Kako v letu 2022/23 najbolje izkoristiti Instagram za marketing

Vse od svoje ustanovitve leta 2010, je postal Instagram nepogrešljivo marketinško orodje in zaseda vidno mesto med platformami družbenih medijev. Z več kot milijardo uporabnikov, predstavlja ogromen bazen potencialnih kupcev.

Ne glede na to, ali želite povečati prepoznavnost osebne blagovne znamke ali si pridobiti zvestobo strank, lahko Instagram na več načinov uporabljate za učinkovito trženje.


Mnogi Instagram dojemajo kot nekaj, kar se lahko dela mimogrede, vendar temu večinoma ni tako.

Za uspešnimi profili stoji ogromno znanja o sami platformi, saj je med poplavo profilov, fotografij, videoposnetkov, algoritmov in skoraj tedenskih novosti zapleteno navigirati.


Na primer, leta 2012 smo lahko z uporabo #hashtagov izstopali iz množice tisočih objav. Hashtag je bil razvit z namenom poudarka in lažje najdbe napisane v objavi ali komentarju. Uporaba #hashtagov je omogočila, da je bila vaša objava indeksirana tako, da so jo videli tudi uporabniki, ki niso bili vaši sledilci.


Sedaj to ne deluje več tako lahko. Smiselno je uporabljati #hashtage, vendar v kombinaciji z drugimi novimi funkcijami.


Danes z vam delim nekaj vznemirljivih novih trendov na Instagramu, ki jih lahko uporabite.


Instragram Reels


Instagram reels je razmeroma nova funkcija, ki jo je Instagram lansiral na trg leta 2020. Gre za 60-sekundne videoposnetke, ki jih lahko ustvarite neposredno na Instagram-u ali predhodno uredite v drugi aplikaciji (namig vsem novincem v svetu urejanja videoposnetkov – InShot ali Capcut sta takšni aplikacija).


Podobno kot TikTok tudi Instagram Reels omogoča, da v videoposnetke vključite priljubljeno glasbo, zabavno besedilo ali učinke in trendne hashtage, s katerimi vaši videoposnetki pritegnejo čim več pozornosti. Prav tako boste lahko izbirali med številnimi nalepkami in svoj video popestrili po svojih željah.


Žal pa so v Sloveniji na razpolago le določenim Instagram računom. Na razpolago so večinoma Iphone uporabnikom. Sama jih osebno imam, ampak ne morem v celoti kreirat v aplikaciji kot drugi v tujini.


Instagram Reels so kratki in ne vzamejo veliko časa, kar je super za ljudi, ki imajo natrpan urnik.


Kaj vse lahko predstavite z Instagram Reels funkcijo:

  • delite vodič o uporabi vašega izdelka,

  • uporabite priljubljeno predlogo za meme,

  • spregovorite o funkcijah vašega izdelka.

  • Kreirate kakšne video nasvete.
Instagram video


Včasih smo na Instagramu imeli IGTV (Instagram TV), sedaj so se videji razdelili na Reelse in IG video.


Za razliko od Instagram Reels-ov so IG videoposnetki daljši od ene minute. Lahko trajajo do 60 minut in se ne izbrišejo po 24 urah kot Instagram Story-ih. Torej so odličen način za oglaševanje vaše blagovne znamke. Če želite uporabiti Instagram video za promocijo, lahko objavite videoposnetke z vprašanji in odgovori o izdelkih, delite vsebino iz zakulisja ali kaj drugega, ki bi lahko zanimalo vašo ciljno publiko.


Ni nujno, da ustvarite nove videoposnetke, lahko objavljate že obstoječe videoposnetke. Pri objavi poskrbite, da boste ustvarili zanimivo naslovno sličico, ki bo pritegnila gledalce. Če ne izberete sličice, bo to namesto vas naredil Instagram, vendar ne bodo vizualno privlačne. In ne pozabite dodati hashtagov, da vas ciljna publika najde.


Več o kreiranju video vsebin najdete TUKAJ!Instagram Live


Instagram Live je orodje, ki vam pomaga ustvarjati videoposnetke v živo. Javljanje v živo vam omogoča, da se še bolj povežete s svojimi sledilci, zato je toliko bolj priljubljena vrsta vsebine.


Če še niste nikoli javili v živo in ne želite, da bi vas videli kot začetnika vam predlagam, da se predhodno pripravite. Ne govorite prehitro ali počasi in ne bodite živčni. Vaš cilj je, da na enostaven in jasen način poveste svoje sporočilo.


Po novem ste lahko na Instagramu v živo 4 ure. Video lahko nato shranite kot objavo.
Instagram Story


Instagram Story je kratek, zabaven z raznoliko vsebino. Glede na to, da fotografija ali video avtomatično izgine po 24-ih urah je še najbolj podoben Snapchat-u.


Instagram story obstaja v več formatih:

  • Fotografija

  • Video

  • Live video

  • Boomerang

  • Rewind …

Vse formate za Instagram Story je možno obdelati in opremiti s tekstom, grafičnimi elementi, stiker-ji in lokacijo, uporabniki pa se lahko veselijo tudi GIF-ov.


Dnevno uporablja Instagram story-je preko 400 milijonov ljudi, kar pomeni, da ustvarijo svoje ali konzumirajo vsebine prijateljev, influencerjev ali podjetij. Glede na priljubljenost tudi podjetja uspešno uporabljajo Instagram story-je. Uporabljajo jih informiranje o proizvodu in ponudbi kot tudi pri napovedi novih produktov.