top of page

8 nasvetov za uspešno grajenje osebne znamke

Updated: Mar 6, 2023


V hitro spreminjajočem svetu, v poplavi različnih informacij, situacij in še česa je premišljeno grajenje osebne znamke postalo nuja. Pri osebni znamki je pomembno, da nadgrajujemo prepoznavnost na takšen način, da jo potrošnik zazna kot zanj pomembno in da se vrednote, ki jih blagovna znamka predstavlja ujemajo z njegovimi.


Če si prizadevate postati strokovnjak ali influencer v izbrani tržni niši, lahko z osebno znamko povečate svoj ugled kot vodilni strokovnjak na svojem področju. S pomočjo unikatnih karakternih lastnosti in aktivne prisotnosti na spletu si lahko gradite uspešno osebno blagovno znamko.


Danes z vami delim 8 nasvetov za grajenje osebne znamke, s katerimi boste v letu 2023 spodbudili svoje poslovanje.


Osebna znamka je tisto, kar ljudje govorijo o vas, ko vas ni v prostoru.

Sestavljajo jo trije dejavniki: oseba sama, obljuba in medsebojni odnosi. Oseba sama se predstavi skozi vrednote, osebnosti, znanja in sposobnosti in vse to prispeva unikatnosti.


Osebna znamka naj bi bila jasna, močna in privlačna podoba posameznika. Pomembno je, da našo prepoznavnost gradimo na takšen način, da jo potrošnik zazna kot zanj pomembno in da se vrednote, ki jih blagovna znamka predstavlja ujemajo z njegovimi.


Če do sedaj niste dosegli še nekega vidnega uspeha naj vas potolažim, grajenje blagovne znamke je tek na dolge proge, ki terja določen čas, veliko potrpežljivosti, vztrajnosti in doslednosti.


Če imate občutek, da stojite na mestu je tukaj nekaj idej za razmislek:


  • Opazujte, kaj delajo drugi vplivneži - Svoje konkurente redno spremljajte, tako boste vedno na tekočem kaj počnejo. Spremljanje dela vaših kokurentov je tudi odličen vir za nabiranje novih idej.


  • Ne ignorirajte vaših sledilcev - Vprašajte jih za mnenje. Če promovirate izdelek in jim ni všeč, jih vprašajte zakaj. Redno berite komentarje in odgovorite prav na vsako vprašanje. Tako boste dobili predstavo, kaj je vašim sledilcem všeč.


  • Kreirajte dobre vsebine z dodano vrednostjo - Vaše strokovno znanje je tisto, zaradi katerega vam bodo ljudje sledili in kupovali vaše izdelke ali storitve. Osredotočite se na tisto nišo v kateri ste najboljši. Ne glede na to, ali pripravljate eno ali 100 vsebin, vedno poskrbite za dodano vrednost. Vsebina je lahko izobraževalne narave, navdihujoča, zabavna… Karkoli že pripravite razmišljajte kakšno vrednost bo imela za vaše sledilce.


  • Bodite dosledni - Veliko ljudi ima težave pri oblikovanju močne osebne blagovne znamke, pa ne zato, ker niso sposobni ali ker je njihova vsebina slaba ali ker nimajo ničesar, kar bi lahko prispevali svetu. Problem se skriva v nedoslednosti. Ali ste pripravljeni vložiti napor, ki je potreben? To pomeni, da se morate izpostaviti. In to ne enkrat na mesec ali enkrat na teden, ampak vsak dan. Znamke, ki izstopajo, so tiste, ki se stalno pojavljajo. Tako pač je. Konkurenca je velika in brez redne prisotnosti, se ne bo zgodilo nič.


  • Ne pozabite na dolgoročne cilje - Tudi če boste vse naredili "pravilno«, številke ne bodo nujno odražale vašega truda. Dobra novica je, da vam zaradi tega ni potrebno biti slabe volje. Pri grajenju blagovne znamke gre za grajenje skupnosti. To zahteva resnično veliko časa - in edini ključ za uspeh je, da gradite dalje. Ne ukvarjajte se s sledilci, ki jih nimate. Namesto tega se raje osredotočite na sledilce ki jih že imate.

Zdaj pa si poglejmo 8 nasvetov za uspešno grajenje osebne znamke:


1.Bodite pristni


Pristnosti ni mogoče izsiliti. Pristnost nastane, ko se besede in dejanja uskladijo. Biti pristen pomeni ostati zvest temu, kar ste, kar počnete in komu služite. V okolju, kjer je pomembnih več človeških elementov, to ustvarja vrednost in koristi za vaše sledilce ter izboljšuje vaše poslovanje. Ne bojte se pokazati tudi svoje ranljivosti. Vsi smo krvavi pod kožo. Zaupajte svojim sledilcem tudi kakšno negativno izkušnjo.

2. Pišite svoj blog


Pisanje bloga za gradnjo osebne znamke je ena od strategij, ki jo uporabljajo številni vrhunski influencerji. Zakaj deluje? Danes vas mogoče še nihče ne pozna. Toda če boste vsaj eno do dve leti vztrajno ustvarjali vsebine v svoji niši, boste sčasoma zgradili svoje občinstvo.

3. Poskrbite, da boste gradili skupnost


Bodimo realni. Če nimate zveste baze oboževalcev, vaša osebna blagovna znamka ne bo imela nobenega vpliva. To je skupina ali skupnost sledilcev, ki podpirajo vaše delo in to, za kar se zavzemate. Ko imate svojo skupnost, se izognete dolgočasni tekmi, v kateri si prizadevate pridobiti pozornost vseh in vsakogar.


Potrebujete le eno skupino ljudi. Ne pozabite, da osebna blagovna znamka ni samo poslovna. Vaša osebna blagovna znamka ima vrednost ne glede na to, v kateri prostor vstopate. To pomeni, da vam bo odprla nove priložnosti.


Grajenje skupnosti bo ključno v letu 2023.

4. Stopite za nekaj časa iz središča pozornosti


Vem, da vam mogoče zdi protislovno in nemogoče, a biti ves čas v središču pozornosti ima lahko močan vpliv na vaše življenje. Poleg tega vas morajo kdaj ljudje malo pogrešati, da spoznajo, kako zelo vas potrebujejo v svojem življenju. Ko gradite osebno znamko, boste spoznali, da ima prevelika pozornost tudi slabo stran. Nič ni narobe, če se občasno umaknete iz središča pozornosti, se odpočijete in vrnete sveži in motivirani nazaj na splet.


Definitivno za prepoznavnost vključite video. Ja, treba se bo pokazat.
5. Bodite dosledni


Doslednost je ključna. Doslednost ne pomeni le vsakodnevnega objavljanja v družbenih omrežjih. So vse vaše objave v družbenih omrežjih videti raznolike ali podobne? Nekateri vam bodo rekli, da morate biti pri vsebini raznoliki, vendar je res, da bolj ko ste dosledni, lažje pridobivate sledilce.

6. Povezujte se


Povezovanje z drugimi predstavlja pomemben del grajenja osebne znamke. Na takšen način boste razširili vaše omrežje in povečali možnost, da pridete do dobrih izjav (testimonialov). Dobri testimoniali so vedno velika dodana vrednost, ki vsekakor pripomorejo k večji prepoznavnosti osebne blagovne znamke in vodijo do nakupa vaših izdelkov ali storitev.

7. Postanite kreativni ustvarjalec


Ne glede na to, ali oblikujete svojo spletno trgovino, edinstven izdelek ali vsebino, ne podcenjujte pomembnosti kreiranja. Najboljši influencerji kreirajo. Zato naredite svojo spletno trgovino, odprite kanal YouTube in se dejansko zavežite, da boste vsak teden objavljali prispevke ali pisali članke. Skrivanje za računalnikom in preživljanje vikendov ob gledanju Netflixa ne bo pomagalo pri gradnji osebne blagovne znamke.


8. Bodite družabni


Osebne blagovne znamke ni mogoče zgraditi brez interakcije z ljudmi. Seveda mnogi influencerji sčasoma dosežejo točko, ko s svojimi oboževalci komunicirajo nekoliko manj. Toda če šele začenjate z gradnjo lastne blagovne znamke, se verjetno želite odzvati na sporočila svojih sledilcev. To je preprosto dobro za posel.


Vsak dan si vzemite čas za komunikacijo s svojimi sledilci v družbenih omrežjih.


  • Vas je nekdo označil v objavi? Na to se odzovite.

  • Je bil kateri od vaših člankov posredovan v družbenih omrežjih? Zahvalite se.

  • Ima stranka vprašanje o vašem izdelku? Odgovorite ji.


Ljudje si želijo hitre odgovore. Pomembno je, da ste dosegljivi in da redno ohranjate stike.


Uspeh ne pride sam od sebe. Tisti, ki spremljate mojo samostojno pot, veste, da nenehno povdarjam, da je potrebno vložiti veliko energije in trdega dela. Če ne počnete tistega kar resnično ljubite, kar je vaša strast, se boste težko motivirali za vse kar je potrebno storiti.


Grajenje osebne znamke se nikoli ne konča. Ljudje radi poslujemo z drugimi ljudimi in ne s podjetji. Vem, da je lahko strašljivo ko se je potrebno izpostaviti, vendar je nagrada veliko večja od tveganja.


Imate moč, da resnično vplivate na svet.


Najprimernejša platforma za grajenje osebne znamke in tudi najbolj kredibilna je zagotovo LinkedIn. Zato, če želite spoznati to največje poslovno omrežje, več informacij najdete TUKAJ!Comments


bottom of page