite neposredno na Instagram-u ali predhodno uredite v drugi aplikaciji (namig vsem novincem v svetu urejanja videoposnetkov – InShot ali Capcut sta takšni aplikacija).


Podobno kot TikTok tudi Instagram Reels omogoča, da v videoposnetke vključite priljubljeno glasbo, zabavno besedilo ali učinke in trendne hashtage, s katerimi vaši videoposnetki pritegnejo čim več pozornosti. Prav tako boste lahko izbirali med številnimi nalepkami in svoj video popestrili po svojih željah.


Žal pa so v Sloveniji na razpolago le določenim Instagram računom. Na razpolago so večinoma Iphone uporabnikom. Sama jih osebno imam, ampak ne morem v celoti kreirat v aplikaciji kot drugi v tujini.


Instagram Reels so kratki in ne vzamejo veliko časa, kar je super za ljudi, ki imajo natrpan urnik.


Kaj vse lahko predstavite z Instagram Reels funkcijo:

  • delite vodič o uporabi vašega izdelka,

  • uporabite priljubljeno predlogo za meme,

  • spregovorite o funkcijah vašega izdelka.

  • Kreirate kakšne video nasvete.




Instagram video


Včasih smo na Instagramu imeli IGTV (Instagram TV), sedaj so se videji razdelili na Reelse in IG video.


Za razliko od Instagram Reels-ov so IG videoposnetki daljši od ene minute. Lahko trajajo do 60 minut in se ne izbrišejo po 24 urah kot Instagram Story-ih. Torej so odličen način za oglaševanje vaše blagovne znamke. Če želite uporabiti Instagram video za promocijo, lahko objavite videoposnetke z vprašanji in odgovori o izdelkih, delite vsebino iz zakulisja ali kaj drugega, ki bi lahko zanimalo vašo ciljno publiko.


Ni nujno, da ustvarite nove videoposnetke, lahko objavljate že obstoječe videoposnetke. Pri objavi poskrbite, da boste ustvarili zanimivo naslovno sličico, ki bo pritegnila gledalce. Če ne izberete sličice, bo to namesto vas naredil Instagram, vendar ne bodo vizualno privlačne. In ne pozabite dodati hashtagov, da vas ciljna publika najde.


Več o kreiranju video vsebin najdete TUKAJ!




Instagram Live


Instagram Live je orodje, ki vam pomaga ustvarjati videoposnetke v živo. Javljanje v živo vam omogoča, da se še bolj povežete s svojimi sledilci, zato je toliko bolj priljubljena vrsta vsebine.


Če še niste nikoli javili v živo in ne želite, da bi vas videli kot začetnika vam predlagam, da se predhodno pripravite. Ne govorite prehitro ali počasi in ne bodite živčni. Vaš cilj je, da na enostaven in jasen način poveste svoje sporočilo.


Po novem ste lahko na Instagramu v živo 4 ure. Video lahko nato shranite kot objavo.




Instagram Story


Instagram Story je kratek, zabaven z raznoliko vsebino. Glede na to, da fotografija ali video avtomatično izgine po 24-ih urah je še najbolj podoben Snapchat-u.


Instagram story obstaja v več formatih:

  • Fotografija

  • Video

  • Live video

  • Boomerang

  • Rewind …

Vse formate za Instagram Story je možno obdelati in opremiti s tekstom, grafičnimi elementi, stiker-ji in lokacijo, uporabniki pa se lahko veselijo tudi GIF-ov.


Dnevno uporablja Instagram story-je preko 400 milijonov ljudi, kar pomeni, da ustvarijo svoje ali konzumirajo vsebine prijateljev, influencerjev ali podjetij. Glede na priljubljenost tudi podjetja uspešno uporabljajo Instagram story-je. Uporabljajo jih informiranje o proizvodu in ponudbi kot tudi pri napovedi novih produktov.


Analize trenutno kažejo, da najboljše rezultate dosegajo Story-ji s 7 do 8 objavami. Pri objavah je smiselno uporabljati različne formate (video, boomerang,

fotografije). Story-ji morajo biti informativni in razumljivi, podjetja morajo biti avtentična in zgodba mora biti verodostojna.


A tudi za resnično dober Instagram story.


Za namene posla je potreben načrt:

  • premislite, kaj želite sporočiti (nič ni bolj tečnega od story-ja brez vsebine)

  • pomembno je zaporedje prikazanih objav

  • uporabite zvok pri videu (video naj bo opremljen z zvokom, zato naj začetniki, ki niso vešči nastopanja pred kamero, raje uporabljajo fotografije in boomerang, podjetja pa nekoga z izkušnjami)

Zelo uporabno in učinkovito je vključevati nalepke z vprašanji, ker povečajo vidljivost Storyja.



»Instagram Link Sticker« oziroma nalepke za povezave


Dodajanje povezav v Instagram zgodbe je sedaj možno uporabljati tudi Instagram računom, ki imajo manj kot 10.000 sledilcev, in sicer z orodjem “Link sticker”. Sprva je bilo to orodje na voljo le uporabnikom, ki so imeli 10.000 sledilcev. Sedaj je na voljo vsem.


Nalepke za povezave lahko uporabljajo vsi tako podjetja kot ustvarjalci, ki svoje občinstvo povezujejo z izdelki ali storitvami. Poleg njih lahko zdaj koristi novo Instagram funkcijo kdorkoli in doda v svoje vsebine zunanjo povezavo npr. na spletno stran, kar ga lahko dodatno poveže s svojimi sledilci.




Instagram shop


V času epidemije smo bili primorani, da smo večino nakupov opravili prek spleta. Podjetja so se soočala z izzivi na področju spletne prodaje in oglaševanja. V novi realnosti je postalo jasno, kako zelo pomembno je ponujati svoje izdelke prek spleta – česar pa si vsi podjetniki niso mogli privoščiti. To pa lahko spremeni Instagram trgovina.


Instagram trgovina je brezplačna. Kar pomeni, da ni nobenih stroškov izdelave ali vzdrževanja, le vaš čas in nekaj truda. Pomembna lastnost te storitve, pa je tudi njena povezljivost z drugimi storitvami. Instagram trgovina je na voljo tako na platformi Instagram kot tudi na platformi Facebook. Primerna je predvsem za tiste mikro trgovce, ki imajo v ponudbi majhno število izdelkov, za katere ni smiselno postaviti klasične spletne trgovine.


Za vzpostavitev Facebook in Instagram trgovine, morate najprej vzpostaviti Business Manager in nato v Commerce managerju vnesti produkte.


Zaenkrat lahko vzpostavite to trgovino samo za fizične produkte in ne storitve.

Uporaba Memov


Memi so zelo učinkovito oglaševalsko orodje, saj s humorjem in vsebinami, pritegnemo tudi težko dosegljive sledilce. »Ker memi največkrat temeljijo na aktualnih temah, ob tem pa ne zahtevajo neke dodatne angažiranosti, jih uporabniki radi delijo s svojimi prijatelji ali sledilci na družbenih omrežjih.


Zato so memi odlično sredstvo za povezovanje s ciljno skupino in za ustvarjanje skupnosti. Uporaba memov je relativno poceni način za ustvarjanje privlačne vsebine. Zato pomembno pa je, da se jih lotevamo z enako mero kreativnosti, strategije in odgovornosti.




» Instagram fundraiser«


Instagram je leta 2020 predstavil funkcijo zbiranja sredstev. S to funkcijo so želeli pomagati vsem, ki se soočajo z izzivi, še posebej po svetovni pandemiji, ki močno vplivala na svetovno gospodarstvo. Tako lahko med LIVE storiji zbirate donacije za neprofitne organizacije po vaši izbiri in pomagate tistim, ki to najbolj potrebujejo.


Tudi na takšen način lahko opozorite nase, saj poveste za kaj se vaša blagovna znamka zavzema. Tudi na takšen način lahko komunicirate s svojimi sledilci in potencialnimi uporabniki, saj se povežete z njimi tudi skozi takšne projekte.


Brez trohice dvoma lahko potrdim, da je Instagram odlična platforma za rast vašega podjetja. Ker vse več podjetij vstopa v to družbeno omrežje, morate imeti pravo in učinkovito tržno strategijo. Ker se Instagram nenehno razvija, nenehno uvaja nove funkcije, lahko vse to s pridom uporabite za krepitev konkurenčne prednosti podjetja.




Instagram vrtiljak (carousel)


Zelo popularne objave v Sloveniji so tudi vrtiljak objave. To so objave, kjer lahko na objavo naložiš tudi do 10 fotografij ali grafik. Vrtiljak objave na Instagramu so eden najbolj privlačnih formatov, ki jih blagovne znamke lahko uporabljajo na platformi. Meni osebno prinesejo najbočjše rezultate.


Vključitev več slik, grafik ali videoposnetkov v eno objavo poveča vaše možnosti za boljši "engagement" (interakcijo). Objavljanje privlačnih vrtiljakov vam lahko pomaga, da postanete bolj vidljivi in so prijazne z Instagram algoritmi. Zaradi interaktivne narave vrtiljakov jih uporabniki v povprečju več časa gledajo kot ob klasičnih objavah virov na Instagramu.




Če bi se radi pripravili na jesen in pridobili nove ideje za objave, vam priporočam moj spletni tečaj Kreativnost na družbenih omrežjih.



Lepe počitnice vam želim.


Tanja


bottom of page