top of page

E-vodič: 9 koristnih nasvetov, kako učinkovito uporabiti Instagram za posel

Updated: Jan 25

Začetek leta je idealen čas za razmislek o strategijah, ki bodo vašemu podjetju pomagale rasti in se razvijati. Ena od ključnih platform, ki lahko pomembno prispeva k tej rasti, je Instagram. 


S svojo ogromno uporabniško bazo, ki šteje več kot milijardo ljudi, Instagram ponuja izjemno priložnost za širjenje vaše blagovne znamke in doseganje večjega števila občinstva.



Instagram statistika
Instagram statistika

Danes z vami delim koristne nasvete o tem, kako lahko Instagram učinkovito uporabite za promocijo in rast vašega podjetja.





1. Optimizirajte vaš Instagram profil 


Ko nekdo obišče vaš Instagram profil, je prva stvar, ki jo opazi, vaš opis profila. Ta deluje kot prvi vtis vašega podjetja na spletu. Pomembno je, da opis jasno pove, s čim se vaše podjetje ukvarja. Dodajte ključne besede, ki so povezane z vašo dejavnostjo, da bodo ljudje lažje našli vaš profil.


Če še vedno za vaše podjetje uporabljati vaš osebni Instagram račun je čas, da ga pretvorite v poslovni račun. Postopek je brezplačen in ga lahko opravi vsakdo.

Če želite vaš osebni račun ohraniti, pa lahko za vaše podjetje odprete novega.

Prav tako dodajte informacije o podjetju v svojo biografijo. V vašem Instagram opisu, ki naj obsega 150 znakov ali manj, morate jasno opisati vašo blagovno znamko in izraziti njen karakter.


Kar najbolje izkoristite tudi druge sestavine svojega poslovnega profila na Instagramu:


  • Slika profila: Večina blagovnih znamk uporablja svoj logotip. Vaša profilna fotografija se prikaže v velikosti 110 x 110 slikovnih pik (obrezana v krog), vendar je shranjena v velikosti 320 x 320, zato jo morate naložiti v tej velikosti.

  • Povezava v biografiji: Povezava do vaše spletne strani, zadnje objave na blogu, trenutne kampanje ali drevesa povezav.

  • Kontaktni podatki

  • Zgodbe organizirajte v shranjene zbirke, nato pa jih popestrite z naslovnicami Highlight.



Urejen Instagram profil
Urejen Instagram profil


2. Ustvarjaje privlačne in kakovostne fotografije, videoposnetke…


Instagram je vizualna platforma. Fotografije in videoposnetki visoke kakovosti vam lahko pomagajo izstopati iz množice. Vložite v dobro fotografsko opremo ali po potrebi najemite profesionalnega fotografa. Pomembno je, da investirate v visokokakovostne slike, privlačne videoposnetke in skladno vizualno estetiko, ki učinkovito predstavlja srž vaše blagovne znamke.


3. Pripovedovanje zgodb je ključno


Preko avtentičnega pripovedovanja zgodb predstavite pot, vrednote in pomembne dogodke vaše blagovne znamke. Spodbujajte občutek povezanosti in gradite čustvene vezi, ki najdejo odziv pri vašem občinstvu.


Instagram Stories so odličen način za vzpostavljanje stika z vašim občinstvom. Uporabite jih lahko za deljenje vsebin iz zakulisja, ponujanje popustov ali celo za izvajanje anket. Na primer, restavracija bi lahko preko Instagram Stories delila video, kjer kuhar pripravlja novo jed.


4. Vzpostavite interakcijo z vašim občinstvom


Na Instagramu je interakcija je ključnega pomena. Odgovarjajte na komentarje na vaših objavah, vključujte se v vsebine vaših sledilcev in uporabljajte interaktivne funkcije v Instagram Stories, kot so ankete in vprašanja. To povečuje vašo vidnost in pomaga pri gradnji skupnosti okoli vaše blagovne znamke.





5. Uporabljajte ustrezne oznake (#hashtagi)


Oznake (#hashtagi) lahko pomagajo, da vaše objave dosežejo širše občinstvo. Uporabite ustrezne in priljubljene oznake v vaših objavah, vendar se izogibajte uporabi preveč oznak, saj to lahko deluje kot neželena pošta. Na primer, coach (svetovalec) bi lahko uporabil oznake kot so #LifeCoaching, #OsebniRazvoj in #Motivacija.


6. Spremljajte in merite odzive


Uporabite Instagram Insights za spremljanje odzivov. To vam lahko pomaga razumeti, kakšno vsebino vaše občinstvo najraje spremlja in kdaj so najbolj aktivni. Na primer, če vaše objave o ustvarjanju (DIY) pritegnejo več interakcije kot objave o ocenah izdelkov, boste morda želeli ustvariti več vsebin, povezanih z ustvarjanjem.



Meta Business Suite statistika
Meta Business Suite statistika


7. Sodelujte z vplivneži


Izberite vplivneže, ki se ujemajo z vrednotami in poslanstvom vaše blagovne znamke. Sodelovanje z njimi naj bo iskreno in ciljno usmerjeno ter naj prinaša koristi tako vašemu občinstvu kot tudi sledilcem izbranih vplivnežev.


8. Dajte prednosti vsebini, ki jo ustvarijo uporabniki (UGC)


Povabite svoje stranke, naj ustvarjajo vsebine, v katerih so prikazani vaši izdelki ali storitve. Uporabniško ustvarjene vsebine (UGC) ne samo okrepijo vašo blagovno znamko, ampak tudi spodbujajo razvoj občutka skupnosti in lojalnosti med vašimi kupci.


9. Imejte dosleden urnik objavljanja


Ohranjajte dosleden urnik objavljanja, da bo vaše občinstvo ostalo angažirano in informirano. Za organizacijo in avtomatizacijo objav uporabite orodja za načrtovanje objav, kar vam bo pomagalo zagotoviti neprekinjen tok vsebin.


Instagram je izjemno učinkovito orodje za vsako podjetje, ki si prizadeva za rast in širjenje svojega dosega. Z ustrezno uporabo tega močnega družbenega omrežja lahko povečate svoje občinstvo, znatno okrepite prodajo in povečate prepoznavnost vaše blagovne znamke. 


Vso srečo na vaši poti do uspeha na Instagramu vam želim!



P.S. Če želite še bolje izkoristiti Instagram za vaš posel in izvedeti nasvete iz prakse, se mi 20. in 22. februarja pridružite na spletni delavnici.



Instagram strategija za leto 2024
Instagram strategija za leto 2024

bottom of page