top of page

Top 5 družbenih omrežij za uspeh v letu 2024

Updated: Dec 14, 2023

Ne glede na to ali v digitalnem marketingu šele začetnik ali pa izkušen lastnik malega podjetja, ki išče učinkovite načine za povečanje prepoznavnosti blagovne znamke, bo v letu 2024 ključnega pomena, da poznate in učinkovito uporabljate najbolj priljubljene platforme družabnih omrežij. Vendar ni vse v številu - izbira prave platforme, ki ustreza vaši blagovni znamki in ciljnemu občinstvu, je bistvenega pomena.



Zakaj ljudje uporabljajo družbena omrežja?
Zakaj ljudje uporabljajo družbena omrežja?


Za vas sem danes pripravila pregled in strategije za uspeh na top 5 družbenih omrežjih v letu 2024, ki so posebej prilagojene potrebam malih podjetnikov:


1. Facebook - ključna platforma z 3,03 milijarde uporabnikov





Facebook, s svojo mesečno bazo več kot 3 milijard uporabnikov po podatkih Statiste, nedvomno dominira v svetu družbenih omrežij. Ta impresivna številka predstavlja približno 37% svetovnega prebivalstva, kar Facebook uvršča na vrh seznama platform za družbena omrežja. Facebook se je z leti razvil v mogočno platformo, ki povezuje ljudi, skupnosti in podjetja na globalni ravni.


Facebook Messenger, ima prav tako izjemno veliko uporabnikov, s 931 milijoni aktivnih mesečnih uporabnikov. To pomeni, da platforma ni zgolj prostor za izmenjavo in interakcijo z vsebino, temveč igra ključno vlogo kot kanal za neposredno komunikacijo.


Za poslovni svet predstavlja Facebook izjemno priložnost. Na tej platformi več kot 200 milijonov predvsem malih in srednjih podjetij uspešno uporablja različna orodja, da izboljšajo prepoznavnost svojih blagovnih znamk in ciljajo na ustrezno občinstvo. Glede na to da več kot sedem milijonov oglaševalcev, aktivno promovira svoje poslovanje na Facebooku, je očitno, da ta platforma ponuja široko paleto učinkovitih možnosti za oglaševanje in trženje.


Facebook omogoča objavo različnih vrst vsebin – od besedil in slik do videov in zgodb. To daje podjetjem in posameznikom možnost, da prilagodijo svojo vsebino in jo naredijo privlačno za svoje ciljno občinstvo. Facebook algoritem daje prednost vsebinam, ki spodbujajo pogovore in pristne interakcije, zlasti med družinskimi člani in prijatelji. To kaže na pomembnost gradnje skupnosti in vzpostavljanja resničnih povezav med uporabniki.


Facebook redno uvaja nove inovacije in posodobitve, da ostane aktualen in zanimiv za uporabnike. Ta pristop zagotavlja, da se platforma prilagaja spremembam v trendih in potrebah uporabnikov, kar pomeni, da bo še naprej igrala pomembno vlogo v svetu digitalnega marketinga in komunikacije.


Kaj lahko izkoristite na Facebooku: 

  • Povezovanje z občinstvom: Facebook vam omogoča, da zgradite močno skupnost okoli vaše blagovne znamke. Delite zgodbe o uspehu, interakcije s strankami in koristne vsebine, ki odmevajo z vašim ciljnim občinstvom.

  • Oglaševanje in analitika: Izkoristite Facebookove oglaševalske možnosti za dosego širšega občinstva. Uporabite analitična orodja za razumevanje preferenc vaših sledilcev in prilagodite vašo strategijo temu.





2. YouTube: Nepogrešljiva platforma za video vsebine





YouTube je ena največjih platform za deljenje videoposnetkov. Na tej platformi si uporabniki vsak dan ogledajo več kot milijardo ur videov, zaradi česar je YouTube ena najbolj priljubljenih družbenih omrežij. Zaradi svoje ogromne zbirke videov je YouTube znan tudi kot drugi največji iskalnik na svetu, takoj za Googlom, ki je njegov lastnik.


Če želite uporabiti videoposnetke za promocijo vašega podjetja, je YouTube odlična izbira. Začnete lahko z ustvarjanjem YouTube kanala za vašo blagovno znamko, kar vam omogoča, da dosežete široko občinstvo.


Za večji doseg vaših videoposnetkov je pomembno razumeti SEO (optimizacijo za iskalnike) na YouTubu. To pomeni uporabo ustreznih ključnih besed, zanimivih naslovov in opisov, ki pritegnejo gledalce, da se vaši videi uvrščajo višje v rezultatih iskanja na YouTubu in Googlu.


Razmislite tudi o oglaševanju na YouTubu, kar vam omogoča ciljanje določenih skupin ljudi, ki bi jih vaša vsebina morda zanimala. Na voljo so različne oblike oglaševanja, od kratkih oglasov, ki se predvajajo pred videoposnetki, do oglasov, ki se pojavljajo med gledanjem videov.


Z uporabo YouTube-a za promocijo vaše blagovne znamke lahko pridobite več obiskovalcev in povečate vključenost občinstva.


Kaj lahko izkoristite na You tube:

  • Kreiranje privlačnih videoposnetkov: Snemajte videoposnetke, ki prikazujejo vaše izdelke ali storitve na privlačen in razumljiv način. Izobraževalni videi, vodiči ali vpogledi v zakulisje so odličen način za povezovanje z občinstvom.

  • SEO optimizacija in oglaševanje: Uporabite ključne besede v naslovih, opisih in značkah videoposnetkov, da izboljšate njihovo vidnost. Oglaševanje na YouTubu vam omogoča, da ciljate specifične demografske skupine in interese.


3. Instagram: Vizualna platforma za predstavitev vaših izdelkov ali storitev



Instagram za posel
Instagram za posel


Instagram je ena izmed najbolj priljubljenih platform na področju družbenih omrežij, znana po svojem poudarku na vizualni vsebini. Na Instagramu lahko vaše izdelke ali storitve prikažete z uporabo fotografij in videoposnetkov, kar vam omogoča, da na zanimiv in privlačen način predstavite svojo blagovno znamko. Poleg fotografij in videoposnetkov lahko objavljate tudi zgodbe, posnetke v živo in druge vrste vsebin.


Instagram je še posebej uporaben za podjetja, saj lahko ustvarite poslovni profil, ki vam omogoča dostop do podrobnih analiz o tem, kako se vaši sledilci odzivajo na vaše objave. Ta profil vam tudi omogoča, da s pomočjo orodij tretjih oseb načrtujete objave, kar je koristno za učinkovito upravljanje vašega časa in vsebin.

Eden izmed glavnih plusov Instagrama je, da lahko enostavno zbirate vsebine, ki jih deli vaše občinstvo, in jih povežete s svojo blagovno znamko.





Kaj lahko izkoristite na Instagramu:

  • Kreativna predstavitev izdelkov: Delite visokokakovostne slike in videoposnetke vaših izdelkov. Uporabite Instagram Zgodbe in Reels za bolj dinamično in sproščeno predstavitev.

  • Interakcija z občinstvom: Uporabite funkcije, kot so ankete in vprašanja v Zgodbah, za povečanje interakcije. Spremljajte odzive in povratne informacije za nadaljnje izboljšave.



4. TikTok: Hitro rastoča platforma za deljenje kratkih videoposnetkov



Tik Tok za posel
Tik Tok za posel


TikTok, znan na Kitajskem kot Douyin, je aplikacija za izmenjavo kratkih videoposnetkov, ki je od svojega začetka leta 2017 doživela izjemno hitro rast. S 1,05 milijarde uporabnikov je TikTok ena najhitreje rastočih aplikacij na svetu in je nedavno celo prehitela Google kot najbolj obiskano spletno mesto.


Platforma TikTok uporabnikom omogoča ustvarjanje in deljenje videoposnetkov, ki trajajo od 15 do 60 sekund. TikTokova značilnost je obsežen katalog zvočnih učinkov, glasbenih izrezkov in filtrov, ki uporabnikom pomagajo izboljšati in narediti svoje videoposnetke bolj privlačne. Ta funkcija je ključnega pomena za ustvarjalnost in izraznost, ki jo TikTok spodbuja med svojimi uporabniki.


Na TikToku lahko najdemo videoposnetke, ki pokrivajo širok spekter interesov - od sinhronizacije ustnic, plesa, izzivov do DIY projektov (naredi sam) in tutorialov za ličenje. Zanimivo je, da približno 47,4% uporabnikov TikToka v ZDA spada v starostno skupino od 10 do 29 let, kar kaže na mlado demografijo platforme.


Če je vaša ciljna skupina mladih, potem je TikTok idealna platforma za vaše podjetje. Zaradi svoje dinamične narave in priljubljenosti med mlajšo populacijo, TikTok ponuja edinstveno priložnost za blagovne znamke, da dosežejo to demografsko skupino na inovativen in učinkovit način.


Uporaba TikToka kot del vaše strategije družbenih omrežij lahko bistveno poveča vidnost vaše blagovne znamke in jo poveže z mlajšim občinstvom, kar je ključno za dolgoročno rast in uspeh v digitalnem prostoru.


Kako lahko izkoristite TikTok: 

  • Kreativni kratki videoposnetki: Ustvarjajte zabavne in informativne kratke videoposnetke, ki odražajo vašo blagovno znamko. Bodite pozorni na trende in jih prilagodite svojemu slogu.

  • Povezujte se z mlajšim občinstvom: Uporabite funkcije za povezovanje z mlajšim občinstvom in povečanje prepoznavnosti vaše blagovne znamke.

  • Sodelovanje z influencerji: Sodelujte z vplivneži na TikToku, ki imajo velik doseg med mladimi. To lahko poveča vidnost vaše blagovne znamke in pritegne nove sledilce.

  • Ekskluzivna vsebina: Objavite ekskluzivne videoposnetke, ki niso na voljo na drugih platformah, da spodbudite sledilce, da vas spremljajo prav na TikToku.

  • Učinkovita uporaba glasbe in zvokov: TikTok je znan po svoji uporabi glasbe in zvočnih učinkov. Izberite priljubljene skladbe ali ustvarite lastne zvočne posnetke, ki odražajo vašo blagovno znamko.

  • Izobraževalne vsebine: Objavite kratke izobraževalne vsebine ali nasvete, ki so koristni in informativni, ter hkrati zabavni.


5. LinkedIn: Platforma za profesionalno mreženje z 424 milijoni uporabnikov



Linkedin za posel
Linkedin za posel

LinkedIn ima več kot 424 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno. Iz osnovne platforme za iskanje zaposlitve se je razvil v dinamično vozlišča za profesionalno mreženje. Na tej platformi se povezujejo strokovnjaki iz različnih industrij, delijo znanje in gradijo svoje profesionalne blagovne znamke. LinkedIn je tudi idealen prostor za podjetja, ki želijo izstopati v svoji panogi in privabiti top talente.


LinkedIn prav tako ponuja različne možnosti za ciljano oglaševanje, vključno s pošiljanjem prilagojenih oglasov neposredno v poštne predale uporabnikov, kar omogoča neposredno in osebno komunikacijo z vašo ciljno skupino.


Z vključitvijo LinkedIna v vašo celovito strategijo družbenih omrežij lahko znatno izboljšate prepoznavnost vaše blagovne znamke, vzpostavite trdne profesionalne odnose in privabite kakovostne talente. LinkedIn ni le platforma za iskanje dela; je prostor, kjer lahko vaše podjetje in vaša karierna pot cvetita v konkurenčnem poslovnem svetu.





Kako lahko izkoristite LinkedIn:

  • Poudarite svoje strokovno znanje in izkušnje: Delite strokovne članke, vpoglede in novice iz vaše panoge. 

  • Mreženje in oglaševanje: LinkedIn lahko uprabite za povezovanje z drugimi strokovnjaki in potencialnimi strankami. Z oglaševanjem na LinkedInu lahko ciljate na specifične industrije.

  • Objavljanje lastnih člankov in blog zapisov: Redno objavljajte lastne članke ali blog zapise na LinkedInu. To vam omogoča, da se postavite kot miselni vodja v vašem sektorju in delite svoje strokovno znanje z večjim občinstvom.

  • Uporaba LinkedIn stories: Za bolj dinamično predstavitev vaše blagovne znamke uporabite LinkedIn Stories. To je odličen način za deljenje trenutkov iz vašega profesionalnega življenja, dogodkov ali dosežkov podjetja.

  • Izpostavite pomembne projekte in uspehe: Delite študije primerov ali projekte, ki izpostavljajo vaše ključne uspehe in izkušnje v panogi.


Če bi radi spoznali vsa družbena omrežja in se jih lotili profesionalno, bo od 13.1.2024 na voljo spletno izobraževanje, kjer si boste lahko postavili učinkovit posel na družbenih omrežjih.







bottom of page