top of page

6 ključnih stvari, ki jih morate upoštevati pri kreiranju vsebin za družbena omrežja

Danes se družbena omrežja uporabljajo za povezovanje podjetij s ciljnim občinstvom in promocijo izdelkov ter storitev.


Vendar pa je na teh omrežjih veliko konkurence, zato je zelo pomembno, da vaša vsebina izstopa. V tem članku bom podelila z vami 6 ključnih stvari, ki jih morate upoštevati pri ustvarjanju vsebin za družbena omrežja.


1. Razumevanje ciljnega občinstva


Eden od ključnih dejavnikov pri ustvarjanju vsebin za družbena omrežja je razumevanje ciljnega občinstva. Upoštevati morate demografske značilnosti, interese in boleče točke. Prav tako morate ugotoviti, na katerih platformah so najbolj prisotni. To vam bo pomagalo prilagoditi vsebino platformi, na kateri je vaše občinstvo najbolj aktivno.


Poleg tega je treba upoštevati, kakšni vrsti vsebin se vaše občinstvo najbolj odziva in kako lahko vaša vsebina zagotovi dodano vrednost. Pomembno je tudi, da vaša vsebina izstopa in je edinstvena.


2. Bodite dosledni


Poleg razumevanja vaše ciljne skupine je doslednost ključni faktor pri ustvarjanju vsebine za družbena omrežja. Z rednim objavljanjem lahko vzpostavite občutek predvidljivosti in poznavanja vaših sledilcev.


Tukaj je nekaj vprašanj, ki si jih morate postaviti?


  • Kako pogosto boste objavljali vsebine?

Pogostost objavljanja je odvisna od ciljne skupine in vaših ciljev. Nekatera podjetja objavijo večkrat na dan, medtem ko druga morda objavijo le enkrat ali dvakrat na teden. Najti morate urnik, ki ustreza vam in vaši ciljni skupini.


  • Kdaj boste objavljali?

Ugotoviti morate kdaj je vaša ciljna skupina najbolj aktivna na družbenih omrežjih. Ta podatek vam lahko pomaga določiti najboljše čase za objavljanje. Čas objav se lahko razlikuje glede na platformo, ki jo uporabljate, in demografsko strukturo vaše ciljne skupine.

  • Kakšno vsebino naj objavite?

Pomembno je da je vaša vsebina raznolika. Tako ohranjate zanimanje svoje ciljne skupine. Lahko objavljate slike, videoposnetke, pričevanja strank. Posebne novosti iz vaše panoge...



Vrste vsebin na družbenih omrežjih
Vrste vsebin na družbenih omrežjih

  • Kako boste svojo vsebino načrtovali vnaprej?

Izdelava koledarja za objave na družbenih omrežjih vam lahko pomaga da ste dosledni pri vaši vsebini. Lahko načrtujete objave za teden ali celo mesec vnaprej.


3. Kreiranje odlične vizualne vsebine


Vizualna vsebina je ena najučinkovitejših načinov za pritegovanje pozornosti vaše ciljne publike. Z dobro in premišljeno vizualno vsebino izstopate in ste hitreje opaženi.


Tukaj je nekaj vprašanj, ki si jih lahko postavite:

  • Kakšno vrsto vizualne vsebine naj uporabim?

Vrsta vizualne vsebine, ki jo uporabite, bo odvisna od vaše blagovne znamke in vsebine. Lahko uporabite slike, videoposnetke, animacije ali celo infografike.


  • Kaj naredi visokokakovostno vizualno vsebino?

Visokokakovostne vizualne vsebine so jasne, ostre in vizualno privlačne. Morajo biti dobro sestavljene z učinkovito uporabo barv in kontrastov. Orodje Canva vam omogoča ustvarjanje odličnih vizualnih vsebin, tudi če niste grafični oblikovalec.


  • Kako lahko vključim blagovno znamko?

Vaša vizualna vsebina mora odražati identiteto vaše blagovne znamke in biti skladna s smernicami blagovne znamke. V vizualno vsebino vključite vaše barve, logotip in izbrano pisavo.


  • Kako lahko optimiziram svojo vizualno vsebino za vsako družbeno omrežje?

Različna družbena omrežja imajo različne zahteve glede vizualne vsebine. Na primer, Instagram je predvsem vizualna platforma, zato boste želeli uporabljati visokokakovostne slike in videoposnetke, ki so optimizirani za kvadratni format platforme.





4. Uporabljajte hashtag-e:


Hashtag-i so močno orodje za povečanje vidnosti vaših objav. Z uporabo ustrezne oznake lahko pripomorete k temu, da vašo vsebino najdejo uporabniki, ki jih zanimajo teme, o katerih pišete.


  • Kako najti ustrezne hashtag-e?

Obstaja več orodij, ki jih lahko uporabite za iskanje primernih hashtag-ov za vašo vsebino. Lahko uporabite vgrajeno funkcijo iskanja na družbenih medijih in preverite, kateri hashtag-i so priljubljeni v vaši niši. Lahko pa uporabite tudi orodja tretjih oseb, kot je best-hashtags.com, v Meta Business Suite,...


  • Koliko hashtag-ov naj uporabite?

Število hashtag-ov, ki jih uporabite je odvisno od posamezne platforme. Instagram na primer omogoča do 30 hashtag-ov na objavo, vendar ni nujno, da jih uporabite toliko. Najbolje je uporabiti mešanico priljubljenih in specifičnih hashtag-ov, da dosežete čim širšo publiko.


  • Kako ustvariti svoj lastni hashtag?

Ustvarjanje lastnega »branded« hashtag-a lahko pomaga pri gradnji prepoznavnosti vaše blagovne znamke in spodbuja ustvarjanje vsebine s strani uporabnikov. Uporabite lahko ime blagovne znamke, slogan ali edinstveno frazo.

Uporaba hashtag-ov na družbenih omrežjih vam lahko pomaga doseči širše občinstvo in povečati vidnost vaše vsebine. Zato si vzemite čas in raziščite ustrezne hashtag-e ter jih uporabite premišljeno v vaših objavah na družbenih medijih. Ne bojte se preizkušati različnih hashtag-ov in ugotovite, kateri delujejo najbolje za vašo blagovno znamko.


5. Povezujte se z vašim občinstvom


Na družbenih omrežjih je ključnega pomena vzpostaviti stik z vašimi sledilci in spodbuditi interakcijo. Odgovarjanje na komentarje in sporočila je koristno pri ustvarjanju občutka skupnosti okoli vaše blagovne znamke in vzpostavljanju odnosov s sledilci.


Postavljajte vprašanja, izvajajte ankete in organizirajte nagradne igre, da spodbudite angažiranje občinstva.


Ko odgovarjate na komentarje in sporočila, bodite hitri, strokovni in prijazni.

Uporabite družbena omrežja za gradnjo osebnih odnosov s svojimi sledilci, delite vsebino o vašem podjetju ter uspešne zgodbe svojih strank. Vključevanje vaše publike na družbenih omrežjih lahko pomaga pri gradnji zvestih sledilcev in vzpostavljanju pomembnih odnosov s strankami.


6. Spremljanje in prilagajanje


Ključno je, da spremljate uspešnost vaših vsebin na družbenih omrežjih ter jih ustrezno prilagajate.


Pri merjenju in prilagajanju vsebinske strategije vsebin je pomembno:

  • Katere metrike morate spremljati?

Spremljate lahko veliko različnih metrik, kot so všečki, komentarji, delitve, doseg in prikazi. Katere metrike pa boste spremljali je odvisno od vaših specifičnih ciljev.


  • Kako pogosto morate pregledovati metrike?

Redno pregledovanje metrik vam lahko pomaga prepoznati trende in pravočasno prilagoditi vsebinsko strategijo. Določite, kako pogosto boste pregledovali svoje metrike, na primer dnevno, tedensko ali mesečno.

  • Kako lahko uporabite metrike za izboljšanje svoje strategije vsebin?

Analiza metrik vam lahko pomaga ugotoviti, kateri tipi vsebin so pri vašem občinstvu najbolj uspešni, pa tudi ob katerih urah dneva ali dnevih v tednu je vaša vsebina najbolj učinkovita. Te informacije uporabite za prilagajanje strategije vsebin.


  • Katere spremembe bi morali uvesti v svojo vsebinsko strategijo glede na metrike?

Na podlagi analize metrik boste morda morali spremeniti obliko vsebin, pogostost objavljanja ali vrste vsebin, ki jih delite.


Če boste upoštevali teh 6 ključnih stvari pri ustvarjanju vsebine za družbena omrežja ter redno merili in prilagajali svojo strategijo, boste lahko ustvarili močno prisotnost na družbenih omrežjih, ki spodbuja sodelovanje in gradi odnose z vašim občinstvom.


Če si želite nadgraditi svoje vizualne vsebine, vas vabim, da se udeležite spletne delavnice Canva za podjetnike, marketerje in študente, kjer vam bom na konkretnih primerih pokazala kako izdelati izjemne grafične in vizualne vsebine.



VIDEO: Novosti v Canvi


bottom of page