top of page

6 najnovejših marketinških trendov v letu 2024

Updated: Jan 24

Digitalno okolje se res hitro spreminja, še posebej z razvojem umetne inteligence in novih orodij, ki temeljijo na njej. To prinaša velike spremembe v nakupnih navadah uporabnikov in v načinu, kako podjetja nagovarjajo svoje stranke.


Razumevanje in prilagajanje novostim ni le znak inovativnosti, temveč je ključno za to, da naše marketinške strategije ostanejo učinkovite in relevantne.


Razumevanje in izkoriščanje najnovejših trendov v marketingu je ključnega pomena za doseganje uspeha v hitro spreminjajočem se digitalnem okolju.


Danes z vami delim nasvete, kako lahko izkoristimo te trende in zakaj je tako pomembno, da smo vedno na tekočem z najnovejšimi spremembami v svetu marketinga.





  1. UMETNA INTELIGENCA BO SPREMENILA MARKETING

Umetna inteligenca (AI) je postala ključni igralec v sodobnem marketingu, saj omogoča bolj personalizirane in ciljane marketinške kampanje. To revolucionira način, kako podjetja komunicirajo s svojimi strankami. 


Tukaj je nekaj ključnih vidikov, kako umetna inteligenca spreminja marketing:


  • Personalizacija: AI omogoča analizo velikih količin podatkov o strankah, kar podjetjem pomaga razumeti preference in vedenje svojih strank. To vodi k bolj personaliziranim marketinškim sporočilom, ki so bolj relevantna in učinkovita.

  • Ciljanje in segmentacija: Z AI lahko podjetja natančneje segmentirajo svoje ciljne skupine in ustvarjajo bolj ciljane kampanje, ki so usmerjene na potrebe in želje posameznih segmentov.

  • Avtomatizacija in optimizacija: AI omogoča avtomatizacijo ponavljajočih se nalog in optimizacijo marketinških kampanj v realnem času. To vključuje avtomatizacijo pošiljanja e-poštnih sporočil, chatbotov za podporo strankam ter dinamično prilagajanje oglasnih vsebin.

  • Prediktivna analitika: Uporaba AI za analizo preteklih podatkov in vedenjskih vzorcev omogoča napovedovanje prihodnjih trendov in boljše odločitve, na primer kje in kdaj lansirati nove izdelke ali kampanje.

  • Izboljšanje uporabniške izkušnje: AI prispeva k boljšemu razumevanju uporabniških izkušenj na spletnih straneh in aplikacijah, omogoča personalizacijo vsebine in predlaga izboljšave za povečanje zadovoljstva strank.





2. VZPON GLASOVNEGA MARKETINGA


Glasovni marketing se hitro uveljavlja kot pomemben element v digitalnem oglaševanju. Z vzponom glasovnih asistentov, kot sta Amazon Alexa, Google Assistant, Siri…, se spreminja način, kako potrošniki dostopajo do informacij in izvajajo nakupe.


Trend rasti glasovnega iskanja in ukazov močno vpliva na marketing in narekuje potrebo po prilagoditvi marketinških strategij. Prihodnost glasovnega marketinga obeta še večjo integracijo teh tehnologij v vsakdanje življenje, kar odpira nove možnosti za interakcijo z uporabniki. Ta razvoj pa lahko privede do tega, da bodo tradicionalne metode oglaševanja, kot so radio, televizija, podcasti in tiskani oglasi, težko konkurirali bolj inovativnim pristopom.


3. VIRTUALNA RESNIČNOST


Če želite pritegniti potencialne stranke in jih prepričati, da kupijo vaš izdelek ali storitev, lahko uporabite inovativna orodja, ki omogočajo personalizirano izkušnjo strankam.


Na tem področju ima virtualna resničnost ogromen vpliv. Omogoča vam, da se na čustveni ravni povežete s svojo ciljno publiko, s čimer povečate zvestobo vaši  blagovni znamki in izboljšate vrednost za stranke.


Virtualna resničnost bo do leta 2025 postala ključen trend v marketingu. Stranke bodo lahko uživale v čustvenih doživetjih med nakupovanjem izdelkov. Ta izkušnja bo spodbudila stranke, da se bodo vračale k vam, kar bo še bolj utrdilo njihovo zvestobo.


4. MOČ UPORABNIŠKO USTVARJENE VSEBINE (UGC)


Vsebina, ki jo ustvarjajo uporabniki (UGC), se je razvila v izjemno močno orodje v svetu marketinga. Neposredne izkušnje in ocene obstoječih strank pogosto igrajo večji vpliv na odločitve potencialnih kupcev kot tradicionalne marketinške metode. Pričakuje se, da bodo do leta 2025 vsebine, ki jih ustvarjajo uporabniki, postale ključni del marketinških strategij.


Ocene strank in njihove izkušnje bodo služile kot učinkovit način oglaševanja izdelkov blagovnih znamk ter njihovih novih projektov in storitev. Poleg tega več obiskov na spletni strani pomeni večje možnosti za prodajo. V prihodnosti bo postal pomen spletnega oglaševanja, zlasti tistega, ki temelji na vsebinah, ki jih ustvarjajo uporabniki.


Ta pristop ne samo povečuje verodostojnost blagovne znamke, ampak tudi spodbuja angažiranost in zvestobo strank.


  • UGC - user generated content


5. DRUŽBENA OMREŽJA KOT GLAVNA PLATFORMA


Družbena omrežja so se razvila v osrednje platforme za marketinško komuniciranje, kar predstavlja velik premik od njihove prvotne vloge ko so služila samo kot portal za druženje.


Ta trend poudarja nujnost, da prilagodite svoje strategije za doseganje ciljnih skupin na teh platformah. S številnimi primeri uspešnih kampanj na družbenih omrežjih lahko vidimo, kako so ta orodja postala ključna za izgradnjo blagovnih znamk in vzpostavljanje močnih interakcij s potrošniki.


Učinkovita uporaba družbenih omrežij zahteva razumevanje njihove dinamike in zmožnost prilagajanja vsebine za doseganje optimalne angažiranosti.




6. VIDEO BO KLJUČEN


Video marketing bo še naprej prevladoval. Ostal bo glavna sila v digitalnem marketingu. Krajši videi, prenosi v živo in interaktivna video vsebina bodo ključni za vključevanje občinstva. Platforme, kot so TikTok in Instagram Reels, bodo še naprej pridobivale priljubljenost.


Namesto zaključka pa nekaj napotkov:


  • Ne bojte se uporabiti umetne inteligence za izboljšanje vašega marketinškega pristopa, saj so na voljo tudi cenovno ugodne rešitve.

  • Razmislite o vključitvi glasovnega marketinga v vaše marketinške strategije, saj to lahko poveča interakcijo s strankami.

  • Spodbujajte vaše stranke, da ustvarjajo vsebine in delijo svoje izkušnje, kar lahko okrepi zaupanje v vaše podjetje.

  • Aktivno uporabljajte družbena omrežja za komunikacijo s svojimi strankami in promocijo vaših izdelkov ali storitev.

  • Bodite odprti za nove digitalne marketinške pristope in se prilagodite spremembam v digitalnem okolju.

  • Ne pozabite na etiko v vašem digitalnem marketingu, saj lahko transparentnost in odgovornost izboljšata ugled vašega podjetja.




Če še ne kreirate video vsebin, imate sedaj priložnost, da to spremenite. Poglejte si posnetek spletne delavnice Kreiranje video vsebin za začetnike, kjer se boste naučili vse kar morate vedeti za učinkovit marketing.





bottom of page