top of page

5 novejših Instagram posodobitev za leto 2023

Instagram je še vedno eno izmed najbolj priljubljenih družbenih omrežij, tako pri uporabnikih kot tudi med blagovnimi znamkami. Številne blagovne znamke po vsem svetu uporabljajo Instagram kot glavni vir marketinške strategije.


Platforma se nenehno posodablja in uvaja nove napredne in zanimive funkcije. Prav tako dajejo tudi posebno pozornost za zagotavljanje zasebnosti in varnosti podatkov uporabnikov.


Danes z vami delim sedem pomembnih posodobitev Instagrama, na katere morate biti pozorni v letu 2023.


1. Časovno načrtovanje objav


Instagram je med uporabniki zelo priljubljen, saj ga dnevno aktivno uporablja več kot 1 milijarda uporabnikov. Vendar je ne glede na to, kako zabavna je uporaba Instagrama, ročno objavljanje na Instagramu zamudno opravilo, zlasti če objavljate večkrat na dan.


Zato je Instagram uvedel funkcijo »Scheduled posts«! Ta funkcija vam bo omogočila, da boste lahko vnaprej načrtovali vsebino, in tako prihranili dragocen čas, ter ohranjali aktivnost profila. V aplikaciji tako lahko sliko, videoposnetek, Carousel ali Reels načrtujete za največ 75 dni vnaprej.




2. Možnosti brisanja slik iz Carousel (Vrtiljak) Instagram objav


To funkcijo so uporabniki Instagrama z nestpnostjo pričakovali.


Kaj sploh so Carousel Instagram objave?


Carousel Instagram objave so objave, v katere lahko dodate do 10 fotografij ali video posnetkov (največ dolžine ene minute).


Uporaba Instagram Carousel objave je odličen način, da podrobneje pokažete svoje izkušnje, nasvete...


Uporabnikom je sedaj lahko urejate in brišete slike v objavi vrtiljaka. Ta posodobitev Instagrama je idealna za uporabnike, ki želijo ohraniti objavo, in samo izbrisati eno ali dve fotografiji. Poleg tega vam Instagram ponuja tudi možnost za obnovitev v roku 30 dni, če si slučajno premislite. ☺


Greste na 3 pikice,kjer lahko uredite objavo, nato zbrišete posamezno fotografijo kot kaže spodnja fotografija. Nato imate na voljo še 30 dni, da fotografijo obnovite ali se zavedno izbriše.




3. Popolnoma nov način sodelovanja


Instagram razvija najnovejšo možnost "Collaboration", s katero lahko uporabniki skupaj naložijo objavo ali Reels-e. Posodobitev Instagrama odpira možnosti, da ustvarjalci vsebin drugim uporabnikom pošljejo vabila za sodelovanje in ustvarijo vzajemne objave ali Reelse.


Ta skupna objava je potem vidna v kanalih obeh uporabnikov. Prav tako si oba sodelujoča delita skupne všečke, komentarje te objave, kar ustvarjalcem vsebin odpira številne možnosti sodelovanja:

  • Ustvarjalcem pomaga, da delijo svoja spoznanja in sodelovanje z blagovnimi znamkami.

  • Ustvarjalcem pomaga najti partnerje za sodelovanje.

  • Upravljanje partnerstev in iskanje novih poslov.

4. Možnost dodajanja javne naveze fotografij (Create public photo) v Instagram Story


Čeprav je namen Instagrama kreativno povezovanje ljudi, je v Instagram Stories uvedel novo nalepko "Add Yours". Uporabniki lahko zdaj naložijo Story, povezan s katero koli temo, in izzovejo svoje sledilce ali druge uporabnike, da dodajo fotografije, povezane s to temo.





5. Varovanje za najstnike in podpora staršem


Ena izmed mojih najlubših posodobitev Instagrama. Instagram uvaja orodje, namenjeno staršem in skrbnikom glede aktivnosti njihovih najstnikov na družbenih omrežjih, ter izobraževalno središče, ki bo staršem in skrbnikom omogočilo, da se bodo s svojimi najstniki pogovarjali o varni uporabi družbenih omrežij.


Ta posodobitev Instagrama je sicer še v začetni fazi, vendar jo Instagram načrtuje razširiti. Namen te posodobitve je pomagati najstnikom in njihovim staršem k boljši komunikaciji glede varne uporabe družbenih omrežij.


Instagram nenehno posodablja svojo platformo, da bi uporabnikom zagotovil celostno izkušnjo, da bi nakupovanje preko Instagram trgovine nudilo popolno varnost in zasebnost.


Posodobitve na platformi so deležne tudi blagovne znamke, da lahko kreirajo boljše kampanje za večjo vključenost strank in za spodbujanje konverzij z "shoppable" objavami.


Zanimivo bo spremljati, kakšne spremembe bo še uvedel Instagram in kako se bo spopadel z drugimi platformami družbenih omrežij, da bi pridobil čim več uporabnikov, ustvarjalcev vsebin in blagovnih znamk.


Kako se lotiti Instagram strategije in uspešno delati posel preko Instgrama vam zaupam na spletni Instagram delavnici, ki bo konec tega meseca.





bottom of page