top of page

7 idej za vsebinski marketing, ki bodo oživile vašo marketinško strategijo

Vsebinski marketing, znan tudi kot content marketing, je marketinški pristop, ki temelji na ustvarjanju in deljenju kakovostnih vsebin, namenjenih pritegnitvi in ohranjanju zanimanja ciljne publike ter spodbujanju nakupa izdelkov ali storitev.


Učinkovita vsebina je ključnega pomena za pridobivanje potencialnih strank in ozaveščanje ciljne skupine o vaši blagovni znamki. Danes z vami delim 7 idej za vsebinski marketing, ki vam bodo dale navdih pri gradnji vaše marketinške strategije.


1. Osnovne teme nadgradite z novimi informacijami


Nadgradnja osnovnih tem je ključna pri ustvarjanju vsebin za vsebinski marketing. Začnite z osnovnimi temami v vaši panogi in jih nadgradite z novimi informacijami, primeri in zgodbami, ki bodo vašo vsebino naredile bolj zanimivo in koristno za vaše občinstvo.


Razmislite, kako lahko izobražujete svoje bralce bolj učinkovito. Lahko predstavite nove vidike, ki jih prej niso poznali?

  • Ali lahko predstavite nove primere iz prakse, ki bodo bolje razložili, kako se določena tema uporablja v praksi?

  • Ali lahko vključite zgodbe ljudi, ki so se srečali s podobnimi izzivi in jih uspešno rešili?

S tem ko nadgradite osnovne teme, boste ustvarili vsebino, ki bo relevantna in uporabna za vaše občinstvo. Z dodajanjem novih informacij in primerov iz prakse boste pomagali bralcem bolje razumeti temo, o kateri pišete. To vam bo pomagalo pridobiti več pozornosti in povečati vaš vpliv v panogi.


Nadgradnja osnov vam omogoča tudi, da se osredotočite na svoje ključno sporočilo. Z osredotočanjem na temeljne teme in dodajanjem novih informacij, ki podpirajo vaše sporočilo, boste lahko bolje komunicirali s svojim občinstvom in izboljšali vaše marketinške rezultate.

2. Preučit vsebine vaše konkurence


Preučevanje vsebin konkurenčnih podjetij je ključno za izboljšanje vašega marketinškega pristopa. Tako lahko dobite ideje za vsebine, katere bodo zanimive za vaše občinstvo, in spoznate, kaj deluje v vaši panogi.


Pri preučevanju drugih vsebin bodite pozorni na tiste, ki imajo visoko število interakcij. Tako boste vedeli, da so zanimive tudi za vašo ciljno publiko. Vendar pa ne kopirajte tistega, kar so že napisali drugi. Namesto tega se osredotočite na izboljšanje njihovega prispevka dodajanjem novih informacij, primerov iz prakse ali zgodbe, ki bodo vašo vsebino naredili bolj zanimivo in uporabno za vaše bralce.


Če na primer naletite na članek o izboljšanju prodajnih rezultatov, poiščite nekaj, česar še niso omenili drugi. Dodajte podrobnejši opis določenih taktik, boljše razumevanje psihologije prodaje ali pa vključite praktične primere, kako so nekatera podjetja uspela izboljšati svoje prodajne rezultate.


Pomembno je tudi, da v svoj prispevek vključite svoj edinstveni pogled na temo. Razmislite o svojih izkušnjah in perspektivi ter se osredotočite na tisto, kar deluje v vašem podjetju. S tem boste vaši vsebini dodali dodano vrednost in jo ločili od drugih vsebin na isto temo.

3. Poslušajte, kaj sprašujejo vaše stranke


Poslušanje vaših strank in ustvarjanje vsebin, ki odgovarjajo na njihova vprašanja, je ključno za uspešno marketinško strategijo. Če prisluhnete vprašanjem, ki jih zastavljajo vaše stranke, lahko ustvarite zanimive in uporabne vsebine za svojo ciljno publiko in izboljšate svojo ponudbo, da zadovoljite njihove potrebe.



Ali redno komunicirate z vašimi sledilci?

  • Da

  • Ne še



Za začetek analizirajte pogosta vprašanja, ki jih prejemate od strank. To lahko storite preko e-pošte, družbenih omrežij ali spletnih forumov. Ko ugotovite najpogostejša vprašanja, jih vključite v svoje marketinške aktivnosti.


Poleg tega pa lahko zbirate tudi povratne informacije, ki vam lahko pomagajo razumeti, kaj bi lahko izboljšali pri svoji ponudbi. Te informacije lahko uporabite za ustvarjanje vsebin, ki so bolj ciljno naravnane in zadovoljijo potrebe vaših strank.



4. Bodite pristni


Biti pristen pomeni biti zvest samemu sebi in svoji blagovni znamki. Vaša vsebina mora odražati vaše vrednote, stališča in osebnost, da bo resnično edinstvena in zanimiva za vaše občinstvo.


Namesto da poskušate posnemati druge ali se prilagajati pričakovanjem trga, se raje osredotočite na tisto, kar vas navdihuje in kar je resnično pomembno za vas.

Poleg tega se izogibajte pretiravanju ali manipulaciji. Ljudje cenijo iskrenost in pristnost, zato bodo bolj verjetno ostali zvesti vaši blagovni znamki, če bodo čutili, da ste iskreni in da se z njimi povezujete na pristen način.


Nazadnje pa ne pozabite, da vaša pristnost odseva tudi način, kako komunicirate s svojim občinstvom. Bodite odprti, spoštljivi in poslušajte njihove odzive in povratne informacije. S tem boste ustvarili močno povezanost s svojim občinstvom, ki bo pritegnila nove bralce in okrepila zvestobo obstoječih.

5. Vprašajte naročnike na e-mail novičke


Ena izmed najbolj uporabnih stvari, ki jih lahko naredite za svoje marketinške aktivnosti, je, da pridobite povratne informacije od svojih e-poštnih naročnikov. Na ta način boste bolje razumeli njihove potrebe in interese, kar vam bo pomagalo pri ustvarjanju ciljno usmerjenih vsebin.


Da bi pridobili koristne informacije, oblikujte specifična vprašanja, kot so:

  • Katera tema vas najbolj zanima?

  • Kakšne vsebine bi radi videli več v naših prispevkih?

Uporabite različne komunikacijske kanale za interakcijo s svojimi naročniki in skrbno spremljajte njihove odzive. Pridobivanje povratnih informacij od vaših naročnikov lahko pripomore tudi k izboljšanju vašega odnosa z njimi. Tako jim boste pokazali, da se zanimate za njihove potrebe in interese, kar lahko poveča njihovo zvestobo in zaupanje v vašo blagovno znamko.


PRIMER: Uporabite lahko Storije z interaktivnimi sličicami, lahko naredite anonimno anketo ali mogoče kakšen intervju s potencialnimi ali vašimi strankami.

6. Bodite na tekočem z novostmi v vaši panogi


Poleg tega, da spremljate svoje strnke, je pomembno tudi, da ste vedno na tekočem z novostmi in trendi v vaši panogi. Prisluhnite drugim podjetjem in strokovnjakom v panogi, saj vam lahko ponudijo nove ideje in pristope, ki jih lahko uporabite v svojem poslu.


Za začetek lahko spremljate vaše konkurente in njihove marketinške kampanje ter strategije. Tako boste dobili vpogled v to, kaj deluje in kaj ne, ter pridobili ideje, kako izboljšati vašo marketinško strategijo.





Sledite vplivnim osebam v vaši panogi, ki imajo veliko sledilcev na družbenih omrežjih. Ti ljudje vam lahko služijo kot navdih za vašo vsebino in vam pomagajo doseči novo ciljno občinstvo.


Udeležba v različnih forumih, skupinah in konferencah v vaši panogi vam lahko prav tako pomaga pridobiti vpogled v najnovejše trende in prakse ter se povezati z drugimi strokovnjaki.

7. Bodite v koraku s časom


Kot marketinški strokovnjak ali podjetje je ključno, da ste vedno v koraku s časom. Zato spremljajte nove trende in tehnologije, ki se pojavljajo na trgu, in se prilagodite novim priložnostim. Poleg tega bodite pozorni na spremembe v vedenju potrošnikov, ki se spreminjajo glede na okoliščine in trende.


V današnjem digitalnem svetu se potrošniki zanašajo na splet in družbena omrežja za iskanje informacij in izdelkov. Zato je pomembno, da imate močno prisotnost na spletu in se prilagajate spremembam v digitalnem svetu. Spremljajte nove platforme in aplikacije, ki se pojavljajo, saj vam lahko pomagajo doseči vaše ciljno občinstvo.


Poleg tega bodite pozorni na spremembe v zakonodaji, ki se nanašajo na vašo industrijo ali poslovanje. Pravila in predpisi se lahko hitro spreminjajo, zato je pomembno, da ste vedno na tekočem in se držite zakonodaje.


Spremljanje trendov in novosti vam lahko pomaga pri razvoju novih marketinških strategij ter izboljšanju obstoječih prizadevanj. Če sledite najnovejšim trendom in tehnologijam, lahko izboljšate svojo konkurenčnost ter se bolje prilagodite potrebam vašega ciljnega občinstva.


Na splošno je ključno, da ste kot marketinški strokovnjak ali podjetje proaktivni pri prilagajanju novim trendom in tehnologijam ter ohranjate svojo konkurenčnost na trgu.


Vsebinski marketing je ključnega pomena za uspeh vsakega podjetja, saj pomaga vzpostaviti dolgoročne odnose s strankami in izboljšati njihovo zvestobo.

Vendar pa ni dovolj le ustvariti vsebino in jo objaviti na spletu - potrebno je ustvariti vsebino, ki resnično nagovarja in navdušuje vaše ciljno občinstvo.


Raziskujte, ustvarite izvirno in kakovostno vsebino, uporabljajte vizualne elemente, ki jih vaše stranke ljubijo, izkoristite moč družbenih omrežij in influencerjev, sodelujte s strankami in izkoristite priložnosti, ki jih ponuja video vsebina.


Bodite proaktivni in prilagajajte svojo strategijo novim trendom, tehnologijam in spremembam vedenja potrošnikov. Le tako boste lahko ohranili svojo konkurenčnost in navduševali svoje stranke s kakovostno in vsebinsko bogato vsebino.


Da bo vaša vsebina vidljiva, vam lahko pomaga Canva, super orodje za kreiranje privlačnih marketinških vsebin.


Naslednji teden vabljeni na spletno delavnico Canva za podjetnike, marketerje in študente. Prejmete tudi posnetke in dodatne bonuse.



bottom of page