top of page

10 top trendov vsebinskega marketinga za leto 2024

Svet vsebinskega marketinga že dolgo ni več zgolj igra številk in prodaje, ampak je postal prostor za izmenjavo idej, mreženje in gradnjo zaupanja. 


Danes vam bom predstavila, kako lahko vaše platforme uporabljate ne le za marketing, ampak tudi za ustvarjanje močnejših vezi z vašimi skupnostmi. Pogledali bomo, kako se lahko prilagodite in izkoristite te spremembe, da boste okrepili svojo prisotnost in vpliv v digitalnem svetu.


1. Nadgradnja umetne inteligence in avtomatizacije


Če ste spremljali najnovejše trende vsebinskega marketinga v letih 2022 in 2023, verjetno veste, da je vse bolj priljubljena programska oprema za ustvarjanje vsebin z umetno inteligenco.


Z uvedbo programa ChatGPT  se je sprožil val uporabe AI, mnoge blagovne znamke so hitro spoznale prednosti uporabe umetne inteligence in jo sprejele z odprtimi rokami.


V poročilu Influencer Marketing Hub 2023 so ugotovili, da skoraj 61,4 % tržnikov že vključuje umetno inteligenco v svoje marketinške strategije, 54,5 % pa jih meni, da umetna inteligenca znatno krepi njihova marketinška prizadevanja.


Zaradi večjega povpraševanja po AI v marketingu se vsak dan pojavljajo nove tehnologije in orodja. Najboljši primer tega je avtomatizirano ustvarjanje vsebin.


Orodja za ustvarjanje vsebin z umetno inteligenco, ponujajo avtomatizirane vsebine in vsak teden ustvarjajo sveže vsebine, ki jih generira umetna inteligenca, skupaj s predlogi slik in možnostmi prilagajanja.


To orodje izbere ideje iz tem, ki ste jih delili, ali povezave na vašem spletnem mestu in omogoča objavo v omrežjih LinkedIn, Facebook, Instagram, ... z le nekaj kliki. Deluje vsestranski marketinški pomočnik, ki skrbi za ustvarjanje vsebin, načrtovanje strategije in marketing v enem.


Umetna inteligenca ne le da vam pomaga določiti, kakšno vsebino ustvariti, temveč tudi nakazuje, da bo imela umetna inteligenca tudi leta 2024 ključno vlogo. 





2. Napreden razvoj klepetalnih robotov


Leta 2024 bomo priča velikemu porastu marketinga preko pogovorov, ki ga poganja umetna inteligenca. Klepetalni roboti in virtualni pomočniki postajajo vse bolj izpopolnjeni ter v realnem času zagotavljajo personalizirane interakcije s potrošniki. Pričakuje se, da bo ta pristop povečal vključenost strank za 40 %.


Današnji potrošniki, ki jih spodbuja potreba po takojšnjem zadovoljstvu, zahtevajo hitre odzive in takojšnje rešitve, pogovorni roboti z umetno inteligenco pa vam pomagajo, da to dosežete. Ta inteligentna orodja komunicirajo s strankami prek dinamičnih pogovorov, zagotavljajo hitre odgovore na vprašanja in pomagajo pri procesih odločanja.


Rezultat je brezhibna in personalizirana izkušnja strank, ki povečuje zadovoljstvo in spodbuja več konverzij. Ker se te tehnologije še naprej razvijajo, postajajo sestavni del celovite strategije vsebinskega marketinga in pomagajo pri oblikovanju odlične komunikacije z ciljnim občinstvom.


3. Naraščujoče zanimanje za podcaste


Podcasti postajajo ključna sestavina strategije vsebinskega marketinga. V zadnjem letu se je število poslušalcev podkastov povečalo za 25 %, zato blagovne znamke izkoriščajo ta medij za doseganje širšega in bolj angažiranega občinstva.


Število poslušalcev podkastov vztrajno narašča, po napovedih naj bi do konca leta 2024 doseglo 504,9 milijona. Glede na te statistične podatke se zdi vključitev podkastov v vašo vsebinsko marketinško strategijo povsem logična. Podkasti ponujajo edinstven pristop k doseganju občinstva, saj služijo kot platforma za vzpostavljanje odnosov, zagotavljanje vrednosti, spodbujanje prodaje, povečanje prepoznavnosti blagovne znamke in vzpostavljanje avtoritete blagovne znamke.


Pričakuje se, da bodo podkasti, ki se predvajajo v živo in omogočajo takojšnjo interakcijo z občinstvom, postali vse bolj priljubljeni. Zanimanje za 'edutainment' vsebine - tiste, ki so izobraževalne in obenem zabavne - bo naraščalo.


Uporaba tehnologije AI za prepisovanje besedil, bo tudi prinesla velike spremembe. Ustvarjalci podkastov bodo lahko z AI orodji opravljali različne naloge, kot so pisanje scenarijev, izboljšanje in urejanje zvoka ter avtomatizacija drugih procesov.


Še ena strategija, ki bo smiselna je uporaba vsebine iz podkastov. Če vaš podkast pritegne veliko pozornosti, ga lahko pretvorite v blog zapis ali objavo na družbenih omrežjih. Dodate lahko URL ali datoteko podkasta, izberete želeno obliko vsebine in ton in vsebina bo hitro pripravljena.


4. Objave na družbenih omrežjih s pomočjo AI, kratki videoposnetki in Meta Threads


V letu 2024 bomo priča pomembnim spremembam vsebin na družbenih omrežjih.


  • Platforma Meta Threads:  platforma ki je bila uvedena julija 2023, je hitro postala priljubljena in pritegnila milijone uporabnikov. Zdaj je pravi čas, da razvijete strategije za uporabo Threads in poiščete uporabne vire, ki vam bodo v pomoč pri izkoriščanju potenciala te platforme v letu 2024.

  • Kratki videoposnetki: Kratki videoposnetki še vedno ostajajo priljubljeni, zlasti na platformah kot so Instagram Reels, YouTube Shorts in TikTok. Po poročilu Hubspot o trženju na družbenih omrežjih, kratki videoposnetki prinašajo največji donos naložbe (ROI) med vsemi vrstami vsebin na družbenih omrežjih. Obstajajo orodja, kot je Opus Clip, ki vam lahko pomagajo pretvoriti dolge videoposnetke v krajše, privlačne posnetke.

  • Ustvarjalci vsebin AI: Uporaba umetne inteligence za ustvarjanje vsebin na družbenih omrežjih postaja vse bolj priljubljena. Orodja za ustvarjanje objav na družbenih omrežjih, pomagajo oblikovati privlačne objave z močnimi citati, osebnimi zgodbami in vprašanji, ki spodbujajo k razmišljanju. Ta orodja predlagajo tudi ustrezne emojije in hashtage in ponujajo možnost iskanja slik ali GIF-ov ter neposrednega objavljanja vsebin na platformah.


5. Optimizacija vsebine za glasovno iskanje


Glasovni pomočniki postajajo vedno bolj priljubljeni za iskanje informacij. Zaradi tega morajo podjetja spremeniti način, kako optimizirajo svoje spletne strani za iskalnike (SEO), da bi ustrezali temu trendu.


Svoje SEO strategije morate prilagoditi  tako, da ustrezajo naravnemu načinu govorjenja. To pomeni, da je treba optimizacijo za glasovno iskanje usmeriti v pogoste, včasih slovnično nepravilne stavke, ki jih uporabljajo ljudje pri komunikaciji. 


6. Memi in vsebine, s katerimi se lahko poistovetimo


Preobremenjenost z vsebinami je resen problem. Ker je na internetu ogromno informacij, se ljudje pogosto počutijo preobremenjeni in zato prezrejo vsebine, ki zahtevajo več razmišljanja. Raje izbirajo zabavne vsebine, s katerimi se lahko poistovetijo. Memi so postali učinkovito orodje, s katerimi lahko naslavljate frustracije kupcev in ponujajte svoje izdelke ali storitve kot rešitve, s tem pa razbijete stereotip resnosti. Po študiji Univerze v New Yorku memi dosegajo za 60 % večji organski doseg kot običajne grafike.


Če še niste, je leto 2024 odličen čas za vključitev memov v vašo marketinško strategijo. 


Poleg memov postajajo vse bolj priljubljene tudi druge vrste zabavnih in privlačnih vsebin. Stripi, kratki smešni videoposnetki in interaktivne vsebine, kot so ankete, so alternative za vzpostavljanje osebnejšega in prijetnejšega odnosa z občinstvom. 


7. Trendi vsebinskega marketinga B2B


Trženje B2B vsebin ni preprosto. V letu 2024 sta dva ključna trenda, na katere se lahko osredotočite:


  1. Uporaba videoposnetkov

Videoposnetki so učinkovit način za vzpostavljanje povezave s potencialnimi strankami, predvsem pri predstavljanju zapletenih informacij.


  1.  Uporaba umetne inteligence

Po raziskavi CMI/MarketingProfs bo v letu 2024 pomemben trend izboljšanje kakovosti vsebin z uporabo umetne inteligence. Raziskava navaja, da skoraj 72% B2B tržnikov uporablja umetno inteligenco. UI se uporablja za generiranje idej za vsebine, raziskovanje ključnih besed, ustvarjanje naslovov in pripravo vsebin, pa tudi za avdio in video produkcijo. Pomembno je,  da investirate več v video vsebine in začnete uporabljati orodja za vsebinski marketing z umetno inteligenco.





8. Osredotočite se na specifične vsebine prilagojene potrebam ciljnega občinstva


V okolju, kjer je vsaka panoga preplavljena s podobnimi vsebinami, postaja vedno težje izstopati in izboljšati organsko pozicioniranje za določene ključne besede. V luči tega izziva je boljša strategija, da se osredotočite na nišne trge in razvijate vsebine, ki so specifično prilagojene potrebam in željam vaše ciljne skupine.


Ta pristop zahteva da natančno raziščete in razumete specifične niše, kjer lahko vaše znanje in izkušnje povežete z unikatnimi zahtevami določenega sektorja ali ciljne skupine. Namesto da ustvarjate splošne vsebine, usmerite energijo v razvoj natančno določene, ciljno usmerjene vsebine.


9. Izkoristite vsebine, ki jih ustvarijo uporabniki


Veliko število, kar 85% ljudi, zaupa vsebinam, ki so jih ustvarili vaši uporabniki. Spodbujanje uporabnikov, da na vaši spletni strani delijo lastne vsebine, prinaša številne koristi. Uporabniško generirane vsebine, še posebej pozitivne, so močno orodje za ustvarjanje dobrega prvega vtisa pri novih obiskovalcih na vaših družbenih omrežjih in spletni strani.


Te vsebine ne samo da prikazujejo zadovoljne uporabnike, ampak tudi kažejo, da cenite njihovo mnenje. Ko uporabniki postanejo ambasadorji vaše blagovne znamke, to krepi občutek skupnosti in jih spodbuja k večji povezanosti z vašo blagovno znamko.


10. Ustvarite vsebinske tematske sklope


Še en ključen trend, ki se pojavlja v vsebinskem marketingu, je strateška uporaba vsebinskih sklopov za povečanje avtoritete in čim boljšo optimizacijo SEO. 


V današnjem svetu vsebina ne sme samo odgovoriti na specifična vprašanja, temveč se mora lotiti tudi problema uporabnika. S strukturiranjem vsebine v medsebojno povezane sklope lahko okrepite svojo prepoznavnost. Ta pristop mora biti usklajen s spreminjajočimi se željami uporabnikov in mora izpolnjevati željo uporabnikov po poglobljeni, dobro organizirani vsebini, ki rešuje probleme.


Kako ustvariti učinkovite tematske sklope za vašo ciljno publiko:


  1. Začnite z identifikacijo ključnih izzivov (5-10), s katerimi se sooča vaša ciljna publika. Uporabite intervjuje, ankete in raziskovanje spletnih skupnosti za zbiranje relevantnih informacij.

  2. Organizirajte identificirane izzive v večja tematska področja, da boste dobili boljši pregled nad vsebinskimi kategorijami.

  3. Za vsako osrednjo temo izvedite raziskavo ključnih besed in pripravite povezane podteme. To bo zagotovilo, da vaša vsebina pokriva vse vidike izbrane teme.

  4. Opravite brainstorming idej za vsebine, ki se usklajujejo z določenimi osrednjimi temami in podtemami. To bo zagotovilo, da so vaše vsebinske ideje usklajene s tematskimi sklopi.

  5. Vsako zamisel za vsebino potrdite z obsežno raziskavo vaše industrije in analizo konkurence. To bo pomagalo zagotoviti, da so vaše ideje relevantne in konkurenčne.

  6. Po načrtovanju začnite z ustvarjanjem vsebine. Ko je vsebina objavljena, skrbno izmerite njen učinek in glede na pridobljene podatke prilagodite svoj vsebinski pristop.


Napovedovanje prihodnjih trendov v vsebinskem marketingu morda ni enostavno, a s pravim pristopom lahko vašo vsebinsko strategijo prestavite v višjo prestavo in izkoristite nove priložnosti. Upam, da vam je to branje dalo toliko energije kot jutranja kava in vas napolnilo z novimi idejami! 


Z integracijo teh sodobnih trendov v vašo strategijo vsebinskega marketinga lahko resnično oživite vašo komunikacijo z občinstvom, povečate prepoznavnost blagovne znamke in znatno izboljšate poslovne rezultate.


Kralj vsebinskega marketinga je video, zato ga ne zanemarite.


Če se želite naučiti, kako kreirati video vsebine hitro in enostavno, se mi pridružite na spletni delavnici Kreiranje video vsebin za začetnike, 23.1.2024.


Prejmete tudi posnetek delavnice!



P.S. S kodo 5VIDEODEL prejmete 5 EUR popusta. Kupon velja od 11. 1. do 20. 1. 2024.




bottom of page