top of page

Kako v letu 2023 premagati Instagram algoritem in pritegniti več sledilcev


V digitalni dobi se Instagram ni le uveljavil kot platforma za osebno izražanje, ampak tudi kot orodje za oglaševanje in promocijo podjetij. Vendar pa je v letu 2023 pridobivanje sledilcev na Instagramu postalo vse težje zaradi zapletenega algoritma, ki temelji na zahtevnih merilih.


V tem članku se bom posvetila načinom, kako premagati Instagramov algoritem in pritegniti več sledilcev na platformi.


Vpliv Instagramovega algoritma na blagovne znamke


Instagramov algoritem ima velik vpliv na vse uporabnike platforme, še posebej pa na blagovne znamke. Zato je pomembno, da se seznanite z najnovejšimi kazalci razvrščanja in poskrbite, da bo vaša vsebina opažena.


Kaj je Instagramov algoritem?

  • Instagramov algoritem je zaporedje pravil, ki določajo, kako se vsebina razvršča na platformi. To vključuje, katera vsebina se na stran prikazuje in v kakšnem vrstnem redu.

  • Instagramov algoritem analizira vse objavljene vsebine na platformi in uporablja metapodatke, hashtage in metrike angažiranosti za razporeditev vsebine, ki uporabnikom ponudi najbolj zanimive vsebine.

  • Enostavno povedano, Instagramov algoritem uporablja informacije o vsebini in uporabnikih, da bi pravo vsebino prikazal pravim ljudem.

Zakaj je to pomembno za marketinške strokovnjake?


Poznavanje delovanja Instagramovega algoritma in ustrezna optimizacija vsebine lahko omogočita, da Instagram vaše objave prikaže večjemu številu uporabnikov.





Instagramov algoritem razvršča vsebine, ki jim sledite, na podlagi naslednjih meril:

  • Fotografije: Algoritem oceni, kako visoko kakovostne so fotografije in ali so bile objavljene na platformi Instagram ali uvožene iz drugega vira.

  • Video: Instagram oceni, ali so videoposnetki kratki in slabo kakovostni ali dolgi in visoko kakovostni.

  • Live Video: Instagram upošteva, ali je bil video posnet v živo ali predvajan v živo na Instagramu.

  • Besedilo: Algoritem analizira, kako dolga je objava in ali vsebuje določene ključne besede.

  • Hashtagi: Instagram upošteva, ali so uporabljeni ustrezni in priljubljeni hashtagi.

  • Geolokacija: Instagram upošteva, ali je objava označena z geolokacijo.

  • Označevanje drugih računov: Instagram upošteva, ali je objava označena z drugimi računi in ali so ti računi zelo aktivni na platformi.

Algoritem Instagrama za leto 2023 se nenehno spreminja, da bi zagotovil najboljšo izkušnjo uporabnikom.


Med najnovejšimi spremembami so:

  • Poudarek na kakovosti vsebine: Instagram si prizadeva, da bi bila vsebina, ki jo vidite, visokokakovostna in ustrezna vašim interesom.

  • Večji poudarek na videu: Instagram se osredotoča na videoposnetke in ustvarjalce, ki ustvarjajo visokokakovostne videoposnetke, zato boste morda videli več videoposnetkov v svojem viru.

  • Nova funkcija "Favorites": Instagram bo dodal novo funkcijo "Favorites", ki bo uporabnikom omogočila izbiro računov, ki jih želijo spremljati bolj pogosto, in jih postaviti v ločen seznam.

  • Več poudarka na zasebnosti: Instagram bo v prihodnosti še bolj pozoren na varovanje zasebnosti uporabnikov, zato bo verjetno uvedel nove funkcije, ki bodo uporabnikom omogočile boljši nadzor nad svojimi podatki.

  • Uvajanje umetne inteligence: Instagram bo uporabil umetno inteligenco za boljše razvrščanje vsebine, ki jo vidite, in za odkrivanje neprimernih vsebin.

  • Fotografije in videoposnetki bodo bolj enakovredno obravnavani




10 nasvetov za boljše delo z Instagramovim algoritmom in prikazovanje vsebine.


1. Upoštevajte smernice skupnosti


Instagramovi algoritmi omejujejo vidnost vsebine, ki je v nasprotju s smernicami skupnosti aplikacije, zato se prepričajte, da vaše objave ne kršijo teh smernic. Ne delite napačnih informacij, politične vsebine, potencialno razburljive ali občutljive vsebine ali medijskih datotek z nizko ločljivostjo.


2. Ustvarite izvirno vsebino


Platforma spodbuja izvirno vsebino pred ponovno objavljeno ali deljeno vsebino, zato bodite čim bolj kreativni pri ustvarjanju novih objav. Uporabite svoje izvirne zvočne posnetke, ustvarite izrazite in informativne napise ter sprejmite nenavadne ideje.





3. Obnovite svoj Instagram profil


Začnite z osvežitvijo svojega Instagram profila tako, da posodobite svojo profilno fotografijo, uporabniško ime in opis profila. Zagotovite, da so vaši podatki aktualni in privlačni za vaše občinstvo.


4. Definirajte svojo idealno stranko


Preučite njihove interese, strasti in kaj jih pritegne k vsebinam. Na podlagi teh spoznanj boste lažje ustvarili primerno in privlačno vsebino za svoje sledilce.





5. Načrtujte objave ob pravem času za največji doseg


Na Instagramu je interakcija z občinstvom pomemben dejavnik, zato je pomembno, da objavite vsebino ob pravem dnevu in ob pravem času, saj bo to imelo močan učinek na vaš organski doseg.


Kdaj so vaši sledilci aktivni najdete pod Insights, Total followers.


6. Spodbujajte sodelovanje


Spodbujajte sodelovanje z občinstvom, da bo vaša vsebina na Instagramu bolj interaktivna. Uporabite vprašanja, nagradne igre in objave, ki jih je mogoče zlahka deliti, da pritegnete pozornost vaših sledilcev.


V Storijih čim več uporabljajte interaktivne nalepke kot so vprašanja, pooli, kvizi,...


7. Odzivajte se na sporočila DM in komentarje


Odgovorite na sporočila prek zasebnih sporočil in komentarjev, da boste gradili zaupanje med svojimi sledilci ter jih spodbudili k sodelovanju s svojimi komentarji. Več kot boste sodelovali s svojo publiko, večja je verjetnost, da bodo sodelovali z vami.


8. Uporabljajte ustrezne hashtage


Za boljšo prepoznavnost vaše objave na Instagramu uporabljajte ustrezne hashtage, ki bodo pomagali platformi razumeti, o čem govorite. Hashtagi so brezplačno orodje, ki vam pomaga doseči pravo občinstvo in povečati vidnost vaše vsebine.


9. Označite svojo lokacijo


Z označevanjem svoje lokacije na Instagramu lahko platformi posredujete ključne informacije o svoji objavi. Algoritem bo nato vašo vsebino prikazal drugim uporabnikom, ki se nahajajo v vaši bližini, če bo ocenil, da je fotografija ali videoposnetek zanje zanimiv.


10. Spremljajte (in razumite) analitiko.


Če si enkrat na mesec vzamete čas, da si ogledate analitična poročila, ki vam bodo pomagala razumeti, kateri vidiki vaše strategije delujejo, boste prihranili veliko truda. Za to lahko uporabite orodje za analitiko Instagrama, ki vam bo pokazala, kdaj je vaše občinstvo na spletu (tako da boste lahko načrtovali objave v tem času), kateri hashtagi so uspešni in katera vsebina dosega največjo angažiranost.


Premagovanje Instagramovega algoritma in privabljanje več sledilcev ni več preprosto, saj se algoritem nenehno spreminja in postaja bolj zapleten.

Ključ do uspeha v letu 2023 je osredotočenost na kakovostno vsebino, doslednost pri objavljanju, uporaba pravih hashtagov in sodelovanje s pravimi vplivneži. Vse to lahko pomaga, da dosežete večjo vključenost občinstva in rast sledilcev na Instagramu. S temi nasveti lahko premagate Instagramov algoritem in dosežete želeni uspeh v letu 2023.


Več o Instagramu za posel se lahko naučite v mojem spletnem tečaju.





bottom of page